Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

olciamanolcia 20:41, 26 kwi 2026

Polon napisał(a)
No i spam tulipanowy. Wydaje mi się, że przez te niskie temperatury w tym roku tulipany kwitną dłużej.

Z ubiegłorocznych cebul też widzę nie wszystkie kwitną, część w ogóle zanikła, część same liście wypuściła, tak więc to chyba zależy od odmiany.

Jezzzuu ale piękne ❤️
Te różowe cudowne
Co to za odmiana ta na pierwszym zdjęciu?

A propos pogody- u mnie wczoraj w nocy tak dawał wiatr ze bałam się rano pójść do ogrodu w obawie przed połamanymi tulipanami
olciamanolcia 20:44, 26 kwi 2026

Polon napisał(a)
Dzisiaj kolejny dzień rycia, dla odmiany w słońcu gorąco tak, że udaru można dostać.

I teraz uwaga - mam nadzieję, że Lidka zawału nie dostanie . Rozchodnik, posadzona cała ogromna kępa doczekała się docelowej miejscówki i została rozparcelowana na całe pole sadzonek. Trochę zmęczone na razie po tym podziale, ale nie poddam się bez walki i wierzę, że dadzą radę. Niestety chyba trochę zalałam trawę, bo też ja podzieliłam na tysiąc sadzonek, lałam żeby nie padły i widzę, że chyba przesadziłam. Oby jednak nie.

Za to miodunka od Lidki prawie kwitnie

Ale będzie rozchodnikowo. Przyjmą się - bez obaw i w dodatku utyją już w tym sezonie
Polon 21:36, 26 kwi 2026

Wow, wyrazy uznania od Królowej tulipanów -bezcenne
No jest mi bardzo miło ♥️

Odmiana - no i tu jest problem, ale wysoce prawdopodobne, że bezodmianowe. Kupowałam je chyba jako “bordowe” albo “różowe” w Benexie. Jeszcze poszukam notatek z ubiegłego roku, bo wtedy je sadziłam.
Zakwitły ponownie i chyba nawet się trochę namnożyły.
Patrycja_KG_Lu 08:59, 27 kwi 2026

Polon napisał(a)

Bardzo udana mieszanka kolorystyczna Przypadła mi do gustu.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Kontonaogrod 09:09, 27 kwi 2026

Rozchodniki dadzą radę trudno je zabić. Jedynie zarośniecie przez trawę daje radę, w połączeniu z pełnym cieniem

Fajnie działasz
Polon 18:59, 27 kwi 2026

Update o tych amarantowych tulipanach. Sprawdziłam co to może być i … nie wiem, ale moje podejrzenia padły na Bleu Aimable, które kupowałam, w tej okolicy sadziłam i bazując na kilku fotach w necie, mogą być właśnie takie. Większość zdjęć pokazuje kolor fioletowo-niebieski, ale na zdjęciu w realu, właśnie taki kolor zbliżony do mojego mają. Z ciekawości kupię jeszcze raz i sprawdzę.

Dzisiaj wycięłam w końcu miskanty i padam na twarz …
olciamanolcia 19:55, 27 kwi 2026

Kochana a te pierwsze od góry? Te je bitnie różowe?
Polon 20:19, 27 kwi 2026

No te właśnie

Niestety nakupowałam odmian z 10, do tego z biedry totalnie pomylone, więc nie do zidentyfikowania inaczej niż przez ponowny zakup

Albo jakaś pomyłka i nie dojdę co to
Polon 09:47, 29 kwi 2026

W nocy znowu przymrozek, ech…
Przynajmniej tulipany długo kwitną

Odmiana - biedronkowe “czarne”, tak że ten …

I kolejne, też nie wiem jakie, te same widać na wcześniejszym zdjęciu - jasne punty

I na dzisiaj jeszcze takie

Pierwsze rodki

Juzia 10:38, 29 kwi 2026

Ale wiesz... dobrze, że one jednak nie czarne
Takie są ładniejsze