Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Juzia 11:18, 10 kwi 2016

A jest jakiś bezpieczny poziom do którego można zasypać pień?
Albo gdzie mogę znaleźć takie informacje? Pan się upiera, że można i 20cm zasypać....a ja chcę go oświecić, ale muszę mieć to gdzieś napisane!

Myślę, że zwrot Pana niczego nie nauczy.
Miał na aukcjii 200 sztuk i poszły wszystkie. Negatywów co do roślin nie miał.
Albo tylko mi wysłał takie odpadki...albo ludzie się nie znają i łykają takie kity jakie i mi wciska.

Danusiu....posadziłam dwie najniżej zaszczepione.
Te dwie wyżej szczepione spróbuję jeszcze raz zareklamować.
Trochę mu napsuję nerwów.
Jeśli się nie zgodzi wymienić, to brzozy zostawię ale komentarz wystawię stosowny.

justi 11:32, 10 kwi 2016

Danusiu piękna wiosna u Ciebie. Weekand zimniejszy i deszczowy, ale deszczyk potrzebny wszystko teraz ruszy z kopyta.
Chciałam spytać o magnolię. Planuję kupić Black tulip, raczej mały egzemplarz bo duże drogie są. Po jakim czasie powinna zakwitnąć kupując takie małe drzewko?

Do Juzi:
znalazłam na stronce Mai w ogrodzie:
"Przyczyną korzeniowej choroby katalpy okazało się zbyt głębokie posadzenie rośliny. Szyjka korzeniowa drzewa została zasypana zbyt dużą warstwą gleby, powodując powstanie procesów gnilnych i wnikanie do rośliny patogenów. Zasypywanie pnia ziemią grozi zamieraniem roślin, dlatego pani Jolanta wskazała właścicielce na podobny błąd przy posadzeniu innych roślin"
Gardenarium 11:40, 10 kwi 2016

Masz pod koniec: Sposoby i technika sadzenia:

cyt: niezależnie od sposobu sadzenia:

i dalej punkt Głębokość sadzenia

http://jsforest.w.interiowo.pl/Odnowienia%20zalesienia.htm

Brzoza to nie róża, że miejsce szczepienia ukrywa się pod ziemią, to drzewo które będzie cierpiało na skutek niedotlenienia korzeni i gnicia podstawy pnia.

Masz też mój artykuł o sadzeniu że sadzi się na wysokość taką, na jakiej rosło w doniczce lub szkółce, a nie zakopuje bo się kupiło kalekę, więc żeby ukryć, to się zakopuje, Ja już na ten temat wyczerpałam wyjaśnienia i nic więcej nie powiem,

Instagram Ogrodowiska
Juzia 11:40, 10 kwi 2016

justi napisał(a)

Do Juzi:
znalazłam na stronce Mai w ogrodzie:
"Przyczyną korzeniowej choroby katalpy okazało się zbyt głębokie posadzenie rośliny. Szyjka korzeniowa drzewa została zasypana zbyt dużą warstwą gleby, powodując powstanie procesów gnilnych i wnikanie do rośliny patogenów. Zasypywanie pnia ziemią grozi zamieraniem roślin, dlatego pani Jolanta wskazała właścicielce na podobny błąd przy posadzeniu innych roślin"

O dzięki! To już coś
Gardenarium 11:44, 10 kwi 2016

Ale jakie coś, to sztuka ogrodnicza, której wyjątkowo w tym przypadku zabrakło.
Ja mówię, jak Kurski "ciemny lud to kupi" więc skoro idzie, siem wypycha. A kto szczepi? Ukraińcy, bo ja wiem, uczniowie, ilość się liczy bo idzie, a nie jakość i profesjonalizm. Dlaczego kupiłaś? bo była najtańsza oferta w stosunku do wyskości ? i o to chodzi, kupuje się bo tanie a nie jak wygląda.

Instagram Ogrodowiska
Juzia 11:45, 10 kwi 2016

Gardenarium napisał(a)
Masz pod koniec: Sposoby i technika sadzenia:

cyt: niezależnie od sposobu sadzenia:

i dalej punkt Głębokość sadzenia

http://jsforest.w.interiowo.pl/Odnowienia%20zalesienia.htm

Brzoza to nie róża, że miejsce szczepienia ukrywa się pod ziemią, to drzewo które będzie cierpiało na skutek niedotlenienia korzeni i gnicia podstawy pnia.

Masz też mój artykuł o sadzeniu że sadzi się na wysokość taką, na jakiej rosło w doniczce lub szkółce, a nie zakopuje bo się kupiło kalekę, więc żeby ukryć, to się zakopuje, Ja już na ten temat wyczerpałam wyjaśnienia i nic więcej nie powiem,

Dziękuję za wszystkie informacje!!!!
Idę walczyć
agata19762 11:45, 10 kwi 2016

Danusiu ale demolkę zrobiłaś pracy miałaś ogrom
prymulki śliczniutkie
Gardenarium 11:45, 10 kwi 2016

To już naprawdę koniec

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:47, 10 kwi 2016

Juzia napisał(a)
A jest jakiś bezpieczny poziom do którego można zasypać pień?

Jeśli się nie zgodzi wymienić, to brzozy zostawię ale komentarz wystawię stosowny.

Bezpieczny poziom to taki na jakim rósł w doniczce.

Teraz regulaminy są takie, że wszystko możesz zwrócić, nawet jak nie masz paragonu.
I pan nie ma nic do gadania, ma oddać kasę i koniec.

Instagram Ogrodowiska
ana_art 11:49, 10 kwi 2016

Gardenarium napisał(a)
Ale jakie coś, to sztuka ogrodnicza, której wyjątkowo w tym przypadku zabrakło.
Ja mówię, jak Kurski "ciemny lud to kupi" więc skoro idzie, siem wypycha. A kto szczepi? Ukraińcy, bo ja wiem, uczniowie, ilość się liczy bo idzie, a nie jakość i profesjonalizm. Dlaczego kupiłaś? bo była najtańsza oferta w stosunku do wyskości ? i o to chodzi, kupuje się bo tanie a nie jak wygląda.

love