Przemku,przepiękne przedwiośnie u Ciebie,za
szalałeś z tymi kwiatkami ,oczy same się uśmiechają do nichBardzo podobają mi się Twoje donice,szczególnie te szare kwadratowe i te które zacytowałam.O ile podobne do tych kwadratowych,planowałam sama zrobić,to poszukuję już od jakiegoś czasu właśnie takich jak te drugie,czyli takich pucharowych.Jeżeli mógłbyś zdradzić źródło ich nabycia ( na priv. ),to byłabym wdzięczna.
Moje zimujące w donicach tulipany mają już z 6-8 cm,chyba miały za ciepło na tarasie w styropianowym domku.Teraz stoją odkryte.Ziemia wygląda na bardzo wysuszoną,szczególnie w tych małych doniczkach,myślisz,że trzeba je już zacząć podlewać gdy nocą są jeszcze przymrozki?Pozdrawiam
Pokazuję rdzewiaczki wykonane przez mojego męża. Na razie jeszcze nic nie jest z roślin posadzone więc i bałagan wokół jest. Tuje siedzą w plastikowych doniczkach tylko włożone do drewnianych donic. Ale jak będzie cieplej to jakoś się to uporządkuje.
Teraz dopiero widać jak bardzo w ogrodzie potrzebne są zimozielone akcenty, choć czasem z zielonością niewiele mają wspólnego.
Dla zainteresowanych- puszczone luzem śliwy wiśniowe w wieku 6 lat- cięłam je tylko po pierwszym sezonie
Zakupiłam dzisiaj trawę na dosiewki po wertykulacji, ziemię do donic (już wkrótce sadzenie bratków i stokrotek i wysiewy), saletrzak wapniowy do nawożenia trawnika (po wertykulacji) i azofoskę do nawożenia rabat (po ustabilizowaniu temperatury powyżej 10 stopni ). Oparłam się daliom.
Od zeszłego roku zaczęłam formować z trzmieliny Galiety obwódkę
Sadzonki były różnej wielkości, więc na docelową równość w poziomie trzeba będzie jeszcze poczekać.
Z innej sadzonki udało się uformować kulkę.
W tym tygodniu nawiozę bukszpany superfosfatem. Ubiegłoroczne nawożenie szybko zlikwidowało problem rudych przebarwień na liściach. W tym roku tego problemu nie było.
Wrzosowisko na jednym z półksiężyców- sporo wrzosów niestety wypadło z powodu braku słońca. Zimozielone rośliny się rozrosły i dla wrzosów zaczyna brakować miejsca.
Rzeczka krokusowa wreszcie jest widoczna w całej krasie.
Fajnie to już wygląda a jak skończysz i roślinki się urosną to będzie extra
Czyli ta rabata na wprost tarasu do zmiany ?
Zdążysz zrobić....nie ma co jeśli zimno...ja też przystopowałam na razie ....
Buźka
Paulinka .....aż takie mocne ,to te rewolucje u ,mnie nie będą coś tam zamieszam w roślinkach i w kształcie trawnika
Buziaki
Ps. Nowa psinka slodkaaaa
Tu czekam na żonkile ,tulipany i czosnki
Zapory z rdzawych liści zdają jak narazie egzamin zamiast donicy ,muszę jakiś kamor przenieść ,bo lampa bywa przekrzywiana przez mojego drania