Przy okazji poszukiwania zdjęć z cięcia znalazłam zdjęcia Iolanthe która powtórzyła kwitnienie - ciekawe czy byłoby obfitsze gdyby nie była przycięta, kwiatów było kilka.
Cześć, Agatko Już odpowiadam.
Ambrowce kupiłam w kwietniu 2016 roku. Były szczepione na wysokości 150cm. Chciałam wyższe, ale nie udało mi się kupić. Teraz nie żałuję, bo ta wysokość się sprawdza. One wyżej już nie urosną, jedynie wyższe mogą być gałązki. Korona sama trzyma kulisty kształt, nie trzeba przycinać. U mnie ładnie się zagęszczają, co zobaczysz na zdjęciach z kolejnych lat.
Słońce mają od 11.00 do wieczora i nie przypala ich. Jak najbardziej nadają się na słoneczne stanowiska.Najbliżej pnia mam posadzone trawy Hakonechloa, a dalej hortensje bukietowe. Trawy ogólnie słabo u mnie rosną, więc hakonki też nie wyglądają dobrze. Trudno powiedzieć, czy to problem w doborze roślin, czy po prostu trawy nie lubią mnie.
System korzeniowy ma podobno sercowaty z korzeniem palowym.
Nie było nas kilka dni. W ostatni piątek ostrzegła mnie nasza Gosia (Gocha), której bardzo dziękuję, bo dalej byłabym przekonana, że wszystko jest ok!...
Rewolucja bardzo pozytywna, limki i miskanty to bardzo piękne i sprawdzone połączenie.
Wyrażę tylko obawę, że miskanty na moje oko chyba są trochę za blisko ogrodzenia. Wszystkie miskanty to jednak w obwodzie spore trawy i potrzebują miejsca, żeby się rozłożyć, wtedy widać całe ich piękno. Wydaje mi się, że kiedyś albo miskanty zaduszą hortki albo odwrotnie. Jaką głębokość ma ta rabata od siatki do tawnika?
Asiu Gienie przepiękna - niesamowity ma ten kolor .
Było trochę czasu na pracę i zamiast przy komputerze to w ogrodzie siedziałam.
Najpierw fotki z cięcia Iolanthe z zeszłego roku było już trochę późno 9czerwca 2018
(drugie drzewo to dereń kiecisty, magnolia to ta na pierwszej fotce po lewej:
Nie zrobiłam zdjęć tuż przed ale po ścinkach widać że bardzo suptelnie nie było ale w większości to młode przyrosty.
Witam.
Mam podobny problem jak kolega Yacky, w kwietniu 2018 r wsadziłem 100 szt. "szmaragdów".
Trzy uschły, wyrwałem, wsadziłem inne. Teraz widzę znów trzy uschły i ze cztery za chwilę też uschną. Wszystkie wyglądają podobnie, nie widzę robaków, wyglądają bardzo słabo. Żółkną końcówki, potem brązowieją i usychają.
Na jesieni podsypałem po garstce nawozu do iglaków.
Kupowałem malutkie, miały 20 do 30 cm. Przez rok urosły o 10 do 15 cm.
Proszę o poradę, co może z nimi się dziać i co robić.
Aniu, w necie piszą, że ten ciemiernik kwitnie od lutego.
Nie jest to prawda, bo moje zaczęły kwitnąć na początku grudnia, bo w połowie miesiąca miały już spore kwiaty.
Wstawię zdjęcie jak wyglądają teraz.