Yacky
14:09, 04 maj 2019
Dzień dobry. Mam problem z tujami szmaragd. Część drzewek która rośnie od strony pola (35 szt) na wiosnę zaczęła brązowieć (wewnątrz są zielone). Reszta (100szt), która rośnie w miejscach bardziej osłoniętych (częściowo osłonę zapewniają zabudowania sąsiadów) jest ok. Co robić? Niczym nie nawoziłem. Nie pryskałem. Tuje ze szkółki, rosły w ziemi i razem z ziemią były przesadzone.
Na pozostałych drzewkach nic nie ma. Kilka ma pojedyncze uschnięte gałązki (oderwać?).
Na pozostałych drzewkach nic nie ma. Kilka ma pojedyncze uschnięte gałązki (oderwać?).

Cześć,
Witam. Tuje szmaragd oraz szmarag Gold. Razem 140 szt. Posadzone około rok temu. Kupione w szkolce w donicach. Wszystko było ok do wiosny. W marcu sypniete nawozem Yara, w tym samym czasie zauważyłam na niektórych czarne końcówki gałązek. Poradzono mi spryskac Topsinem. Po oprysku wszystkie tuje oprócz goldow zrobiły się brązowe, w środku są zielone. Oprysk zgodnie z instrukcją. Ewidentnie widać że pogorszenie nastąpiło po oprysku. Co mogę zrobić żeby je ratować??? Czy jest jeszcze szansa jakakolwiek?