Sylwia, dziękuję za wiadomość.
Rysunek malutki, wiem

mam jedna nadzieję, ze ukazuje chociaż jak dom jest ustawiony na działce, no i wstępny zarys.
Powoli będę dodawała poszczególne fragmenty, w większej skali - liczę, ze będzie bardziej czytelne...
w każdym bądź razie, na niebiesko w prawym górnym rogu zaznaczyłam teren na warzywnik. Na górze na środku tam gdzie są te dwie kule chciałam umiejscowić ławkę, a na prawo od ławki ma być kącik zabaw - chcę żeby był na wprost tarasu, zeby mieć oko na dzieci. Z czasem plac zabaw zastąpi pewnie nowa rabata.
Poniżej zdjęcie w realu

Pierwsze zdjęcie pokazuje widok z tarasu - po lewej wyłania się raczej mało urodziwy, niezamieszkały budynek, na linii widoku planuję właśnie pod płotem posadzić świerka w kombinacji z inny iglakiem, bądź dwa, czy nawet trzy świerki - chcę zasłonić ten budynek.a na lewo za świerkami w rogu ogrodu chciałabym uprawiać warzywa. zależy mi na własnych warzywach.
i drugie ujęcie
Na wprost tarasu ( na zdjęciu zaraz za taczką) mamy furtkę - używamy jej.
O coś takiego mniej więcej mam w głowie. Przy ławce nie wiem jeszcze jakie rośliny, chętnie posłucham waszych porad - jak zaaranżować taki kącik, aby był przyjemny. TO będzie miejsce, gdzie np. babcia będzie mogła usiąść i obserwować wnuki, skąd będzie można sędziować "mecze" dzieci, ale też miejsce, gdzie po prostu można poczytać książkę.