Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 10:02, 10 kwi 2016

Do góry
szkabona napisał(a)
Moje trzy brzozy są mieszkaniem dla szkodnika, który niszczy pnie drażąc w nich korytarze i powodując spękania kory. Pień w miejscu pęknięcia znieksztalca się. Znajomy leśnik doradził, żeby nie usuwać drzew i dać im szansę się obronić. Brzózki są młode, ale widzę, że z roku na rok wygladają gorzej. A mam w planach posadzić kolejne.
Proszę Was o poradę czy spotkaliście się z tego typu szkodnikiem, jak się nazywa ta paskuda, czy można sie go skutecznie pozbyć, jakimi metodami. A jeśli nie to czy powinnam usunąć drzewa i jaki jest czas kwarantanny przed posadzeniem nowych. Będę Wam wdzieczna za podpowiedzi.
Pozdrawiam.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 21:15, 09 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przyciąć i zacieniować płachtą. Podlewać.

Dziękuję za poradę. Intuicja tak samo podpowiadała mi, żeby przyciąć. Nie pomyślałabym jednak o zacieniowaniu a krzaki bukszpanu posadziłam na łysym polu, gdzie wystawione są na słońce non stop. Dodatkowo wcześniej rosły w częściowym zaciemnieniu, więc dodatkowo wystawione są na próbę. W poniedziałek zabieram się za przycinanie. Tak bardzo chciałabym, żeby zechciały się u mnie przyjąć. Trzymajcie kciuki.
Pozdrawiam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:34, 09 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wiśnia kwitnie, wczoraj w programie angielskim mówiono że w Japonii nawet trawniki kwitną kwiatami wiśni

U mnie trawnik zielony

To zakątki o jakich marzę- ogród dzieciństwa
Ogród zielonej AniaK 08:47, 09 kwi 2016

Do góry

Na tym zdjęciu wygląda jakby ogród był dla przechodniów a nie dla ciebie. Kurz z ulicy leci, nie ma prywatności

Rabata nie dolega do płotu tylko jest zupełnie wydzielona. Utrudnia to koszenie no i chaos, o którym pisałam wcześniej
Jeśli tak się podoba to zostaw, ale może przemyśl połączenie jej z całym ogrodem?

Ogród zielonej AniaK 08:43, 09 kwi 2016

Do góry
Na pierwszych zdjęciach jest ładnie, ale widać że masz tendencję do "naćkania", chaosu wszystkiego w jednym miejscu. I nad tym musisz pracować
Pozdrawiam i nie obraź się, ale ja muszę pisać żeby było lepiej
Zadbane, widać że kochasz ogród
Ogród zielonej AniaK 08:37, 09 kwi 2016

Do góry
Anna_ogrodniczka napisał(a)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych ogrodnikówUczę się obsługi Ogrodowska aby po wymianie doświadczenie mogla je zastosować w swoim ogrodzie

Aniu, działasz "pod prąd" nie rób kwadratów w owalnej rabacie, nie rób tych obwódeczek z kamyczków, kwadracików, kółeczek, obwódeczek na tak małej rabacie, pod drzewkiem zrób raczej walec, czyli okrągłe wypełnienie, to nie pasuje, gryzie się
Za dużo tego masz

Może być do środka wypełnione albo obwódka, wtedy w środku np Imperata cylindrica 'Red Baromn' takie "piórka wystające, albo jeżówki)

Nie rób tych kamyczków porozrzucanych. usuń je w to miejsce albo zrób trzmielinę te samą co na pniu, tylko płożącą albo nic.

Bukszpany posadź ścisło, nie w tak dużych odstępach, bo to źle wygląda.
Kulę z trzmieliny piennej przystrzyż w ładną kulę, a nie takie spłaszczone coś. Doniczki wprowadzają zamęt, więc je przenieś pod ścianę. Tam brakuje, a donice powinny być nawet większe, albo kompozycje donic pod ścianą.

Kula na pniu - widać rewersję,część zielona odbija i za chwilę opanuje część szlachetną - kolorową Trzeba było wycinać zaraz jak tylko zielone liście się pokazywały, a teraz to już po ptokach.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:27, 09 kwi 2016

Do góry
Kuba napisał(a)

piękny czy on u nas zimuje?

Zapewne nie zimuje jak wszystkie inne z tej grupy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:42, 09 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Carex oshimensis 'Eversheen'

piękny czy on u nas zimuje?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:19, 09 kwi 2016

Do góry
Jeszcze nie całkiem jest idealnie, to jest wada ogrodu cienistego i bukszpanowego, bez przerwy coś wypada, brzydnie, albo łysieje I w dodatku jest to dość kosztowne, co ja gadam, jest bardzo kosztowne. Już to odczuwam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:17, 09 kwi 2016

Do góry
Akacja napisał(a)
Czyściłam szmaragdy bo miały dużo suchych gałązek w środku.Czy mogę to pozostawic pod tujami czy należy to zebrac?Jaki to ma wpływ na rosliny?

Zebrać lepiej, to pleśnieje w środku i takie kupy źle wyglądają. Otrzep na dół, wybierz i nasyp korę ładną.
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 03:05, 09 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli w nocy jest na plusie to można przenosić, będą miały o wiele lepsze warunki świetlne. Sprawdź tylko, czy nie są delikatne i wybiegnięte, bo takie wystawienie na mocne słońce może je przypalić. Dla pewności zacieniuj włókniną aby się przyzwyczaiły do światła.

Dziękuję serdecznie za radę
Pozdrawiam
Hania
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:41, 08 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mój będzie drugi raz koszony, przegrywam zatem w ilości koszeń ale przegonię w sezonie, będę kosić co dwa dni

Uśmiałam się ciekawe kto przebije ja pas .

pozdrawiam
W Kruklandii 21:14, 08 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Odesłać, jeszcze takich kalekich brzóz to ja w życiu nie widziałam smutno mi

No to ja czuję to samo....
Skrzywdzili tylko te drzewa...

Kwitnące skarpy 20:44, 08 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kanciki przyszłam zobaczyć Ładne.

Fajnie że wpadłaś do mnie co do tych kancików to zawsze może być lepiej Myślałem by obsadzić je bukszpanem dzisiaj w leroju były po 2,50 za sztukę małe sadzonki ale ładne chciałem je kupić i dość długo się biłem z myślami i jednak dałem sobie spokój a wyszedłem z kuklikiem szkarłatnym
Dołączam z łódzkiego:-) 20:42, 08 kwi 2016

Do góry
Witaj, zrób na wyspie altanę, z tyłu w plecach pachnące krzewy - ekran, będzie zasłonięcie i będzie przyjemnie.

Altana może być ,żywa", ze splecionych grabów lub zbudowana.
Ewentualnie ławeczka ze stolikiem pod efektownym, płaczącym drzewem.
Kwitnące skarpy 20:37, 08 kwi 2016

Do góry
Kanciki przyszłam zobaczyć Ładne.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:33, 08 kwi 2016

Do góry
Monic napisał(a)

Czy te narcyze są nowe, czy już kilkuletnie? Miałam ich posadzonych bardzo dużo w ogrodzie i w tym roku żaden nie wyrósł Wszystkie inne odmiany narcyzów wzeszły jak co roku, a te nie, choć rosły w różnych miejscach ogrodu.

Tak, te co roku kupuję nowe, pięknie pachną. Obok mam kaliny też pachnące.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:32, 08 kwi 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Jaka szybka zmiana! Szkoda, że się zmarnowało, współczuję, ale nowe bukszpany jakby ciemniejsze gatunkowo były, a może lepiej dokarmione i mi się tylko tak wydaje?

Haniu, podkarmione, wypasione to i ciemne są
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:29, 08 kwi 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Buziaczki za pomysły. Danusiu, czy ten zagajniczek brzozowy myślałaś w tej części, gdzie plot jest pomalowany na jasno, czy w tej gdzie szary? Mam nadzieję, że korzenie maja płytko. Postaram się przygotować teren i ukonkretnić pomysły.

A zdjęcia bukszpanów rzeczywiście drastyczne - szkoda ich.

W tej szerszej, brzusio takie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:28, 08 kwi 2016

Do góry
Zielona napisał(a)
No... nie wiem, nie wiem, czy można mieć aż tak ładnie
Bosko, Danuś! Jestem przekonana, że odetchnęłaś z ulgą, kiedy nowe buksy rozgościły się w doniczkach

Jeszcze nie wszystko, bo kolana nie wytrzymały, jutro druga tura, pod garażem, stożki idą na ognisko.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies