Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Zana 21:58, 22 maj 2019

Iwonka, świetna zmiana z tym kształtem. Tak niewiele a tak wiele. No przecież to się aż prosiło, żeby tak zrobić. Ale widać to dopiero teraz, jak wstawiłaś fotki przed i po.
inka74 06:48, 23 maj 2019

kwartet napisał(a)
Iwonka teraz propocjonalnie to wygląda,no i ile wepchnąc można.
Tez ciągle poprawiam swoje łuki,tylko ja nie muszę kostki trasportować. w zeszłym roku w jedny miejscu robiłam wklęsłe z wypukłego a w drugim wypukłe z wklęsłego(trasplatacja trawnika nastąpiła).Pierwszy raz trawnika w jednym miejscu przybyło.
Dobrze że wszystkie się zalepinoxowały,ta zaraza roznosi się w strasznym tępie. Siostra zrobiła eksperyment,wsadziła gąsienice ćmy do słoika na słońcu,po dwóch dniach,żyły w najleprze ,także zakładanie worków na krzak na nie nie podziała.
wczoraj jeszcze jedną larwę znalazłam. Co za paskudztwo. Na razie jeszcze kilka dni poczekam z cięciem. Bo tak to zetnę to, co opryskane. Najtrudniej od środka było opryskać bo te moje kulki z 50 cm mają. Ja w sumie mam 20 sztuk bukszpanów takich większych i 10 metrów obwódki.

Zmiany i przesadzanie to norma w ogrodzie. Tu na O jeszcze inni nasz nakręcają do działania aby było jeszcze ładniej. Nie wiem czy też tak masz ale ja o 5 cm czasami przesadzam rośliny bo mi akurat coś nie gra.
inka74 07:02, 23 maj 2019

Zana napisał(a)
Iwonka, świetna zmiana z tym kształtem. Tak niewiele a tak wiele. No przecież to się aż prosiło, żeby tak zrobić. Ale widać to dopiero teraz, jak wstawiłaś fotki przed i po.
już dawno powinnam to zrobić ale czynnika "zapalnego" czyli motywatora brakowało. Jeszcze z jednej strony bardziej od frontu jest łuk do poprawienia ale na razie mam dosyć. Zostały mi 2 magnolie do wkopania ale żeby to zrobić muszę 5 innych roślin wykopać. Jakoś chęci brak. Wczoraj 7 letnią sadzonkę rododendrona przesadzałam, niby kwitnącego bo te 4 kwiatki trudno nazwać kwitnieniem. O całe 10 cm. Może mniej. To się nazywa desperacja. Ale musiałam bo kupiłam azalię w super kolorze amarantu i miała być zamiast jednej z już tam rosnących ale tak się fajnie kolorystycznie zgrały wszystkie, że mus było wcisnąć. A że azalie można a wręcz jest zalecane cięcie (wyczytałam w mojej mądrej książce) to będą cięte. Zdjęcie z placu boju.
inka74 07:06, 23 maj 2019

I tu drobna zmiana

I tu też - aby jedną trawkę wsadzić to 5 roślin przesadziłam a efektu totalnie nie widać

I z kwitnących
mrokasia 07:10, 23 maj 2019

inka74 napisał(a)
już dawno powinnam to zrobić ale czynnika "zapalnego" czyli motywatora brakowało.

Taaak, czynnik zapalny jest kluczowy. Tak jak u mnie "zniknięta" kalina .
inka74 07:58, 23 maj 2019

inka74 07:59, 23 maj 2019

paradas 08:28, 23 maj 2019

Ładna ta bladoróżowa piwonia, uwielbiam te "łososiowe" żurawki. Szkoda że mam tylko jedną sztukę
Ta rabata z okręgiem na końcu jest taka fajna. Sam myślałem nad kołami, łukami jednak zszywka mi odradzała bo będzie mi się źle kosić. Chyba jednak zrobię po swojemu
Piękna jesień w wizytówce, widok lilii sprawił że nie umiem się doczekać na swoje. Fajnie jest pooglądać piękne ogrody w tak brzydki dzień.
Pozdrawiam.
April 08:28, 23 maj 2019

inka74 napisał(a)

W takich momentach zdarza mi się żałować że nie mam wątku i nie mogę się podzielić swoimi obrazkami i porównać roślinek. Fajne masz te chabry. A jaka odmiana tego ciemnego? Też mam ale chyba jeszcze bardziej czarny "Black Sprite". A może tak na zdjęciu wyszedł. Pamiętasz co to?
jolanka 08:43, 23 maj 2019

April napisał(a)

W takich momentach zdarza mi się żałować że nie mam wątku i nie mogę się podzielić swoimi obrazkami i porównać roślinek. Fajne masz te chabry. A jaka odmiana tego ciemnego? Też mam ale chyba jeszcze bardziej czarny "Black Sprite". A może tak na zdjęciu wyszedł. Pamiętasz co to?

Jolu, poloneza czas zacząć, mawiał Podkomorzy
Wątek też .... może