Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Na zielonej... trawce :) 08:01, 27 kwi 2019

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Dziś obfociłam buczki, pięknie zapączkowane... już pękają

Hej. u nas juz też buczek się zieleni
Mokradło... i mój ogród 07:59, 27 kwi 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Wy się zrażacie do lawendy a ja z nią karierę zaczynam .
Ale dla zapachu to bym się mogła pokroić .

Ja też uwielbiam jej zapach. I nie muszę się martwić że stanie się obiadem dla mszyc, ślimaków, ćmy czy innych gadów

Zdjęcia z telefonu. Tu skarpa i podzielone maluszki:

Mokradło... i mój ogród 07:46, 27 kwi 2019

Do góry
effka napisał(a)
To prawda z lawendą, chyba kluczem do ładnego wyglądu lawendy jest pilnowanie terminów cięcia, wiosną i jesienią.

Też tak uważam. Zawsze się boję by nie za wcześnie ją przycinać po zimie. Miejsce posadzenia też jest ważne. Lepiej rośnie gdy nie ma zbyt mokro. Ale tu w dole jakoś sobie radzi.
Szmaragdowy Zakątek 07:21, 27 kwi 2019

Do góry
No i trwa produkcja owocków

Szmaragdowy Zakątek 07:18, 27 kwi 2019

Do góry
Pozostałe roślinki jakoś dają radę

w blokach startowych czosnek i rododendron

lilak jest ok i hosty też dają radę
Szmaragdowy Zakątek 07:15, 27 kwi 2019

Do góry
Wczoraj po pracy pojechałam do "szmaragdowego"....masakra jaka susza...podlewałam nawet po zmierzchu żeby choć troszkę ulżyć roślinom. Jakoś nie wierzę w te dzisiejsze obfite deszcze...

tulipany całkiem ususzone

jedyne które przetrwały rosną sobie w cieniu bukszpana

białe szafirki też byle jakie, za to na miłorzęba można zawsze liczyć
Sezon 2017 u Hanusi 06:39, 27 kwi 2019

Do góry
No, niesamowity! W dodatku ma trudne warunki, u stóp ma bukszpan, paprocie, jest otoczony kostką, nie nawożony, i podlewany tyle co mu skapnie z dachu. Wysoki ponad 2 m i kwitnie i owocuje corocznie- w ciągu 30 lat tylko raz miał przerwę, bo nie trafił z kwitnieniem w maju i mu kwiaty zważyło.

Tu są jego owoce i porównanie z owocami pigwy i jabłka

Rozpoznawanie chorób i szkodników 06:38, 27 kwi 2019

Do góry
Dzień dobry, proszę o pomoc w zdiagnozowaniu co dolega moim różanecznikom. Czy można sobie z tym poradzić nie używając chemii? Zaczęłam stosować regularnie HT i PW, podlewam dużym stężeniem Astvitu. Ph ziemi sprawdziłam, w tej chwili w zależności jaki kawałek ziemi się trafił, kwasomierz pokazywał od kwaśnej do takiej na granicy.

Ogrodnik dotychczas twierdził, że to po zimie od słońca, różaneczniki rosną przed domem od południa.

Ogród z wilkiem zamkn. 06:34, 27 kwi 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Madzia ślicznie już masz, masa kolorów tak jak uwielbiam

Sylwuś dziękuję Kochana
tu dopiero będzie ładniej ,jak ziemi dosypię i trawa urośnie no i na te ścieżki też trzeba poczekać

Ogród z wilkiem zamkn. 06:27, 27 kwi 2019

Do góry
effka napisał(a)
Aha i jednak rezygnuję z tej drobniutkiej kory. Jest supercdo wzbogacania gleby przy sadzeniu ale jako nawierzchniowa jednak za szybko znika. Będę kupować taką średnią.

Ewa ja zobaczę jak po tym sezonie z nią będzie chociaż ta drobniutka mi się najbardziej podoba ….
świeże fotki na ukończeniu

Ogród z wilkiem zamkn. 06:21, 27 kwi 2019

Do góry
effka napisał(a)
Doła łapię jak oglądam takie ogrody. Tyle kolorów, faktur. Muszę coś w swoim pozmieniać pod kątem wiosny, bo w lecie już jedt ok. Nuda a u Ciebie szał, nie wiadomo gdzie patrzeć.

Ewa zwariowałaś Babo Kochana ....przecież masz ślicznie ,więc tu bez żadnych dołów

….i na fotkach ogród zawsze lepiej wygląda niż w rzeczywistości ...przynajmniej mi na fotkach mój ogród bardziej się podoba niż w rzeczywistości …..

chociaż nieskromnie powiem ,że już efekt przeróbek mnie zadowala i rodzince też się podoba ,a to najważniejsze

buziaki

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 06:16, 27 kwi 2019

Do góry

Kochani podpowiedzcie czy pociąć wyżej jodłę tak na 1,6m i wyciąć tuje za nią przy ogrodzeniu ale wtedy będzie dziura z widokiem na publiczny park, zresztą niezbyt zadbany, czy nie podcinać tylko wyciąć tuje?
Ogród z wilkiem zamkn. 06:15, 27 kwi 2019

Do góry
kaz742011 napisał(a)
Lubię takie powtórki .

Cieszę się

Ogród z wilkiem zamkn. 06:08, 27 kwi 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Działasz cały czas widzę. Pięknie będzie

Asia korzystam z pogody ...na dziś w planie dosypywanie kamyczków ….
i na tą chwilę koniec roboty na tyłach ogrodu ….

Ogród z wilkiem zamkn. 06:04, 27 kwi 2019

Do góry
effka napisał(a)
patrzać na wasze ogrody wiem, że Tulipanowy festiwal kolorów! Cudownie Madziu Patrzać na wasze ogrody wiem, że jesienią nasadzę setki cebulek

Kory zaplanowałam kupić 50 worków, po zeszłorocznej mało zostało...

Ewa dziękuję ...ja też jesienią będę sadzić setki ,ale mam nadzieję ,że do jesieni spiszę odmiany ,które się rozrastają i nie trzeba wykopywać

a kory już w tym sezonie wysypałam ponad 50 worków i jeszcze z 10-15 mi potrzeba …
masakra ,ile jej wchodzi w rabaty ….
obsadziłam kolejną skrzynię przed domem

a do tej dosadziłam paprocie i hosty -tu jest długo cień ,więc może dadzą radę w donicy

Ogród z wilkiem zamkn. 05:56, 27 kwi 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Za to tu przemiłe rzeczy przeczytałam Z tymi cebulkami to nigdy nie wiadomo... ale na EE raczej możesz liczyć, a że masz ich sporo to nie będzie źle

Kasiu prawdę piszę ja najbardziej lubię szerokie kadry ….wtedy bardziej wiem ,jak całokształt wygląda ,a u Ciebie jest super

pocieszyłaś mnie ,że chociaż na EE mogę liczyć w przyszłym sezonie

prostokąt rozwalony zimą przez psa jest taki sobie -dosadziłam do niego z donicy czosnki ozdobne -chciałam je porozdzielać ,ale tak korzenie poprzerastane ,że wsadziłam z całą bryłą
Ogród z wilkiem zamkn. 05:49, 27 kwi 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
O kurczę tyle worów Ci poszło...ja planowałam kupić ze 20 szt.
Jednak z korą jest ładniutko i chwasty nie rosną aż za bardzo....wczoraj plewiłam te moje nowe rabaty,masakra ile chwastów narosło ....

Tulipanki prześliczne moje EE zachwycają łany,sadzone jesienią a reszta to niedobitki z poprzednich lat...

Wiola Dziękuję

przez te wszystkie przeróbki ,przesadzanie -to kora z zeszłego sezonu poszła w ziemię ,a teraz to jakby od nowa sypanie …. i ja sypię dość grubą warstwę -więc też sporo tego idzie

tulipany w tym sezonie mi się udały ,chociaż mam też takie niedobitki pojedyncze z zeszłego sezonu

te w skrzyni już zaczynają się obsypywać....szkoda

Ogród z wilkiem zamkn. 05:47, 27 kwi 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Rany boskie, kobieto, ależ Ty masz napęd!!!
Podoba mi się bardzo to co robisz .

Ja też muszę mnostwo kory kupić.

Kasiu dziś cała rodzinka pomagała ,więc poszło dużo szybciej
a tu jeszcze czeka na swoją kolej

W jabłoniowym sadzie 05:24, 27 kwi 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
No więc tak:
- fajnie że lasek brzozowy klepnięty
- nad połączeniem brzozy-kamyki-wrzosy trzeba będzie pomyśleć, bo to nie jest połączenie występujące w naturze; inspiracje z brzozami i kamieniami jakiś miesiąc temu wyszukiwałam Magdzie z ogrodu z wilkiem, bo ona też robi brzozy z kamieniami; natomiast czy wrzosy się polubią z kamieniami.... wątpliwe ale do przemyślenia
- bukszpany pod jabłonkami owszem, lawenda na pewno nie;
- linie proste na pewno mogą być, nawet łatwiej mi będzie coś wymyśleć niż z takimi swobodnymi

Mogłabyś zrobić listę roślin, które już masz? z planu czasem trudno mi odczytać. Postaram się je jakoś zagospodarować.

Jakie wymiary powinno mieć boisko do siatkówki?

Asiu, moje rośliny obecne (pod jabłonkami):
1. 2 rododendrony - Hybride Balalaika - różowe- urosną do 40-80cm
2. 1 azalia Knap-Hill-Hybride "Schneegold'biala - urośnie na 1-2 m
3. 1 hortensja bukietowa
4. 1 irga płoząca
5. ok 6 jałowców płożących
7. tawuła van Hautte'a
8. 2 bukszpany obecnie ok 50 cm

A co do rabaty od południa to właśnie o hortensjach myślałam na tle Cisów

Wrzosy mogą nie być na kamykach - mogę sobie ułożyć ścieżkę z płyt między wrzosami samymi - też będzie urocza

Zasłonięcie okna brzózką tak nie przeszkadza bo to już jest i tak północny widok z okna na nieszczęsną wiatę a do tego te brzózki himalajskie są takie ażurowe.

Boisko do siatkówki jakieś 8x16m. powinno być wzdłuż jablonek bo od domu w stronę jabłonek jest spadek. Ale myślę o tymczasowych rozwiązaniach - na lato będziemy montować siatkę na trawniku i tyle, nie planujemy specjalnego podłoża etc

Jejku dziękuję że mi tyle pomagasz !

Tadaaam!
Ogródek Ewy 01:18, 27 kwi 2019

Do góry
marba napisał(a)
Ewuś, życzymy Wam spokojnych, zdrowych i pięknych świąt. Uściski dla Johana.

Dziękuję Basiu za życzenia, Johan wyściskany,

Dla Was moje pachnidło.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies