Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Wiśnia piłkowana "Amanogawa" - Prunus serrulata "Amanogawa" 17:46, 03 kwi 2016

Do góry
Dać w dołek wiadro kompostu.
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera 'Pissardi' 17:44, 03 kwi 2016

Do góry
mleczajka napisał(a)

Danusiu, w jakiej odległości posadzona jest śliwa od cisów i hortensje od śliwy?

Blisko, pół metra?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 17:43, 03 kwi 2016

Do góry
Trawnik jest w bardzo dobrym stanie, tu gdzie jest gorszy- widać że chodziliście pewnie po drewno kominkowe, albo spadał śnieg z dachu. Podlewaj w tych miejscach, bo chyba dach chroni przed deszczem nieco i ma mniej wody tutaj.
Ten świerk jeśli to Picea pungens - od razu przesadzaj, bo jest za blisko domu.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:35, 03 kwi 2016

Do góry
Jeśli posypałeś nawozem i czekasz to, niechybnie trawnik zginie bo zostanie spalony przez nawóz.

Po posypaniu nawozem trzeba podlać, żeby nawóz rozpuścić i żeby dotarł on do korzeni. Musisz jeszcze sporo poczytać o pielęgnacji trawnika, zanim coś popsujesz niewłaściwym postępowaniem

Poza tym posypałeś nierówno, niewłaściwie, gdzieniegdzie jest nawozu za dużo, a gdzieniegdzie nie ma wcale. Tam gdzie za dużo, spalisz trawę. A tam gdzie nie ma - będzie zagłodzona.

Co robić?
Prawdę mówiąc to nie wiem czy już nie ma objawów że trawnik żółknie i za chwilę, będzie suchy i w plamy.
Tylko za lampą widać, że tam twoja ręką nie tknęła trawnika i jest normalnie zielony. w pozostałej części zniszczony
Jejeuuuu, co robisz z tym trawnikiem? Masakrujesz goNie mam słów.
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 17:32, 03 kwi 2016

Do góry
JoannaDe napisał(a)
Aniu, tylko pod magnolia i bukszpanami. Na trawniku nie ma takiej tragedii. Poza tym z trawnikiem wiem jak mam postępować.

Tak to ma wyglądać. Tam ma być rabata.

Przekopać właśnie chyba nie mogę bo cały ten teren przerośnięty jest korzeniami od bukszpanów i magnolii.

Dziewczyny radziły przekopywać, ale ja radzę inaczej.
Nie tyle przekopywać, bo faktycznie korzenie magnolii nie lubią uszkodzeń, ale weź pazurki i delikatnie wypiel. I tyle, nie musisz wykładać gazetami i ściółkować mocno., bo dasz sobie radę bez tego.
Skarbonkowy ogródek 17:32, 03 kwi 2016

Do góry
JoannaDe napisał(a)
Aniu, tylko pod magnolia i bukszpanami. Na trawniku nie ma takiej tragedii. Poza tym z trawnikiem wiem jak mam postępować.

Tak to ma wyglądać. Tam ma być rabata.

Przekopać właśnie chyba nie mogę bo cały ten teren przerośnięty jest korzeniami od bukszpanów i magnolii.

Nie tyle przekopywać, bo faktycznie korzenie magnolii nie lubią uszkodzeń, ale weź pazurki i delikatnie wypiel. I tyle, nie musisz wykładać gazetami i ściółkować mocno., bo dasz sobie radę bez tego.
Cięcie hortensji 17:28, 03 kwi 2016

Do góry
Ściąć do połowy.l
Skrawek raju na ziemi... działka na stepie 13:19, 03 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Trochę to utrudnione, ponieważ sporo gałązek jest odo dołu i są w dodatku krzywe. Tutaj bym formowała wielopniowe drzewo. Od dołu wycinaj wszystkie drobne gałązki a pozostaw kilka najmocniejszych pędów i od dołu je oczyść.

Super, bardzo Ci dziękuję. Może być wielopniowe
Obornik 08:37, 03 kwi 2016

Do góry
Możesz ale chcesz w dołek sypać czy podsypywać już rosnące? bo to jest różnica w jego aplikacji.
Jodła górska 'Compacta' - Abies lasiocarpa 'Compacta' 08:25, 03 kwi 2016

Do góry
Oczywiście, ale mnie przeraża myśl, że po 14 latach będę dopiero zasłonięta np. Bo może bym już gdzie indziej mieszkała? zanim się doczekam muszę się ukrywać przed sąsiadami , sadzenie roślin kompaktowych w żywopłocie uważam za złą decyzję. Chociaż indywidualną.

Żywopłot rzadko gra pierwsze skrzypce w ogrodzie, posadzenie takich cudeniek ogranicza mocno to, co posadzisz przed nimi, bo to one są gwiazdami, chociaż są tylko żywopłotem
Więc żywopłot to ściana (naturalna, bądź strzyżona), która zasłania, ma stanowić tło, ochronę przeciwwietrzną a nie cudeńka na które mamy patrzeć. Cudeńkami są te rośliny, które są przed żywopłotem na rabacie.

Chyba że to tylko sam żywopłot, ale wtedy co to za ogród tylko z żywopłotem?>
Świerk serbski - Picea omorika 08:22, 03 kwi 2016

Do góry
JoannaRR napisał(a)
Poradźcie proszę co mam z tym fantem zrobić mianowicie:
Wzdłuż ogrodzenia mam żywopłot z brabantów w tej chwili ok 1,7 m wys. Jest cięty, gęsty i zadbany (wiem, że są lepsze odmiany na żywopłot ale chciałam mieć gęstą trzymetrową ścianę - mam skrajną działkę i chciałam szczelnej osłony przed ciekawskim wzrokiem).
Mój kłopot polega na tym, że głupio posadziłam dwa świerki serbskie. W narożniku, ok metra od żywopłotu i półtora metra od siebie. (odległość między pniami)
W tej chwili świerki mają ok 2,5 m wys. Dobrze im w tym miejscu bo rosną jak szalone ale martwi mnie, że razem z tymi brabantami się zaduszą nawzajem.
W dodatku ziemia u mnie to sama glina, twarda jak kamień, miejscami zdarza się szara. Obawiam się, że te świerki urosną jeszcze trochę a potem padną...

Podpowiedzcie mi co mam zrobić z tymi świerkami - próbować trzymać na wys ok 4-5m? Dać urosnąć i podkrzesać (o ile się uchowają)? Ostatecznie będę miała choinkę na najbliższe dwa Boże Narodzenia...
Ech, szkoda, że na Ogrodowisko trafiłam tak późno.

Pokaż zdjęcie tego miejsca.

Świerk serbski - Picea omorika 08:21, 03 kwi 2016

Do góry
Rubia napisał(a)
Danusiu, czy teraz moge przycinać świerki moje czy juz za pozno??

Magda

Ja tutaj nie widzę sensu przycinania, są w dużym ogrodzie, właśnie tutaj potrzeba wysokość. Ładnie wyglądają i w ogóle sa super.

Taki ogród powinien mieś wysoki żywopłot, naturalny, piękne w pokroju drzewa,czyli świerki.Nie tnij, lub jedynie skróć te najwyższe przewodniki.

To jest jedyne dobra rada ode mnie
Ogródek warzywny na balkonie 08:18, 03 kwi 2016

Do góry
Najwyższą skrzynkę znaczy deskę u góry wzmocnij metalowym kątownikiem.
Na łące z tujkami i... 08:15, 03 kwi 2016

Do góry
Bardzo chwalę twoje przemiany duchowe Wielki szacunek, że kobieta porywa się na takie areały to wyzwanie.

Matę usuń, ale wiem, że sama nie podołasz bo się zamordujesz. Koniecznie męża wciągaj w ogród
Matę usuń.
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 08:11, 03 kwi 2016

Do góry
Pola napisał(a)
Kupiłam 3 brzozy doorenbos....no i teraz myślę, najbardziej pasuje mi posadzenie ściśle obok siebie .....
A może rozsunięty co myślicie ?

Powiem, że abym miała decydować gdzie je posadzić to nie jest takie hop siup i już wiadomo.Świadoma i trafna decyzja zależy od tego jakie są widoki z okien, jaką rolę mają spełniać brzozy, czy coś zasłaniać, czy skądś być widoczne i dlatego rasowa projektantka weźmie te wszystkie rzeczy pod uwagę.

Z racji takiej, że widzę tylko to, co na zdjęciach, zupełnie trafnie decyzji podjąć nie mogę, aby nie zostać posądzoną o złą radę Tyle wywodów tytułem wstępu.

Patrząc na to zdjęcie na dole są one źle usytuowane. Na środku na osi widokowej to ja ich nie widzę. Też chyba je widzę jak drzewo wielopniowe posadzone w jednym dołku hmm, ale gdzie? Z wiadomych względów nie mogę udzielić odpowiedzi, bo jest ona poważna w tym ogrodzie i błąd może być dotkliwy dla ogrodu i widoków. To się nagadałam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:03, 03 kwi 2016

Do góry
A u nas dzisiaj rano plus jeden (dosłownie)
Skrawek raju na ziemi... działka na stepie 07:56, 03 kwi 2016

Do góry
Hana75 napisał(a)
Czy z tak rozgałęzionego lilaka jest możliwe uformowanie drzewka?

Trochę to utrudnione, ponieważ sporo gałązek jest odo dołu i są w dodatku krzywe. Tutaj bym formowała wielopniowe drzewo. Od dołu wycinaj wszystkie drobne gałązki a pozostaw kilka najmocniejszych pędów i od dołu je oczyść.
Ogródek warzywny na balkonie 22:19, 02 kwi 2016

Do góry
Nie wystarczy, ale zdecydowanie poprawi warunki.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:18, 02 kwi 2016

Do góry
Tak należy to rozumieć, wtedy jedynie jest szansa że dotrze do strefy korzeni bo tam jest potrzebny, leżąc na liściach spali je.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:16, 02 kwi 2016

Do góry
Najlepsze trawy z Iławy są najgorsze. Zdjęcia wklej jakoś normalnie a nie takie maleńkie, że nic nie widać, poćwicz wklejanie zdjęć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies