Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 10:50, 10 kwi 2016

Do góry
Wykopać wszystko co cenne z rabaty, oddzielić ziarnopłon z tego co wykopane. Resztę opryskiwać kilkukrotnie aż do skutku. Albo wykładać zmoczonymi gazetami i skoszoną trawą.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:43, 10 kwi 2016

Do góry
Oddaj mówię, niech facet się nauczy.

Obejrzyj sobie efekty zgnilizny podstawy pnia, to powinno wystraczyć, skazujesz drzewo na męczarnię.

Grafiki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:39, 10 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wg mnie niedopuszczalny i dość sprytny sposób na ukrycie rażącego błędu?
Wolę się nie wypowiadać i na mnie się nie powołuj, powiedz, że twoje poczucie estetyki zostało zachwiane i nie chcesz ich, po prostu oddaj mu te brzozy i niech odda kasę.

Czyli tak nie powinno się szczepić???
A coraz więcej dziewczyn pisze, że w różnych szkółkach widziały takie pokraki!
No oszukują nas na każdym kroku...

Danusiu ja zostawiłam te brzozy. Przetestuję te głbokie sadzenie. Zobaczymy czy się tak da jak Pan pisze. Dał gwarancję, że brzozom nic nie będzie... No zobaczymy.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:29, 10 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Danusiu...jeszcze jedno pytanie mam
Czy mogę posadzić brzozy 10 - 15 cm niżej niż są w doniczce???
Dostałam taką instrukcję od Pana ze szkółki...

Wg mnie niedopuszczalny i dość sprytny sposób na ukrycie rażącego błędu?
Wolę się nie wypowiadać i na mnie się nie powołuj, powiedz, że twoje poczucie estetyki zostało zachwiane i nie chcesz ich, po prostu oddaj mu te brzozy i niech odda kasę.

Zbyt głębokie zakopywanie pnia, sadzenie drzew powoduje ich osłabienie i w efekcie zamieranie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:26, 10 kwi 2016

Do góry
Akacja napisał(a)
Dziękuję Danusiu za odpowiedź.Jakim środkiem opryskać bukszpany,żeby były zdrowe.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6643-ogrod-potrzebujacy-zmian

Teraz to w zasadzie sporo zostało zabronione.

Promanal wczesną wiosną, Mospilan gdy nowe listki powstają, bo miodówka atakuje i coś na przędziorki. Grzybowe Mirage+Topsin ostatnio stosowałam, ale pytaj Mazana w dziale choroby i szkodniki bukszpanu.
Ogród zielonej AniaK 10:25, 10 kwi 2016

Do góry
Coś wysokiego, dowolny żywopłot jednolity koniecznie. Ciemnozielony lub bordowy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:23, 10 kwi 2016

Do góry
Akacja napisał(a)
Danusiu jaką korę wybrać
kora sosnowa lub kora sosnowa kompostowana?

Kompostowana lepsza. Ta sortowana to takie grube kawały
Brzoza - problemy inne niż choroby i szkodniki 10:04, 10 kwi 2016

Do góry
zielony napisał(a)
W ostatnim czasie podczas wichury ucierpiała brzoza. Została złamana, wydaje mi się że jeszcze żyje. Czy da się uratować to drzewo? Czy w ogóle ma to sens?

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 10:02, 10 kwi 2016

Do góry
szkabona napisał(a)
Moje trzy brzozy są mieszkaniem dla szkodnika, który niszczy pnie drażąc w nich korytarze i powodując spękania kory. Pień w miejscu pęknięcia znieksztalca się. Znajomy leśnik doradził, żeby nie usuwać drzew i dać im szansę się obronić. Brzózki są młode, ale widzę, że z roku na rok wygladają gorzej. A mam w planach posadzić kolejne.
Proszę Was o poradę czy spotkaliście się z tego typu szkodnikiem, jak się nazywa ta paskuda, czy można sie go skutecznie pozbyć, jakimi metodami. A jeśli nie to czy powinnam usunąć drzewa i jaki jest czas kwarantanny przed posadzeniem nowych. Będę Wam wdzieczna za podpowiedzi.
Pozdrawiam.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 21:15, 09 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przyciąć i zacieniować płachtą. Podlewać.

Dziękuję za poradę. Intuicja tak samo podpowiadała mi, żeby przyciąć. Nie pomyślałabym jednak o zacieniowaniu a krzaki bukszpanu posadziłam na łysym polu, gdzie wystawione są na słońce non stop. Dodatkowo wcześniej rosły w częściowym zaciemnieniu, więc dodatkowo wystawione są na próbę. W poniedziałek zabieram się za przycinanie. Tak bardzo chciałabym, żeby zechciały się u mnie przyjąć. Trzymajcie kciuki.
Pozdrawiam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:34, 09 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wiśnia kwitnie, wczoraj w programie angielskim mówiono że w Japonii nawet trawniki kwitną kwiatami wiśni

U mnie trawnik zielony

To zakątki o jakich marzę- ogród dzieciństwa
Ogród zielonej AniaK 08:47, 09 kwi 2016

Do góry

Na tym zdjęciu wygląda jakby ogród był dla przechodniów a nie dla ciebie. Kurz z ulicy leci, nie ma prywatności

Rabata nie dolega do płotu tylko jest zupełnie wydzielona. Utrudnia to koszenie no i chaos, o którym pisałam wcześniej
Jeśli tak się podoba to zostaw, ale może przemyśl połączenie jej z całym ogrodem?

Ogród zielonej AniaK 08:43, 09 kwi 2016

Do góry
Na pierwszych zdjęciach jest ładnie, ale widać że masz tendencję do "naćkania", chaosu wszystkiego w jednym miejscu. I nad tym musisz pracować
Pozdrawiam i nie obraź się, ale ja muszę pisać żeby było lepiej
Zadbane, widać że kochasz ogród
Ogród zielonej AniaK 08:37, 09 kwi 2016

Do góry
Anna_ogrodniczka napisał(a)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych ogrodnikówUczę się obsługi Ogrodowska aby po wymianie doświadczenie mogla je zastosować w swoim ogrodzie

Aniu, działasz "pod prąd" nie rób kwadratów w owalnej rabacie, nie rób tych obwódeczek z kamyczków, kwadracików, kółeczek, obwódeczek na tak małej rabacie, pod drzewkiem zrób raczej walec, czyli okrągłe wypełnienie, to nie pasuje, gryzie się
Za dużo tego masz

Może być do środka wypełnione albo obwódka, wtedy w środku np Imperata cylindrica 'Red Baromn' takie "piórka wystające, albo jeżówki)

Nie rób tych kamyczków porozrzucanych. usuń je w to miejsce albo zrób trzmielinę te samą co na pniu, tylko płożącą albo nic.

Bukszpany posadź ścisło, nie w tak dużych odstępach, bo to źle wygląda.
Kulę z trzmieliny piennej przystrzyż w ładną kulę, a nie takie spłaszczone coś. Doniczki wprowadzają zamęt, więc je przenieś pod ścianę. Tam brakuje, a donice powinny być nawet większe, albo kompozycje donic pod ścianą.

Kula na pniu - widać rewersję,część zielona odbija i za chwilę opanuje część szlachetną - kolorową Trzeba było wycinać zaraz jak tylko zielone liście się pokazywały, a teraz to już po ptokach.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:27, 09 kwi 2016

Do góry
Kuba napisał(a)

piękny czy on u nas zimuje?

Zapewne nie zimuje jak wszystkie inne z tej grupy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:42, 09 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Carex oshimensis 'Eversheen'

piękny czy on u nas zimuje?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:19, 09 kwi 2016

Do góry
Jeszcze nie całkiem jest idealnie, to jest wada ogrodu cienistego i bukszpanowego, bez przerwy coś wypada, brzydnie, albo łysieje I w dodatku jest to dość kosztowne, co ja gadam, jest bardzo kosztowne. Już to odczuwam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:17, 09 kwi 2016

Do góry
Akacja napisał(a)
Czyściłam szmaragdy bo miały dużo suchych gałązek w środku.Czy mogę to pozostawic pod tujami czy należy to zebrac?Jaki to ma wpływ na rosliny?

Zebrać lepiej, to pleśnieje w środku i takie kupy źle wyglądają. Otrzep na dół, wybierz i nasyp korę ładną.
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 03:05, 09 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli w nocy jest na plusie to można przenosić, będą miały o wiele lepsze warunki świetlne. Sprawdź tylko, czy nie są delikatne i wybiegnięte, bo takie wystawienie na mocne słońce może je przypalić. Dla pewności zacieniuj włókniną aby się przyzwyczaiły do światła.

Dziękuję serdecznie za radę
Pozdrawiam
Hania
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies