Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 17:46, 14 mar 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Wiunia, bez problemu sobie poradzą Do gazonów, to w końcu też donice, zapakowałam siewki młode, dziś mają 3 lata i super mi w tym roku zakwitły
popatrz
sadź

Witaj Irenko, bardzo dawno tu śladu nie zostawiałam ale spacerowałam i czytałam. Oj zdolna jesteś, masz tyle talentów. Piękne podusie i te szyte i te na drutach dla wnuków. Podziwiam ile juz pracy w ogrodzie zrobiłaś no ja nie jestem tak dokładna i wracam do miejsc po iles razy. Dzis obcinałam róze i zaraz ponawoziłam. Ciemierniki od Ciebie rosną ale nie wiem czy odpowiednie im miejsce dałam, bardzo powoli rosna. Pozdrowienia dla Zygmunta i przekaz, ze go podziwiam za kolejna cieżką prace i kibicuje za efekt koncowy, zapewne wyjdzie pięknie jak wszystko u Was Buziaki Ile przycinasz Angele?
Liliowo i kolorowo:) 17:35, 14 mar 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Pięknie u Ciebie wiosna wystartowała, ale dwie strony wcześniej są zdjęcia z pełni lata i jest to coś co lubię najbardziej, a u Ciebie lato jest na bogato.

To prawda Dorotko, że lato jest u mnie na bogato a wiosna najskromniej bo ani tulipany ani narcyze nie chca u mnie za bardzo rosnąc. Krokusow mam duzo ale marzy mi się taka łączka jak u niektórych na ogrodowisku.
Dzis zauważyłam krokusy żólto-niebieskie są u mnie bardzo ciekawe.

Liliowo i kolorowo:) 17:28, 14 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Forsycje już prawie pękają. wiosna pełną parą.

Forsycje w dniu dzisiejszym, nawet magnolia pęka, jak zrobi się bardziej ciepło to będzie już wiosna pełną parą. Pozdrawiam serdecznie

Liliowo i kolorowo:) 17:25, 14 mar 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Danusiu witaj
Wiosna powoli wchodzi do naszych ogródków, i dobrze bo już dość zimy i wiatrów!

Witaj
Oj tak, cieszymy się z wiosny bardzo ale ja od pewnego czasu wiatry lubie bo rozwiewa smog a mieszkam w najbardziej zanieczyszczonym miejscu w Polsce. Chodz ostatnia wichura to jakis koszmar był
Coraz bardziej kolorowo.

Liliowo i kolorowo:) 17:21, 14 mar 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)
Już tyle pracy zrobiłaś? Ja w ferie 2 dni pracowałam w ogrodzie a ostatnio przy tej zmiennej pogodzie nie ruszyłam nic. Szykowałam się na sobotę ale ma być dalej zimno i wietrznie

To odwrotnie jak ja bo ja tylko pracuje w ogrodzie jak wieje bo czyste powietrzne a ostatnio wieje non-stop W tym tygodniu tylko dzis miałam czas na prace w ogrodzie więc znów ciut do przodu. W sobote jak nie bedzie deszczu to popracuje, hortensje wszystkie mam do przyciecia i nawozenia. Jeszcze mam kompost do rozplantowania i rabate gdzie lilie byly do odnowienia bo nornice bajzel zrobiły. Jeszcze duzo, wiesz sama ile tego u mnie jest i tez sama do wszystkiego jestem.
Liliowo i kolorowo:) 17:16, 14 mar 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Część Danusiu
Podziwiam systematyczność w pracach ogrodowych, piszesz, że finisz za 2 tygodnie, rany...szybko. .ja w powijakach
Elaty przycięłas, dobrze wyglądają. Wiosna szybka i na bogato

Korzystam z wietrznej pogody bo smogu nie ma i wole po 3 godz. pracowac by sie nie pochorować, dzis juz roze przycielam i nawozu dałam. Jeszcze pnace powycinac co suche mi zostały ale to drabine musze przytachac a juz mi sie nie chciało dzisiaj. Jutro zawodowe sprawy to moze w sobote cos porobie. Ciesze się, że elaty dobrze wyglądają i mam nadzieje, ze urosna tak pięknie jak w zeszłym roku, bodziszek od Ciebie tez widze, że przezimował.
Marek mi na 08 marca bratków nakupił bo to i jego ulubione kwiatki

Moja ostoja 17:11, 14 mar 2019

Do góry
Cieszę się, że ten inny świat urzekł Was, jak i mnie. Pięć lat temu miałam okazję zobaczyć i byłam pod wrażeniem. Chciałam jeszcze umieścić zdjęcia z tradycyjnych chińskich ogrodów, ale nie zdążyłam.
Teraz już nie pora na to, bo wszyscy wypatrujemy wiosny w swoich ogrodach
W oczekiwaniu na prawdziwie wiosenną pogodę - ciemiernik orientalny. Właśnie zaczął kwitnienie.
Serdecznie pozdrawiam wszystkich zaglądajacych

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 16:56, 14 mar 2019

Do góry
effka napisał(a)
A tu jeszcze fotka po rozebraniu zadaszenie tarasu. Przestrzeń

Biedny powojnik musi dostać nową pergolę-kolumnę.

Wiesz o ile stron musiałam się cofnąć, żeby na szybko zrobić sobie ogląd „przed i po”?
O 8 a byłam tu przecież wczoraj
Powiem Ci, że bardzo trafnie to ujęłaś: przestrzeń

Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 16:38, 14 mar 2019

Do góry
A żeby nie było tak strasznie to po drugiej stronie mam jeszcze 3 szt rododendronów Polaris. W nieco lepszej kondycji

I tu ph może nie doskonałe ale już lepsze.

Działka prawie w Borach Tucholskich 16:29, 14 mar 2019

Do góry
Gabi właśnie przerabiam ich okolice bo dawno nic nie przesadzałem
oczywiście sosenki absolutnie nie przesadzam bo skutki mogą być tragiczne

wierna fieścina odjechała do krainy wiecznej jazdy
"tyle było dni do utraty tchu.." i nigdy nie zawiodła mnie w trasie a śmigała od Helu po słowackie Tatry
oczywiście na lawetę wjechała sama

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 16:26, 14 mar 2019

Do góry
A dziś powstał obraz naciągnięty na ramę

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 16:22, 14 mar 2019

Do góry
A tu jeszcze fotka po rozebraniu zadaszenie tarasu. Przestrzeń

Biedny powojnik musi dostać nową pergolę-kolumnę.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 16:13, 14 mar 2019

Do góry
Apropos rodków, przypomniałam sobie, że pod jodłą (o tu, taki mały ciemny błyszczący po prawej stronie)

rośnie jeszcze jeden rodek wardii graf lennart, czyli ta sama odmiana, którą najbardziej mi przypaliło na tej drugiej rodkowej słonecznej rabacie. No i pod jodłą, gdzie rośnie w półcieniu ma się świetnie. Piękne ciemnozielone liście, zdrowy jak rydz. Czyli to nie pH ani jakieś braki w glebie, bo akurat słoneczna kwaśna ma lepsze warunki kwasowe niż pod jodłą. Słońce i wiatr na 100% są winni.
Przesadzę pod tą wielką jodłę resztę spalonych bidulków
No i zamówię twardziele fińskie od Ciepłuchy na słoneczną kwaśną.
Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 16:00, 14 mar 2019

Do góry
Oprócz braku żelaza, szkodników (nie mam pojęcia jakich) którym bardzo smakują rodki poleciałam zmierzyć ph pod nimi. Wiem wiem wszystko robię na opak! Może kiedyś się w końcu nauczę. Przeraziłam się jak odczytałam wynik!!!

Na zakończenie wielka prośba do was kochani. Co z nimi będzie dajej?? Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć (wszelką krytykę biorę na klatę). Szczerze to boję się ich już ruszać.

Droga do spełnienia 15:59, 14 mar 2019

Do góry
Kawa napisał(a)
Dziewczynki
niby wiosna
u nas jak pewnie wiecie okropne wichury
nic nie zrobiłam przez weekend bo wydawało się że człowieka porwie
noce okropne - powiem wam że mało co spałam bo tak okropne wiało ze myślałam ze dach porwie

u niektórych narobiło dziadostwa...
ej z ta pogodą

u mnie drewka mają pąki liściowe
kwiatki wychodzą z ziemi więc chyba wiosna

Kamilko ale masz piękne te iryski, muszę takie gdzieś dorwać...
Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 15:51, 14 mar 2019

Do góry
Fotka z 02.03.2019r. Z daleka tak się prezentowały.

Ale już z blisko było dużo gorzej.

Kora została odgarnięta. Kasia sobą by nie była gdyby coś nie namieszła i tym razem ;( Mianowicie: podsypałam krzaki kwaśnym torfem i potem gdzieś poczytałam że można sypnąć im nawóz w granulkach do kwasolubnych. Tak więc uczyniłam. Jakby tego jeszcze mało po ok 2 tygodniach (było to wczoraj) opryskałam rodki słynną na O. miksturą. Okazało się że robi sie to w odwrotnej kolejności. Najpierw mikstura (do czasu aż liście dostaną ładnego koloru) a później granulki) Poprawcie mnie proszę jak źle poczytałam.
Boję się pokazać jak teraz wyglądają. Ale jak już tak straszę to pokażę.
Ogrodowy spektakl trwa ... 15:47, 14 mar 2019

Do góry
mira napisał(a)
Coś pokręciłam

Wszystkim bardzo dziękuję za ogrodnicze wsparcie

Śliczne

Czytam że w posprzątanym ogrodzie bałagan się robił u mnie też gałęzie leżą, pogoda wkurzająca

Wyiewy moje wszystkie udane w tej zimnicy
Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 15:36, 14 mar 2019

Do góry
Jakie wielkie było moje zaskoczenie kiedy jeden z rodków postanowił mnie zaskoczyć swoim kwieciem. Jednym ale chyba najpiękniejszym ze wszystkich na świecie Pomyślałam że w podzięce będę o nie walczyć.

Na choroby wymyśliłam sobie previcur. Nawet pomógł. Krzaczki urosły w ładne zdrowe liście).

We wrześniu wyglądały tak.

I przyszła śnieżna zima. Rodki całe zasypane białym puchem. Nawet się cieszyłam. Ale jak zabrakło śniegu wymyśliłam takie oto ochronne parawany.
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 15:30, 14 mar 2019

Do góry
Sosna czarna nana.

Wycięłam 1,5 mies. temu gałąź, która wyglądała niepokojąco.
Dziś sosna wygląda tak, jak poniżej. Tej zimy trochę się jej oberwało od spadającego z dachu śniegu, bo rośnie trochę w niefortunnym miejscu.
Mąż niedawno opryskał ją miedzianem.
Co widzi wprawne oko eksperta?
Pozdrawiam

Droga do spełnienia 15:11, 14 mar 2019

Do góry
i teraz
chciałabym :

zostawić duży cis i kule tak jak są, mały stożek przesunąć kulkę na pniu cisową też w inne miejsce

cisy z ekranów połączyć i posadzić w miejce lilii ciągiem

miskanty w miejsce pierwszego ekranu z cisów

hakone zostawić? przetacznika szałwię też? - czy posadzić między nimi jakieś małe okrywowe róże? (psy by ograniczyły)

dosadziłabym jeszcze 2 amanogawy

hortensje magical moonlight??

błagam poradźcie coś

widoku rabaty i trawnika na dzień dziejszy wam oszczędzę bo mi normalnie wstyd

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies