W maju jak ruszy żywopłot, bo na razie to cały czas jest niezazieleniony, przystępuję do akcji usuwania drapaków sosen, bo zobaczcie jak w ogóle nie spełniają swojej funkcji osłony przed ulicą......
Na tej nowej rabacie samotnie rośnie jak na razie magnolia, czeka na towarzystwo.
Nie ma źle, dostała dobrego kompostu z kwaśnym torfem i w nóżki kory Pąki jej już nabrzmiały - oj chyba będą kwiatki
Witam serdecznie,
Wraz z wiosną wrócił temat zagospodarowania ostatniego wolnego miejsca na którym chcieli byśmy stworzyć rabatę.
Miejsce znajduje się w pełnym słońcu (od wschodu do zachodu jest nasłonecznione).
Gleba to ok 30 cm wierzchniej warstwy z ziemi ogrodowej natomiast pod glina.
Chcieli byśmy stworzyć rabatę w kształcie łzy począwszy od tuji a kończąc w przeciwnym rogu.
tak myśleliśmy aby obwód obsadzić lawenda wąskolistna na przemian z kostrzewą popielatą lub krwawnikiem pospolitym. Mogli byśmy liczyć na waszą pomoc?
Nie umiem Ci odpowiedzieć na to pytanie. U mnie rosną na zwykłej rabacie. Latem często podlewam, ale to raczej ze względu na byliny i hortensje, które rosną w towarzystwie ambrowców.
To trochę zdjęć kwiatków, bo dawno nie było. Zdjęcia sprzed paru dniu.
A po nich wstawię dzisiejsze Na drugim zdjęciu przesadzone tulipany, marnie się mają, ale liczyłam się z tym, ale jak mus to mus:
Siedzę na tarasie i mam taki widok
I właśnie sobie tak pomyślałam, że skoro mam 3 niepotrzebne żurawki cytrynowe (wyglądają jak sałata) i 3 kulki trzmieliny Evergold to może je wsadzę w miejsce pomiędzy tarasem a cisami (z boku)
Oto 2 propozycje
Co myślicie?
Cześć. Przesyłam moje pierwsze zdjęcie z ogrodu wiosennego. Część rabat na których są kamyki do zmiany.Mam nadzieję ruszyć niebawem zainspirowana Waszymi wspaniałymi ogrodami.Kocham wszystkie realizacje Danusi. Chciałabym kiedyś chodź w małej części nauczyć się tak zestawiać rośliny jak Ona.
Piwonia tylko jedna drzewiasta, albo dwie ..takie szybkie..
Myślę że glony nitkowate pojawia się wcześniej czy później, bo powstają w sprzyjających warunkach, a tych nie unikniemy w sztucznych zbiornikach. I to chyba nie tylko do rogatka zależy..
W każdym razie po jednym dniu od dodania środka woda już się zrobiła całkiem ładna, tylko muszę odkurzyć to co się wytrącił z wody. Ociepla sie to i rośliny ruszą .. widać to po trawniku i roślinach..
Woda wczoraj dolewana, nie było jej na tej półce , widać ile się wytrąciło osadu.
Moża nie histeryzować, ale nie po to mam oczko by patrzeć na brudną wodę.. na brudna popatrzeć to pójdę na sąsiednie stawy