Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 09:19, 19 mar 2019

Do góry
Dzień Dobry
bardzo proszę o informacje czy w takim miejscu będą rosły tuje (ewentualnie cokolwiek). Oczywiście po wcześniejszym przekopaniu i użyźnieniu podłoża z pozostałości cementu. Szerokość od płotu do obrzeza to 60 cm. Na początku nie chcieliśmy nic sadzić, natomiast aktualnie się to zmieniło i chcemy jakąś formę żywopłotu najlepiej zimozielony, by się trochę osłonić od kurzu, wiatru, etc. Z przesunięciem, rozbiórką i poszerzeniem tego obrzeża było by jednak "trochę zabawy". Będę wdzięczny za informacje.
]
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:16, 19 mar 2019

Do góry
Dekoracje świąteczne i inne piękne tropiki zamknięte w słojach
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:13, 19 mar 2019

Do góry
Zaszuszone bukiety

ekstrawaganckie meble
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:07, 19 mar 2019

Do góry

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:03, 19 mar 2019

Do góry

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:02, 19 mar 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Pierwszym kwiatusiom nic się złego nie przytrafiło i nowa donica Agnieszko

Donica w kolorze i kształcie idealna! Dużo waży? Masz takie same drzwi jak moje, tylko moje przemalowałam w zeszłym roku
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:58, 19 mar 2019

Do góry

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:51, 19 mar 2019

Do góry
Jasionka i pierwszy zjazd ogrodowiskowy w 2019 roku i to ze mną...sama nie mogę w to uwierzyć...Sylwia, Katka dziękuję Wam za pamiątkowe zdjęcia.....Małopolskie dziewczyny dziękuję Wam za towarzystwo szczególnie Anitce za to, że pamiętacie o mnie najfajniejsze jest że tworzymy naprawdę zgrany Team małopolski i
miło, że pamiętacie o mnie

Z targów mam jeszcze parę zdjęć, których nie pokazywałam
Podkarpackie stoiska

betonowe makówki

Pszczelarnia 08:51, 19 mar 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Są peoniofile, galantofile, irysofile, różomaniacy a ja popadłam chyba w helleboromanię.

Bardzo przyjemnie ogląda się u Ciebie przygotowania do wiosny.

Super pomysł na obsadzenie ciemiernikami donic. Tu chyba jeszcze w doniczkach produkcyjnych? Źródło pomysłu chyba znam, ale jakbym miała się do tego zabrać, to nie bardzo wiedziałam jak. No i te kubiki donic, wspaniałe.
Z czego są? Bo chyba nie cynowe?
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 08:29, 19 mar 2019

Do góry
Dzień Dobry, wiosną zeszłego roku założyłem pierwszy w życiu trawnik z pomocą tego forum, będąc tylko obserwatorem. Do tej pory w artykułach jak i wątkach forum znajdowałem potrzebne odpowiedzi. Ale teraz mam sprawę bardziej indywidualną i chciałem dopytać.

Ale od początku tak jak pisałem trawnik ( około 100m ) założyłem wiosna zeszłego roku. Na początku był piękny, ale w okolicach końca czerwca zaczęły się pierwsze problemy, mimo regularnego podlewania zaczął żółknące. Pomyślałem ze ziemia jest za słaba więc użyłem nawozu „do siewu” to jeszcze pogorszyło sprawę.

Były miejsca gdzie jeszcze bardziej stracił kolor i miejsca gdzie trawa całkowicie zgniła po obfitych opadach deszczem. Zrobiłem dosiewki. Jesienią podczas grabienia liści „pazurkami” wygrabiłem ogromna ilość zeschniętej trawy. Po zimie jest jeszcze gorzej. Trawa na całości jest ciagle „wysuszona” dodatkowo w niektórych miejscach pojawił się mech.

Wczoraj po zimie rozpocząłem prace ogrodowe i wygrabiłem bardzo duża ilość obumarłej trawy. Dodatkowo zrobiłem badanie PH gleby (BIOPON) i wyszło pomiędzy 5,5 a 6 ( tak samo w kilku miejscach ). Pani Danusiu ( jak i pozostali forumowicze ) macie pomysł jaki może być tego powód? Kolejne pytanie to czy przy takim PH gleby jest sens robić wapnowanie? ( myślałem o dolomicie ) i jeśli tak czy nie jest już na to za późno?
Podsyłam kilka zdjęć aktualnego stanu murawy

Wielkie nic- pomysł na rabatę i piękny słoneczny taras 08:07, 19 mar 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

A daj spokój! Jakie mieszać, skoro żaden pomysł na tom miejsce do tej pory się nie pojawił

Od tych ukrytych drzwiczek do drugiego garażu jest ile? 2 metry? I z metr głębokości?

Niech ten bluszcz idzie na ścianę. Z boku któryś ze znienawidzonych jałowców kolumnowych?
Palibin na pniu, tawuła japońska pod spód. i dalej jakieś byliny dobrze czujące się w żwirze: macierzanka, śmiałki, kostrzewy, bylice, oregano?

No i wyszło, że jednak mam pomysł, ale nie jestem zachwycona

Mnie się bardzo podoba, szczególnie, że te drzwiczki stodoły są tak fajnie obudowane roślinami

Jutro mam nadzieję, uda nam się ruszyć i skuć ten beton jak tylko dostaniemy sprzęt
Moje ukochane miejsce na ziemi 07:46, 19 mar 2019

Do góry
koliber napisał(a)

Agata dziękuję za spotkanie Jakie ty masz oczy dziewczyno, przepiękne! A synek mega cierpliwy Buziaki i do następnego!
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 07:42, 19 mar 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
pierwszy ten mi wpadł w oko

Cały czas żałuję, że go nie kupiłam, jest obłędny Dziękuję za fotki wyjazdowe Naładowałam akumulatory a dziś zdycham po wczorajszym dniu roboczym
Przerwa na kawę... 07:39, 19 mar 2019

Do góry
inka74 napisał(a)

Dziewczyny, siedzę i kombinuję rabatę z cisem. Nie lubię takich pustych przestrzeni jak jest teraz. Nawet w zimę musi cokolwiek być oprócz cisa. Mam z tej rabaty do zagospodarowania 2-3 wyższe hosty 40-50 cm, jedną białą serduszkę też taką wys. 50-60 cm, 4 małe niskie hosty takie 20 cm, 1 tawułkę białą średniej wysokości - do tej ostatniej nie jestem przywiązana. Z rabaty muszą wylecieć języczka i jeszcze jedna roślinka też żółto kwitnąca.
Do cisa potrzebuję dodać coś zimozielonego - wymyśliłam małą kulkę 20-30 cm z buksa/cisa oraz ciemierniki. Tak, aby coś na zimę było na rabacie oprócz drapaka. W sumie to taka rabata mało widoczna, za wiatą za domem. Teraz mam na nią widok z zakątka cienistego jak siedzę na ławce i fajnie by było.aby nie tylko płot oglądać jako tło. Bo zanim drapak nabierze kształtu to kilka lat minie.
Dla przypomnienia po posadzeniu cisa wygląda to tak, jak poniżej. Tam nie mogę mieć nic wysokiego bo obok po lewej jest przejście do drewutni i kompostownika. Dlatego pęcherznica musiała wylecieć.

Rabata ma 170 cm szerokości na 90 cm głębokości. To miejsce jest cieniste. Nic co wymaga więcej słońca tam nie rośnie lub nie chce kwitnąć.

Osobiście posadziłabym na tej wąskiej przestrzeni zimozielone żuraweczki, np. 'Sweet Tart'. U mnie przecudnie rosną i kwitną (cały sezon!) w cieniu.
Rozpoznawanie odmian róż 07:32, 19 mar 2019

Do góry
Witam! Proszę o pomoc w identyfikacji:

1) trochę jakby bardziej czerwona czy ciemniejsza niż na zdjęciu:

2) Peace?

3)

4)
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 07:29, 19 mar 2019

Do góry
Agatek napisał(a)
Przesadziliśmy rośliny z poczekalni bo już strasznie się rozrosła i coś trzeba było z nimi zrobić

Agatko zaglądałam do Ciebie wcześniej i nie napisałam słowa. Teraz się rehabilituję. Duża zmiana. Rośliny podrosły. Przemek dobrze radzi, postaw na warzywa w tym sezonie.
Jak ciąć róże? Cięcie róż 07:22, 19 mar 2019

Do góry
Witam Państwa! Proszę o radę, jak przyciąć róże. Domyślam się , że są to róże wielkokwiatowe. Nazw nie pamiętam. Domyślam sie, że jedna to Peace.
Wstawiam zdjęcia róż, podczas kwitnienia i jak wyglądają teraz.
Proszę o pomoc.
P.S. Element ogrodzenia ma wymiary 150/250cm
Kolorowe wstążki mają posłużyć zwabieniu biedronek.
Róże były sadzone jesienią 2017 roku.
Mają inne przyrosty...wydaje mi sie,że wynika to z różnej dostępności słońca podczas dnia. Czy dobrze myślę?
1) Kolor w rzeczywistości jest trochę bardziej czerwony:

2)

3)

4) niestety nie mam zdjęcia jak wygląda teraz ta róża, ma trochę cieńsze gałęzie niż ta żółta.

5) tutaj róża pnąca, proszę o radę, jak ją przyciąć...
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 07:11, 19 mar 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
Krokusy sie opalaly

Na tym zdjęciu przypominają ptaszki w gnieździe, które drą się w niebogłosy: jeeeeeeeeeść!
Ukojenie 06:57, 19 mar 2019

Do góry
Poranna wiosna u drzwi

Pierwiosnek na nozce - pozwolilam mu sie wykwitnac i w efekcie ani siewek ani przyrostu roslinki, a chcialam miec ich wiecej...

Ciemierniki sa piekne
Ukojenie 06:54, 19 mar 2019

Do góry
Makao_J napisał(a)
Wow ile siewów zrobiłaś. Będziesz to wszystko pikować?

Ja pomidory dopiero posiałam. Ze dwa tygodnie nim ruszą a u Ciebie już są. Super.

Bede tylko niech jeszcze troszke podrosna kwiatki. Pomidory juz bym chyba mogla pikowac...

Tylko one maja listki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies