Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kwiaty we włosach 23:28, 12 maj 2019

Do góry
Dobrej nocy.

Kwiaty we włosach 23:27, 12 maj 2019

Do góry

Mus owocowy w miejskiej dżungli 23:25, 12 maj 2019

Do góry
mar_za napisał(a)
W czesci głównej ogródka pod leszczyną trwa ciągła walka o przeżycie. Z jednej strony rośliny mają ekstremalne warunki, a z drugiej pies upodobał sobie kopanie i wylegiwanie się w moich rabatkach pod drzewem.
Podjęłam kolejną próbę aby tam coś rosło. Teraz mam pomysł na trzmielinowy dywanik.
Kasia przycięłam krzaczki, które mam od ciebie, a gałązki powtykałam pomiędzy zasadzone rośliny. Część to ukorzenione gałązki z zeszłego roku.

Na razie nie wygląda to imponująco, ale zobaczymy jak się sytuacja rozwinie

No właśnie ! Oczywiscie tak trzeba i się ukorzenia tylko żeby mokro miały
Kwiaty we włosach 23:22, 12 maj 2019

Do góry
Kochane dzięki i na dobranoc takie widoczki.

Za drzwiami do ogrodu... 23:18, 12 maj 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

W tym miejscu wygląda świetnie
Niesamowicie Ci ogród pięknieje Aniu

To przez Was wszystkich...! Tyle inspiracji i taki doping jaki daje Ogrodowisko do pracy...myślę że nie tylko mi?
Cieszę się,że miejsce nowej pergoli polubionebo nosiłam się z nią po ogrodzie od Wielkanocy( a raczej ja z synem ,bo lekka nie jest)
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 23:11, 12 maj 2019

Do góry
Witam wszystkich. Startuję z założeniem trawnika. Gleba jaką mam może nie jest typowo gliniasta ale do ideału dużo jej brakuje co widać na zdjęciach. Tam gdzie już dwa razy mocno przegrabiłem i zruszyłem ziemie, woda przy dzisiejszych opadach wsiąkała w podłoże. Tu gdzie nic nie było robione zrobiły się spore kałuże. Podjechałem kontrolnie po około dwóch godzinach od ustania opadów i kałuż już nie było to chyba tragedii nie ma.

Ogólnie ziemia którą mi nawieźli to mieszanka kamieni, grudek ziemi które po namoknięciu dają się rozbić i grudek gliny. Co widać na zbliżeniu.

Sąsiad badał pH i mówił że jest około 6 to w sumie idealnie. Taki grunt ma warstwę myślę że z 30-40 cm a pod nim jest już coś mniej przepuszczalnego.

Wymiana gruntu nie wchodzi w grę dlatego postanowiłem poprawić to co jest. Po pierwsze kamieni wybiorę ile się da, chociaż mam wrażenie że się te kamienie rozmnażają. Po drugie, przejrzałem cały wątek i wiem że najlepiej dodać piasek, torf czy kompost i zmieszać to z bieżącym gruntem. I tu mam prośbę, ponieważ nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Może ktoś mądry, obeznany w temacie podsumuje to i napisze:

1. Jaki piasek, granulacja?
2. Jaka warstwa piasku?
3. Jaka warstwa torfu/kompostu?
4. Z jaką warstwą, na jaką głębokość zmieszać powyższe warstwy z obecnym gruntem.

Ewentualnie jeżeli nie da się określić powyższych rzeczy to czym się sugerować żeby je jakoś w miarę dobrze dobrać?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Kwiaty we włosach 23:09, 12 maj 2019

Do góry

Ogród Małej Mi 2017 23:06, 12 maj 2019

Do góry
Te foty dzieli tylko, albo aż tylko 5 lat..

Mus owocowy w miejskiej dżungli 23:05, 12 maj 2019

Do góry
A poza tym to:
Pozbyłam się przekwitłych tulipanów (części)
Przesadziłam zawilca japońskiego z rabatki trzmielinowej, który jako jedyny przeżył po zimie z kilku zasadzonych
Przesadziłam hortensję w rabatach z trawami
Dosiałam trwawę, gdzie psina powykopywała dziury
Przesadziłam jednego bukszpana, jedną hostę, bo jakoś nie pasowały w poprzednich ustawieniach
Wysypałam korą część rabat

I tak minęła mi sobota

Za drzwiami do ogrodu... 23:04, 12 maj 2019

Do góry
Betka napisał(a)
Och jak pięknie! Lampa super bardzo ładnie oświetla ogród a na wymarzoną ławeczki napewno znajdziesz miejsce

Beatko, na razie ciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...!!!!co by mi jej ktoś z głowy nie wybił
Znowu na wsi 23:04, 12 maj 2019

Do góry
Joku napisał(a)
Niezapominajkę też mam, pozwalam jej się rozsiewać do woli. Mszyc póki co nie zauważyłam a ślimaki też mam ale w rozsądnych ilościach.
Wczoraj trochę porządku zrobiłam więc można było pstryknąć zdjęcie. Przez okno bo na dwór wyjść się nie chciało.

Bardzo ladny widok masz
Kwiaty we włosach 23:01, 12 maj 2019

Do góry

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:59, 12 maj 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

W tym roku pani kosowa zbudowała gniazdo pod moim oknem, siłą rzeczy więcej widzę

Gdy ona leci szukać robaczków w grządkach (rozrabiając przy tym niemiłosiernie) pan kos przylatuje, zagląda do gniazda, gdy wydaje mu się, że dziewczyny za długo nie ma - krzyczy na nią.

Za terytorium uznaje chyba ogrodzoną całą posesję - goni gołębie, sroki, wczoraj przeganiał wiewiórkę z wierzby rosnącej w roku działki - wszystko za płot

Ojej, mam braki w tej dziedzinie. To ona zbiera robaki?
Czasu mało aby szukać informacji, tyle się dzieje i roboty moc.
Zgadza się spostrzeżenie dotyczące terytorium. Gołębie wreszcie, po tylu latach nie zbudowały gniazda na brzozie! Nie lubię gołębi, hm. Chociaż krążyły, przysiadały, czuwały i wyczekiwały, kątem oka rejestrowałam.

Kos czy kosowa? Trzeba jesienią zainteresować się ornitologią.

Ogród z rzeźbą 22:56, 12 maj 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Uwielbiam Jordanka, mimo że cholernik nie chce rosnąć

Dziwne, może nie zauważasz świeżych przyrostu wśród tej limonkowej masy lisci?...mi się wydaje że mój rosnie...chyba że tylko mi się wydaje muszę fotki obejrzeć z poprzedniego roku. Te baty co przycielam to chyba nowe były a nie ogłoszone z liści stare
Bawarka 22:55, 12 maj 2019

Do góry
Nastepne ktore ciesza

Te juz kwitna...

Zostawione i zapomniane w wiadrze...Piwonie. Beda kwitly
Kwiaty we włosach 22:54, 12 maj 2019

Do góry
azalie miniaturowe

Mus owocowy w miejskiej dżungli 22:52, 12 maj 2019

Do góry
W czesci głównej ogródka pod leszczyną trwa ciągła walka o przeżycie. Z jednej strony rośliny mają ekstremalne warunki, a z drugiej pies upodobał sobie kopanie i wylegiwanie się w moich rabatkach pod drzewem.
Podjęłam kolejną próbę aby tam coś rosło. Teraz mam pomysł na trzmielinowy dywanik.
Kasia przycięłam krzaczki, które mam od ciebie, a gałązki powtykałam pomiędzy zasadzone rośliny. Część to ukorzenione gałązki z zeszłego roku.

Na razie nie wygląda to imponująco, ale zobaczymy jak się sytuacja rozwinie

Za drzwiami do ogrodu... 22:52, 12 maj 2019

Do góry
anpi napisał(a)

W tym miejscu wygląda świetnie
Niesamowicie Ci ogród pięknieje Aniu
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:52, 12 maj 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
A takie są wczorajsze efekty zabaw dzieci wodą z pistoletu (w sensie zamocowanego na końcu węża )
Słonko jeszcze wtedy operowało niestety... Poparzone listki na okolicznych roślinach - róże, berberysy, hortensja, rozchodniki w plamki

Miałam w ubiegłym roku czarne plamki na orlikach, berberysach i moliniach. Sądziłam, że to grzyb. Kilka razy pryskałam. A one rosną w najbardziej nasłonecznionym miejscu. O ja ciemna...
Bawarka 22:51, 12 maj 2019

Do góry
W nogi-posadzilam im czosnki.

Lubia sie z magnoliami

I z piwonia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies