Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja bajka 19:43, 18 lut 2019

Do góry
Doranma napisał(a)
Śliczna ta Twoja brzózka. O taki bielutki pień mi właśnie chodzi. Ale nie znam tej odmiany. Szybko i duża rośnie, czy to raczej z tych mniejszych?

Dorcia brzózka rośnie raczej szybko.
Taka była w 2014 roku, patyczek dosłownie. a teraz już kawał drzewka. Pokrój ma ładny, wzniesiony i cudownie seledynowe listki. Ja się nie boję dużych drzew, od czego w końcu mamy sekatory
Moja bajka 19:39, 18 lut 2019

Do góry
ciemierniki się jeszcze lenią

Bożenko jeden rodek tak wygląda. Mam się martwić?
Za drzwiami do ogrodu... 19:36, 18 lut 2019

Do góry
Podzielę się jeszcze z wami kartką z mojego kalendarza obowiązującą na luty
Ogród z wilkiem zamkn. 19:36, 18 lut 2019

Do góry
Makusia napisał(a)
Też stawiam na pierwszy "bazgroł"

dziękuję Marta za głos ..

miłam porysować wieczorkiem znowu ..ale łapki bolą po odkurzaniu kamieniołomu

Moja bajka 19:35, 18 lut 2019

Do góry
tą kupiliśmy w innej szkółce, także jako ta sama niby odmiana, a okazała się nią nie być. Ma inną korę, tak płatami się łuszczy. Pokrój jest inny i listki drobniejsze. Ciekawe co to za odmiana.
tu trochę widać jak te płaty odchodzą

Turzyce po zimie są śliczne. Rok temu końcówki im poprzymrażało, a w tym roku śliczne są
Zwykły ogród 19:34, 18 lut 2019

Do góry
Rabata nr 2
Tu był składowany piach na budowę, ale niżej nadal glina. Dla wyrównania poziomu nawieźliśmy własnej próchnicy (ziemia przekompostowana z resztkami sosen). Rośliny były sadzone w duże doły zaprawiane ziemią z worka. Przykryte keramzytem.

Bukszpan - 1
Jałowiec formowany - 1
Jałowiec mother lode - 1
Jałowiec płożący lime - 1
Cyprysik nutkajski pendula - 1
Żywotnik zach. golden tuffet - 3
Jałowiec blue star - 2
Cis elegantissima - 1
Thuja smaragd - 2+2
2 szt - nie zapisałam co to

teraz

2017

ogród (nie)Mocy 19:34, 18 lut 2019

Do góry
Wybacz Basiu, że w Ciebie zwątpiłam
Jeżeli tam jest rzeczywiście 12m, to dobra wiadomość

Naszym "wąskim gardłem" jest to przejście pomiędzy skrzynką a przyszłym żywopłotem.
1 metr to absolutne minimum, żeby przejechać z pełną taczką czy przenieść jakieś graty do składzika. Z drugiej strony nie ma co poszerzać tego przejścia niepotrzebnie, bo z drugiej strony też potrzebujemy każdego centymetra.

To miejsce pod ogrodzeniem, które wskazałaś pod kompostownik, nie wydaje mi się złe:

Żywopłot i tak musi być odsunięty od garażu o szerokość tej skrzyni i ścieżki, czyli ok. 2m. Może nawet będzie wygodniej tam, niż pod ścianą garażu, gdzie go do tj pory rysowałam.
Jedyny mankament, to że będzie bardziej widoczny z placyku. Ale można go zasłonić furtką.
Także tutaj przymierzcie sobie, która opcja będzie dla Was wygodniejsza i tą wybierzcie.

A jeśli chodzi o placyk to nie ma rady. Żeby mieć cień od razu, to musiałabyś go zrobić albo pod samym garażem albo pod samym płotem. I nie będzie wtedy w rabacie, tylko wciśnięty gdzieś w bok. Musisz po prostu kupić największe brzozy jakie uda Ci się dostać i cierpliwie czekać. Przy dobrych wiatrach za 2-3 lata będziesz miała cień.
Jeśli to Ci się wydaje długo, to pociesz się, że do tego czasu i tak najprawdopodobniej nie będziesz miała czasu na kawkowanie, bo będziesz nieustająco ryła w ziemi
Moje ukochane miejsce na ziemi 19:33, 18 lut 2019

Do góry
Przycięłam berberysy przed bramą.

Ogród z wilkiem zamkn. 19:31, 18 lut 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Działaj działaj pogoda jak marzenie, ja też zaraz lecę działać

Sylwia ....posprzątałam skalniak ,odkurzyłam kamyczki z dziadostwa( odkurzacz stary działa na szczęscie ) ,
na jutro- w rabatach jeszcze mnie czeka wybieranie resztek trawska ...odkurzaczem sie nie da ,bo korę wciąga -trzeba wybrać z grubsza ręcznie ...

i jeszcze w skrzyniach czekają mnie porządki ,ale zostawiam je na koniec
pózniej bedzie się można brać za delikatne przeróbki ....przesadzanie owocowych itp..

dużo cisów przy placyku chyba padnie ....jakieś żółte mocno ...
Moja bajka 19:31, 18 lut 2019

Do góry
ten rodek niezły ostrzał dostał . Będę go musiała jakoś umyć choć trochę
wiosna jak nic
pod sosnami igliwie uprzątnięte. Muszę je zbierać bo wnet do kostek bym miałą, a i rodki przecież nie lubią mieć nóżek aż tak zasypanych (jestem mądra Bogdzi mądrością, bo któż o rodkach wie więcej niż Ona)

spójrzcie - to jest brzoza odmiany Schneverdingen Goldbrike. Ma takie bielusieńki pień.
Moje ukochane miejsce na ziemi 19:30, 18 lut 2019

Do góry
Sporo tego uzbierałam

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:29, 18 lut 2019

Do góry
Muszelka napisał(a)
Ślicznie - optymistycznie
Kotki pomiziałam!

Łaskotały?
Szklanka jest zawsze do połowy pełna. Oby jak najdłużej tak było.

Pszczółko, skarbnico wiedzy wszelakiej. Dziękuje za wyjaśnienie zagadki lutowej pszczoły.

Mam taki kawałek trawnika koło drewutni pod którym znajduje się żwirowy gruntowy wymiennik ciepła (stamtąd czerpiemy powietrze wlatujące do domu). Trawa przy opasce budynku nie bardzo chciała rosnąć. Zrobiłam 40 cm rabatkę i usiłuję zaprosić na nią jakieś rośliny. Rozchodniki nie bardzo dają tam radę, lawenda rośnie, ale ma małe przyrosty. Wsadziłam tam dzisiaj wilczomlecz mirtowaty. Może mu się spodoba.

Moje ukochane miejsce na ziemi 19:28, 18 lut 2019

Do góry
Z drugiej strony

Moje ukochane miejsce na ziemi 19:27, 18 lut 2019

Do góry
Wygrabałam brzeg wzdłuż ogrodzenia, mam tego trochę

Moje ukochane miejsce na ziemi 19:23, 18 lut 2019

Do góry
Ogłaszam otwarcie sezonu w moim ukochanym ogrodzie.
Kawa na świeżym powietrzu wypita

Moja bajka 19:21, 18 lut 2019

Do góry

lepiężnik taki kwiat wypuścił. Wielki jest. Będę go musiała systematycznie uszczuplać - lepiężnika w sensie

u elfów też już porządeczek

poidełko zrobione z donicy nie ucierpiało po zimie. Mozaika też super się trzyma
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:18, 18 lut 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)
Ja trochę poskakałam po rabatach, ale delikatnie, większość jeszcze w uśpieniu, za to na drugi dzień mega zakwasy

Podczas wypoczynkowego wyjazdu sporo chodziłam, wspinałam się po górach i ogólnie kondycja nie jest zła. Troszkę tylko plecy pobolewają od schylania.
Dzisiaj zakończyłam wycinanie miskantów. Zostało jeszcze trochę stip, bylin i krzewów przy zachodniej granicy i na rondzie.

Magnolia, która zakwitnie (być może ) pierwszy raz i brzoza Doorenbos zamykająca oś widokową okna jadalni.

Perukowiec- wielce nieforemny- czeka na cięcie.

Dobrze w tym roku przezimowały bukszpany w zakątku brzozowym. W zeszłym sezonie po zimie miały awitaminozę i nabrały rudych odcieni. Derenie w tle jeszcze oczekują na cięcie.

Za drzwiami do ogrodu... 19:18, 18 lut 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Hej Aniu !!
Widzę ,że już niedługo będziesz miała ładną i kolorowa wiosnę. Szybciej niż w ogrodzie
Pozdrawiam cieplutko

Tak myślę że w doniczkach tulipanki będą szybciej,chociaż te w gruncie też już wychodzą
Dzisiaj w końcu i ja byłam ok 2 godzin w ogrodzie.Konsekwencją tego taki bukiet taczkowy,nie jeden,ale jeden uwieczniony
Wycięłam trochę sucharów bylinowych .Skróciłam clematisy i przyciełam hortensje bukietowe.Troszkę zaczęłam grabić trawnik.Do porządku to jeszcze daleko...ale mi humor się poprawił
Wizytówka - Moja bajka 19:15, 18 lut 2019

Do góry
Moja bajka 19:14, 18 lut 2019

Do góry

po spaleniu gałęzi zostały tylko najgrubsze konary
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies