Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Ogród Małej Mi - sezon 2015 20:45, 30 wrz 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Mathildis - hakone u mnie są ogromne.... wiec to jest dziurzysko, a nie dziura. Wypadły Ci trawki?? Byłam u Ciebie, ale tylko niszczenia po sierpniowej wichurze widziałam..szukałam tej rabaty, ale nie znalazłam.. ja to muszę widzieć, jestem wzrokowcem.

Żurawki wolą stanowisko cieniste, a ubiorki słoneczne.... pogodzisz jedno i drugie?? Ubiorki rosną dość szeroko i dziurę zatkają.. jak kwitną są piękne. Moje ubiorki zjadły ślimaki, uwielbiają je, a że na skalniaku nad oczkiem to nie mogłam sypnąć granulek.. Ręczne zbieranie dwa razy dziennie to za mało by uchronić. Rano zbierałam dziennie, a w nocy przy latarce drugi raz.. ślimaki i tak zjadły do dna.

Żurawki zdziesiątkował upał i dobiły opuchlaki..
Ten asortyment u mnie wypada..

A cy będzie pasować???? Moim zdaniem NIE. Żurawki mi nie pasują do żadnych kwitnących bylin. Jedno i drugie będzie podobne wielkością, a tu pasuje by albo się uzupełniało, albo różniło pokrojem.. Posadź jakie trawki obok nawet Ice Dance, Evergold... będzie elegancko.

Ale to tak mi się wydaje, głośno myślę.. Jak mi coś się widzi to sadzę , a jak się odwidzi to przesadzam.. ale razem bym ich chyba nie posadziła.

Artemisja - musiałam pogooglać co to jest, czytam że bylica. Miałam wysoką, jak byłą małą to byłą bardzo fajna, ale jak urosła to już była okropna, a po przycięciu jeszcze gorsza i wyciepałam. Są niskie odmiany... ale to też nadaje się na słoneczne i suche stanowiska.. a żurawki na słońcu po prostu się przypalają, po takim lecie jak w tym roku, to nawet w półcieniu szlag trafił

Dużo się opisałam i nic nie pomogłam.. nie mam zdania..

Berry smothie dość ładnie znosi u mnie słońce. Moje hakone słabe - ziemia zbyt lekka, będę ją w weekend doprawiać i sadzić Hakone na nowo. Aniu zdjęć brak, ale rysunek u mnie
Droga do spełnienia 11:12, 30 wrz 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Ładne masz te ice dance
Kiedy kupowałaś? Przez net?

dostałam od Iwonki
cudna jedna z moich ulubionych od tego sezonu
Droga do spełnienia 11:08, 30 wrz 2015

Do góry
Ładne masz te ice dance
Kiedy kupowałaś? Przez net?
Droga do spełnienia 11:05, 30 wrz 2015

Do góry
jeszcze jedno ujęcie

i ice dance widac nowe przyrosty z żurawką

Ogród Małej Mi - sezon 2015 09:29, 30 wrz 2015

Do góry

Mathildis - hakone u mnie są ogromne.... wiec to jest dziurzysko, a nie dziura. Wypadły Ci trawki?? Byłam u Ciebie, ale tylko niszczenia po sierpniowej wichurze widziałam..szukałam tej rabaty, ale nie znalazłam.. ja to muszę widzieć, jestem wzrokowcem.

Żurawki wolą stanowisko cieniste, a ubiorki słoneczne.... pogodzisz jedno i drugie?? Ubiorki rosną dość szeroko i dziurę zatkają.. jak kwitną są piękne. Moje ubiorki zjadły ślimaki, uwielbiają je, a że na skalniaku nad oczkiem to nie mogłam sypnąć granulek.. Ręczne zbieranie dwa razy dziennie to za mało by uchronić. Rano zbierałam dziennie, a w nocy przy latarce drugi raz.. ślimaki i tak zjadły do dna.

Żurawki zdziesiątkował upał i dobiły opuchlaki..
Ten asortyment u mnie wypada..

A cy będzie pasować???? Moim zdaniem NIE. Żurawki mi nie pasują do żadnych kwitnących bylin. Jedno i drugie będzie podobne wielkością, a tu pasuje by albo się uzupełniało, albo różniło pokrojem.. Posadź jakie trawki obok nawet Ice Dance, Evergold... będzie elegancko.

Ale to tak mi się wydaje, głośno myślę.. Jak mi coś się widzi to sadzę , a jak się odwidzi to przesadzam.. ale razem bym ich chyba nie posadziła.

Artemisja - musiałam pogooglać co to jest, czytam że bylica. Miałam wysoką, jak byłą małą to byłą bardzo fajna, ale jak urosła to już była okropna, a po przycięciu jeszcze gorsza i wyciepałam. Są niskie odmiany... ale to też nadaje się na słoneczne i suche stanowiska.. a żurawki na słońcu po prostu się przypalają, po takim lecie jak w tym roku, to nawet w półcieniu szlag trafił

Dużo się opisałam i nic nie pomogłam.. nie mam zdania..

Typografia ogrodu 21:38, 29 wrz 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Ona wypuszcza pedy o dlugosci 3 metrow.
Ale.pytasz o trawy na skarpe wlasnie? Jesli tak to u mnie.pieknie.wyglada wlasnie Ice Dance. A w innych suchych miejscach dobrze radzi sobie sesleria i kostrzewy oczywiscie.rozplenice u mnie tez bez nawadniania i bez podlewania i pieknie rosna wbrew pozorom.

Potwierdzam, Ice Dancy też nie podlewam a rosną jak szalone Z kostrzewą siną podobnie.
Typografia ogrodu 21:35, 29 wrz 2015

Do góry
A_gawa napisał(a)
Rok wystarczy? Niesamowite - chyba za gęsto posadziłam, ale wytrzymam tylko rok, żeby zarosło.

Dziękuję!

Czy polecisz jakieś piękne trawy na suche miejsca?

Ona wypuszcza pedy o dlugosci 3 metrow.
Ale.pytasz o trawy na skarpe wlasnie? Jesli tak to u mnie.pieknie.wyglada wlasnie Ice Dance. A w innych suchych miejscach dobrze radzi sobie sesleria i kostrzewy oczywiscie.rozplenice u mnie tez bez nawadniania i bez podlewania i pieknie rosna wbrew pozorom.
Do raju daleko - u Ewy 19:03, 29 wrz 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

Miskanty, a szczegolnie ML, rozplenice i stipę
ale
proso rozgowate tez niezle
carexy tez, np bronze form podoba mi sie

Na razie mam: rozplenicę Hameln, miskanta Variegatus, miskanta Kleine Siberspinne, kostrzewę popielatą, turzycę Ice Dance
Zielona odskocznia 20:44, 28 wrz 2015

Do góry
Iggia napisał(a)
Cześć, fajne zmiany a ta część z Ice Dance - ekstra
Buziaki

Dzięki
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:25, 28 wrz 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Kasiula że jesteś piękność forumowa to nikt nie ma złudzeń, ale zakupy coś marne? tylko dwie siatki, skromnie, chyba że Sebek targa resztę

w aucie reszta...to juz zakupy podczas końcowego obchodu starganów

a kupiłam 3 haconechloa marca ( zielone )
1 miskanata yuke jima czy jakoś tak - najpeirw kupiony a potem zoabczyłam jaki on miniaturowy bedzie...
2 ICe Dance
i mały gatisik
Zielona odskocznia 09:37, 28 wrz 2015

Do góry
Cześć, fajne zmiany a ta część z Ice Dance - ekstra
Buziaki
Pogubiłam się po drodze... 08:39, 28 wrz 2015

Do góry
dorciabe napisał(a)

no to nie dla mnie, ja już rozłażących się pozbyłam a ice dance staram się utrzymać w kępkach
ja na razie do wszystkiego środowiskowo muszę dorosnąć może się tak zdarzyć że i ja część roślin będę wywalać ale proso raczej gdzieś upchnę żeby go nie ruszać
Pogubiłam się po drodze... 17:12, 27 wrz 2015

Do góry
amelia_b napisał(a)
Chyba będzie się rozłozić

no to nie dla mnie, ja już rozłażących się pozbyłam a ice dance staram się utrzymać w kępkach
Zielona odskocznia 13:32, 27 wrz 2015

Do góry
Tutaj dojdą azalie japoński. Cały wjazd ma być tuja tuffet + azalia + molinia KF i iglaki w tle

Uwielbiam carexa ice dance. Ale jak dla mnie to wymaga ograniczania, bo bardzo szybko się rozrasta. U mnie rośnie między wjazdem a chodnikiem. Na wiosne zawsze go ścinam nisko i później jest piękny cały rok .
Ogród Małej Mi - sezon 2015 18:33, 26 wrz 2015

Do góry
chelll napisał(a)
Aniu, odzywam się u Ciebie i idę ... U mnie też leje i burza Druga w tym roku ! Żałuję, że zaglądam tak rzadko, ale szkoła mnie absorbuje na maksa

Zapomniałabym, mam barbulę, w jakim miejscu u Ciebie rośnie? W jakim towarzystwie, bo jest atrakcyjna bardzo.

Pozdrawiam!

Tu o uprawie barbuli

Słońce i brak zastoisk wodnych zimą. W mroźne zimy przemarza, ale i tak ją trzeba przyciąć nisko. Zachowuje się podobnie jak budleja. I wymaga podobnych stanowisk.

Znalazłam foty i .. nie mogę znaleźć gdzie je zapisałam

Ogólnie rośnie ciutkę wyżej niż grunt bo na skalniaku, ale u mnie glina i jak mokro to wszystko stoi w wodzie.
Wystawa południowa.
Od północy zasłonięta przez sosnę jakąś tam.
Latem zarośnięta jeżówkami, trawami.. jak to u mnie.. dlatego trudno mi znaleźć foty. Miałam fotę z dachu i nie mam pojęcia gdzie ją zapisałam..

O mam fotę z dachu

I z wiosny, gdy wokół nie ma buszu, a obok Ice Dance.... teraz poszła do Alei Konstancji, ale trochę zostawiłam by się znów rozrosła..

Ogród Małej Mi - sezon 2015 15:29, 26 wrz 2015
Do góry
Madzenka napisał(a)
Dużo w tym roku dyskutowałyśmy z Wieloszka nt Ice dance . Można przyciąć im końcówki wiosna ale i tak potem te przycięte trzeba wyciąc lub wyskubać bo te liscie zamieraja. Wieloszka za porada Tomka Grochowskiego wiosna ogoliła je na łyso i powiem, ze przez pewien czas było pusto ale za to potem w sezonie były przepiękne.
Ja testuje inny wariant. Najpierw po zimie przycinam końcówki uschnięte a potem gdy widać ze wypuszczają juz nowe liście wszystkie stare wycinam. Czyli staram się nie mieć łysych w ogóle ale bawić się w wykupywanie bede tylko w najbardziej wyeksponowanych miejscach.

to ja bedę ścinać na łyso ...podobnie jak evergold - 2-3 tygodnie golizny trzeba znieść ale potem jest super i bez żadnej roboty
W Kruklandii 10:50, 26 wrz 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)
A jak rozpoznać Ice Dance od Silver Sceptre? Bo ja jakąś taką mam, ale nie wiem co to za jedna....

Ice Dance jest zielona z białymi brzegami, a Silver jest zielono-niebieska z białymi brzegami

I chyba Silver ma cieńsze liście...i więcej białego.
W Kruklandii 10:42, 26 wrz 2015

Do góry
A jak rozpoznać Ice Dance od Silver Sceptre? Bo ja jakąś taką mam, ale nie wiem co to za jedna....
Ogród Małej Mi - sezon 2015 10:14, 26 wrz 2015

Do góry
Dużo w tym roku dyskutowałyśmy z Wieloszka nt Ice dance . Można przyciąć im końcówki wiosna ale i tak potem te przycięte trzeba wyciąc lub wyskubać bo te liscie zamieraja. Wieloszka za porada Tomka Grochowskiego wiosna ogoliła je na łyso i powiem, ze przez pewien czas było pusto ale za to potem w sezonie były przepiękne.
Ja testuje inny wariant. Najpierw po zimie przycinam końcówki uschnięte a potem gdy widać ze wypuszczają juz nowe liście wszystkie stare wycinam. Czyli staram się nie mieć łysych w ogóle ale bawić się w wykupywanie bede tylko w najbardziej wyeksponowanych miejscach.
W Kruklandii 09:33, 26 wrz 2015

Do góry
Kochani zostało mi jednak trochę Ice Dance, bo się koleżanka rozmyśliła

Mam też Silver Sceptre, jakieś zdechłe Gold Fountain's, miskanta Rotsilber i 6 lawend siewek. Lawendy koloru jasny fiolet, kwitły już w tym roku.
Wszystko trochę zmaltretowane, bo w doniczkach...ale po odpowiednim potraktowaniu odżyją

Chcę się pozbyć wszystkiego przed zimą, bo wiadomo że w doniczkach nie przeżyją...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies