Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 18:12, 22 paź 2014

Z roślinek podobają mi się bukszpany, żurawki, trawy, hortensje. Mam ich jeszcze za mało.
Z drzew ambrowiec, grujecznik, miłorząb. Też jeszcze ich nie mam.
Mam za to dużo bergenii, lubię ją,
nie wiem, co zrobić z rudbekią, bo ma żółto-czerwone kwiaty, a przecież tak pięknie kwitnie przez całe lato i lubi słońce .
edit: Aha, uwielbiam jeszcze kosaćce, szałwię, lawendę mam pierwszy rok i zostanie , liliowce, lilie też miałam pierwszy rok i bardzo mi się podobały
Iwk4 18:16, 22 paź 2014

2. Podłużna rabatka:
Nie musi być koniecznie prostokątna, może być ta , co Łuki narysował: jakieś kulki bukszpanowe i trawki - jeszcze nie mam prawdziwych kulek, na razie te, co są - to własne sadzonki, do kulek jeszcze im daleko.

Malgosik 18:17, 22 paź 2014

Jak obejrzałam te zdjęcia to zdałam sobie sprawę, ze macie dużo bruku, ścieżek, a mało zieleni. Ogród składa się z kilku małych części. Przydałaby się większa. Moja propozycja jest taka, by otworzyć widok z tarasu na część zieloną z drzewami owocowymi i tam zrobić tą dużą część zieloną z trawnikiem. Czyli drzewa owocowe wciągnąć w rabatę, a na środku zostawić trawnik. Wtedy nie przecinałabym tego widoku rabatą wzdłuż podjazdu. Natomiast osobę schodzącą z tarasu skierowała do tego ogrodu. Czyli ścieżka z tarasu przenika się prostopadle z podjazdem i wprowadza do zielonego ogrodu, zachęca do wejścia. Można ścieżkę wyróżnić kolorem, albo jakoś inaczej.

Warzywnik można przenieść przed tuje, bo tam słonecznie, wyniesione rabaty wzdłuż tuj i ścieżki z płyt.
Bo za chwilę tę dużą zieloną część poprzecinasz warzywnikiem, sadem i ogród będzie optycznie mały, a przecież chcemy mieć jakąś ładną, długą, zieloną perspektywę...
Iwk4 18:20, 22 paź 2014

I kilka pomocnych ujęć roboczych dla zobrazowania terenu wjazdu (wierzba i jałowiec płożący do wycięcia)
Z lewej strony widać rabatę przy tarasie:

Iwk4 19:36, 22 paź 2014

Malgosik napisał(a)
Jak obejrzałam te zdjęcia to zdałam sobie sprawę, ze macie dużo bruku, ścieżek, a mało zieleni. Ogród składa się z kilku małych części. Przydałaby się większa. Moja propozycja jest taka, by otworzyć widok z tarasu na część zieloną z drzewami owocowymi i tam zrobić tą dużą część zieloną z trawnikiem. Czyli drzewa owocowe wciągnąć w rabatę, a na środku zostawić trawnik. Wtedy nie przecinałabym tego widoku rabatą wzdłuż podjazdu. Natomiast osobę schodzącą z tarasu skierowała do tego ogrodu. Czyli ścieżka z tarasu przenika się prostopadle z podjazdem i wprowadza do zielonego ogrodu, zachęca do wejścia. Można ścieżkę wyróżnić kolorem, albo jakoś inaczej.

Warzywnik można przenieść przed tuje, bo tam słonecznie, wyniesione rabaty wzdłuż tuj i ścieżki z płyt.
Bo za chwilę tę dużą zieloną część poprzecinasz warzywnikiem, sadem i ogród będzie optycznie mały, a przecież chcemy mieć jakąś ładną, długą, zieloną perspektywę...

To prawda, że mam mało trawnika, ale przy tych piaskach nie bardzo do niego tęsknię, wiosną jest ładnie, latem takim, jak tegoroczne trawnik z gorączką i suszą przegrywa. Wtedy się cieszę, że mam tak mało trawy. Układ domu i wjazdu jest niefortunny, ale w końcu decyduję się na zrobienie podjazdu, bo uschła latem trawa tylko szpeciła, niestety.
Świadoma jestem, że to ogródek, nie ogród
Kącik z drzewami jest widoczny z jadalni, lubię patrzeć na te drzewa, szczególnie wiosną, gdy kwitną.
Podobało mi się coś takiego (wrzucę tu fotkę, potem zostawię tylko linka)

Te deski, to mój podjazd, a widok niby z sadu.
Ale pomysł Łukasza z tą podłużną rabatą bardzo mi się podoba i jestem w kropce, buuuuuuuuu
Gdyby tak mieć taką soczystą trawę ... ach ...
Iwk4 20:01, 22 paź 2014

zielonaprzystan napisał(a)
Mimo małej ilości trawy wszystko ładnie się komponuje. Cały projekt wygląda jak najbardziej wporządku

Dziękuję, pocieszyły mnie te słowa
Dorota123 20:39, 22 paź 2014

Pięknie Ci pomagają ludziska z Ogrodowiska. Jest duże zainteresowanie i odzew na Twoją prośbę o pomysły, a zaangażowanie Łukasza zasługuje na medal choćby taki z uśmiechem.
Iwk4 21:08, 22 paź 2014

Dorota123 napisał(a)
Pięknie Ci pomagają ludziska z Ogrodowiska. Jest duże zainteresowanie i odzew na Twoją prośbę o pomysły, a zaangażowanie Łukasza zasługuje na medal choćby taki z uśmiechem.

Masz Dorotko rację, Łukasz jest bardzo zdolny.
Za pomoc jestem wdzięczna, sama widzisz, że tyle czasu minęło, a ja nic nie wymyśliłam
Luki 22:25, 22 paź 2014

No to odpowiadam
1. Postaram się w późniejszym etapie jakieś nasadzenia zaproponować .
2. 3 drzewa by się zmieściły, ale nie w lini prostej a po łuku i oczywiście nie mogłyby to być jakieś wielkie drzewa. Jeden mariken się tam zgubi, wyglądałby jak taka mała sierotka jak już to jedno większe drzewo czyli jak piszesz np. Ambrowiec.
3. Jeżeli podjazd będzie ciemny to rabata wyżwirowana, jeżeli będzie jasny podjazd to kora.
4 Rabata przy podjeżdzie jest dośc spora i żeby otrzymać taki efekt potrzebowałabyś co najmniej 15 kulek bukszpanowych, a to sporo i jedyna rozwiązanie opłacalne w takie wersji to wyjazd na plantacje bukszpanów do Wrocka trzeba podzielić tą rabate na części i spokojnie można bukszpany z trawkami w jednej z nich posadzić.
5. Z podjazdami jest tak: jeżeli mamy 'brudną droge dojazdową czyli jakieś błoto to podjazd lepiej gdy jest ciemny, jeżeli droga jest 'czysta' to podjazd może być jak najbardziej podjazd jasny nie będzie sprawiał problemów z utrzymaniem. Mnie mimo wszystko bardziej odpowiada jakoś ciemny podjazd. Koło zrobiłem na wyrost i też bardziej podobało by mi się tylko jego wyznaczenie innym kolorem kostki, a reszta tak samo.
Taras ze żwirku jest ładny, ale niepraktyczny i niewygodny, w szczególności jeżeli chodzi o siedzenie na krzesłach. Jeżeli jest to jakiś grys lub kliniec to dobrze ubity będzie się bardzo dobrze sprawował, ale taki z okrągłych kamieni może być uciążliwy.
6. O tujach pamietam to tylko taka moja luźna propozycja, a teraz mając te wszystkie zdjęcia wiem już co i jak
7. Rabat północna czyli ta z tujami? Ja raczej też zostawiłbym ją w spokoju jeżeli chodzi o jej miejsce,ewentualnie zmienił jej kształt, wykorzystał posadzone już rośliny i ewentualnie coś dosadził, ale nad tym to już trzeba dłużej pogdybać.
8,9. Tuje rzeczywiście nie grzeszą swoją urodą Drzewa owocowe mogą jak najbardziej tutaj zostać, ja bym w tym miejsu zrobił właśnie taką częśc uzytkową. Jeżeli pod śliwą da się przejść wyprostowanym to myśle że ścieżka przy budynku może być jak najbardziej, a kompostowaniki będą schowane w rogu. Można w tej strefie pożniej wydzielić jakieś miejsce na krzewy owocowe i też będzie ładnie. Zapewne widziałąś jak Danusia w Ogrodize z lustrem wkomponowała krzewy owocowe miezy krzewy ozdobne.

Małgosiu mnie pomysł z kołem jakoś nie przekonuje tym bardziej z klonem Globossum bo jak dla mnie to drzewo nie jest za łądne, a też ta rabatka na małą nie wygląda. Koło miałoby średnice 5 metrów.
Co do płyt to jeszcze tego nie pisałem, ale 'zaplanowałem' je wykonane z brązowych krawężników położonych na płasko. Malkul zrobiła tak u siebie i według mnie wygląda to świetnie, a przecież rozchodzi się też o koszty. Wszelakie płyty tarasowe są dośc lub bardzo drogie i robienie z nich płyt w trawniku i jednocześnie tarasu podnosi znacznie koszty całej inwestycji, a to jest mimo wszystko bardzo ważne. Tarasu już z krawężników sobie nie wyobrażam
Jeżeli chodzi o schemat to wzorowałem się na kostce, którą Iwonka już ma tylko obróciłem kolory, ale to tylko moje zdanie i wersja
Z tym, że na rabacie przy podjeżdzie powinna znaleźć się przewaga zimozielonych zgadzam się w 100%.

Jeżeli chodzi o zamiane warzywnika z rabatami przy nowym planowanym placyku to się nie zgodze. Warzywnik można zrobić bardzo ładny, ale mimo wszystko nie chciałbym siedzieć od razu przy warzywniku, który cały sezon nawet lato nie jest piękny. Owszem może być, ale wtedy będzie głównie dla ozdoby. Tam gdzie jest obenie to wg mnie najbardziej optymalne miejsce bo rabat przy podjeżdzie zasłoni/odwróci wzrok od niego i na dodatek jest tak schowany za budynkiem. Minus bardzo duży to jego strona półbocna

Uff, ale się opisałem, za wszelkie błedy w wypowiedzi przapraszam z góry

Jeszcze mi się przypomniało o trawniku na ziemi piaszczystej... doskonale to rozumiem i czym go mnie tym lepiej
Iwk4 22:52, 22 paź 2014

Łukasz, miejsce, gdzie zaplanowałeś warzywnik, to strona południowa I dobrze . Brama jest od południa.
Za chwilę napiszę resztę