Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 15:00, 28 lut 2019

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 14:59, 28 lut 2019

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 14:58, 28 lut 2019

Do góry
i inne kwiatki...
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 14:57, 28 lut 2019

Do góry
Musiałam się oderwać żeby jakiś obiad ugotować. To chociaż zdjęcia wrzucę...
Moja działka na Dębowym Lesie 14:40, 28 lut 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Aniu odbierz priv.

Już odczytalam i odpusalam.
Jestem zdziwiona że tak szybko.
Szkoda ,że nie widzę tego naocznie.
Ale mąż już no przesłał zdjęcia.
I pyta co z tym zrobić ?

Dziękuję bardzo Irenko
Tak dużo. Ale się cieszę !!

Buziaczki przesyłam
Ogrodowy spektakl trwa ... 14:24, 28 lut 2019

Do góry
A teraz wracam do ogrodu, sprawdzić czy wieje - wieje bo słyszę

To niesamowite z pogodą, raz ponad 15 a kolejnego dnia minus.
U mnie luty był ciepły i suchy - to wcale nie jest dobrze choć fajnie było sezon rozpocząć i już podziałać.

Jeszcze nigdy o tej porze nie miałam tyle zrobione - a! żeby nie było tyle czyli pograbione trawniki/od nowa można/ i pocięte co tylko można było - zostały mi róże, miskanty i pewnie jeszcze się coś znajdzie, a m. nie zdążył nic pociąć na wysokościach a teraz za późno już. Za to budki lęgowe poczyścił
i zabrał się za huśtawkę drewnianą która była całkiem do wymiany.

Miałam dziś apetyt na wiele prac w ogrodzie ale huraganowe powiewy i mocny wiatr wygrały....i uciekłam do domu. Jutro ponowię próbę.

a tymczasem wracam do zaległych postów

Anda napisał(a)
Widziałam relację Dziękuję
Jak to dobrze, że jest tyle różnorodnych ogrodów. Można wtedy otworzyć szeroko oczy i chłonąć, chociażby zdjęcia

Tak, różnorodność ogrodowa jest ogromna, stęskniona jestem za odwiedzeniem jakiegoś ogrodu.
Zastanawiam się kiedy najfajniej jest odwiedzić ogród w Czechach Jaromira Grulicha - to ogród skalny i wiem, że na wiosnę ale nie wiem kiedy.
Mam szansę na koniec kwietnia - zależy tez od pogody.

paniprzyroda napisał(a)
Jakże mi odpowiada filozofia wszystko w swoim czasie i bez spiny Tak będzie w tym sezonie u mnie Świetne kadry pokazałaś Rojniki i u mnie żyją na korzeniach w cm ziemi w starym ogrodzie. Tutaj jutro planuję zrobić przegląd swoim, zostawiłam część w konewkach pod wiatą, ale śnieg na nie padał i tak, część w wanienkach pod gołym niebem, część schowałam do szklarenki. Miałam problem latem, bo wróble skubały mi ich listki, wyczyściły prawie kilka doniczek do zera. Słodkie były czy jak?

Masz wróble? ponoć na wyginięciu - coś im pasowało szkoda że nie zajrzałaś co było pod spodem .
Filozofia wszystko w swoim czasie - to by było dobre ale ja już nie wiem kiedy jest ten odpowiedni czas po tym co się w pogodzie dzieje. Mnie to smuci.

laurowisnia napisał(a)

Mira, poczytałam o pracach i się zastanawiam czy Ty mieszkasz na wschód czy na zachód ode mnie. Dodatkowo będąc u Ciebie myślę czy nie przesadzić całej rabaty by zrobić z tyłu miejsce na nowy warzywnik?
A z przebiśniegami potwierdzam, kupiłam kilka paczek woronowii i trzy kwiatki tylko miałam.

Ja mieszkam na wschód od Ciebie równe 80 km
Pomysł na warzywnik super, przesadzanie całej rabaty niby tez fajne bo odmłodzisz przy okazji, ziemię nawieziesz i się zarypiesz obrazowo to określając.
Ja też dla sprawdzenia jesienią posadziłam woronowii i to ładne cebulki i czekam czy coś będzie - chciałabym kilka odmian mieć przebiśniegów a nie tylko tylko jedną odmianę nivalis.

Ogrodowy spektakl trwa ... 14:22, 28 lut 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ta trawa raczej wymarznie. Ale rojniki pod murem na pewno nie. Widziałam na słupku w małej betonowej misie głębokości talerza i co roku podobno mają się. dobrze

A ta misa powyżej jest przefajna. Chciałoby się taką

Misa super - żebym to ja miała smykałki robótkowo/betonowe ale nie mam
A ta trawa też wiedziałam że ma wymarznąć - dzisiaj czyściłam tą donicę i zobaczyłam że ta trawa jest zielona na dole - dwie wywaliłam a dwie zostawiłam - zobaczę

Agania napisał(a)
Co to Wisley - sprawdziłam u Ciebie

a skalniaki faktycznie impomujące i te małe i te duże

Tak, skalniaki zawsze wzbudzają zainteresowanie, chciałabym pojechać do Czech wiosną do ogrodu Pana G. - no może ???

teraz przed tym mroźnym dniem okrywałam ciemierniki ale widzę, że te chyba
coś mrozem przywiało

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:18, 28 lut 2019

Do góry
Witam potrzebuje pomocy w zagospodarowaniu tego kawałka ziemi obok i przed tarasem, wymiary tarasu dl 6m x4 m oraz dl ściany z oknem 3m. Stanowisko od południa. Moja myśl to może jakaś hortensja bukietowa, trawy a co do reszta brak pomysłu. Proszę o pomoc

Ogrodowy spektakl trwa ... 14:15, 28 lut 2019

Do góry
Katkak napisał(a)

Ale mi miło, cZuję się doceniona. Buziak

hehe no jak ciągnąć inspiracje to tylko z bajki

a ja mam nowe nasadzenia w donicach - to dla inspiracji

Ogrodowy spektakl trwa ... 14:13, 28 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przebiśniegi można dzielić podczas kwitnienia, to prawda, że lepiej posadzić kwitnące niż cebulki.

Ja mam misy z rojnikami w namiocie, już puszczają nowe listki. Jest sporo na plusie. Stipa gigantea też jakby widać że przetrwała, czekam na kwiaty, może w 3 roku doczekam się.

Można też po kwitnieniu - ja zwykle dzielę po bo mi szkoda jak kwitną.
Bardzo się obawiałam tych podzielonych w poprzednim sezonie ze względu na suszę bo suszy nie lubią a jednak się pokazały - jeszcze małe ale teraz szybko się wyciągną

bedę miała sporo kupek w ogrodzie, już niektóre są

Ogrodowy spektakl trwa ... 14:08, 28 lut 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)

Mireczko, podejrzewam, ze przetrwają, ja kiedyś zostawiłam w doniczce (bez ziemi, tyle tylko co przy korzonku było) kilka rozetek rojnika, znalazłam je na wiosnę i mają się dobrze silne roślinki

Oby, idę zaraz sprawdzić i podlać.Widziałam już że niektóre bez problemu przezimowały ale są i wrażliwce. jak sezon się powtórzy to chyba przyjdzie donice obsadzać rojnikami niestety.

Ja do donic zaplanowałam na razie bratki jak zwykle i stokrotki - tylko musze trafić w dzień z giełdą
a potem byliny będę wsadzać co się nawinie
uwielbiam donice i już

a tak przy okazji jak uważasz czy do czyśca są drzwi szersze? bo ja na raj nie liczę

abiko napisał(a)

Amen
Rojniki przetrwają jestem pewna
Oczko ma księcia.. nie zauważyłam wcześniej.
I mus przebiśniegi od kogoś wyprosić, bo nie mam żadnego, a gdzieś czytałam, że lepiej małą karpę od znajomego niż sadzić z cebulek, że to pewniejsze. Prawda to?

Ja też wolę sama w ogrodzie... może nie na spokojnie, ale po swojemu

Tak prawda prawdziwa przebiśniegi może na ryneczku kępkę kupisz

smosiejki

Sezon 2017 u Hanusi 14:02, 28 lut 2019

Do góry
Pączek - klasyczny przepis

Ciasto klasyczne, drożdżowe
z dodatkiem aromatów.

Ale za to nadzienie!
Tu można poszaleć!
Możliwości mnóstwo:
klasyczne z różą- te zmysły burzą!

Oszczędny z dodatkiem ziemniaka
i z marmoladą z pudełka.
Kto je zje, nie narzeka i nie stęka.

Wymyślny- bez nadzienia,
szklanką wykrawany, z dziurką,
z posypką pudrową lub w czekoladzie,
zwany donutem- czeka na was na ladzie.

Frykaśny - to taki,
co wraz z niespodzianką ma różne smaki.
Może być banan, bita piana lub budyń.
Smak tu zależy od wizji gospodyń!

Takie czy inne mają dziś wzięcie,
wszak pościć będziemy w skrytości.
Jedzmy więc pączki, częstujmy zawzięcie,
I radość wśród nas niech gości!

Ogrodowy spektakl trwa ... 13:56, 28 lut 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Mireczko pokaż to oczko w balii jak wygląda w trakcie sezonu proszę Musze zmiany przy moim wprowadzic bo mi ten aster samosiejka zdominował cały teren wokół niego

mirkaka napisał(a)
Mirko, też proszę o zdjęcie latem oczka w wannie cynkowanej, może jeszcze masz zdjęcie tej wanny zanim ją wkopałaś?
No właśnie taki pomysł chodzi mi po głowie od dłuższego czasu na oczko, ale brak działania z mojej strony.
A nie boisz się że mróz rozsadzi spawy w dnie ?

Sylwia, Mirka
nie mam tej wanny z czasów wkopania to już kilka dobrych lat.
Jest głęboka gdzieś pod kolano - wodę wiosną dolewam i czyszczę z liści choć nie za szybko bo tam życie że hej. Na dno posypałam jakiś kamieni.
Długo się woda w tej balii stabilizowała/bo stale czyściłam/ aż przestałam czyścić i dawałam moczarkę zrobiła się czysta.Wodę dolewam tylko deszczówkę.

I właśnie nie pomyślałam że mróz może rozsadzić - a to jest dobra myśl.
Może jest na takiej głębokości że tam nie zamarza.
To balia uratowana po porządkach w piwnicy u teściów - dzieci się w niej kąpało.

A przemarzanie jest - zostawiłam konewki cynkowe i niech to..... dna wybuliło i jedną nową buuuuuu rozwaliło - czy to się naprawia

kwiecień

lipiec - widać go z końca ogrodu gdzie siedzę na ławce - ławka poniżej

a z ogrodu nie widać

wrzesień
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 13:45, 28 lut 2019

Do góry
Oraz wiosenna zielen w domu:
Miejski azyl 13:44, 28 lut 2019

Do góry
Zielone już widać

Motyli krzew po przycięciu

Krokusy

Paproć - kupiłam bez nazwy, więc nie wiem która to jest

A tu pachnący Hiacynt
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 13:44, 28 lut 2019

Do góry
Zielen budząca się do życia w ogródku
Miejski azyl 13:40, 28 lut 2019

Do góry
Kilka zdjęć przed sprzątaniem

Sucha szałwia piękna nawet przez zimę (jak ktoś lubi suche badyle oczywiście)

A tu już zaczynają wychodzić jej małe dzieci

Małe rojniki też ruszają

Hortensja prezentuje brązowe piękno

Anulajda w raju 13:38, 28 lut 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Puk puk
Mam nadzieję ,że wrócisz z tulipanami

Wrócę,wrócę a teraz walczę z miskantami i bobojowisko po mam straszne że nie wspomnę o liściach
Ogrodowy spektakl trwa ... 13:31, 28 lut 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Pewnie, że pokazać

Basilikum napisał(a)
bylam juz rano przed praca ale z komorki nie lubie pisac i zdjecia takie malutkie, teraz ogladnelam na duzym ekranie

no pewnie, ze pokazac
ja bylam wsczoraj na flohmarku ale nie bylo nic ogrodowego, same brzdkie graty. Kupilam 4 pojemniczki Tupperware do zamrazania, czyli w sumie tez ogrodowe, bo bede ziola mrozic i warzywka (owoce)
tort piekny i pewnie by smaczny.Ja tortow nie pieke, bo kto to zje jak my sie ciagle odchudzamy ale czasami sobie gdzies kawalek kupie. Wczoraj mi slinka ciekla u wlocha ale po pizzy nie mielam sily reka ruszyc w kierunku witryny

Przadkow w ogrodzie zazdroszcze mi sie jz serce wyrywa ale aura nie pozwala,Wlasnie stopi sie snieg, ziemia pewnie jeszcze zamarznieta, no i wszystko w wodzie stoi co mnie najbardziej martwi. Takiech zielonych klow jak u Ciebie jeszcze nie mam.

Iza patrz jak czas szybko leci u Ciebie już tyle kwitnie a u mnie nie i co ciekawe nie kwitną iryski a przebiśniegi z wolna się zbierają

to co starocie za zeta

lubię grube szkiełka - może być wazonik albo świecznik albo na patyk i w rabatę

grube szkło wazonika - taki ogrodowy mi się wydał - już się palę do bukietów
choć można już robić

doniczuszki choćby na długopis w ogrodzie w ogrodniku się przyda

no i coś dla moich pomocników

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 13:19, 28 lut 2019

Do góry
Iwona - to ten kwadracik do przeróbki. Parę zdjęć z czasu zakładania (2014) i czasów świetności.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies