Sebek
19:26, 24 mar 2011

A więc na początek musi być na pewno wykopanie dołu, potem umiejscowienie w dole zbiornika.
Danusia radzi, żeby zbiornik ten znajdował się poniżej poziomu gruntu, bo wtedy kładzie się folię w kształcie koła. W kole tym wycina się drugie koło, aby spływała woda wprost do zbiornika, bo folia przybiera wtedy funkcję "lejka". Wtedy mamy pewność, że wiatr nie będzie rozchlapywał wody w grunt i nie będzie jej ubywało zbyt szybko. Jeśli nie będziemy pilnować poziomu wody to wtedy spali się pompka. Jednak ja tego nie zrobiłem i będę pilnował poziomu wody w zbiorniku, który jak na moje scentrowane oko jest wystarczający
Po położeniu folii następnie kładzie się kratkę, na której będzie umiejscowione ciurkadełko. Ja dałem kawałek płotu 
Następnie ułożyłem siatkę, na którą będzie wysypany żwirek. Może to być także włóknina, lecz chyba lepiej kupić takie coś i ile żwirek nie jest aż tak drobny. Chodzi o zamaskowanie pojemnika, ale także i dekorację. PAMIĘTAJMY O WYCIĘCIU DZIURY NA RURKĘ, żeby potem nie wycinać na ślepo - jak ja
. Następnie trzeba ułożyć na kratce ciurkadełko. Oczywiście wiadomo, że musi być umiejscowione na środku
Następnie nalałem wody ( u mnie jest gdzieś 5 cm pod krawędzią). Następnie wyczytałem u Was, że można dać kostkę na dno, aby pompka nie zbierała osadu no i tak zrobiłem. Pompkę przyszykował mi już sprzedawca i założył mi na nią rurkę - niestety plastikową. Chyba będę musiał wymienić ją na miedzianą, bo rurka oczywiście pokrzywiona i woda nierówno ścieka po kuli. Strasznie długo upychałem folię, żeby wyprostować wylot wody, lecz i tak będę musiał kupić nową. Po umiejscowieniu pompki w wodzie i rurki w dziurze ciurkadełka podłączamy ją do prądu. A jakaż to radość kiedy woda zacznie z niej wypływać
. Wtedy regulujemy ciśnienie wody według własnego upodobania. No i tyle 
Na koniec obsypujemy żwirem i sadzimy wokoło rośliny
A tutaj skrócony harmonogram prac
wykopanie dołu
umieszczenie w dole zbiornika
założenie kratki
założenie siatki przeciw wpadaniu kamieni
założenie na kratkę i siatkę ciurkadełka
napełnienie zbiornika wodą
umieszczenie pompki
włożenie rurki do wylotu
podłączenie do prądu
wysypanie żwiru.

Danusia radzi, żeby zbiornik ten znajdował się poniżej poziomu gruntu, bo wtedy kładzie się folię w kształcie koła. W kole tym wycina się drugie koło, aby spływała woda wprost do zbiornika, bo folia przybiera wtedy funkcję "lejka". Wtedy mamy pewność, że wiatr nie będzie rozchlapywał wody w grunt i nie będzie jej ubywało zbyt szybko. Jeśli nie będziemy pilnować poziomu wody to wtedy spali się pompka. Jednak ja tego nie zrobiłem i będę pilnował poziomu wody w zbiorniku, który jak na moje scentrowane oko jest wystarczający

Następnie ułożyłem siatkę, na którą będzie wysypany żwirek. Może to być także włóknina, lecz chyba lepiej kupić takie coś i ile żwirek nie jest aż tak drobny. Chodzi o zamaskowanie pojemnika, ale także i dekorację. PAMIĘTAJMY O WYCIĘCIU DZIURY NA RURKĘ, żeby potem nie wycinać na ślepo - jak ja

Na koniec obsypujemy żwirem i sadzimy wokoło rośliny
A tutaj skrócony harmonogram prac
wykopanie dołu
umieszczenie w dole zbiornika
założenie kratki
założenie siatki przeciw wpadaniu kamieni
założenie na kratkę i siatkę ciurkadełka
napełnienie zbiornika wodą
umieszczenie pompki
włożenie rurki do wylotu
podłączenie do prądu
wysypanie żwiru.