Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Ulina 19:11, 26 kwi 2026

April napisał(a)

Ścieżkę mam wokół rabaty 10x10. Można spacerować. Inne miejsca już zostawione jako naturalne, grabione tylko z szyszek żeby się nie zabić na nich
Deski w lesie mogą być niebezpieczne przy wilgoci. U mnie to beton. Sama układałam
Tej masie suchelców to jeszcze daleko do "kompostu". Muszę podlewać, bo nie chce się przerabiać.

Beton im8tujący drewno? Właśnie zastanawiam się jaką zrobić ścieżkę wejściową do altanki, ale to malutki kawałek. Muszę wybrać najpierw ziemię, wysypać coś utwardzającego...jak będę się nudzić, pewnie latem.

W Komposowniku trzeba układać naprzemiennie, odpady suche...odpaedy zielone. U mnie zawsze było więcej odpadów zielonych z plewienia, brakowało suchej materii. Ale rozumiem, w lesie jest więcej suchelców.
Joku 19:46, 26 kwi 2026

April napisał(a)
A właśnie miałam wyjść żeby przesadzić rozchodniki

Mam nadzieję że po tym białym już śladu nie ma. Jednak na zacytowanym zdjęciu zwróciła moją uwagę pięknie poprowadzona róża (jaka?). Ciekawa jestem do czego ją przymocowałaś - widzę jakieś drewniane rusztowanie (osłona tarasu?).
sylwia_slomc... 19:48, 26 kwi 2026

Śniegiem sypnęło ? Szok!
April 06:53, 27 kwi 2026

Margo2 napisał(a)
O rany, przypomniałaś mi o daliach.
Musze w ogóle sprawdzić, czy będe miała co sadzić, bo albo mogły wyschnąć, albo zmarznąć.
jaką masz świdośliwę? Musze kupić
Nawet nie wiesz jak się cieszę, że się spotkamy

Gosia, przejrzałam dalie. Z niemal 20-stu jedna rokuje na mniej niż 50%. Reszta odeszła do zielonego raju. Postanowienie: nigdy więcej dalii.
Świdośliwa lamarcka, bez konkretnej odmiany. Mam też Ballerinę ale to karzełek. Miniaturka, której odrosty dostałam od Iwony Inki. Nawet nie zwróciłam uwagi czy ta mała już kwitnie. Muszę ją przesadzić bo tam gdzie rośnie to zupełnie znika wśród większych od siebie. Nie sądziłam że ona taka malutka i tak wolno rośnie.
Pogoda na 1 maja się poprawiła w prognozach. Miały być tylko 4 stopnie ale teraz widzę że jest szansa na 14.
April 06:54, 27 kwi 2026

TAR napisał(a)
Ja w sumie to czekalam na naprawe dachu. Dzis zrobili. Nie mam juz wymowki by nie przesadzac i sadzic. A wszystko co mialo dotrzec dotarlo. Kurcze pora robic. Na domiar zlego 2 rabaty opanowal mi bodziszek kolankowy, nie wiem skad. Liscie wygladaja podobnie do zawilca bialego Honorine i nie wiem co robic. Tego bodziszka to ja nie chce, zagluszyl juz mi kukliki. Musze zabrac sie za to.
Sprzatnie mam juz dawno ogarniete a Wielki Niechciej trzyma sie twardo od ubieglego lata

Bodziszek kolankowy masz ode mnie. U mnie też zarasta coraz większe połacie. Ale dla mnie to ok. Tam gdzie nie chcę to wypielę. Bardzo pasuje do leśnych nasadzeń.
April 06:58, 27 kwi 2026

Ulina napisał(a)

Beton im8tujący drewno? Właśnie zastanawiam się jaką zrobić ścieżkę wejściową do altanki, ale to malutki kawałek. Muszę wybrać najpierw ziemię, wysypać coś utwardzającego...jak będę się nudzić, pewnie latem.

W Komposowniku trzeba układać naprzemiennie, odpady suche...odpaedy zielone. U mnie zawsze było więcej odpadów zielonych z plewienia, brakowało suchej materii. Ale rozumiem, w lesie jest więcej suchelców.

Nie mam betonu imitującego drewno ale zwykłe obrzeża betonowe, tylko takie antracytowe. Dużo taniej a z czasem to i ta nie widać co to dokładnie jest. Nic nie utwardzałam pod spód, tylko wyrównałam piasek i na to kładłam.
U mnie odpadów zielonych jak na lekarstwo. Niestety suchelce przeważają. Nawet trawę biorę od sąsiada po koszeniu, żeby wzbogacić mój kompost, ale niewiele to pomaga.

Tu starsze zdjęcie ale lepiej widać moje ścieżki

April 07:14, 27 kwi 2026

Joku napisał(a)

Mam nadzieję że po tym białym już śladu nie ma. Jednak na zacytowanym zdjęciu zwróciła moją uwagę pięknie poprowadzona róża (jaka?). Ciekawa jestem do czego ją przymocowałaś - widzę jakieś drewniane rusztowanie (osłona tarasu?).

Jolu, na szczęście po białym została tylko odrobina wilgoci w lesie. Dla mnie cenna każda kropla. Zwłaszcza że popsuła mi się pompa w hydroforze.
Na zdjęciu jest róża Laguna i rambler American Pillar. Zdecydowanie nie są dobrze prowadzone i dlatego powstaje ta drewniana pergola. Muszę przyciąć ten wystający kawałek. Róże będą prowadzone tak żeby ta pergola tworzyła ramę, jak w obrazie, nie zasłaniając widoku. Dodam chyba jedną linkę stalową na górze i nic więcej. Zobaczymy. Na razie rambler owijałam wokół sosny ale był za sztywny, zbyt kłujący i przeszkadzał przy zejściu z tarasu.

Tak to wygląda w sezonie, patrząc od drugiej strony. Jeden chaos

Ciężko mi znaleźć zdjęcie tej sosny z ramblerem. Jest to brzydkie miejsce które omijam aparatem. Tylko Laguna się załapała na fotki
PrawieBory 09:03, 27 kwi 2026

April napisał(a)
Z ostatniej chwili

Pomyślałam że machnęłaś taras i ścieżki na biało
TAR 09:21, 27 kwi 2026

April napisał(a)

Bodziszek kolankowy masz ode mnie. U mnie też zarasta coraz większe połacie. Ale dla mnie to ok. Tam gdzie nie chcę to wypielę. Bardzo pasuje do leśnych nasadzeń.

Ten od Ciebie jest w innym miejscu i ma jakby liscie tez inne. Ten wsial sie chyba z roslinami kupnymi. Ale i tak go za duzo. Pozera mi posadzone inne kwiatki.
Nic to, rabata i tak bedzie za tydzien przeorana bo oczko chce wstawic. Wiec wykopuje stamtad wiekszosc nasadzen i zmieniam. Potem moga sie wsiewac.

Pośnieżylo u Ciebie? Wolalabym juz sniegu nie ogladac w tym sezonie