Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 13:36, 29 kwi 2019

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Jak bardzo są do siebie podobni Piękne masz te wnuki i duże już

Oj rosną dzieci, czas leci

dziś leje, jak ja się cieszę, bo sucho było okrutnie

i śliczna Rose Marii, w tym roku 10 kwiatów
kwiat prawie 30cm

Yellow kwitną
Ogrodowy spektakl trwa ... 13:35, 29 kwi 2019

Do góry
mira napisał(a)

bodziszek to capucino - teraz jest ładny ale potem brzydnie

usmialam sie z bodziszka co ma listki kawowe i nazywa sie ekspresso moze mi wpadnie w lapki na zakupach
Bozego kwiata dobrze zaznacz gdzie rosnie, bo po przekwitnieciu nic z niego nie zostaje i latwo wykopac

mira napisał(a)

pozdrawiam mokro

piekny ten widoczek
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:29, 29 kwi 2019

Do góry
Cześć Kasiu

Byłam bez netu, jakieś poważne awarie, dziś mi w końcu naprawili.

Wnuczka 9,5 a wnuczek 8, urośli jakoś za szybko
Mam taki długo kwitnący powojnik, jeśli się nie mylę to Warszawska Nike i ten polecam, wisteria nie wiem czy wytrzyma.
Anabelka fajna, ileś tam patyków ukorzeniam, ale z iloma się uda, nie wiem. Cieszę się, że hakonka żyje. Jest też różowa i też by ci pasowała
U mnie psy kilka kęp hakonek skaosowały, coś słabo odrastają. Szkodniki z nich, posadziłam dalie, wykopały, pogryzły, poniszczyły, musiałam kolejne kupić.
Dlatego w końcu odetchnę tu na domku letnim, jest furtka i nie wejdą, bo poniszczyły tam wszystkie poduchy.

floksy kwitną

teraz bez problemu zostają dekoracje i poduchy, uszyłam nowe, ale nie mam zdjęć

Ogród tkany marzeniami 13:22, 29 kwi 2019

Do góry
Kociamama napisał(a)

Ależ ładny widoczek .
A te białe pierwiosnki boskie.
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 13:10, 29 kwi 2019

Do góry
i jeszcze wspomnienie ze świątecznego spaceru u rodziców z takimi widokami...
Ogród tkany marzeniami 13:09, 29 kwi 2019

Do góry
Kociamama napisał(a)
Bukieciki pierwiosnków... rosną praktycznie w cieniu...

Cudeńka, prawdziwe perełki u Ciebie
Przedogródek pod dębem 13:02, 29 kwi 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)
Wojsławice tydzień temu:

zdjęcie pochodzi oczywiście ze strony arboretum

Zdjęcie bajeczne, wręcz nierealne....
Przedogródek pod dębem 13:01, 29 kwi 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)

W sagankach kwitną tulipany. Trawnik już dzisiaj jest skoszony

Tulipanowe balie kąpielowe
Ogród z rzeźbą 12:38, 29 kwi 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Specjalnie dla Ciebie romantyczne wydanie kwiatuszków Kiku:

Rozpłynęłam się
Wymarzony sielankowy ogród..... 12:13, 29 kwi 2019

Do góry
Monia81 napisał(a)

Ślicznie
Przyszłam na oczko Proszę mnie zawołać jak wrzucisz
Wymarzony sielankowy ogród..... 12:11, 29 kwi 2019

Do góry
Monia81 napisał(a)
Sylwuś fiołki od Ciebie kwitną i czy to małe obok to ich siewki???

Monia ja ślepa jestem, a Ty mi bez zbliżenia pytaniem sypieszJak tak blisko to możliwe bo one mocno się sieją
Ogród tkany marzeniami 12:09, 29 kwi 2019

Do góry
I najnowsze floksiki już na nowym miejscu. Jedne rosną bardziej na słońcu i mają bardziej sucho. Drugie bardziej w cieniu i bliżej linii nawadniającej.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:09, 29 kwi 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)
Ewuś widziałam u Danusi, że pytałaś o obwódkę z cisa "repandens" . Też jestem na etapie poszukiwań czegoś na obwódkę Sadziłabym bukszpany, ale u nas w Krakowie istna plaga i się boję. Jak myślisz, ten cis fajnie by wyglądał?

Iwonko, ja cały czas jestem nie zdecydowana na te cisy. W przeciwieństwie do Ciebie mam mało miejsca, bo mąż zakazł ruszania trawnika i musiałabym się z nimi zmieścić na istniejącej rabacie, a tam ciasno.
Widzę, że Wiola już Ci odpisała, ona ma, na razie maluszi ale pewnie za kilka lat będzie pięknie Pszczółka ma juz okazałe Repandensy i ładnie wyglądają. Podobnie Anulajda.

Wczoraj widziałam te cisy w naszym Ogrodzie Botanicznym ale uformowane w płaskie kule:

Wolałabym żywopłocik z buksów ale właśnie ta ćma. W zeszłym roku była cały sezon, wprawdzie z sukcesem zwalczona przez opryski ale jednak... W tym roku jeszcze nie miałam (choć przez moment myślałam że jest ale to nie to było), już opryski z Lepinoxu robiłam. Może mi odbije i posadzę buksy, jeszcze nie wiem...
Ogród tkany marzeniami 12:07, 29 kwi 2019

Do góry
Przerwa na kawę... 12:05, 29 kwi 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

To i tak nic - jak fociłam np.: epimedium, to całkiem się musiałam położyć na ziemi

Ja też likwiduję krótko kwitnące kwiaty. Dlatego wyrzuciłam np.: pięknie kwitnącą piwonię, a zabrałam od Ciebie rdesta. I kupiłam dwie sztuki bodziszka rozanne, mimo że był droższy niż ta wielka kalina, którą też wzięłam

W każdym razie, dopiero teraz, analizując swoje zdjęcia, widzę, że sadzisz co prawda po jednej sztuce, ale zachowujesz symetrię. Tutaj to widać:

Ja muszę sobie jeszcze namnożyć kwiatków, żeby móc powtarzać je w kilku miejscach. Tych bodziszków przykładowo mam teraz trzy sztuki (one nie rozrastają się tak łatwo jak inne) i rosną w kupie.

W każdym razie, pociesza mnie to piszesz, że trzeba wielu lat i prób, żeby dojść do zadowalającego efektu. Trochę mniej dupowato się czuję
no symetryczna jestem mimo iż rośliny inne. Ale wynika to też z innego faktu. Rabaty są małe i wąskie w sumie. Jakbym plamami sadziła po 3-5 sadzonek obok siebie to jak roślina przekwitnie to w tym miejscu będzie łysa plama. To jest dobre ale na dużo większe rabaty. Wtedy efekt odpowiedni jest. Ja muszę oszukać przestrzeń i perspektywę. Sadzę powtórzenia ale rozstrzeliwując rośliny po całej rabacie. Jak kwitną to po całości. Jest to kombinacja inna ale na razie przynosi efekt wizualny.
Ogród tkany marzeniami 12:05, 29 kwi 2019

Do góry
I takie tam różności...

Ogród tkany marzeniami 11:56, 29 kwi 2019

Do góry
Oszukana niezapominajka czyli brunera. Uwielbiam ją za tą zmienność.

Ogród tkany marzeniami 11:54, 29 kwi 2019

Do góry
Róże też gnają. Zaliczyłam już oprysk na mszycę.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:52, 29 kwi 2019

Do góry
Monia81 napisał(a)

Anitko jest super możesz mi napisać co to za odmiana kosodrzewinki w prawym rogu zdjęcia? ta ilość iglaków u Ciebie sprawia, że chętnie u siebie zaczynam je widzieć buziaczki

Monia iglaki super by u Was pasowały. W połączeniu z liściastymi, bylinami i trawami.

Ta kosodrzewina to 'Pumilio'. Co roku ma ustrzykiwane w maju młode przyrosty ręcznie w celu zagęszczenia, ale w tym roku poleca sekatorem Mega się zagęściła Wielkie już są te poduchy i świetnie sobie na tych murkach radzą w mocno nasłonecznionym miejscu. Mam tu 3 posadzone.

Ogród tkany marzeniami 11:52, 29 kwi 2019

Do góry
Trzmielina. Uwielbiam te młode przyrosty. Maluchy tez dzielnie rosną...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies