Mam w trzech miejscach krokusy. Najpierw kwitną botaniczne, potem te na rabacie słonecznej i na koniec trzecie , gdzie słońce jest po południu. Dlatego tak długo mogę się nimi cieszyć.
Genie ładnie się rozrasta i z roku na rok ma coraz więcej kwiatów Twoja też będzie miała, jak nie teraz to może latem
Buziaki dla Was
Zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych, pełnych wiary, nadziei i miłości. Radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół życzę Wam wszystkim moi mili
Ewa mogę Cię jeszcze pomęczyć w sprawie ambrowca Gumball?
Czy można koło nich sadzić jakieś rośliny? Jaki mają system korzeniowy?
Dają radę na słońcu? Jak szybko ci rosną? Na jakiej wysokości masz je zaszczepione?
Przepraszam za tyle pytań.
Cześć, Agatko Już odpowiadam.
Ambrowce kupiłam w kwietniu 2016 roku. Były szczepione na wysokości 150cm. Chciałam wyższe, ale nie udało mi się kupić. Teraz nie żałuję, bo ta wysokość się sprawdza. One wyżej już nie urosną, jedynie wyższe mogą być gałązki. Korona sama trzyma kulisty kształt, nie trzeba przycinać. U mnie ładnie się zagęszczają, co zobaczysz na zdjęciach z kolejnych lat.
Słońce mają od 11.00 do wieczora i nie przypala ich. Jak najbardziej nadają się na słoneczne stanowiska.Najbliżej pnia mam posadzone trawy Hakonechloa, a dalej hortensje bukietowe. Trawy ogólnie słabo u mnie rosną, więc hakonki też nie wyglądają dobrze. Trudno powiedzieć, czy to problem w doborze roślin, czy po prostu trawy nie lubią mnie.
System korzeniowy ma podobno sercowaty z korzeniem palowym.