Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "malkul"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:01, 25 paź 2014

Do góry
malkul napisał(a)

Jazzy- mnie się wydaje że jednak dołujące bo przecież poleglam i nie zaprojektowałam sama tylko zlecilam. Ale wybór projektantki to jeden z najlepszych naszych wyborów

Tak, potem na kolejnych stronach juz doczytalam, że wykorzystalas Magnolie
Ale co tam, ja muszę sama się wysilic, bo stwierdzilam że zrobię projekt dla Jazzy za darmo hihi
Będzie co ma być
Fajnie, że wróciłas
Buziak słoneczny
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:58, 25 paź 2014

Do góry
I pierdołki cobyście o mnie nie zapomnieli

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:55, 25 paź 2014

Do góry
jazzy napisał(a)
Gocha, wyobraź sobie, że (znowu) czytam Twój wątek od początku
Na s.25 znalazłam taki oto Twój wywód

Powiem Ci, że to pokrzepiajace jest

Jazzy- mnie się wydaje że jednak dołujące bo przecież poleglam i nie zaprojektowałam sama tylko zlecilam. Ale wybór projektantki to jeden z najlepszych naszych wyborów
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:54, 25 paź 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
a do jakiej donicy ledwo co Ci wlazła ta podstawka ?

do tych białych duzych co na zew.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:53, 25 paź 2014

Do góry
Jestem
Nie przepadłam po prostu obowiązki mnie zassały. Makabra jakaś.

Dziekuje że zaglądacie i pamiętacie.I za miłe słowa Bardzo cieszą
Dla wszystkich słoneczne całuski (u nas dziś piękna pogoda)

Babka- to faktycznie miskanty Gracki jak mówi nasz rzecznik Sebuś
Makowo na Kociewiu 19:45, 24 paź 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Piękne połączenia roślin, na wczorajszych fotkach jesieni nie widać. Stipy z różami i bukszpanami cuudne. Też już zastanawiałam się, jak posadzić stipy w przyszłym roku, mam nadzieję, że ubiegłoroczne nasiona powschodzą, bo nie zbierałam ze swoich, nie kwitły prawie wcale. Masz sporo dorodnych, starszych okazów w ogrodzie I cebule posadziłaś, taka liczba to nie jest mało. A wnusie Pozdrawiam

Mam też jeszcze jedną paczkę ostnicy i mam nadzieję, że wzejdą nasiona rownie dobrze jak w tym sezonie. Na opakowaniu ważność do 2015 roku. Moje stipy kwitły ale nie wszystkie to jest niesamowite jak różnią się sadzonki od siebie jedne są dorodne i kwitnące od sierpnia, inne dopiero wchodzą w czas kwitnienia, jeszcze inne są zupełnie zielone bez kłosów. Cebule wszystkie w ziemi !!!
dziękuję za ciepłe słowa ściskam

yolka napisał(a)
Kwiaty śliczne, ale wnuki biją na głowe wszytkie kwiaty,Pozdrawiam i życzę pociechy i radości z wnuków

dziękuję Jolu baaardo Byłam z nimi w tym tygodniu baardzo często, miałam dyżury i mogłam cieszyć się ich uśmiechniętymi buziami i niesamowitą energią!!!

ANIA napisał(a)
Niebieskookie kwiatki wymiatają. Róże masz cudowne, aż u mnie czuję ich zapach

niebieskookie kwiatki, ładnie nazwane Franuś ma takie oczy, że można sie w nich utopić, Agatkowe oczy już kokietują ...
A róże cały czas trzymają sie dobrze zobaczymy po dzisiejszym przymrozku

Milka napisał(a)
Te 2 kwiatki niebieskookie najpiękniejsze, już widać, że są podobni kolor ciuszków podkreśla ich oczy

A z kolei w ogrodzie zachwyca połączenie klasyki, ale szok, że tak zdrowo, bujnie i bogato to wygląda o tej porze, nic tylko cieszyć się, podziwiać i być dumnym, Kasiu...masz pięknie

Irenko cieszę sie piekną jesienią, róże mają niesamowitą wolę kwitnienia cały czas (pomimo, że złapały czarną plamistość), a ja mam wielką przyjemność, że piszesz takie słowa o moim Makowie pękam z dumy
Moje niebieskookie wnuki są lekiem na całe zło! Chociaż nie narzekam jest dobrze

Margarete napisał(a)
O rany ależ pieknoty u siebie pokazujesz.. ja juz sie nie moge doczekac do listopada - mam wnusie - Kinge - ma 3 lata 3 miesiące a teraz w listopadzie ma być mały facecik...jak u ciebie parka bedzie
Jak sie sprawdzą przewidywania oczywiscie...

Trzymam kciuki za to aby wnuk pojawił się szczęśliwie, zdrowo, i "łatwo" o czasie
Małgosiu a Tobie życzę abyś mogła jak najczęściej być ze swoimi wnukami i cieszyć się każdą chwilą z nimi
A róże z e zdjęcia kupowałam bez nazwy, to róze nn i może ktoś mi powie jak one się nazywają ??

Dorota123 napisał(a)
Dzieciaczki urocze, zdjęcia z ogródka pięknie pokazują urodę roślin.

Dziękować!!
Dorotko ostattnia niedziela to był dobry dzień na zdjęcia
malkul napisał(a)

Osobiście nei przadam za różami ale w twoich kompozycjach mnei zachwycają cudnie

WOW dziękuję baaardzo

Kondzio napisał(a)
oj tęskniłem za twoimi zdjeciami poprostu bajka

Konradzie to jedno z najmilszych zdań jakie się pojawiło na temat moich fotek, dziękuję baardzo

Donia72 napisał(a)
Makkasiu, u Ciebie jesieni w ogrodzie nie widać Róże zachwycają

Widać jesień ale róze sie nie poddają

anula_wn napisał(a)

myślałam, że już pytałam, ale chyba nie
CO TO za róża??? jest piękna, a obfociłąś ją mega mistrzowsko!

Dziękuję Anulko
Nie wiem co to za różyczka mam 2 krzaczki i kupowałam jako róża biała, krzaczasta.
To jej drugi sezon.Złapała plamistość dopiero teraz ...kwitnie w zasadzie bez przerwy ale niechętna do krzewienia ma po 3,4 pędy

Mala_Mi napisał(a)
Kasiu... patrzę i zastanawiam się, czy to fotki z teraz. Jak z innego klimatu... niemożliwe. Za to wnusie ... możesz być dumna.. niebieskie kwiaty najpiękniejsze Też od razu zwróciłam uwagę na piękne niebieskie oczy

Aniu Ultra to fotki z 19 października, moje wnuki też z 19 października od tego czasu do dzisiaj Franio ostro raczkuje, bije brawo,pokazuje jaki jest duży i ...mogłabym tak bez końca ale oznacza to tyle, ze czas biegnie Jutro jak będzie ładnie zrobię zdjęcia różom po przymrozkach zobaczymy jak będą wyglądać

Ciasny, ale własny 19:16, 24 paź 2014

Do góry
Rada Toszki jest bardzo dobra.
Co do lini rabat to chyba do działki i waszego domu bardzie pasują linie proste. Jeżeli planujecie trawnik wzdłuż domu to też wydaje mi się, żę nie ma potrzeby robienia jakiś dodatkowych ścieżek wokół domu, ew. jakieś płyty zagłębione w trawniku (zerkinij na wątek malkul https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka)
Ja od strony ulicy jednak dałabym jakieś wyższe iglaki (Elegantissima brzydko przebarwia się jesienią). Wydaje mi się, że dobrym rozwiązaniem były by też trejaże na które można póścić pnącza (tu z kolei podpatrz wątek greglis który jest bardzo podobny do Twojego https://www.ogrodowisko.pl/watek/639-to-bedzie-zaczarowany-ogrod).

Ogródek Iwony 10:39, 23 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A gdyby w tych dwóch fioletowych polach posadzić lawendę, tak, jak ma Malkul ?

Fajny pomysł z tymi sosenkami i lawendą ? A jakie to sosenki?
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 07:06, 23 paź 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Malkul Wg farmer.pl

"Jeśli wapnowanie łączy się z nawożeniem mineralnym, rozsiane wapno trzeba zabronować, dzięki czemu uzyskuje się lepsze wymieszanie z glebą oraz unika się zetknięcia nawozów wapniowych z nawozami mineralnymi. Nie należy mieszać nawozów wapniowych z nawozami fosforowymi.

Nie wolno także łączyć wapnowania z nawożeniem obornikiem, bo powoduje to straty azotu z obornika. Jeśli stosowanie obu nawozów w tym samym terminie jest nieuniknione, należy najpierw rozsiać wapno i wymieszać go z glebą (np. podczas kultywatorowania), a dopiero później rozrzucić obornik."
Ale praktycy radzą nawożenie zamienne rok obornik, na drugi rok wapno.

Haniu, bardzo przydatna wiedza. Też wykorzystam
Miłego dnia i pogody życzę
Ogródek Iwony 00:30, 23 paź 2014

Do góry
A gdyby w tych dwóch fioletowych polach posadzić lawendę, tak, jak ma Malkul ?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/67/672328/original.jpg

Ogródek Iwony 23:25, 22 paź 2014

Do góry

Łukasz napisał:
Co do płyt to jeszcze tego nie pisałem, ale 'zaplanowałem' je wykonane z brązowych krawężników położonych na płasko. Malkul zrobiła tak u siebie i według mnie wygląda to świetnie, a przecież rozchodzi się też o koszty. Wszelakie płyty tarasowe są dośc lub bardzo drogie i robienie z nich płyt w trawniku i jednocześnie tarasu podnosi znacznie koszty całej inwestycji, a to jest mimo wszystko bardzo ważne.

Też myślałam o tych brązowych krawężnikach na płasko. Żółtych nie widziałam.
Miejsce do siedzenia zrobię z żółtej kostki z bordową (brązową) obwódką - zostało mi jej sporo po rozbiórce obrzeży w ogrodzie i chodniczka na południowej rabacie.
Ogródek Iwony 22:25, 22 paź 2014

Do góry
No to odpowiadam
1. Postaram się w późniejszym etapie jakieś nasadzenia zaproponować .
2. 3 drzewa by się zmieściły, ale nie w lini prostej a po łuku i oczywiście nie mogłyby to być jakieś wielkie drzewa. Jeden mariken się tam zgubi, wyglądałby jak taka mała sierotka jak już to jedno większe drzewo czyli jak piszesz np. Ambrowiec.
3. Jeżeli podjazd będzie ciemny to rabata wyżwirowana, jeżeli będzie jasny podjazd to kora.
4 Rabata przy podjeżdzie jest dośc spora i żeby otrzymać taki efekt potrzebowałabyś co najmniej 15 kulek bukszpanowych, a to sporo i jedyna rozwiązanie opłacalne w takie wersji to wyjazd na plantacje bukszpanów do Wrocka trzeba podzielić tą rabate na części i spokojnie można bukszpany z trawkami w jednej z nich posadzić.
5. Z podjazdami jest tak: jeżeli mamy 'brudną droge dojazdową czyli jakieś błoto to podjazd lepiej gdy jest ciemny, jeżeli droga jest 'czysta' to podjazd może być jak najbardziej podjazd jasny nie będzie sprawiał problemów z utrzymaniem. Mnie mimo wszystko bardziej odpowiada jakoś ciemny podjazd. Koło zrobiłem na wyrost i też bardziej podobało by mi się tylko jego wyznaczenie innym kolorem kostki, a reszta tak samo.
Taras ze żwirku jest ładny, ale niepraktyczny i niewygodny, w szczególności jeżeli chodzi o siedzenie na krzesłach. Jeżeli jest to jakiś grys lub kliniec to dobrze ubity będzie się bardzo dobrze sprawował, ale taki z okrągłych kamieni może być uciążliwy.
6. O tujach pamietam to tylko taka moja luźna propozycja, a teraz mając te wszystkie zdjęcia wiem już co i jak
7. Rabat północna czyli ta z tujami? Ja raczej też zostawiłbym ją w spokoju jeżeli chodzi o jej miejsce,ewentualnie zmienił jej kształt, wykorzystał posadzone już rośliny i ewentualnie coś dosadził, ale nad tym to już trzeba dłużej pogdybać.
8,9. Tuje rzeczywiście nie grzeszą swoją urodą Drzewa owocowe mogą jak najbardziej tutaj zostać, ja bym w tym miejsu zrobił właśnie taką częśc uzytkową. Jeżeli pod śliwą da się przejść wyprostowanym to myśle że ścieżka przy budynku może być jak najbardziej, a kompostowaniki będą schowane w rogu. Można w tej strefie pożniej wydzielić jakieś miejsce na krzewy owocowe i też będzie ładnie. Zapewne widziałąś jak Danusia w Ogrodize z lustrem wkomponowała krzewy owocowe miezy krzewy ozdobne.

Małgosiu mnie pomysł z kołem jakoś nie przekonuje tym bardziej z klonem Globossum bo jak dla mnie to drzewo nie jest za łądne, a też ta rabatka na małą nie wygląda. Koło miałoby średnice 5 metrów.
Co do płyt to jeszcze tego nie pisałem, ale 'zaplanowałem' je wykonane z brązowych krawężników położonych na płasko. Malkul zrobiła tak u siebie i według mnie wygląda to świetnie, a przecież rozchodzi się też o koszty. Wszelakie płyty tarasowe są dośc lub bardzo drogie i robienie z nich płyt w trawniku i jednocześnie tarasu podnosi znacznie koszty całej inwestycji, a to jest mimo wszystko bardzo ważne. Tarasu już z krawężników sobie nie wyobrażam
Jeżeli chodzi o schemat to wzorowałem się na kostce, którą Iwonka już ma tylko obróciłem kolory, ale to tylko moje zdanie i wersja
Z tym, że na rabacie przy podjeżdzie powinna znaleźć się przewaga zimozielonych zgadzam się w 100%.

Jeżeli chodzi o zamiane warzywnika z rabatami przy nowym planowanym placyku to się nie zgodze. Warzywnik można zrobić bardzo ładny, ale mimo wszystko nie chciałbym siedzieć od razu przy warzywniku, który cały sezon nawet lato nie jest piękny. Owszem może być, ale wtedy będzie głównie dla ozdoby. Tam gdzie jest obenie to wg mnie najbardziej optymalne miejsce bo rabat przy podjeżdzie zasłoni/odwróci wzrok od niego i na dodatek jest tak schowany za budynkiem. Minus bardzo duży to jego strona półbocna

Uff, ale się opisałem, za wszelkie błedy w wypowiedzi przapraszam z góry

Jeszcze mi się przypomniało o trawniku na ziemi piaszczystej... doskonale to rozumiem i czym go mnie tym lepiej
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:55, 22 paź 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Mały przerywnik dla ukojenia

Tego futrzaka to bym od ręki przygarnęła wpisuje się w styl domu i ogrodu

a wyprawa z Republiki Czeskiej bardzo ciekawa
Kosolkowa Pasja 08:46, 22 paź 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Rzadko wpadam to prawda ale babo kiedys ty nastukała tyle stron to nigdy nei pojmę twoje "zmarznięte fotki " przypomniły mi własnei że musze lecieć zamknąć szklarnię, brrrr

To ja wpadam do Ciebie częsciej ale rzadko gadam A tu jakoś tak się kula ze strony na stronę
U nas jeszcze dość ciepło. Wczoraj do wieczora było ładnie, nawet nie wiało, za to w nocy zlało porządnie (cieszę się, bo podlało mi dobrze wszystko co posadziłam).
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 07:30, 22 paź 2014

Do góry
malkul napisał(a)

mnie to nie gra, wygląda sztucznie i niesmacznie jak dla mnie. te wczesneijsze z pintsa ładniejsze

mi tez się bardziej podobaja te z pinta - to luźno rzucone rozwiązanie które może sie komus spodoba Pozdrawiam
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:03, 22 paź 2014

Do góry
Sebek napisał(a)

Napiszę Ci tylko właścielki, a z resztą na pewno sobie poradzisz

Gabisia, Stychaz, Milka, Wieloszka, Gabrysia_, GabiK, AnulaWN, Konstancja-Iza, Kwiatholandii, Karabela, Magda70, Malkul, Ewakatowice, Leon60, JuziaG - na razie wystarczy?

Dzięęęęęęęęki
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 01:08, 22 paź 2014

Do góry
Gocha, wyobraź sobie, że (znowu) czytam Twój wątek od początku
Na s.25 znalazłam taki oto Twój wywód
malkul napisał(a)
albo dzis mam kiepski dzień albo uzmysłowiłam sobie prawdę Patrzyłam dziś na moje uzbierane w ciągu ostatnich miesięcy inspiracje i doszłam do wniosku, że nie dam rady zaprojektować sobie wymarzonego ogrodu I z ta myślą gryzę się już jakiś czas a dziś mnie całkiem zdołowła Idę przytulić synka i uśniemy sobie jak dwa smutne misie

Powiem Ci, że to pokrzepiajace jest
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 23:15, 21 paź 2014

Do góry
Malkul Wg farmer.pl

"Jeśli wapnowanie łączy się z nawożeniem mineralnym, rozsiane wapno trzeba zabronować, dzięki czemu uzyskuje się lepsze wymieszanie z glebą oraz unika się zetknięcia nawozów wapniowych z nawozami mineralnymi. Nie należy mieszać nawozów wapniowych z nawozami fosforowymi.

Nie wolno także łączyć wapnowania z nawożeniem obornikiem, bo powoduje to straty azotu z obornika. Jeśli stosowanie obu nawozów w tym samym terminie jest nieuniknione, należy najpierw rozsiać wapno i wymieszać go z glebą (np. podczas kultywatorowania), a dopiero później rozrzucić obornik."
Ale praktycy radzą nawożenie zamienne rok obornik, na drugi rok wapno.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:58, 21 paź 2014

Do góry
malkul napisał(a)

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:26, 21 paź 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Tak Marzenka nasza to prawdziwa rewolucjonistka. Mnie jednak najbardziej podobało sie przed zmianami. i prosze nie bijcie

Owszem podobaly mi sie trawy ale zdominowaly bukszpany, szkoda ich bylo...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies