Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Jodła kalifornijska - Abies concolor 09:27, 06 kwi 2016

Do góry
Nie znam tej odmiany, ale sądząc po tym, że jest odmianą, nie będzie wielka, bardziej na soliter niż w grupie.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 09:25, 06 kwi 2016

Do góry
Chamaecyparis pisifera i będzie kompletna nazwa
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 09:24, 06 kwi 2016

Do góry
Nie wiemy, bo nie prowadzimy rankingu co gdzie po ile i czy się opłąca. To się zmienia jak w kalejdoskopie. Tu dziś a jutro gdzie indziej. Trzeba polować i pytac.
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 09:23, 06 kwi 2016

Do góry
Fajny pomysł, powstanie z tego taki krzywy grzyb. Bedzie interesujący.A jodle podetnij od dołu jedno piętro i poobcinaj suche, drobne gałązki. Mozolna robota ale warto.
Świerk serbski - Picea omorika 09:21, 06 kwi 2016

Do góry
Ja bym zmieniła, gdzieś 150 cm.
W jakiej odległości sadzić? 09:20, 06 kwi 2016

Do góry
Cytat z mojego artykułu

W zależności od wymagań pH naszej rośliny, dobieramy dwa rodzaje mieszanek:

lekko kwaśną (próchnica kwaśna, próchnica odkwaszona, torf kwaśny lub Conitorf do iglaków)
odkwaszoną (ziemia ogrodowa, próchnica odkwaszona, torf odkwaszony, lub dowolna modyfikacja z kompostem)
Równie dobre będzie cokolwiek niż nic. Pamiętajmy o tym kupując rośliny, dla każdej małej rośliny przeznaczamy co najmniej pół worka podłoża, a dla większej - cały lub więcej. To wszystko zależy od wielkości bryły korzeniowej.

Kopanie rowu pod szpaler żywotników Przed sadzeniem odchwaszczamy teren, wyjmujemy roślinę z doniczki i moczymy bryłę korzeniową w wiadrze z wodą przez 10-15 minut.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/355-iglaki-sadzenie-i-pielegnacja
Cis - Taxus 09:18, 06 kwi 2016

Do góry
Niewiele, 10 cm około. Po prostu wyrównaj.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 09:18, 06 kwi 2016

Do góry
Te najbardziej kuliste zrób kule. Pozostałe ustaw w ekran ścisło i dotnij w prostopadłościan. Kuli z nich nie zrobisz bo im wiele brakuje.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 09:10, 06 kwi 2016

Do góry
soldi napisał(a)
Podpinam się pod pytanie kaminaka.

Dla zobrazowania stan trawnika z soboty (02.04) po pierwszym w tym roku koszeniu.

Trawnik założony w czerwcu zeszłego roku. Też słyszałem o tym, że przez pierwsze dwa lata nie robi się wertykulacji. Czyli w sumie dwa pytania czy to prawda i czy mój trawnik zostawić jaki jest czy mu w jakiś sposób jeszcze pomóc?
Aha - w marcu był nawożony.

Pozdrawiam,
Wojtek

Możesz te rzadsze miejsca przesypać ziemią do trawników i przegrabić plastikowymi grabkami. Od razu zrobi się ładniej.
Chwasty w trawniku 09:07, 06 kwi 2016

Do góry
Opryskaj nieco słabiej rozcieńczonym. Wg ulotki tylko trochę słabiej. Wypróbuj na fragmencie mniej widocznego trawnika.
Drobny kamień przy schodach jako ozdoba i wygoda 09:05, 06 kwi 2016

Do góry
Nie, tak nie rób, na szmacie też ptak nasra albo wiatr przyniesie i nasiona spadną a chwasty wyrosną, nie ma w ogrodzie czegoś takiego, że nie trzeba pielić, ze szmaty też trzeba. Jesli masz takie podejście, to sukcesu nie wróży.

Trzeba w pierwszym roku pielić w maju, kiedy chwasty wschodzą, nie dopuścić do ich wysiania i masz z głowy. Później chwasty tak nie rosną. Ja nie mam szmaty a mam wiele nawierzchni z kamyczkami, większość, bo trawnika mam tylko 35 m2.
I ani jednego chwasta, a jak wyrośnie to długo nie jest, bo go widzę.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:56, 06 kwi 2016

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Ale cudne lupy!
"Towar" zdecydowanie mógłby trafić na moje tyły hahahah
Nasz góra śmieci zdecydowanie więksiejsza

No, ja sobie wyobrażam. Wszak ty Gosia możesz być "mojom córkom" To i siły inne.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:54, 06 kwi 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Danuś, jestem ciekawa, czy u Ciebie biorą w tych workach ?? u nas tylko brązowe..i muszę se kupić.A takie po ziemi to wyrzucam...i jak to z tą ekologią ??

Dają nam worki brązowe, ale ja w sezonie zielonych odpadów nie oddaję. Moje i wszystkie nasze firmowe śmieci zielone idą na maszynę do mielenia i na kompost. Nie oddaję zielonych, a worki po ziemi i korze są używane aż do skutku, dopóki się nie rozlecą. Zwijamy je wszystkie w jedną stronę, po 5 szt, następnie każda taka rolka jest wciskana do wora, tak że w jednym mieści się 50 szt i wozimy je ze sobą wszędzie na roboty Kompost to złoto ogrodnika, więc mam wielkie góry kompostu, które używam potem do sadzenia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:51, 06 kwi 2016

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Czyżby nowa rabata pod podkasanymi iglakami się szykowała? Będzie cudnie

Już była w zeszłym roku, ale się zmyła niestety, całkowicie, nawet Ophiopogon chyba martwy nie całkiem, jeszcze siedzi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:49, 06 kwi 2016

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Hahahhahaah Szefowa a myślałam, że tylko ja tak z tujami we włosach do sklepu jeżdżę Ale nie jestem sama!
Ja wczoraj zakupiłam dwie kulki na pniu na balkon - zbesztasz mnie jak zobaczysz bo pnie krzywe mają "nieco" ale tanie były Tu się "wypnie", tu się "nagnie" i będzie dobrze

Ja też mam górę śmieci.... i to taką, że jak będzie termin zielonych to zastawię chyba całą ulicę.... ale cóż, tuje nasze nie były czyszczone od momentu posadzenia czyli jakieś 25 lat albo i więcej to się śmieci nazbierało

Buziam i ściskam

Gosia, jeszcze Irenka jeździ

Bukszpan trzeba odpowiednio obrócić, ja też kupiłam krzywe kulki, bo innych nie było i też tanie były
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:48, 06 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Danusiu przyciełam za krótko tujkę Aurera Nana, zrobiła się dziwnie ciemnozielona, miejscami dziwnie brązowa i co najgorsze robi się sucha
Muszę ją ratować, bo to jedna z dwóch w przedogródku, trudno będzie ją zastąpić inną.
Napisz proszę czy od zbyt krótkiego przycięcie tujka może uschnąć?
Czy jest szansa, że odbije?
Jak mogę jej pomóc?

Pokaż linka gdzie masz zdjęcie do tej tui
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:44, 06 kwi 2016

Do góry
Takie tam prymulki, trzy

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Góra śmieci

Danuś, jestem ciekawa, czy u Ciebie biorą w tych workach ?? u nas tylko brązowe..i muszę se kupić.A takie po ziemi to wyrzucam...i jak to z tą ekologią ??

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:43, 06 kwi 2016

Do góry
I widoki na ulicy, u wszystkich krokusy przekwitły, u mnie w pełni kwitnienia.

Sąsiad mnie przyłapał w piżamie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies