Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w mieście-ogrodzie 13:22, 30 kwi 2019

Do góry
Anula, to judaszowiec kanadyjski, gatunek. Ma coś koło 10-12 lat i pewnie z 5m wysokości, coraz śmielej sobie poczyna.
Dereń kwiecisty, też gatunek, może mieć 8-10 lat a kwitnie chyba dopiero 3 raz. W tym roku, można powiedzieć, pierwszy raz porządnie

dereń kanadyjski, dopiero zaczyna kwitnienie:

Ogród z łezką II 13:15, 30 kwi 2019

Do góry
Pada drobniutko, systematycznie od wczoraj. Dawno mnie tak deszcz nie cieszył

Dziękuję Danusiu

Też by mnie taki deszczyk cieszył, tylko że u mnie słońce daje.
Magnolia przepiękna.
Ogród do odnowy 13:14, 30 kwi 2019

Do góry
Już były odwiedziny

wczoraj lało nieźle, pół beczki zapełniło się deszczówką

bałam się, że winnik nie przezimuje, ale w końcu mogę cieszyć się jego filigranową urodą

i śniegowiec ruszył w końcu
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 13:11, 30 kwi 2019

Do góry

Te tulipany są przecudne. Biją wszystkie.
Ślicznie i wiosenne jest u Ciebie
Pozdrawiam cieplutko
Po nitce do kłębka ;) 12:43, 30 kwi 2019

Do góry
Na zdjęciu chory migdałek....
Melduję że udało się zrobić pierwszy oprysk różanecznikow
Hellenowy ogród 12:36, 30 kwi 2019

Do góry
Sylwia, dziękuję za wiadomość.
Rysunek malutki, wiem mam jedna nadzieję, ze ukazuje chociaż jak dom jest ustawiony na działce, no i wstępny zarys.
Powoli będę dodawała poszczególne fragmenty, w większej skali - liczę, ze będzie bardziej czytelne...

w każdym bądź razie, na niebiesko w prawym górnym rogu zaznaczyłam teren na warzywnik. Na górze na środku tam gdzie są te dwie kule chciałam umiejscowić ławkę, a na prawo od ławki ma być kącik zabaw - chcę żeby był na wprost tarasu, zeby mieć oko na dzieci. Z czasem plac zabaw zastąpi pewnie nowa rabata.

Poniżej zdjęcie w realu
Pierwsze zdjęcie pokazuje widok z tarasu - po lewej wyłania się raczej mało urodziwy, niezamieszkały budynek, na linii widoku planuję właśnie pod płotem posadzić świerka w kombinacji z inny iglakiem, bądź dwa, czy nawet trzy świerki - chcę zasłonić ten budynek.a na lewo za świerkami w rogu ogrodu chciałabym uprawiać warzywa. zależy mi na własnych warzywach.

i drugie ujęcie

Na wprost tarasu ( na zdjęciu zaraz za taczką) mamy furtkę - używamy jej.

O coś takiego mniej więcej mam w głowie. Przy ławce nie wiem jeszcze jakie rośliny, chętnie posłucham waszych porad - jak zaaranżować taki kącik, aby był przyjemny. TO będzie miejsce, gdzie np. babcia będzie mogła usiąść i obserwować wnuki, skąd będzie można sędziować "mecze" dzieci, ale też miejsce, gdzie po prostu można poczytać książkę.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 12:30, 30 kwi 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
a szczepione?

myśmy kiedyś babci posadzili te royalty.
kwitnie pięknie, ale strasznie ... rosochata.
zamiast w górę, to idzie na boki

Szczepione Asiu.
Mam tylko taką marniutką fotkę z telefonu. Widać je bardzo słabo (za pasem borówek).
A kwitną obłędnie.
O ogrodzie myślę w koło... 12:18, 30 kwi 2019

Do góry
Tylna część ogrodu ma być na planie koła i tak też staramy się wytyczyć rabaty

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:15, 30 kwi 2019

Do góry
Kindzia napisał(a)

Po paru latach oba będą jednakowo niebieskie

Nie będę się powtarzać, pracusie jesteście i tyle

Ale mnie się ta żółta azalia podoba. To pachnidełko jest? Daj nazwę.

Pachnie ślicznie

Pawie większe szanse maja na rdza malowane niż na niebieskie oba
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:13, 30 kwi 2019

Do góry
iwka napisał(a)

jak chcesz oglądać same zdjęcia to trzeba img wpisać i pokaż posty. wyskakują wtedy same zdęcia, ale wszystkich. Nie wiem jak zrobić same zdjęcia z danego wątku.

A widzisz, chociaż to img też się może przydać jak się inspiracji szuka.
Zielony zakątek z Antonówką 12:02, 30 kwi 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Trochę fotek zrobiłam w deszczowy dzień:

Troszkę smutno bez host ...

Piękny, urokliwy ogród.Uwielbiam takie klimaty i te drzewa obrośnięte bluszczem...mniam
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:52, 30 kwi 2019

Do góry
wiklasia napisał(a)
Ewuś podobno jest jakiś myk, który umożliwia, że tylko zdjęcia Ci się załadują - jakieś skróty klawiszowe - wiesz może które to, jaka jest instrukcja postępowania?

jak chcesz oglądać same zdjęcia to trzeba img wpisać i pokaż posty. wyskakują wtedy same zdęcia, ale wszystkich. Nie wiem jak zrobić same zdjęcia z danego wątku.
Nowoczesny ogród ze skarpami 11:52, 30 kwi 2019

Do góry
Pokazuję widok ze strony południowo wschodniej na dłuższą skarpę (dłuższa ale bardziej łagodna, wymiary długość góra 17,80 x szer. 2,90 x długość dół 15,10 )

i skarpa mniejsza ale bardziej stroma - tutaj przewidziałam same kosodrzewiny Pinus mugo. Obok skarpy murek oporowy- gabion wypełniony będzie jasnym kamieniem.

Jak narazie brak pomysłu na tę większą skarpę. Napewno nie chcę tutaj wprowadzać zbyt dużo gatunków, no i kolorystyka też ograniczona. Na dzień dzisiejszy w ogrodzie rosną, od frontu 3 klony czerwonolistne prawdopodobnie Royalty, 3 śliwy wiśniowe pissardi (nie chciałam za bardzo bo kwitną na różowo, ale przekonały mnie ich czerwone liście), no i od strony południowej jest szpaler z Smaragdów.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:45, 30 kwi 2019

Do góry
effka napisał(a)
A tu moje mini zakupki hakonkowe i jeden ML się zaplątał.

Ależ piękne Aureolki bo to one, tak?

Gdzie kupiłaś? Może internetowo tez sprzedają?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:43, 30 kwi 2019

Do góry
A tu moje mini zakupki hakonkowe i jeden ML się zaplątał.
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 11:40, 30 kwi 2019

Do góry
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 11:38, 30 kwi 2019

Do góry
Porcja świeżych fotek
Dereń kwiecisty - Cornus florida 11:33, 30 kwi 2019

Do góry
Skarpa w ogrodzie 11:29, 30 kwi 2019

Do góry
Witam wszystkich na ogrodowisku. Jestem tu nowa, wspólnie z mężem powoli zakładamy ogród, ukształtowaliśmy już teren wokół domu, musieliśmy uwzględnić różnicę poziomów, zastosowaliśmy więc skarpy, od jakiegoś czasu śledzę forum oraz inne strony w poszukiwaniu inspiracji. Ogród oczywiście musi być nowoczesny. Na jedną - stromą skarpę przewidziałam już obsadzenie samymi kosodrzewinami pinus mugo.
Mam jednak problem ze skarpą sąsiednią, która jest dużo dłuższa (wymiary szerokość 2,90m, długość u góry 17,80m, długość u dołu 15,10m) i bardziej łagodna, strona południowo-wschodnia) Nie chcę robić zbyt dużego misz- masz. Chciałabym zachować proste formy i nie wprowadzać zbyt dużo gatunków roślin.

Może, komuś z Was coś przyszło na myśl co by tu pasowało z roślin?
Dodam, że od frontu mam posadzone już trzy klony czerwonolistne Royalty (prawdopodobnie Royalty w ogrodzie na przeciw skarp rosną też 3 śliwy wiśniowe pissardi. Chciałabym połączyć kolorystykę tych drzew z bielą i ciemną zielenią.
)

Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies