Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe szaleństwo ... 15:20, 13 kwi 2019

Do góry
Ogrodowe szaleństwo ... 15:17, 13 kwi 2019

Do góry
Ogrodowe szaleństwo ... 15:15, 13 kwi 2019

Do góry
Kolejne wiosenne oznaki

Działka prawie w Borach Tucholskich 15:11, 13 kwi 2019

Do góry
Jola wpadły mi w łapki (w ramach recyklingu ) takie starocie to przygarnąłem i pomyślałem że wykorzystam zamiast żerdzi lub kamieni do rozdzielenia kory i żwirku.

tak z grubsza zrobione , przyjdzie czas na dopieszczenie

sosnowy "haremik" - 12 sosen rozmaitych i 2 świerki (podcięte) do pilnowania

Ogródek Ewy 14:58, 13 kwi 2019

Do góry
Nallar napisał(a)
Tak wyglądają moje patyczkowe hortensje.

też mam taką plantację,tylko w doniczkach od razu w ziemie wsadzone...Zobaczymy ,który sposób lepszy..
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 14:48, 13 kwi 2019

Do góry
Mój mix coraz wyraźniejszy się robi
Czerwień to już sprawka sąsiada, pół tęczy mam

Z pozdrowieniami dla cichej podglądaczki co sama mogłaby się na forum pochwalić - cium sis!

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 14:24, 13 kwi 2019

Do góry
Dzięki Asiu,
gaura mnie zauroczyła, a po przeczytaniu artykułu na pewno muszę ją mieć
Rośliny polecane przepatrzyłam - w sumie pokrywają się z tym co planowałam, poza różami oczywiście i nie wiem czy zawciągu nie wymienię na kocimiętkę, mam białą u siebie i rośnie jak szalona. Była zielona i ładna aż do grudnia, a w marcu wyglądała już jak na poniższym zdjęciu. Rozmnożę ją czym prędzej i będę miała oszczędność w zakupach
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:17, 13 kwi 2019

Do góry
Maglime napisał(a)
Witam. Podziwiam wasze ogrody w poszukiwaniu inspiracji. Zastanawiam się co posadzic na skarpie przed tarasem. Strona pd. Z lekkim zacienieniem. Ziemia bedzie jeszcze nawieziona. Myslalam o wrzosach wrzoscach, azaliach. Moze ktos ma podobną skarpe i moze cos podpowiedzieć.

Wrzosy i wrzośce jak najbardziej na skarpie, bo woda będzie odpływać. Do tego słońce, a to wrzosy lubią.

Azalia wielkokwiatowa znosi słońce i będzie akcentem wiosennym (kwiaty) oraz jesiennym (czerwone liście), więc też ok

Do tego:
- kilka drzew mniejszych lub na pniu żeby rabata nie była płaska
- kilka iglaków, żeby było coś zimozielonego
- trawy lub turzyce
- cebulowe wplecione pomiędzy rośliny np. między wrzośce

I masz gotową rabatę
Rododendronowy ogród II. 14:09, 13 kwi 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)

a ten gołąb przesiadywał między kwiatami jak w gnieździe , mościł się jakby na jajach siedział.

Piękny jest w tym nieokreślonym kolorze takim połyskującym i opalizującym jak rozlana benzyna na tle tych kwiatów
Metamorfozy ogrodowe 13:50, 13 kwi 2019

Do góry

Moj ogródek w 2012 i 2018 roku.
Wszystko popełnione całkowice własnoręcznie, bez ogornika, projesktu, za to z dużą iloscią zaglądania na ogrodowisko. Kosztem dużej ilości pracy, zmian, poprawek itp.
Jeszcze nie ukończony (ale czy któryś jest). Nadal wiele pracy przede mną, ale już jestem z niego dumna
Ogródek Ewy 13:41, 13 kwi 2019

Do góry
Dębolistna jak większość hortek już się obudziła.
Kalina też się pospieszyła.

Ogródek Ewy 13:35, 13 kwi 2019

Do góry
Kolorów w ogródku faktycznie przybywa, ale ten wyjątkowo nie cieszy.
Ogród z widokiem na jezioro 13:31, 13 kwi 2019

Do góry
Więc przymroziło... nie pomylili się wróżbiarze meteo...cóż trudno

tulipany i reszta wygląda dobrze

Rododendronowy ogród II. 13:07, 13 kwi 2019

Do góry
Margarete napisał(a)
Znalazłam !
Choć trzeba przyznać że dobrze się zakamuflował

a ten gołąb przesiadywał między kwiatami jak w gnieździe , mościł się jakby na jajach siedział.

Za drzwiami do ogrodu... 13:07, 13 kwi 2019

Do góry
anpi napisał(a)

Chodzi Ci o ten woreczek foliowy( z zawartością) który wkradł się w kadr na ostatnim zdjęciu? Takich ozdobników jeszcze trochę jest w różnych miejscach... w woreczku na przykład jest czekająca na posadzenie Brunera od Anabuko
Chwile wcześniej miałam jeszcze taki sajgon ( w razie jak by ktoś myślał że wszystko zawsze jest cacy)

To tyle na razie w sprawie mojego uporzadkowania Jeszcze trochę przed nami!
A jeżeli chodzi o te "zdobiące ozdobniki" to faktycznie wiosną lepiej widać póki wszystko się nie rozrośnie

O rany, robota wre, będę zglądać co tam będzie posadzone.
Rododendronowy ogród II. 12:47, 13 kwi 2019

Do góry
Margarete napisał(a)
Czytam że jednak twoja "Syberia" i w tym roku pokazała pazurki....u mnie odpukać było zimnisko ale magnolia dała radę. Susan jest późniejsza więc jeszcze mniej zaawansowana w kwitnieniu, może dlatego. Poza tym ja ją mam w takim załamaniu-kątku budynku pod oknem kuchennym i jest porządnie osłonięta - może to też ją uchroniło
Piruette pod lasem jeszcze nie pokazała nawet koloru kwiatów więc i mróz jej nie straszny. Za to krawędzie liści w stokrotkami posadzonych w donicach wyraźnie zważone przez przymrozki.
Ale u ciebie zawsze tego chłodu więcej niż u mnie choć to przecież niedaleko jest. Szkoda Laury. Cóż -może za rok nas zachwyci.

Fotki ptaków z pierwiosnkami cudne
Proszę o więcej !

U Ciebie zawsze cieplej.Moja Syberia denerwujaca, gdybym była młodsza zaczęłabym od początku.Poszukaj ptaszka na tych zdjeciach

Żywopłot strzyżony liściasty 12:36, 13 kwi 2019

Do góry
Cześć. Muszę posadzić żywopłot. Do "zrobienia" mam około 50-53 metry po długości płotu. Zastanawiam się nad wybraniem ligustra albo graba. Nie chcę tuj, cisy mi się podobają, ale cenowo przekraczają budżet, a małych nie posadzę bo nie chcę czekać na ten żywopłot 15 lat. Rozumiem, że mam przekopać ziemię na długości przyszłego żywopłotu, szerokość 2 łopat i głębokość 2 łopat wystarczy? Jednocześnie usunę darń, nawiozę coś nowej ziemi z miejsca gdzie kilkanaście lat temu był obornik (krowy i te sprawy), dodatkowo przesieję ziemię mączką bazaltową, zgarnę darń i tak dalej. Ile grabów/ligustrów na metr bieżacy muszę kupić?

Tak to wygląda:

@edit

A ewentualnie.. Polecacie coś innego? Grab, buk, ligustr, może świerk? Zależy mi na dość szybkim efekcie.
No i przede wszystkim- zakładając że przekopię teren w ciągu najbliższego tygodnia, a zasadzę w następnym, to czy to już nie za późno na sadzenie roślin z gołym systemem korzeniowym?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:36, 13 kwi 2019

Do góry
Jolu ta mikstura nie nawozi tylko ziemię odkarza( choć może jednak trochę nawozi potasem, nie wiem czy jest on przysfajalny w tej formie dla roślin)
Moje też dostały wcześniej nawozu troszke i obornika, a dopiero wczoraj lałam roztworem
Siewki ciemiernika mają duże przylistki nie sposób ich nie zauważyć od razu.
Tak wygladają

liście z jabłoni suche do porównania wielkości siewek
Rododendronowy ogród II. 12:32, 13 kwi 2019

Do góry
Katkak napisał(a)
Do rudzików mam słabość.

Ja tez Kasiu

Rododendronowy ogród II. 12:30, 13 kwi 2019

Do góry
Kindzia napisał(a)
Tyle na nią czekałaś, jak już pokazała jaka jest piękna...szlag!!!

U nas na wtorek -2 zapowiadają, jeżeli się sprawdzi wszystkie mi zmarzną, bo albo kwitną, albo bez osłonek Trudno, co zrobić.

Jutro, jak tylko przestanie padać, obfocę jeszcze pąki tego podejrzanego rodka. Oby nie padało ze dwie godziny, mam róże do sadzenia...znowu je mam wlec do Zabrza...nieeeee...

Buziaczki

Laurka niestety wygląda dzis tak

a tak gwiaździsta

Myślałam ze dzis trochę popracuje w ogrodzie ale zimno i mokro , nie moge sie teraz przeziebic.Róże sadz żeby nie przechły za bardzo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies