Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe kreacje 14:57, 07 kwi 2019

Do góry
W maju jak ruszy żywopłot, bo na razie to cały czas jest niezazieleniony, przystępuję do akcji usuwania drapaków sosen, bo zobaczcie jak w ogóle nie spełniają swojej funkcji osłony przed ulicą......

a to grab, cały czas śpi :
Ogrodowe kreacje 14:53, 07 kwi 2019

Do góry
Do posadzenia na tej rabacie jako obwódka czekają małe sadzonki cisów, ale tutaj trzymam też inne wyhodowane przeze mnie sadzonki:

Ogrodowe kreacje 14:50, 07 kwi 2019

Do góry
Na tej nowej rabacie samotnie rośnie jak na razie magnolia, czeka na towarzystwo.
Nie ma źle, dostała dobrego kompostu z kwaśnym torfem i w nóżki kory Pąki jej już nabrzmiały - oj chyba będą kwiatki

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:46, 07 kwi 2019

Do góry
Witam serdecznie,
Wraz z wiosną wrócił temat zagospodarowania ostatniego wolnego miejsca na którym chcieli byśmy stworzyć rabatę.
Miejsce znajduje się w pełnym słońcu (od wschodu do zachodu jest nasłonecznione).
Gleba to ok 30 cm wierzchniej warstwy z ziemi ogrodowej natomiast pod glina.
Chcieli byśmy stworzyć rabatę w kształcie łzy począwszy od tuji a kończąc w przeciwnym rogu.
tak myśleliśmy aby obwód obsadzić lawenda wąskolistna na przemian z kostrzewą popielatą lub krwawnikiem pospolitym. Mogli byśmy liczyć na waszą pomoc?
Ogrodowe kreacje 14:45, 07 kwi 2019

Do góry
Dzisiejsze zdjęcia zacznę od mniej przyjemnych widoków:
Pusty rów... smutno bez tej rabatki, ale jakoś się przyzwyczaję

Brzydalki z których pewnie potem ładny motyl wyrosnie i u mnie łażą:

Nowa rabata czeka na zmiłowanie:

Do raju daleko - u Ewy 14:41, 07 kwi 2019

Do góry
TAR napisał(a)

tez mam takie zakusy czy gumball tez lubi wilgoc jak hakuro? bo u mnie one zaraz przy rynnach odprowadzaja wilgoc

Nie umiem Ci odpowiedzieć na to pytanie. U mnie rosną na zwykłej rabacie. Latem często podlewam, ale to raczej ze względu na byliny i hortensje, które rosną w towarzystwie ambrowców.

Szafirki też już się obudziły

Do raju daleko - u Ewy 14:37, 07 kwi 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Przepiękne kolorki i kwiatuszki

Następne anemonki się obudziły Kupiłam też letnie Bardzo je lubię

Do raju daleko - u Ewy 14:35, 07 kwi 2019

Do góry
yolka napisał(a)
narcyzy wiosną są prawdziwą radością, tyle w nich słońca

Narcyzy też długo kwitną i cieszą oczy. Nie ma też z nimi problemu, kwitną co roku.

U mnie nadal kwitną krokusy - tym razem żółte Też słoneczka

Ogrodowe kreacje 14:33, 07 kwi 2019

Do góry

Ogrodowe kreacje 14:32, 07 kwi 2019

Do góry

Ogrodowe kreacje 14:31, 07 kwi 2019

Do góry
To trochę zdjęć kwiatków, bo dawno nie było. Zdjęcia sprzed paru dniu.
A po nich wstawię dzisiejsze Na drugim zdjęciu przesadzone tulipany, marnie się mają, ale liczyłam się z tym, ale jak mus to mus:

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 14:09, 07 kwi 2019

Do góry
Zawilce blanda, sporo kęp już się nasiało, jedna doniczka dla laurowiśni ciągle stoi.

Hepatica, różowe

białe, tych jakby najmniej się sieje.

mertensja wirginica

Zielony AZYL 14:02, 07 kwi 2019

Do góry

Działka prawie w Borach Tucholskich 13:50, 07 kwi 2019

Do góry
Kasia

katalpa przygotowana do zagęszczenia

oczywiście że to cis

Małymi krokami-Ogród Wioli 13:49, 07 kwi 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Dziękuję
Nowe rabaty powoli ruszają co nie co widać jak dosadzę cisy i buki to nie będzie tak pusto

Carex gold fountain jest bardzo ładny cały rok, polecam Ci tylko jest jeden warunek.... żeby rósł w półcieniu....bo na patelni będzie brzydki,suche konce będzie miał....

Tak wyglądał w srodku sezonu...

a ten Carex od której strony jest posadzony? Jest czas w ciągu dnia,że słońce świeci tam?
Dużo miejsca potrzebuje? Jak gęsto sadzilas?
Hortensjowo 13:43, 07 kwi 2019

Do góry
Siedzę na tarasie i mam taki widok

I właśnie sobie tak pomyślałam, że skoro mam 3 niepotrzebne żurawki cytrynowe (wyglądają jak sałata) i 3 kulki trzmieliny Evergold to może je wsadzę w miejsce pomiędzy tarasem a cisami (z boku)
Oto 2 propozycje

Co myślicie?
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 13:36, 07 kwi 2019

Do góry
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 13:27, 07 kwi 2019

Do góry
Cześć. Przesyłam moje pierwsze zdjęcie z ogrodu wiosennego. Część rabat na których są kamyki do zmiany.Mam nadzieję ruszyć niebawem zainspirowana Waszymi wspaniałymi ogrodami.Kocham wszystkie realizacje Danusi. Chciałabym kiedyś chodź w małej części nauczyć się tak zestawiać rośliny jak Ona.
Moja bajka 13:23, 07 kwi 2019

Do góry
Katkak napisał(a)
Dziś biegowo- półmaraton w Rzeszowie. Czas dużo lepszy niż rok temu. Mam tę moc, mam tę moooooc..

Trza było do mnie dobiec... to już niedaleko
Ogród Małej Mi 2017 13:22, 07 kwi 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
U mnie piwonie do kwitnienia to jeszcze mają ho ho i trochę
Co do Shrekowej wody to mam 4 oczka i nie miałam nigdy tzkiej do teraz w jednym z oczek w tym z kasty budowlanej taka się zrobiła, nie wiem czemu bo tam tylko 3 maleńkie rybusie pływają, świtła na pewno za dużo, może temu Na rośliny pływające po tafli wody jeszcze poczekać trzeba jak zacienią kłopotu nie ma, nitkowate w zeszłym sezonie przywlokłam ze sklepu z rogatkiem, dobrze, że tylko do oczka koło gunnery dałam tego rogatka, je łatwo się wyciąga, ale usunąć ręcznie do zera niemożliwością więc co jakiś czas trzeba wyciągać, ale woda krystaliczna jest.

Shrekową wodę wymienie bo zbiornik malutki , a w kolejnym oczku rogatka nie będzie na pewno

Najfajniejsza woda w oczku z balii i w największym tam problemów żadnych na razie

Piwonia tylko jedna drzewiasta, albo dwie ..takie szybkie..

Myślę że glony nitkowate pojawia się wcześniej czy później, bo powstają w sprzyjających warunkach, a tych nie unikniemy w sztucznych zbiornikach. I to chyba nie tylko do rogatka zależy..

W każdym razie po jednym dniu od dodania środka woda już się zrobiła całkiem ładna, tylko muszę odkurzyć to co się wytrącił z wody. Ociepla sie to i rośliny ruszą .. widać to po trawniku i roślinach..
Woda wczoraj dolewana, nie było jej na tej półce , widać ile się wytrąciło osadu.

Moża nie histeryzować, ale nie po to mam oczko by patrzeć na brudną wodę.. na brudna popatrzeć to pójdę na sąsiednie stawy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies