Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:06, 01 maj 2021

Do góry
Lilaki dobrze wyglądają na rabacie "ubrane" w obfitość różnych liściastych i kwitnących bylin. Sam krzew po przekwitnieciu nie jest zbyt atrakcyjny, a nawet bym powiedziała, że jest "brzydki" . Ja mam sporo lilaków, ale nie ekscytuję się nimi zbytnio. Gdy kwitną wącham i podziwiam kwiaty, ale trwa to krótko.

Na taką frontową rabatę nie nadaje się. Wsadź go gdzie indziej. Nawyrasta odrostów, zarośnie cały listeczek-rabatka i będą wykopki za kilka lat i przebudowa rabaty.

Posadź wybrane kuliste drzewo, aby korona była nad płotem - da masę zieleni i akcent. Dopiero po wyborze drzewa, myśl co pod nim.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:49, 30 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Oficjalnie 1 i 2 maja, ale będziemy przecież to przyjeżdżaj, tylko zadzwoń (tel jest w internecie) - i zamelduj kto taki żebym wpuściła.
Coś tam będę robić, może podlewać, może skubać kwiatki

Celuję w niedzielę, ale jeśli się nie uda, to w poniedziałek będę pukać. Nie mogę się doczekać!
Macierzanka piaskowa pomiędzy płytami chodnikowymi. 20:08, 30 kwi 2021

Do góry

Kolejna wersja, z sukulentami (rojniki, rozchodniki) plus kostrzewy.

Macierzanka piaskowa pomiędzy płytami chodnikowymi. 20:05, 30 kwi 2021

Do góry
Potem kwitnie

Macierzanka piaskowa pomiędzy płytami chodnikowymi. 20:04, 30 kwi 2021

Do góry
Macierzanka piaskowa pomiędzy płytami chodnikowymi. 20:00, 30 kwi 2021

Do góry
Karmnik jest jeszcze gorszy, nie polecam. Kiedyś robiłam taką pokazówkę do MUratora i ślicznie to wyglądało, ale uzupełnialiśmy co wiosnę. Jeszcze znam floksy szydlaste, super są ale też łysieją/rozłażą się a środek łysieje.

Wiśnia piłkowana "Amanogawa" - Prunus serrulata "Amanogawa" 19:58, 30 kwi 2021

Do góry
To wiśnia kolumnowa, zanim będzie zadawalający wygląd/pokrój minie sporo lat. Młode są niekształtne. Ja bym nie cięła nic, bo możesz tylko spaskudzić.
Skarpa w ogrodzie 19:57, 30 kwi 2021

Do góry

Możesz tak zrobić, tylko nie kładź szmaty/plastiku/maty tylko geokratkę na skarpy. Po szmacie woda spłynie na dół i rośliny jej nie dostaną.

1. Platycladus orientalis 'Aurea Nana' lub Taxus 'Fastigiata Aurea'
2. Prunus cerasifera 'Nigra' na pniu 120-150 cm, aby korony zasłoniły budynki
3. Hedara na ściany
4. Juniperus 'Blue Carpet' (Blue Chip będzie zbyt mały i niewidoczny)
5. Euonymus fortunei 'Emerald Gaiety'
6. Cotoneaster 'Major' na dole (najniższa z irg, ale dość duże liście.
Chwasty w trawniku 19:45, 30 kwi 2021

Do góry
To moim zdaniem jaskier, chwast dwuliścienny. Zwalcza go oprysk Starane lub Chwastox. Ewentualnie herbicyd Mniszek. Herbicydy selektywne na dwuliścienne.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:38, 30 kwi 2021

Do góry
Ależ nie... nie mam zdjęć, można zobaczyć na żywo jutro. Synowa piecze smaczne ciasta na tę okazję
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:08, 30 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Narysuj tę rabatę frontową jako rzut z góry. Wtedy szybciej można coś pomóc.
Na pewno powinnaś posadzić 3 drzewka np. kuliste z koronami nad płotem. Zasłonić się lub nie żywopłotem (nie wiem jakie masz potrzeby odnośnie zasłaniania?)
Ogród planuje się kompleksowo, nie morze być zlepkiem chaotycznych rabatek tworzonych bez "ładu i składu". Trzeba wymyślić jakąś myśl przewodnią, coś co połączy ogród w całość. Rozplanować rabaty i wszystko co ma się znaleźć. Najlepije narysuj cały ogród jako plan, z domem i nawierzchniami.

Dziękuję Pani Danusiu za zainteresowanie.
Załączam plan zagospodarowania przestrzennego plus narysowany odręcznie przeze mnie front.

z przodu, na projekcie pod nr 10 znajduje się zbiornik z szambem, więc nie wiem czy można posadzić tam coś co się mocniej zakorzeni.

Na chwilę obecną nie mam potrzeby odgradzania się od sąsiadów. Może jestem dziwna ale lubię widok z okien na niezagospodarowaną działkę przed domem (szczególnie zimą trawy i wczesną wiosną, gdy drzewka owocowe kwitną). Pewnie sytuacja się zmieni, gdy ktoś będzie chciał się tam wybudować więc pewnie lepiej posadzić coś dzisiaj aby nie martwić się w przyszłości?

Jeżeli chodzi o zagospodarowanie całości to na dzień dzisiejszy obok parkingu planowany jest mały kącik warzywno-owocowy w skrzynkach, obok zostaną posadzone dwie czereśnie kolumnowe (po batalii z mężem, który chciał wszędzie ponasadzać drzewka/krzewy owocowe/maliny/winorośl). Wszystko ma się zmieścić do zakończenia parkingu.

Reszta to trawa, którą będziemy sadzić na jesień. Obecnie posadzona jest mikrokoniczyna i niestety też nie wszędzie, w celu użyźnienia (sadziliśmy to w ubiegłe lato - nie mieliśmy wyprowadzonego podlewania a lepsze to niż chwasty) Ogród jest dość mały, bo ma niecałe 300m2 plus 50m2 przedogródek.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 06:42, 30 kwi 2021

Do góry
Mista87 napisał(a)

Rozumiem i bardzo dziękuję za odpowiedź

Staram się coś powielić ale nawet nie potrafię przelać nic sensownego na papier a co dopiero przenieść to do ziemi miałam już tyle pomysłów ale mam wrażenie że każdy gorszy od poprzedniego. Na szczęście już dzieci udało się położyć więc będę jak co wieczór dalej bawić się w szkice.

Pozdrawiam serdecznie, Magda

Narysuj tę rabatę frontową jako rzut z góry. Wtedy szybciej można coś pomóc.
Na pewno powinnaś posadzić 3 drzewka np. kuliste z koronami nad płotem. Zasłonić się lub nie żywopłotem (nie wiem jakie masz potrzeby odnośnie zasłaniania?)
Ogród planuje się kompleksowo, nie morze być zlepkiem chaotycznych rabatek tworzonych bez "ładu i składu". Trzeba wymyślić jakąś myśl przewodnią, coś co połączy ogród w całość. Rozplanować rabaty i wszystko co ma się znaleźć. Najlepije narysuj cały ogród jako plan, z domem i nawierzchniami.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:19, 29 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie będziemy pisać, bo zadzwonimy. Nie ma zarazy. Widać nie dojechał do Grójca.

A czym One Danusiu jadą???
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:11, 29 kwi 2021

Do góry
Nie będziemy pisać, bo zadzwonimy. Nie ma zarazy. Widać nie dojechał do Grójca.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:09, 29 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja zaglądam zawsze, ale nie zawsze mam wenę w 3 sekundy i mam sporo roboty projektowej, więc muszę się wyrabiać i zarabiać na życie..

No zdjęć realizacji moich czy forumowiczów to tu jest najwięcej w Polsce. I najlepsze Wystarczy skopiować. Nie będę powielać już istniejących przykładów.

Rozumiem i bardzo dziękuję za odpowiedź

Staram się coś powielić ale nawet nie potrafię przelać nic sensownego na papier a co dopiero przenieść to do ziemi miałam już tyle pomysłów ale mam wrażenie że każdy gorszy od poprzedniego. Na szczęście już dzieci udało się położyć więc będę jak co wieczór dalej bawić się w szkice.

Pozdrawiam serdecznie, Magda
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:01, 29 kwi 2021

Do góry
Ja zaglądam zawsze, ale nie zawsze mam wenę w 3 sekundy i mam sporo roboty projektowej, więc muszę się wyrabiać i zarabiać na życie..

No zdjęć realizacji moich czy forumowiczów to tu jest najwięcej w Polsce. I najlepsze Wystarczy skopiować. Nie będę powielać już istniejących przykładów.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:58, 29 kwi 2021

Do góry
Dzisiaj zaszalałam i porobiłam wielkie donice pod szklarnią. Niespodzianka - dla zwiedzających najbardziej, bo pierwsi zobaczą

Przekorne kompozycje. Aż sama się zdziwiłam, że takie zrobiłam hehe. Ale normalnie nienormalne są.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:57, 29 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Są już kurki??? Czekam jak na szpilkach na relację
Nie ma, cisza w eterze, nie dzwonił, my też na szpilkach.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:57, 29 kwi 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Danusiu, czy 3 maja tez macie otwarte Przypki?

Oficjalnie 1 i 2 maja, ale będziemy przecież to przyjeżdżaj, tylko zadzwoń (tel jest w internecie) - i zamelduj kto taki żebym wpuściła.
Coś tam będę robić, może podlewać, może skubać kwiatki
W kamiennym kręgu od początku 20:54, 29 kwi 2021

Do góry
Ja też zaliczyłam terapię. U mnie na razie startują, ale daleko do twoich poślizg 2-3 dni będzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies