To front i musi być atrakcyjny cały rok... same hortki to dopiero od połowy czerwca są w miarę dekoracyjne. Koniecznie coś zimozielonego. Pasek wąski, wiec za dużo nie wejdzie..
Ja do hortek dałabym kulki bukszpanowe i trawę Ice Dance. Mogłam ci dziś uskubać sadzonek..
Może pojechała, ale inspiracje super. Ja zamiast kulek bukszpanowych mam na takiej rabacie tuje Danica. Bo akurat miałam małe do wykorzystania, a bukszpanów nie.
Bardzo mi się podoba to połączenie.
Ania horty mam do wykorzystania, ID mam więc sadzonki jest z czego zrobić i nawet jakies dwie małe kulki bukszpanowe mam, więc jakiś zalążek już jest. Mam jeszcze całkiem sporego cisa w ogródku, z którego wiosną zrobiłam niwaki. Póki co szału nie ma bo to jego początki w takiej ogolonej formie, ale brzydszy już nie będzie , może być tylko lepiej. Naszła mnie myśl, że może spróbowalibyśmy go do przedogródka dać, przede wszystkim z powodu dzieci. Cis - wiadomo jaki trujący, a Iga malutka, w dodatku do Filipa dzieciaki przychodzą. No, a w przedogródku byłby już kawał fajnego, zimozielonego drzewka . Tylko nie wiem jak to przetrwa, bo jest spory. No i jakby co, to nie wiem czy lepiej teraz, czy wiosną. Dzięki za pomysły
No prosze Małą odwiedziłaś - i jak kopara opada co? Niesamowite ma nasadzenia i ona sama - nawet nie wiem w kim bardziej się zuroczyłam - jej ogrodzie czy w niej samej (z eMem oczywiście )
ja mam takie u siebie ...zaczełam je ciąć i zrobią się kulkami ładnymi kiedyś a listki u niektórych teraz sie przebarwiaja na czerwono
doszukałam odmianę mam np takie: Rhododendron 'Wren' i ten jest bardzo miniaturkowy ...pasuje z wrzosami sadzić ...ale są wieksze też ...lub te olbrzymie ...wystarczy poszukać własciwej odmiany ...ale to zajęcie na zimę bo to tak jak z rózami ...duży wybór.