Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 20:54, 07 kwi 2019

Do góry
Strona zachodnia

Rok 2016, trochę szkoda mi tych czereśni - musieliśmy wyciąć, bo były stare i spróchniałe, a rosły w miejscu najbardziej wietrznym na naszej działce. Baliśmy się, że się połamią.

Rok 2018 - w sierpniu posadziłam byliny na całej długości, pomieszkają tu parę lat dopóki tuje sąsiada nie urosną tak duże, że zabiorą większość światła.

Zdjęcie z dzisiaj. Liliowce już dają czadu
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:54, 07 kwi 2019

Do góry
szafirki, wciskam gdzie popadnie, pięknie kwitną i się rozmnażają, z roku na rok coraz więcej...

Przedogródek pod dębem 20:52, 07 kwi 2019

Do góry
W Przedogródku kwiecie się wysypało

I szachownice perskie podskoczyły. Oj, nie będa takie okazałe jak w Keukenhof. Jednak mnie i takie będą sie podobały
Ogród z wilkiem zamkn. 20:50, 07 kwi 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Madziu pewnie już o tym było ale możesz napisać skąd masz te wiklinowe kule na rabacie? Bardzo mi się podobają.

Agata u Kapiasa kupowałam w zeszłym sezonie

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:50, 07 kwi 2019

Do góry
Myślałam, że tulipanki poczekają i zaczną kwitną przed świętami, a tu parę ładnych dni no i proszę rozpoczęły...
Exotiki... chociaż mystic już gonią za nimi... może się spotkają...

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:50, 07 kwi 2019

Do góry
100 lat 100 lat rządź nam i prowadź przez meandry sztuki ogrodniczej
Moja glebo terapia 20:49, 07 kwi 2019

Do góry
Tulipany zaczynają kwitnąć, choć w tym roku nie będzie ich tyle co w tamtym dużo jest samych listków bez paków. Na jesień trza będzie dosadzić

Żonkile

Małymi krokami-Ogród Wioli 20:49, 07 kwi 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
teoretycznie będzie tam sporo słońca bo rabta jest tak,że tył jest od strony południowej a przód ( tu gdzie sądzić chce to północ, myślę,że może te rośliny które bylyvy za plecami carexow by je osłaniały ...
A może mogłabyś mi coś.polecic? Na innej mam z żurawek i tu już nie chcę

Jesli sporo slonca to nie bardzo...ale jesli inne rosliny będą cieniowac to ok....ja z carexów mam tylko tego Gold fountain i Ice dance,ale on puszcza rozłogi...podobny jest Carex morrowi Variegata i on rośnie w kępie...

Tu Gold fountain we wrześniu...
Przedogródek pod dębem 20:48, 07 kwi 2019

Do góry
kwitną również, posadzone w tamtym roku pierwiosnki ( nakopałem ich trochę w krzakach nad rzeczką)

Za pierwiosnkami rosną kosaćce. Miedzy nimi posieję łączkę kwiatową - podobnie jak w zeszłym roku

I jeszcze migdałek, a w tle liliowce aż do końca stawu

I wyobraźcie sobie, liliowiec kwitnie! Nie w lipcu lecz na początku kwietnia
Ogród z wilkiem zamkn. 20:47, 07 kwi 2019

Do góry
frezja napisał(a)
Co to za drzewka kwitnące?

Ewa na pierwszym planie to klony -ale nie pamiętam jaka odmiana

i kolejne kloniki też już puszczają listki

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:47, 07 kwi 2019

Do góry
Kapusty rozchodników

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 20:47, 07 kwi 2019

Do góry
I jeszcze tak mnie naszło, bo widzę, że chyba zle zaczęłam swój wątek. Wszyscy pokazują historię swoich ogrodów, a mi to gdzieś umknęło... Co prawda mój ogródek (na miano ogrodu jeszcze nie zasługuje) jest bardzo młody i historię ma raczej krótką, ale każdy kawałek trawnika wymagał walki z gliną i kamieniami. I wiem co powiecie: Przecież ona ma tylko ramkę wokół trawnika Tak, mam ramkę i po przestudiowaniu Ogrodowiska jestem tego świadoma - będę to korygować w kolejnych latach. Bo w jednym roczku raczej się nie zmieszczę
A więc zaczynamy. Moją historię podzieliłam na strony świata. Południowa jest w trakcie planowania -> Jak zorganizować nietypowy front domu? i jeszcze nie tknięta (poza małymi próbami z bluszczem, który umarł na słońcu oraz mini wrzosowiskiem).

Zacznijmy więc od tego co działo się na północy.
Rok 2015 - ugór, budowa, nic się nie dzieje

Rok 2016 - jest kolor zielony, bok zeskarpowany za pomocą łopat, grabi i sznurka. Z tym co poza trawą przyjdzie nam toczyć nierówną walkę przez następne trzy lata.

Rok 2017 - wprowadziliśmy się w maju i latem udało nam się zrobić ogrodzenie, radość w domu, pies już nie ucieka w samopas

Rok 2018 kwiecień - wsadziłam na całej długości wszystkie możliwe pnącza, które mi się podobały mój błąd

Rok 2018 lato - pnącza rosną, ja się łapię za głowę patrząc na ten miszmasz i myślę: jak ja na to wpadłam? Zobaczymy jak to będzie wyglądać w tym roku.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:45, 07 kwi 2019

Do góry
Ruszaj już jeżówki. I Uppstary na brzozowej.
I żaby też

Mój ogrodowy pamiętnik 20:45, 07 kwi 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Dzięki Aniu. Już chyba kapuję .
Na razie zrobiłam tak .

Trochę ich po poziomo też daj. Nie dużo ale troszkę.
Aby nie były tylko strzały pioniwe.
Piękny klonik i magnolie.
Piękna wiosna.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:45, 07 kwi 2019

Do góry
bql3 napisał(a)
wow!

No ławeczka super! - bo to nieodzowny element do ogrodu i bardzo praktyczny, i fotka Ci wyszła MEGA - bardzo klimatyczna.

...a jak bym wiedział wcześniej, że tak będziesz świętować ławeczkę - to wsiadłbym do auta i przygnał do Ciebie

pozdrawiam
Jan

Janie, dziękuję za miłe słowa Ławeczkę uwielbiam, miałam zrobić dziś fotkę z bliska ale wypadło mi z głowy.

Na winko zaoraszam serdecznie, porozmawiamy o klonach
Ogród z wilkiem zamkn. 20:44, 07 kwi 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Zazdroszczę deszczu bo u mnie nawet kropelka nie spadła. Dziś już podlewałam bo sporo roślin a szczególnie te nowo wsadzone czekały na wodę. A w tygodniu noc z wtorku na środę zapowiadają z przymrozkiem a tu magnolie zaczynają kwitnąć

Asia wczoraj to niezbyt byłam zadowolona z tego deszczu …..ale tak naprawdę ,to dobrze ,że popadało ,bo porządnie podlane jest

przymrozek ma być …...ech ….też mam pączki na mojej mikrusiej magnolii ….nie chciałabym ,żeby je ścięło …..
o tu jest to maleństwo ..chyba Suzan ….jeśli pamiętam ….nie wiem ,czy dojrzysz

trochę kamieniołomu

i znowu grujecznik

i zagajnik brzozowy -nieskończony jeszcze

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:40, 07 kwi 2019

Do góry
Trawy startują.

Zebrinus

Gracki - niegracki

Rozplenice Hammeln

Hakonechloa Beni Kaze puszcza kły

Darne Śmiałki

I cytowane już dziś trzcinniki Karl Froester

Przedogródek pod dębem 20:39, 07 kwi 2019

Do góry
Dzisiaj miałem przesadzać ale zauważyłem, że jeszcze trochę plewienia zostało więc plewiłem nad stawem. Takie widoki:
kaczeńce nad moim stawem:

a to kaczeńce po drugiej stronie grobli, nad rzeczką

Moja glebo terapia 20:38, 07 kwi 2019

Do góry
Mahonia fajnie limonkowo wyglądają jej pączki

Tawuły coraz bardziej nabierają kolorów

Szmaragdowy Zakątek 20:38, 07 kwi 2019

Do góry
Nikita napisał(a)
Gosiek33 – moja „zielona ściana” to mix: pospolity bluszcz + winobluszcz. Zdjęcia powyżej pokazują gąszcz, który tkwił na ścianie kilkadziesiąt lat i jak widać na załączonych obrazkach ściana pod nim była w stanie nienaruszonym. Wręcz powiedziałabym, że wyglądała o niebo lepiej niż ściana frontowa domu sąsiada, która nie porośnięta bluszczem, a 3 lata temu zyskała nowa powłokę tynkarską, bo straszyła swoim wyglądem.

100 PLN za hostę? Toż ja tyle nie płaciłam za okaz nawet w Holandii.
A moje hosty (choć dużo tańsze) już wiosnę poczuły…

Po moich ani śladu
A twoje mocno wyrywne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies