Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zacisze Alicji 00:19, 29 wrz 2025

Do góry

Zacisze Alicji 00:17, 29 wrz 2025

Do góry

Zacisze Alicji 00:14, 29 wrz 2025

Do góry
Alicjo, w końcu dotarłam z relacją ze spotkania u Ciebie. Minął prawie miesiąc. Ale ciągle jestem w niedoczasie, a resztki wolnego czasu pochłaniają kolejne spotkania Trochę tych zdjęć u Ciebie narobiłam, po prostu nie mogłam oderwać oczu od tych urokliwych ścieżek, zakątków, przepięknie wkomponowanych krzewów, bylin i wszelkich roślin oraz ozdób i architektury pomiędzy starsze już drzewa i wokół stawu. Jestem zauroczona klimatem jaki stworzyliście wokół domu. Miejscami czułam się jak w tropikalnej dżungli, gdzie różne liany zwisają z drzew i idąc wąziutką ścieżką nie wiadomo co czeka za zakrętem!
Dziękuję, za możliwość pospacerowania po Waszym ogrodzie oraz za gościnność i miłe przyjęcie!
Zdjęcia nie są takiej jakości jakiej bym chciała, bo było już późno i resztki światła nie chciały współpracować. Ja natomiast chciałam jak najwięcej uchwycić przed zmrokiem.
Dziękujemy też za wspólną fotkę Twojemu eMowi, któremu ze śmiechu niewiele wyszło wyraźnych

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 23:09, 28 wrz 2025

Do góry
Piękne drzewa... Dobrego tygodnia wszystkim! Dużo pozytywnej energii

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 23:05, 28 wrz 2025

Do góry

Lubię klimat mojego miasta, ale poza sezonem
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 23:00, 28 wrz 2025

Do góry

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 22:56, 28 wrz 2025

Do góry
Łapię ostatnie dni lata udało mi się ostatnie dwa weekendy spędzić spacerowo i rowerowo. Plaża i las Jantar i Jastrzębia Góra , pełen relaks

Śmieszne siewki w szeregu
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 22:33, 28 wrz 2025

Do góry
Patrycja
Aktualnie mam 10 niedużych jeszcze Red schief na kortowej wzdłuż ścieżki. Sadzone jesienią rok temu.
Przechowałam sobie sadzonki z tych z przedogródka. Męczyły się za długo w doniczkach. Ale w przyszłym roku powinny być mocno widoczne.
Red schief mocno się przewiesza. Ma ok 160-170 cm z miotełkami.
I jest mocno szeroki. Miejsce trzeba im zostawić .

Te na fotce tak wyglądały w 3 sezonie. Usunęłam bo nie chciałam łysych tuj.

Ogródek Gosi 22:16, 28 wrz 2025

Do góry
Ogródek Gosi 22:15, 28 wrz 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)
Gosia przy robocie koszącym roboty mniej znacznie. Jeśli masz trawnik w jednym kawałku to kup robota.
Jednak zwykła kosiarka czasem też się przydaje. Ale wtedy chyba starczy jakaś niedroga nawet na kabel.
Raz na jakiś czas m kosi zwykłą kosiarką brzegi trawnika przy kostce.

Przy robocie zwróć uwagę czy można go myć wodą pod ciśnieniem od dołu.

Zdjęcia ogrodu hipnotyzujące.♥️♥️♥️

Właśnie nie mam trawnika w jednym kawałku, ale teraz są roboty bez kabla ograniczającego, które przy pierwszym koszeniu teren i mogą wjechać na kolejny trawnik po kostce.
Cały czas badam temat.
Chociaż mój m. usilnie próbuje znaleźć kosz, bo szkoda mu wyrzucić dobrą kosiarkę.
Zobaczymy, czy znajdzie. Ja próbowałam i nie znalazłam.
Chyba, że bardzo starałam się nie znaleźć
Nie pomyślałam o opcji mycia wodą. Dobry pomysł.

Dziękuję ♥️

Juzia napisał(a)

Najlepsze rabaty.... jak się wszystko aż ulewa
Uwielbiam takie

Tak, wszędzie się ulewa
Nie umiem zrobić minimalistycznej rabaty.
Już tyle razy próbowałam i nic. Nie umiem pozostawić pustego skrawka ziemi
Zawsze coś wepchnę.
Zastanawiam sie, czy mam miejsce na tulipany.

Agatorek napisał(a)
Też lubię busz na rabatach ❤️

Ja nie wiem, gdzie Gosia wciska te wszystkie nowe rośliny

Aga, ja też się zastanawiam
Co prawda byliny zawsze znajdą miejsce, ale kupiłam miniaturową budleję i jasminowca i nie mam pojęcia, gdzie je wcisnąć. Chyba zimę spędzą w warzywniku.
Może wiosną mi cos przyjdzie do głowy.

Dzisiaj mimo, że miałam totalnego lenia (chyba mnie coś pobiera), poszłam w ogród.
Zrobiłam małe przeróbki na tej rabacie cytowanej przez Juzię. Nie robiłam zdjęć przed i po,. bo na pierwszy rzut oka nic nie widać.
Poprzesadzałam, tu dodałam, tu ujęłam. Posadziłam w końcu parocję. Podzieliłam też olbrzymiego liliowca, który zajmował juz za dużo miejsca.
Zrobiło się lżej. Na razie
Oprócz jesiennych porządków, w tym roku planuję tylko sadzenie tulipanów.
W tym roku już nic więcej nie wymyślę.
Ale mam plan na przyszły rok, o ile mój m. zechce go zrealizować

Ogród w malinówkach 22:13, 28 wrz 2025

Do góry
Ja spróbuję w tym roku takiego połączenia:
Ogród w malinówkach 22:12, 28 wrz 2025

Do góry
2023 rok
Wiaan napisał(a)
Ta rzeczka jest słodka po prostu

Skoro masz spisane to pochwalisz się przepisem na to zestawienie? Super je dobrałaś!

Wiaan napisał(a)
Patrycja no pewnie, że dam przepis Tulipan Finola, Angelique, Britt, Black Hero i Exotic Emperor. Na zdjęciu paczek nie ma EE bo miałam wysadzane z innego miejsca oraz Finola kupowałam w necie na sztuki. Tu na fotce w prawym dolny rogu jest Tulipan, którego nie mogę rozszyfrować nazwy ale chyba Blue Spectacle

2025 rok
Wiaan napisał(a)
Nie wiem co będzie po zapowiadanych temperaturach, ale i mnie już taka sytuacja

Wiaan napisał(a)
Uwielbiam różowe kwiaty, to jest dla mnie najładniejszy tulipan w moim ogrodzie Louvre. Kwiat jest jak sztuczny, mega grube płatki i bardzo wysoki.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:06, 28 wrz 2025

Do góry
Wystraszone ptaki latają nam po podwórku, a u sąsiadki pisklę gołębi martwe na ziemi leży

Remontowo i ogród kolejnym razem bo na razie dochodzę jeszcze do siebie po tych sąsiedzkich wycinkach....
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:03, 28 wrz 2025

Do góry
Cała rabata wjazdowa ma teraz pełna patelnię

odlatujące żurawie, ale o dziwo lecą na północ....

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:00, 28 wrz 2025

Do góry
trawka wschodzi na dróżce

ale susza potworna znowu
liliowce nad rowem

nawet hosty powiędły

podlewamy czekając na deszcz, ale to za mało na tyle roślin
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:57, 28 wrz 2025

Do góry
O wypuszczeniu zaważyło też to, ze się jeden dobrał do podkładu i cały w nim wyturlał, musiałam widelcem wyczesywać bo powchodziło pomiędzy kolce

moment wypuszczenia

i dokarmianie w naturze

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:54, 28 wrz 2025

Do góry
Co u jeży.
Jeże rosły, brudziły potwornie wręcz, w momencie gdy zaczęły walczyć między sobą, 4 największe poszły na wolność - nadal dokarmiamy je. Dwa mniejsze jeszcze w klatce, ale już nie długo.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:49, 28 wrz 2025

Do góry

A za ławeczką nie dość, ze łyso to jeszcze mi tuje uszkodzili orzechem

Tyje dosadzę pomiędzy i sytuację podratują, bo gdyby orzech się wyłożył to by mi zmiótł całe podwórko z powierzchni ziemi razem z budynkami.
Ale teraz sami widzicie, że nie dramatyzowałam bez powodu bo jak to wszystko widzę chce mi się wyć. Trzymajcie kciuki, żeby to był początek zmian do pięknych widoków w przyszłości, a nie, że tak zostawią. Diametralnie zmieniły mi się warunki świetlne, wietrzne i wodne dla roślin w podwórku
Grzebiuszka ziemna 21:48, 28 wrz 2025

Do góry
Juzia napisał(a)
Fioletowe???
A te rosnące do góry to w ogóle kosmos
Chyba mało jeszcze w życiu widziałam

Agatorek napisał(a)
Też mało widziałam.
A już na pewno nie takie papryki

Ha, ha, ha (to w odpowiedzi na "mało widziałam") Juziu i Agnieszko ta fioletowa to odmiana Loran, nie jest szczególnie plenna, ale za to nadrabia kolorem (ulubionym z resztą )
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
O właśnie miałam Cię zapytać jak przerabiasz Poupilki? Suszysz w całości razem z ziarkami?

Patrycjo tak, razem z ziarnkami w piekarniku w temperaturze do suszenia ale w zeszłym roku. W tym coś mi się nie udało z tą odmianą. A potem zmieliłam w młynku do kawy ostatnie zapasy zużyłam kilka dni temu właśnie.
hankaandrus_44 napisał(a)
Bożenko, dziękuję za te "dzikie spódnice" Bardzo mnie to zajęło, podoba mi się podejście do kobiecości u tej Pani.
A w naszych ogrodach jeszcze dużo kolorów, ja swoje papryczki już zebrałam, ale mam takie, które nie wyrosły, a trwają. Zabiorę do domu na parapet, może jeszcze puszczą do mnie oczko. Podobno najlepiej owocują w drugim roku.

Haniu to ciekawy pomysł z tymi papryczkami "niedorobionymi", w doniczkę i do domu może spróbuję
Aniu - dziękuję
Danusiu - tak, po prostu je suszę, łodyżki na sznureczek i "do góry nogami", o ile można mówić o nogach w stosunku do hortensji
ElzbietaFranka napisał(a)
Jak ci pozytywnie zazdroszczę ziemi nawilżonej. U nas jak zwykle susza deszczu brak.
Ja też od piątku przesadzałam, miałam rozsiane rośliny po różnych rabatach szczególnie jeżówki, zawilce i astry.
Trudno wykopałem że sporym Darkiem i przesadzałam. Jeszcze zostały mi lilie do uporządkowanie.
Wiosna nigdy człowiek nie wie gdzie co rośnie.

Elu ja rozrysowałam sobie każdą rabatę osobno i wszystko co wkopuję, zapisuję nazwy, dzięki temu, przynajmniej orientacyjnie, wiem gdzie co rośnie, często idę do ogrodu jak kierowniczek budowy z długopisem i kajecikiem a właściwie skoroszytem, ale lubię słowo kajecik i wykreślam, albo nanoszę zmiany.
ajka napisał(a)
O rany, jakie papryki, pierwszy raz takie widzę Smaczne?

Aniu ma klasyczny smak i nie czuję różnicy w porównaniu z czerwoną, pod warunkiem, że aura pozwoli jej dojrzeć Ate żółte to jakiś gratisik nasienny, nawet nie wiem jak się nazywają, paluszkami (bo drobne jak Poupilla) do góry

Dzisiaj zrobiłam czteropak z jednorocznych jeszcze kwitnących dalii:

i zakupiłam tylko 30 hiacyntowych cebulek (odwyk mi nie potrzebny, chyba zdrowieję )

Z tydzień walczę z przetoką ustno-zatokową po wyrwaniu górnej szóstki, co za przyjemność
Pozdrawiam wieczornie

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:45, 28 wrz 2025

Do góry
Było

Jest

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies