Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 23:05, 22 paź 2014

Łukasz napisał :
1. Postaram się w późniejszym etapie jakieś nasadzenia zaproponować .
2. 3 drzewa by się zmieściły, ale nie w lini prostej a po łuku i oczywiście nie mogłyby to być jakieś wielkie drzewa. Jeden mariken się tam zgubi, wyglądałby jak taka mała sierotka jak już to jedno większe drzewo czyli jak piszesz np. Ambrowiec.
3. Jeżeli podjazd będzie ciemny to rabata wyżwirowana, jeżeli będzie jasny podjazd to kora.
4 Rabata przy podjeżdzie jest dośc spora i żeby otrzymać taki efekt potrzebowałabyś co najmniej 15 kulek bukszpanowych, a to sporo i jedyna rozwiązanie opłacalne w takie wersji to wyjazd na plantacje bukszpanów do Wrocka trzeba podzielić tą rabate na części i spokojnie można bukszpany z trawkami w jednej z nich posadzić.

1. Ok, mam czas do wiosny, zimą trzeba zrobić plan i napaść bank
2. Marikena można upchnąć gdzie indziej, tu najprędzej poszukam ambrowca (mam nadzieję, że dostanę ). Klony można kupić łatwiej, ale jednego kupiłam i się zawiodłam, bo choroba grzybowa go zaatakowała jesienią i straszył.
Niech zostanie jedno drzewo i coś niższego, można rabatkę podzielić na sektory, widziałam, że byłeś dziś u Danusi w "Mój skromny ogród", który wcale nie jest taki skromny, a ma ciekawy przedogródek
3. Podjazd powinien być ciemny ze względu na utrzymanie go (wyobrażasz sobie utrzymać w czystości jasną kostkę po węglu? Brrrrrrrrrrr ... ). Wtedy miejsce na kącik wypoczynkowy byłby jasny. (drugie miejsce wypoczynkowe jest przy domu od strony południowej na tarasie, tu będzie cień od południa, który dadzą mury garażu.
4.Wyjazd do Wrocławia nie wchodzi w grę - mam za daleko: sprawdziłam na mapie: 476 km !!! Grupa wrocławska ma szczęście A może coś w zastępstwie? Co sądzisz o tuji Danica? Mało jej na ogrodowisku. Czy nie jest z pewnych powodów popularna?
Iwk4 23:12, 22 paź 2014

Łukasz napisał:
5. Z podjazdami jest tak: jeżeli mamy 'brudną droge dojazdową czyli jakieś błoto to podjazd lepiej gdy jest ciemny, jeżeli droga jest 'czysta' to podjazd może być jak najbardziej podjazd jasny nie będzie sprawiał problemów z utrzymaniem. Mnie mimo wszystko bardziej odpowiada jakoś ciemny podjazd. Koło zrobiłem na wyrost i też bardziej podobało by mi się tylko jego wyznaczenie innym kolorem kostki, a reszta tak samo.
Taras ze żwirku jest ładny, ale niepraktyczny i niewygodny, w szczególności jeżeli chodzi o siedzenie na krzesłach. Jeżeli jest to jakiś grys lub kliniec to dobrze ubity będzie się bardzo dobrze sprawował, ale taki z okrągłych kamieni może być uciążliwy.
6. O tujach pamietam to tylko taka moja luźna propozycja, a teraz mając te wszystkie zdjęcia wiem już co i jak
7. Rabat północna czyli ta z tujami? Ja raczej też zostawiłbym ją w spokoju jeżeli chodzi o jej miejsce,ewentualnie zmienił jej kształt, wykorzystał posadzone już rośliny i ewentualnie coś dosadził, ale nad tym to już trzeba dłużej pogdybać.

5. Przyjęłam do wiadomości - człowiek się uczy przez całe życie
6. Skasowałam widok na garaż, mało reprezentacyjny na obecny czas. Jakby co, wyślę na priv
7. Rabata północna jest na słońcu przy tujach, cień jest za domem i tam na razie zostawię. Wszystkiego nie dam rady zrobić, nawet finansowo. Z wykorzystaniem roślin masz rację. Zimą będzie czas na poczytanie innych wątków i inspiracje.
Iwk4 23:21, 22 paź 2014

Łukasz napisał:
8,9. Tuje rzeczywiście nie grzeszą swoją urodą Drzewa owocowe mogą jak najbardziej tutaj zostać, ja bym w tym miejsu zrobił właśnie taką częśc uzytkową. Jeżeli pod śliwą da się przejść wyprostowanym to myśle że ścieżka przy budynku może być jak najbardziej, a kompostowaniki będą schowane w rogu. Można w tej strefie pożniej wydzielić jakieś miejsce na krzewy owocowe i też będzie ładnie. Zapewne widziałąś jak Danusia w Ogrodize z lustrem wkomponowała krzewy owocowe miezy krzewy ozdobne.

8,9. Tuje po prostu wywalę (te zółte), przesadzałam je z innego miejsca, ale nie dały sobie szansy. M jeszcze o tym nie wie. może zimą mróż je załatwi. Udam, żesię zmartwiłam
Śliwę chyba będę musiała trochę podkrzesać z dołu ku uciesze e-Ma. Wtedy będzie można przejść i ścieżka nie zabierze mi miejsca na środku trawnika Kompost jest zaśliwką, obecnie niezbyt widoczny i dobrze
Pewnie, ze oglądałam nasadzenia w Ogrodzie z lustrem. Muszę jeszcze przestudiować go po raz drugi, bo nie mogłam się trochę połapać. Danusia tym razem robiła więcej zdjęć artystycznych, mniej instruktażowych, niestety. Ale widziałam, że Syla: Ogród Sylwii od początku inspirowała się tym warzywnikiem, muszę więc podglądnąć jeszcze. W tym roku po raz pierwszy od długiego czasu miałam skrzynki na warzywa. Miałam swoje ogórki i warzywa do zupy
Iwk4 23:25, 22 paź 2014

Łukasz napisał:
Co do płyt to jeszcze tego nie pisałem, ale 'zaplanowałem' je wykonane z brązowych krawężników położonych na płasko. Malkul zrobiła tak u siebie i według mnie wygląda to świetnie, a przecież rozchodzi się też o koszty. Wszelakie płyty tarasowe są dośc lub bardzo drogie i robienie z nich płyt w trawniku i jednocześnie tarasu podnosi znacznie koszty całej inwestycji, a to jest mimo wszystko bardzo ważne.

Też myślałam o tych brązowych krawężnikach na płasko. Żółtych nie widziałam.
Miejsce do siedzenia zrobię z żółtej kostki z bordową (brązową) obwódką - zostało mi jej sporo po rozbiórce obrzeży w ogrodzie i chodniczka na południowej rabacie.
Iwk4 23:30, 22 paź 2014

Uf, teraz ja się napisałam. Czy o czymś zapomniałam?
Chyba tylko dodać, że bez was kochani bym sobie nie poradziła z tym planem.
I ciekawą rzecz zauważyłam, sporo osób czyta, mało kto pisze, a tak byłaby potrzebna burza mózgów, nawet, jeśli z tego nie skorzystam, to upewnię się, że czegoś nie chcę. Małgosiu, Agnieszko, Łukaszu - dziękuję.
Reszcie dziewczyn i chłopakom też dziękuję za pomoc.
Ewkakonewka 00:17, 23 paź 2014

Ja podglądam na bieżąco, ale planowanie podjazdów mnie przerasta, mogę tylko powiedzieć po fakcie, że super pomysł powstał pozdrowienia zostawiam
Iwk4 00:30, 23 paź 2014

A gdyby w tych dwóch fioletowych polach posadzić lawendę, tak, jak ma Malkul ?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/67/672328/original.jpg

Iwk4 00:33, 23 paź 2014

Ewkakonewka napisał(a)
Ja podglądam na bieżąco, ale planowanie podjazdów mnie przerasta, mogę tylko powiedzieć po fakcie, że super pomysł powstał pozdrowienia zostawiam

Ewa, mnie też przerosło
Gdyby nie Łukasz, to dalej by było nędznie ... nawet pomysłu by nie było
Ale czasem raźniej, jak ktoś się odezwie i choć powie, że się nie zna podobnie, jak ja
Nallar 00:37, 23 paź 2014

Iwk4 napisał(a)

Ewa, mnie też przerosło
Gdyby nie Łukasz, to dalej by było nędznie ... nawet pomysłu by nie było
Ale czasem raźniej, jak ktoś się odezwie i choć powie, że się nie zna podobnie, jak ja

Będzie Ci jeszcze razniej, bo ja też się nie znam i dlatego tylko podglądałam. Łukasz to zdolny chłopak, jego projekt bardzo mi się podoba.
Toszka 01:34, 23 paź 2014

Dokładnie tak - Łukaszowi poszło to jak pstrykniecie palcami! Dobre pstrykniecie