Dziękuję za poradę. Intuicja tak samo podpowiadała mi, żeby przyciąć. Nie pomyślałabym jednak o zacieniowaniu a krzaki bukszpanu posadziłam na łysym polu, gdzie wystawione są na słońce non stop. Dodatkowo wcześniej rosły w częściowym zaciemnieniu, więc dodatkowo wystawione są na próbę. W poniedziałek zabieram się za przycinanie. Tak bardzo chciałabym, żeby zechciały się u mnie przyjąć. Trzymajcie kciuki.
Pozdrawiam.
Na tym zdjęciu wygląda jakby ogród był dla przechodniów a nie dla ciebie. Kurz z ulicy leci, nie ma prywatności
Rabata nie dolega do płotu tylko jest zupełnie wydzielona. Utrudnia to koszenie no i chaos, o którym pisałam wcześniej
Jeśli tak się podoba to zostaw, ale może przemyśl połączenie jej z całym ogrodem?
Na pierwszych zdjęciach jest ładnie, ale widać że masz tendencję do "naćkania", chaosu wszystkiego w jednym miejscu. I nad tym musisz pracować
Pozdrawiam i nie obraź się, ale ja muszę pisać żeby było lepiej
Zadbane, widać że kochasz ogród
Aniu, działasz "pod prąd" nie rób kwadratów w owalnej rabacie, nie rób tych obwódeczek z kamyczków, kwadracików, kółeczek, obwódeczek na tak małej rabacie, pod drzewkiem zrób raczej walec, czyli okrągłe wypełnienie, to nie pasuje, gryzie się
Za dużo tego masz
Może być do środka wypełnione albo obwódka, wtedy w środku np Imperata cylindrica 'Red Baromn' takie "piórka wystające, albo jeżówki)
Nie rób tych kamyczków porozrzucanych. usuń je w to miejsce albo zrób trzmielinę te samą co na pniu, tylko płożącą albo nic.
Bukszpany posadź ścisło, nie w tak dużych odstępach, bo to źle wygląda.
Kulę z trzmieliny piennej przystrzyż w ładną kulę, a nie takie spłaszczone coś. Doniczki wprowadzają zamęt, więc je przenieś pod ścianę. Tam brakuje, a donice powinny być nawet większe, albo kompozycje donic pod ścianą.
Kula na pniu - widać rewersję,część zielona odbija i za chwilę opanuje część szlachetną - kolorową Trzeba było wycinać zaraz jak tylko zielone liście się pokazywały, a teraz to już po ptokach.
Jeszcze nie całkiem jest idealnie, to jest wada ogrodu cienistego i bukszpanowego, bez przerwy coś wypada, brzydnie, albo łysieje I w dodatku jest to dość kosztowne, co ja gadam, jest bardzo kosztowne. Już to odczuwam.
Fajnie że wpadłaś do mnie co do tych kancików to zawsze może być lepiej Myślałem by obsadzić je bukszpanem dzisiaj w leroju były po 2,50 za sztukę małe sadzonki ale ładne chciałem je kupić i dość długo się biłem z myślami i jednak dałem sobie spokój a wyszedłem z kuklikiem szkarłatnym