Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Napia 07:24, 23 paź 2014

Łukasz - czarodziej
Pięknie to wszystko zaplanował
Viola 09:38, 23 paź 2014

O matko, jestem pełna podziwu dla Łukasza. Ma chłopak głowę! Ja u siebie prosty podjazd spiep... Będę poprawiać, bo nie mogę patrzeć Trzeba było Was pytać, ale wtedy jeszcze nie wiedziałam, że tu sami czarodzieje
Luki 09:39, 23 paź 2014

To ja tak na szybciutko, na reszte odpowiem wieczorkiem... a teraz bardzo migusiem musze uciekać.
Trzy sosenki i lawenda, jak dla mnie nic więcej nie trzeba

Janina 09:46, 23 paź 2014

Przyszłam się przywitać i widzę jakieś plany na wjazd i nowe rabaty. Ja niestety nie mam o tym pojęcia dlatego poprosiłam o pomoc profesjonalistę. Łukasz fajnie to potrafi, podoba mi się.
Viola 10:39, 23 paź 2014

Iwk4 napisał(a)
A gdyby w tych dwóch fioletowych polach posadzić lawendę, tak, jak ma Malkul ?

Fajny pomysł z tymi sosenkami i lawendą ? A jakie to sosenki?
Iwk4 20:58, 23 paź 2014

Mi się podoba: sosenki i lawenda na żwirku
Widziałam miniaturowe sosenki, tylko nie wiem, jak się nazywały. I wtedy myślisz o uszczykiwaniu, aby były cały czas małe, czy dać im urosnąć ?
Toszka 00:46, 24 paź 2014

Iwonko, od Danusi przyszłam - sosenki muszą być szczepione na nóżce wtedy beda rosły najwyżej w objetosci ale nie w górę.
Ja jednak mam wątpliwości, czy połączenie kwasolubnej sosny z wapnolubną lawendą to dobry pomysł... Czy nie lepiej trzmielinę lub bukszpan na pniu... a jeśli sosny to pod spodem kiścienie lub wrzosy i wrzośce, ew. trawy albo rododendrony repens (takie niskie)...
Iwk4 01:10, 24 paź 2014

Dzięki Toszka za wskazówki. Nie pomyślałam o tym, ze lawenda z sosna inne wymagania glebowe ma. Chce tam lawende, bo sucho i słońce, szukam do niej kompana
bdan 07:56, 24 paź 2014

No to czekam na tę podpowiedź do lawendy na suche miejsce. Myślę o podsadzeniu brzóz lewendą i co jeszcze do tego?
Toszka 11:08, 24 paź 2014

Można pionowe berberysy wsadzić np. Maria, Erekta... można stipę dać, która podobnie jak lawenda lubi sucho...Można sedum okazałe ale o biało-zielonych liściach... problem będzie ze znalezieniem czegoś zimozielonego, bo te z natury zwłaszcza na jesieni lubią wilgoć, a lawenda akurat wtedy jej nie toleruje....
Danuś tobie pod brzozy też proponuje berberysy, ale np Orange Dream (mam go i bardzo cenię za kolory) lub Red Carpet, który to wcale nie jest "carpet" a ma wzniesione gałązki i bajecznie wygląda właśnie z trawami typu rozplenice. Mam kombinację (bez brzóz niestety) Red Carpet, rozplenice, stipy, a wyższe piętro tworzy sedum (rozchodnik okazały), które w najsuchszym miejscu wygląda najlepiej - nie rozkłada się, ma żywy zielony kolor gałązek i listków, a i kolor kwiatów jest nasycony. Sedum wraz z pęcherznicą o kolorowych liściach może bardzo ładnie współgrać... ale można tez dać klasycznie, jak szefowa robi dereń Ivory Halo...