Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Typografia ogrodu 21:38, 29 wrz 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Ona wypuszcza pedy o dlugosci 3 metrow.
Ale.pytasz o trawy na skarpe wlasnie? Jesli tak to u mnie.pieknie.wyglada wlasnie Ice Dance. A w innych suchych miejscach dobrze radzi sobie sesleria i kostrzewy oczywiscie.rozplenice u mnie tez bez nawadniania i bez podlewania i pieknie rosna wbrew pozorom.

Potwierdzam, Ice Dancy też nie podlewam a rosną jak szalone Z kostrzewą siną podobnie.
Typografia ogrodu 21:35, 29 wrz 2015

Do góry
A_gawa napisał(a)
Rok wystarczy? Niesamowite - chyba za gęsto posadziłam, ale wytrzymam tylko rok, żeby zarosło.

Dziękuję!

Czy polecisz jakieś piękne trawy na suche miejsca?

Ona wypuszcza pedy o dlugosci 3 metrow.
Ale.pytasz o trawy na skarpe wlasnie? Jesli tak to u mnie.pieknie.wyglada wlasnie Ice Dance. A w innych suchych miejscach dobrze radzi sobie sesleria i kostrzewy oczywiscie.rozplenice u mnie tez bez nawadniania i bez podlewania i pieknie rosna wbrew pozorom.
Do raju daleko - u Ewy 19:03, 29 wrz 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

Miskanty, a szczegolnie ML, rozplenice i stipę
ale
proso rozgowate tez niezle
carexy tez, np bronze form podoba mi sie

Na razie mam: rozplenicę Hameln, miskanta Variegatus, miskanta Kleine Siberspinne, kostrzewę popielatą, turzycę Ice Dance
Zielona odskocznia 20:44, 28 wrz 2015

Do góry
Iggia napisał(a)
Cześć, fajne zmiany a ta część z Ice Dance - ekstra
Buziaki

Dzięki
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:25, 28 wrz 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Kasiula że jesteś piękność forumowa to nikt nie ma złudzeń, ale zakupy coś marne? tylko dwie siatki, skromnie, chyba że Sebek targa resztę

w aucie reszta...to juz zakupy podczas końcowego obchodu starganów

a kupiłam 3 haconechloa marca ( zielone )
1 miskanata yuke jima czy jakoś tak - najpeirw kupiony a potem zoabczyłam jaki on miniaturowy bedzie...
2 ICe Dance
i mały gatisik
Zielona odskocznia 09:37, 28 wrz 2015

Do góry
Cześć, fajne zmiany a ta część z Ice Dance - ekstra
Buziaki
Pogubiłam się po drodze... 08:39, 28 wrz 2015

Do góry
dorciabe napisał(a)

no to nie dla mnie, ja już rozłażących się pozbyłam a ice dance staram się utrzymać w kępkach
ja na razie do wszystkiego środowiskowo muszę dorosnąć może się tak zdarzyć że i ja część roślin będę wywalać ale proso raczej gdzieś upchnę żeby go nie ruszać
Pogubiłam się po drodze... 17:12, 27 wrz 2015

Do góry
amelia_b napisał(a)
Chyba będzie się rozłozić

no to nie dla mnie, ja już rozłażących się pozbyłam a ice dance staram się utrzymać w kępkach
Zielona odskocznia 13:32, 27 wrz 2015

Do góry
Tutaj dojdą azalie japoński. Cały wjazd ma być tuja tuffet + azalia + molinia KF i iglaki w tle

Uwielbiam carexa ice dance. Ale jak dla mnie to wymaga ograniczania, bo bardzo szybko się rozrasta. U mnie rośnie między wjazdem a chodnikiem. Na wiosne zawsze go ścinam nisko i później jest piękny cały rok .
Ogród Małej Mi - sezon 2015 18:33, 26 wrz 2015

Do góry
chelll napisał(a)
Aniu, odzywam się u Ciebie i idę ... U mnie też leje i burza Druga w tym roku ! Żałuję, że zaglądam tak rzadko, ale szkoła mnie absorbuje na maksa

Zapomniałabym, mam barbulę, w jakim miejscu u Ciebie rośnie? W jakim towarzystwie, bo jest atrakcyjna bardzo.

Pozdrawiam!

Tu o uprawie barbuli

Słońce i brak zastoisk wodnych zimą. W mroźne zimy przemarza, ale i tak ją trzeba przyciąć nisko. Zachowuje się podobnie jak budleja. I wymaga podobnych stanowisk.

Znalazłam foty i .. nie mogę znaleźć gdzie je zapisałam

Ogólnie rośnie ciutkę wyżej niż grunt bo na skalniaku, ale u mnie glina i jak mokro to wszystko stoi w wodzie.
Wystawa południowa.
Od północy zasłonięta przez sosnę jakąś tam.
Latem zarośnięta jeżówkami, trawami.. jak to u mnie.. dlatego trudno mi znaleźć foty. Miałam fotę z dachu i nie mam pojęcia gdzie ją zapisałam..

O mam fotę z dachu

I z wiosny, gdy wokół nie ma buszu, a obok Ice Dance.... teraz poszła do Alei Konstancji, ale trochę zostawiłam by się znów rozrosła..

Ogród Małej Mi - sezon 2015 15:29, 26 wrz 2015
Do góry
Madzenka napisał(a)
Dużo w tym roku dyskutowałyśmy z Wieloszka nt Ice dance . Można przyciąć im końcówki wiosna ale i tak potem te przycięte trzeba wyciąc lub wyskubać bo te liscie zamieraja. Wieloszka za porada Tomka Grochowskiego wiosna ogoliła je na łyso i powiem, ze przez pewien czas było pusto ale za to potem w sezonie były przepiękne.
Ja testuje inny wariant. Najpierw po zimie przycinam końcówki uschnięte a potem gdy widać ze wypuszczają juz nowe liście wszystkie stare wycinam. Czyli staram się nie mieć łysych w ogóle ale bawić się w wykupywanie bede tylko w najbardziej wyeksponowanych miejscach.

to ja bedę ścinać na łyso ...podobnie jak evergold - 2-3 tygodnie golizny trzeba znieść ale potem jest super i bez żadnej roboty
W Kruklandii 10:50, 26 wrz 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)
A jak rozpoznać Ice Dance od Silver Sceptre? Bo ja jakąś taką mam, ale nie wiem co to za jedna....

Ice Dance jest zielona z białymi brzegami, a Silver jest zielono-niebieska z białymi brzegami

I chyba Silver ma cieńsze liście...i więcej białego.
W Kruklandii 10:42, 26 wrz 2015

Do góry
A jak rozpoznać Ice Dance od Silver Sceptre? Bo ja jakąś taką mam, ale nie wiem co to za jedna....
Ogród Małej Mi - sezon 2015 10:14, 26 wrz 2015

Do góry
Dużo w tym roku dyskutowałyśmy z Wieloszka nt Ice dance . Można przyciąć im końcówki wiosna ale i tak potem te przycięte trzeba wyciąc lub wyskubać bo te liscie zamieraja. Wieloszka za porada Tomka Grochowskiego wiosna ogoliła je na łyso i powiem, ze przez pewien czas było pusto ale za to potem w sezonie były przepiękne.
Ja testuje inny wariant. Najpierw po zimie przycinam końcówki uschnięte a potem gdy widać ze wypuszczają juz nowe liście wszystkie stare wycinam. Czyli staram się nie mieć łysych w ogóle ale bawić się w wykupywanie bede tylko w najbardziej wyeksponowanych miejscach.
W Kruklandii 09:33, 26 wrz 2015

Do góry
Kochani zostało mi jednak trochę Ice Dance, bo się koleżanka rozmyśliła

Mam też Silver Sceptre, jakieś zdechłe Gold Fountain's, miskanta Rotsilber i 6 lawend siewek. Lawendy koloru jasny fiolet, kwitły już w tym roku.
Wszystko trochę zmaltretowane, bo w doniczkach...ale po odpowiednim potraktowaniu odżyją

Chcę się pozbyć wszystkiego przed zimą, bo wiadomo że w doniczkach nie przeżyją...

Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:04, 25 wrz 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Anek, zdjęć już nie cytuję bo szkoda miejsca na powtarzanie. Dzięki, że Ci się chciało tyle pisać.

Faktycznie po zimie były brzydsze ale nie tak aby straszyły. Obcięłam tylko suche końcówki ale z tego co pamiętam ( mogę się mylić) wszystkie te żdzbła, które były podcinane, póżniej uschły i trzeba było czyścić. Szybko wypuściły nowe, ładne przyrosty więc nie było to jakimś wielkim problemem.
Czytałam, że dla carexów najlepszy jest śnieg. Czyli trzeba sobie życzyć śnieżnych zim...
Obecnie eksperymentuję z Ice Dance w domu

To moje obserwacje z 6 lat... w mroźne zimy i bez śniegu na słońcu usychają końce.. ale trzeba przyznać, że nigdy się nie wysypały całkowicie. Jak brzydły to wystarczyło podzielić. Chyba najbardziej żywotny i niezawodny z carexów

I pismo obrazkowe..

Ogród wyrozumiały 12:24, 25 wrz 2015

Do góry
ewalm napisał(a)
Można spróbowac tak:

tam na styku liliowce/żwirek /miskant ładnie wygładałoby coś zimozielonego szczepionego na pniu,takie nie za wysokie, rozmiarami jak ta wierzba.

Imperacie bardzo jest ładnie w towarzystwie białych kwiatów, można za nią posadzić niskie hortensje 'Bobo', wypełniając nim ten trójkąt miedzy żwirkową a berberysami kulkowymi i ciągnąc trochę wzdłuż rabaty żwirkowej czyli w lewo, za pasmem imperaty. Między brzozami miskanty i berberysy, i powtórzyć miskanty takie same pod tą pokrzywioną brzozą i w niskich hortensjach, żeby spajały ten kawałek w całość.

W żwirku mogą być każde zimozielone,jeśli bukszpany to fajnie by było, żeby były różnej wielkości. Z 'Danica' już byłoby trudniej. Cyprysiki wydają mi się trochę z bardzo potargane, ale za to można by je w żółtej wersji (C. filifera 'Aurea nana') włączyć w liliowce. Ice dance pod drzewem między kulkami, urozmaici kolorystycznie i zostaje na zimę, pod warunkiem że da radę, ale próbuj).

A może w tych miejscach między dużymi hortensjami a brzozami (za prawym końcem rabaty żwirowej) i z drugiej strony brzóz (za lewym końcem rabaty żwirowej)coś ładnego zimozielonego, jak serbski 'Nana"? jakaś ładna sosna, jak "Watereri"? ale serbski bardziej "ogrodowiskowy".

Iza,bardzo by pomógł rzut rabaty z góry,na kartce, bo zdjęcia przekłamują perspektywę. Zrobisz?

To jest podobna wersja jaką ja Ci przedstawiłam ... z tym, że ja proponowałam mniejszą łezkę tylko z buksikami a z tyłu red baron właśnie tak po ukosie ... taki rozrzucony ... w mojej wersji RB dochodził bardziej do tyłu w kierunku brzóz ... i jeśli podoba ci się na żwirku to ta wersja ewalm jest godna rozważenia ... z tyłu miscanty ... nie wiem czy z berberysami ... ale wiemy, że na pewno miscanty ... a i te hortki też by ładnie wyglądały ... ale ja bym posadziła RB, kulki z trawkami i miscanty a z resztą poczekała do przyszłego sezonu ... zobaczysz ... może jeszcze coś podpatrzysz ... czasami potrzeba czasu ... a ogólny zarys już będziesz miała ... i kamień znajdzie swoje miejsce ... zrobić to, co napisałam to już jest sporo ... a jeszcze cebulowe?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:15, 25 wrz 2015

Do góry
Wczoraj dostałam kolejne roślinki od innej koleżanki z O...
Ale zapomniałam aparatu i nie obfociłam
Ogród wzbogacił się o:

liliowce
pomarańczowy
bordo z żółtym środkiem
milin
wiciokrzew
szparaga
i trawki ice dance

Buziam koleżankę

Wszystko posadzone
a W przyszłym tygodniu szykuje się sadzenie wspomnianych brzózek też od znajomej z O..

Fajnie mieć takie znajome koleżanki, super dziewczyny wszystkie ściskam mocno
Ogród wyrozumiały 11:51, 25 wrz 2015

Do góry
Można spróbowac tak:

tam na styku liliowce/żwirek /miskant ładnie wygładałoby coś zimozielonego szczepionego na pniu,takie nie za wysokie, rozmiarami jak ta wierzba.

Imperacie bardzo jest ładnie w towarzystwie białych kwiatów, można za nią posadzić niskie hortensje 'Bobo', wypełniając nim ten trójkąt miedzy żwirkową a berberysami kulkowymi i ciągnąc trochę wzdłuż rabaty żwirkowej czyli w lewo, za pasmem imperaty. Między brzozami miskanty i berberysy, i powtórzyć miskanty takie same pod tą pokrzywioną brzozą i w niskich hortensjach, żeby spajały ten kawałek w całość.

W żwirku mogą być każde zimozielone,jeśli bukszpany to fajnie by było, żeby były różnej wielkości. Z 'Danica' już byłoby trudniej. Cyprysiki wydają mi się trochę z bardzo potargane, ale za to można by je w żółtej wersji (C. filifera 'Aurea nana') włączyć w liliowce. Ice dance pod drzewem między kulkami, urozmaici kolorystycznie i zostaje na zimę, pod warunkiem że da radę, ale próbuj).

A może w tych miejscach między dużymi hortensjami a brzozami (za prawym końcem rabaty żwirowej) i z drugiej strony brzóz (za lewym końcem rabaty żwirowej)coś ładnego zimozielonego, jak serbski 'Nana"? jakaś ładna sosna, jak "Watereri"? ale serbski bardziej "ogrodowiskowy".

Iza,bardzo by pomógł rzut rabaty z góry,na kartce, bo zdjęcia przekłamują perspektywę. Zrobisz?
Biało różowy ogród za płotem. 11:02, 25 wrz 2015

Do góry
Sebek i przywołałeś brzozę z lasu strasznie chciałem posadzić je w orodzie, ale boję się, że wypiją całą wodę, a na tej rabacie niestety jest gorsza ziemia niż po drugiej stronie gdzie jest trochę gliny, a możeeee... by tak jednak się zdecydować na 3 brzozy po przeciwnej stronie zamiast grabów Fastigiata, a graby posadziłbym na omawianej rabacie bardziej słonecznej.

Kurcze no ładnie by wyglądała ta cześć z takimi białymi pniami i ciemnymi liśćmi, w końcu runianka, hosty, Ice Dance czy Hakonechloa wytrzymają mniej wody, a mają płytki system korzeniowy na dodatek będzie nawadnianie. Chcociaż będą one od strony zachodniej i nie wiem czy zbyt dużo cienia nie zrobią... ale to wszystko skomplikowane.

Reszta propozycji również bardzo cenna, można na Ciebie liczyć

Marzenko żeby to jeszcze było takie proste a teraz jeszcze buki chodzą mi po głowie, jednak wolałbym większy ogród
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies