Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Co z drzewami w przyszłości? 17:00, 30 mar 2016

Do góry
Ja widziałam takiego klona uratowanego przed rozdarciem, To chroni, wspiera, ale jeśli grzyby, no to pewnie i tak nic z tego.
Co z drzewami w przyszłości? 16:46, 30 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziuplę zamuruj zaprawą cementową.

Danusiu, to nic nie da. Szkoda pracy i nakładów. Grzyby w środku i tak zrobią swoje. A cement się szybko odspoi na pracującym drzewie.

Specjalista od drzew u przyjaciół ratował (i uratował) lipę i po prostu wyczyścił porządnie dziuplę i ją tylko siatką osłonił przed zwierzyną (wiewiórki, kunty etc.) Coś może jeszcze robił jakimś środkiem.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:45, 30 mar 2016

Do góry
Przyroda ma swoje prawa i każde stworzenie ma prawo żyć w tym środowisku. Nie myśl jak się ich pozbyć.

Dżdżownice wciągają pod ziemię np. liście z trawnika, czyli czyszczą twój trawnik z resztek materiału roślinnego, który pozostawiony powodowałby niszczenie, zamieranie trawnika. Ponadto spulchniają glebę, co daje jej lepszą przepuszczalność. czyli trawnik nie zagniwa. Poprawiają strukturę gleby, zasobność w próchnicę. Nie doceniasz kolego tych organizmów a przed oczami masz jedynie czyściutki trawnik bez skazy.

A więc miłośniku czyściutkich trawników- doceń działalność dżdżownic i to że wzbogacają podłoże w żywność dla twojego trawnika.

Zrozum przyrodę i procesy w niej zachodzące ku dobru ogrodu i tym samym ogrodnika.
Człowiek nie jest sam w kosmosie i wszystko co się dzieje ma sens i jest potrzebne. także koprolity na trawniku.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 16:39, 30 mar 2016

Do góry
Mnie chodzi o wczesne zaraz w marcu rozgarnięcie kopczyka, bo wiosną kopczyk zwłaszcza gruby nadal trzyma bryłę w mrozie ha kochany i wtedy na zewnątrz temp. przygrzewa plus 20 a w korzeniach różanecznika zmarznięte co grozi suszą fizjologiczną i usychaniem rośliny.
O to mi chodzi. Kopczyk tylko zimą i natychmiast rozgarnąć, usunąć. Żeby ziemia rozmarzła i nagrzała się. Wtedy różanecznik może korzeniami pobierać wodę.
Co z drzewami w przyszłości? 16:22, 30 mar 2016

Do góry
Dziuplę zamuruj zaprawą cementową.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:20, 30 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na dzielenie chwilkę poczekaj, niech się dobrze ociepli, będzie widać, że trawy puszczają.

dziękuję zapisałam sobie
i zdrówka dla mamy, ja tak drżę o dziadka swojego
W jakiej odległości sadzić? 09:10, 30 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
...w ogrodnictwie nie ma pojęcia jak najszybciej...

źle się określiłam - chodziło mi o najłatwiej najmniejszym nakładem siły mojej
ale już oddelegowałam męża do tego zadania

teraz chciałam się tylko dopytać:
szmaragdy wysokości 140-160cm w szkółce mają tylko kopane z gruntu, po wykopaniu owijają je w jutę i powiedzieli że z tym sadzi się to do ziemi
czy podczas wykopywania nie uszkadzają korzeni? jest szansa że przyjmą się takie szmaragdy?

widywałam w okolicy że umierają - bo robią się całe rude, takie suche czy to może być wina tego że uszkodzili korzenie własnie?

strasznie mi zależy na kupnie większych okazów, ale jak mają się nie przyjąć to kasa w błoto

edit
kupować te kopane czy szukać w doniczkach jednak ???
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 08:59, 30 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kup w zasadzie wszystko jedno jaki. Nie robisz tego zawodowo więc słąbszy też pewnie wydoli.Ja zawsze polecam mocniejsze, ale czy to ma sens w twoim przypadku, nie jestem pewna.

Teraz jedynie "liźnij" trawę.

,,Liznąć" go na krzyż, czy tylko w jedną stronę przejechać ? Przepraszam, że marudzę, ale chcę go wskrzesić, a nie dobić i wolę się upewnić, że zrobię wszystko jak należy.
Ogródek warzywny na balkonie 08:43, 30 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Musisz się pogodzić z tym, że ciasno upchane kompozycje w donicach muszą czasem być jednoroczne. Nie da się zrobić takiej kompozycji na lata.

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-tarasowy-w-stylu-chelsea-flower-show

dziekuje za inspiracje piekne !!!! Zauwazylam chyba werbene, jezowke i tawulke Arendsa. Mam u siebie od kilku lat tawulke o purpurowych lisciach. Mam juz pewien pomysl
W tym roku bede tez siac kupidynka, pieknie wyglada wraz z roza new dawn w donicy z ziolami

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:39, 30 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Idea zaplanowania ogrodu polega na tym, żeby najpierw zaplanować tło czyli "zasłony" w zależności od sytuacji za płotem. Tam gdzie masz sąsiada, zasłaniasz wyższym, chodzisz po domu i patrzysz gdzie musi być coś wyższego. Dopiero potem w zależności od koloru żywopłotu musi ci wyjść coś takiego.

To i mnie przyda się ta wskazówka...
Rutewka Delavay'a (Thalictrum delavayi) 07:50, 30 mar 2016

Do góry
Nie.
Ogródek warzywny na balkonie 07:48, 30 mar 2016

Do góry
Musisz się pogodzić z tym, że ciasno upchane kompozycje w donicach muszą czasem być jednoroczne. Nie da się zrobić takiej kompozycji na lata.

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-tarasowy-w-stylu-chelsea-flower-show
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:46, 30 mar 2016

Do góry
kasia napisał(a)
Ale jesteście z mamą do siebie podobne. Piękne zdjęcie ...

Dziękuję, mama jest bardzo schorowana.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 07:45, 30 mar 2016

Do góry
Ja już trzy lata temu ci mówiłam, że za bardzo widać okoliczne domy, ja się czuję jak na scenie a widzami są mieszkańcy domów naprzeciw, bo twój dom stoi wyżej?
Dobra decyzja, ale czy kolumnowe drzewa? Tu bym się zastanowiła, stań i wyobraź sobie co zasłonią. Ja bym poszła w większe. Ale to pewne nie jest.
Jak będzie zlot to ci powiem

Może powinnaś na ulicy większe drzewa posadzić też.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:34, 30 mar 2016

Do góry
Agatek napisał(a)
Danusiu czy można już dzielić trawy, chciałam spróbować je przeciąć na 4 części, ale zastanawiam się czy może nie za wcześnie.

Na dzielenie chwilkę poczekaj, niech się dobrze ociepli, będzie widać, że trawy puszczają.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:33, 30 mar 2016

Do góry
beta30 napisał(a)
Witam Pani Danusiu.
Mam malutkie pytanie czy może polecić mi Pani szkółkę lub sklep gdzie mogłabym kupic
bukszpany (kule śr.40 cm)oraz trawy miskanty.
Bardzo dziękuję

Bukszpany są prawie w każdym sklepie ogrodniczym, ja nie kupuję w jednym We wszystkich gdzie się da Ostatnio kupiłam na giełdzie kwiatowej.
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 07:14, 30 mar 2016

Do góry
Nie, to niedobry pomysł, są smutne mają siny kolor, no i wymarzają więc w żywopłocie mogą być potem brązowe i uschnięte plamy.
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 07:13, 30 mar 2016

Do góry
renata_gardzinska napisał(a)
Witam właśnie przymierzam się do kupna drzewek do obsadzenia szpaleru żywopłotu. Z jednej strony siatki mam posadzone thuje szmaragd nie rosną one jednak zbyt szybko, ale są efektowne.Teraz myślę o CYPRYSIKU LAWSONA COLUMNARIS nie wie jak on by się nadawał na takie obsadzenie i proszę o radę czy to dobry pomysł? Może z was taki szpaler już ma.
Świerk serbski - Picea omorika 18:55, 29 mar 2016

Do góry
1. Świerki nie zatrzymają się na 7-8 metrach. Dużo trzeba poświęcić uwagi aby je utrzymać na takiej wysokości
2. Nie mają odnóg, bo to świerk i rośnie jak świerk, co najwyżej będzie miał kilka przewodników, ale to u góry, nie na dole
3. Mówię o gatunku cis pośredni - gatunek Taxus media odmiana 'Hicksii" lub 'Hilli'
4. Co ile sadzić nie ma nic do rzeczy w tym, że mają mieć 7 czy 8 metrów, ma do rzeczy w tym czy będą gęste czy nie
Sadzić co metr aby osiągnąć szczelny żywopłot.
5. Nie ma problemu z tymi tujami (Smaragd) i nie zatracą swojego uroku poprzez cięcie, chyba że nie umiesz tego zrobić i kalekę z drzewa zrobisz. Jak przycinać tuje mamy tutaj na Ogrodowisku pokazane.

Polecam Platanus 'Alphens Globe" - nie mylić ze zwykłym gatunkiem, polecam kulistą odmianę o dużych liściach, które zbiera się rekami. Łatwe to jest i proste drzewo w obsłudze.
Ogródek warzywny na balkonie 17:44, 29 mar 2016

Do góry
Bukszpan może być w słońcu jakby co.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies