Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:52, 19 lut 2019

Do góry
Dzień dobry oglądam forum Ogrodowisko od ponad roku, marzę o pięknym ogrodzie, ale samej ciężko mi się zdecydować, jakie linie zrobić i co zasadzić, żeby nie popsuć. Zaczęłam obsadzać pustą działkę 3 lata temu. Posadziłam z 3ech stron świata szmaragdy i trochę świerków serbskich. W mojej okolicy są prawie same pola i wiatr hula. Sąsiadów mam przede wszystkim od strony zachodniej i płd zachodniej, od południa nie będę mieć nigdy sąsiadów i chciałabym trochę osłonić się od południowego wiatru, ale jednocześnie mieć tę przestrzeń widoczną. Poza tym widzę u siebie ogród z prostymi liniami, z zakamarkami, a jednocześnie taki, żebym dała radę sama go ogarnąć. stałe rabaty jakie mam w tym momencie to od wschodniej strony domu, przy schodach wejściowych (ale bez stałych nasadzeń, sadzę raczej jednoroczne rosliny, nie umiem zdecydować, co mogłabym posadzic na stałe i czy kształt oraz wielkośc tej rabaty jest w porządku) i mam jeszcze 1m szerokości rabatkę wzdłuż podjazdu, obecnie były tam trawa sina i szałwia.
Moja działka ma wymiary:32 m szer. x 69 m dł. Od drogi do domu jest 25 m. Na załączonym przeze mnie rysunku 1 kratka odpowiada 1 m2.
Bardzo proszę o pomoc w rozplanowaniu linii w moim ogrodzie i ewentualnie zasugerowanie jakichś soliterów.
pozdrawiam serdecznie
Ela
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:20, 19 lut 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

Ja ja swoich nie cięła do tego roku. Ale to tylko delikatna korekta. Ta bordowa to może być 'Rubylace' - rośnie wolno i dorasta do 5 m.

Pokażesz jak u Ciebie wygląda, bo już od dłuższego czasu się nam nią zastanawiam.

muszę poszukać bo nie widzę fotek
Ogród tkany marzeniami 11:05, 19 lut 2019

Do góry
Kociamama napisał(a)
Maj 2017 r.

Piękna ta hosta
Na zielonej... trawce :) 11:01, 19 lut 2019

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Nonono jakie dorodne pączuszki ja moje też przyciełam..tydzień temu,a patyczki hoop do wody zobaczymy czy coś z tego będzie
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:53, 19 lut 2019

Do góry
Plany na najbliższy miesiąc - tak do pierwszego dnia wiosny:
- przesadzić i ustawić nowe sukulenty
- zrobić zieloną ścianę w jadalni - przytargałam dzisiaj docięte płyty obs, wieczorkiem eM "podrapię za uszkiem", więc myślę, że będą przymocowane. Odwrotu wówczas nie będzie. W sumie styl industrialny ostatnio dość modny to czemu by nie mieć osb na ścianie. Mech jutro przyjdzie.

- przytargałam palety na stolik roboczy, który mam być przy kompostownikach, pierwszy krok zrobiony - piła już naprawiona

- reanimować szklarnie - w piątek pojechałam przed pracą z eM do szklarza z jednym elementem z poliwęglanu na wzór.
EM daje go Panu i mówi: coś takiego jako szyba.
Pan idzie, przegląda różne materiały. Idzie na zaplecze i wracają w dwójkę. Ten drugi mówi, że poliweglanu nie mają.
Em mówi: że mam być szyba.
Pan: Takiej z takim wzorkiem nie mają.
I wówczas ja się odzywam:
To jest tylko wzornik jaki ma być wymiar i grubość. Potrzebujemy takiej szyby gładkiej, bez wzorków, na zewnątrz do szklarni, która była z poliwęglanu i chcemy zamienić na szyby. Chcemy jedną na próbę, tylko nie chińską, jak będzie ok zamówimy więcej.
Pan Odpowiada: będzie na poniedziałek

- w marcu przyciąć to co już będzie można - róże, hortensje, rozplenice i miskanty, bo to mi tylko zostało
- zaliczyć pierwsze spotkania ogrodowiskowe

Na zielonej... trawce :) 10:46, 19 lut 2019

Do góry

Po nitce do kłębka ;) 10:35, 19 lut 2019

Do góry
[zmoderowane]
Toszko a gdyby tak w podobne klimaty uderzyć u mnie na tej skarpce przy tarasie ?
Czyli klony, azalie i coś zimozielonego . Mam tam też te dwa Cisty które chciałabym prowadzić tak jak Danusia na bonsai więc klimatem wszystko pasuje ...chyba
na 100 % chciałabym tez te rozplenice na odcinku 5 i 2,8 metra
na odcinku 3,5 są hortensje bukietowe tak jak ustaliłyśmy latem
tylko chciałabym je podsadzić czymś nie wiem czy rozchodniki to dobra opcja ?
ogród (nie)Mocy 10:20, 19 lut 2019

Do góry
A to w takim razie przepraszam - faktycznie mi to umknęło.
Po zaktualizowanych wymiarach i uwagach narysowałam taki plan:
Zielona przestrzeń 10:19, 19 lut 2019

Do góry
sierotka napisał(a)
Anetko aż się boje mówić wczoraj zamówiłam i dopiero dostane
Bardzo się cieszę z tych zielonych gałązek dwie najpiękniejsze nie są zielone ):,ale jeszcze poczekam może będą zielone .Tylko wiesz wszystkie niskie są teraz brrrr

Anetko pnące ciąć ?zapomniałam ups

Czyli rozumiem, że zamówiłaś więcej niż kupiłaś dalii? Przepraszam, taki mały żarcik się mi tu wkradł Ale jak człowiek chory, to różne głupie pomysły do głowy przychodzą Wybacz

Że niskie to nic. Ładnie na wiosnę wypuszczą nowe, silne pędy.
Co do cięcia to oczywiście możesz, ale w marcu Gdzieś przeczytałam, że nawet końcem marca. Ale wiadomo, wszystko zależy od przebiegu pogody.
W necie znalazłam takie oto info. Wklejam u siebie, bo może mi się przydać

"Róże pnące – cięcie
Aby uzyskać obfitsze kwitnienie, wskazane jest przycinanie krzewów róż. Róże pnące pierwszy raz tniemy najwcześniej w trzecim roku po posadzeniu. Przez pierwsze trzy lata należy jednak usuwać zaschnięte kwiatostany. Przycinając, należy pozostawić kilka pędów, najlepiej od 3 do 5 – będą one stanowić trzon róży. Pędy boczne skraca się do długości 30–40 cm, tak by zostało na każdym z nich 5–6 oczek. Róże należy także odmładzać. W tym celu raz na kilka lat usuwamy najstarszą z gałęzi stanowiących trzon rośliny i zastępujemy ją młodą. Róże powtarzające kwitnienie tniemy na wiosnę (regeneracyjne cięcie po zimie), róże kwitnące jednokrotnie tniemy zaraz po przekwitnięciu kwiatów, latem.
"

A to z mojej ściągi

Widać cokolwiek?

Cieszę się, że mogłam pomóc, choć to pomoc na odległość
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:17, 19 lut 2019

Do góry
abiko napisał(a)
Ja tez przycięłam turzyce już, ma zielone dość wysokie przyrosty już.
Jeszcze opryski mi zostały.. ale u mnie ciągle rano na minusie.

Tak one dość szybko ruszają. W zeszłym roku w drugim tygodniu marca jak je cięłam to już tak wyglądały.

U mnie też, ale oprysk zrobiłam w samo południe, więc myślę, że to co miało się udusić to się udusiło. W tygodniu nie mam szans na jakiekolwiek prace.
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 10:01, 19 lut 2019

Do góry
Roslinki powoli wybudzaja sie do zycia. Kalina kwitnie
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 09:58, 19 lut 2019

Do góry
Majówka na Majówce 09:57, 19 lut 2019

Do góry
I widok na bud. gosp

i miejsce między nim siatka (myślałam czy tu kiedyś nie postawić miniszklarni przy ścianie, albo puścić winorośl, bo to bardzo ciepły zakątek

i tył, jedyne zacienione miejsce na hosty

a tu przyszłościowe miejsce na wiatę garażową
Majówka na Majówce 09:50, 19 lut 2019

Do góry
Widok z pd na pn z końca działki

Majówka na Majówce 09:48, 19 lut 2019

Do góry
I widok z tego miejsca na druga stronę, na brzozy i prawa rabatę

Obracamy się bardziej w lewo i widok na "ognisko"

Dalej w lewo, widok na maliny, borówki i dalej za bramą warzywnik i sad

Majówka na Majówce 09:46, 19 lut 2019

Do góry
Tu lewa rabata - na jesieni zmienialiśmy lligustr na tuje stad taka przerwa między rabata a nimi, teraz mam nadzieje to ładnie połączyć
Majówka na Majówce 09:43, 19 lut 2019

Do góry
I widok w drugą stronę

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:40, 19 lut 2019

Do góry
Pola napisał(a)
Anitka, masz piękny ogród i jestem jego fanką zaglądam choć nie obstawiam śladu.
Tym razem zostawiam pytanie , jak długo glediczja rośnie w twoim ogrodzie, mam welką ochotę posadzić u siebie, czy to drzewo szybko rośnie?

Mamy cztery sztuki i rosną prawie od początku. Tu na zdjęciu po lewej jest na przy domku a po prawej te pod ogrodzeniem ledwo widoczne 2 patyki. Rok 2010.
Szybko rosną. Ja swoich nie przycinam, bo zależy mi na takie ażurowej koronie. Dopiero teraz przycięłam niektóre gałęzie.
Ogródkowe perypetie:) 09:38, 19 lut 2019

Do góry
Tutaj ma być bluszcz na siatce.. widać czemu chce się zasłonić
Ogródkowe perypetie:) 09:37, 19 lut 2019

Do góry
lubię wiosnę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies