Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z rzeźbą 14:40, 17 lut 2019

Do góry
Będzie kwitła kalina, ubiegłoroczny gratis z Pęchcina. Podobno obłędnie pachnie, posadziłam ja przy ławeczce, siedzę i czekam na to kwitnienie, tym bardziej że tych pączków ma kilka

Jordanowa wygląda jeszcze maaasakrycznie, bajzel i mnóstwo mchu:

Tarasowa też teoretycznie po sprzątaniu, jeszcze miskanty do ścięcia, ale nie odważyłam się:

No i na koniec ona w szafirkach:

Ogród z rzeźbą 14:35, 17 lut 2019

Do góry
Zdrowe mają gładkie, ładne pędy i pączki liściowe:

Chociaż na tym teoretycznie zdrwowym nie wszystko mi się podoba, może mam już obsesję na ich punkcie, ale te gałązki z tyłu po lewej stronie niby zapączkowane jednak jakieś dziwne trochę:

Ogród z rzeźbą 14:31, 17 lut 2019

Do góry
Carex elata aurea na ruderwoej chyba będzie żyć, chociaż jest ledwo zadołowany po ubiegłorocznych rewolucjach. Jak przeżyje to pójdzie w kwietniu do dzielenia:

I ruderowa, uwaga: PO sprzątaniu. Wiem, że nie wygląda, ale uwierzcie, że trzy wory liści dębowych z niej zostało wygarnięte. Do tej resztki już mi cierpliwości nie wystarczyło. Mój ostrokrzewowy żywopłocik bardzo ładnie wygląda, w marcu będzie cięcie.

Po lewej stronie jeden ze zdrowych jarząbków. A tak wyglądają pędy tego chorego:

Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 14:28, 17 lut 2019

Do góry
Sezon ogrodowy rozpoczęty troszkę porządków zrobiłam i zaplanowałam kolejne zmiany na ten rok
Ogród z rzeźbą 14:23, 17 lut 2019

Do góry
Wczoraj pobiegałam po wątkach, prawie wszystkie ogrodniczki ruszyły żwawo do ogródków. No i ja ruszyłam do swojego. Trzy godzinki pracy, czas minął bardzo szybko a w sumie niewiele udało się zrobić. Pościnałam trzcinniki sztuk 7, turzyce montana sztuk kilkanaście, turzyce palmowe, jakieś byliny, odkopałam szafirki spod kreciego wulkanu i tyle. Chciałam opryskać jarząby miedzianem, ale okazało się że w domu nie ma nawet małego opryskiwacza. Tak więc wieczorem do marketu po opryskiwacz (a przy okazji pierwszy zakup kilku worków kory przekompostowanej) a dzisiaj jeszcze raz na działkę. Wczoraj byłam sama, dzisiaj pojechał ze mną eM. Pozgrabialiśmy trochę liści z rabaty ruderowej, spod Lady, sprzątnęłam różankę przytarasowoą, podgrabiliśmy z lekka trawnik (mnóstwo suszu i mchu w nim siedzi) i trzeba się było zbierać do domu. Liści dębowych do uprzątnięcia z rabat jeszcze całe mnóstwo, następnym razem odpalimy mikołajowy odkurzacz, ciekawe jak sobie poradzi.

Trudno znaleźć zwiastuny u mnie, bo cebulowych ogólnie niewiele. Wychodzą tulipany, botaniczne Johann Strauss chyba się podzieliły, bo sadziłam po pięć sztuk a wychodzi po kilkanaście kiełków. Ciekaw czy zakwitną.

Kilka zdjęć na szybko dzisiaj zrobiłam.
Prawie wszystkim hortensjom pościnałam już kwiatostany, ale tym jakoś nie miałam serca, niech jeszcze troszkę postoją. Sporobolusy pod nimi przycięte na razie do połowy.

Montanki ściachane:

Ale hakone jeszcze zostawiłam, ona u mnie zawsze później startuje niż u innych.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 14:20, 17 lut 2019

Do góry
I afterki:

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 14:18, 17 lut 2019

Do góry
W trakcie

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 14:17, 17 lut 2019

Do góry
Biforki:

Moja bajka 14:13, 17 lut 2019

Do góry
Katkak napisał(a)
Komoda przed

I po mojej radosnej twórczości

Przecierki, ale tym razem w złotym kolorze

Fajnie to wyszło wpadłam przelotnie, zaleglości mam nie do nadrobienia, utknęłam chyba na Twoim bieganiu. Ale kawa nad stawem to najlepsze co może być po zimie
Ogrodowe szaleństwo ... 13:50, 17 lut 2019

Do góry
Nowalijka napisał(a)
U mnie już zakwitły pierwsze kwiaty
J

Jakie fajne kwiatuszki. Najfajniejsze w nich jest to, że nigdy nie przekwitają.
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:47, 17 lut 2019

Do góry
c.d. żółtości
generalnie unikam szczepionych na patyku ale czasami ...

Gloria Polonica (nutkajski)

Działka prawie w Borach Tucholskich 13:40, 17 lut 2019

Do góry

Ewa jak widać na załączonym obrazku
jaśmin nagokwiatowy

Ela
podziękowania w imieniu mojego zbiorowiska roślinek dla uproszczenia czasami nazywanego ogrodem

dolne gałęzie dochodziły do pnia brzozy teraz jest znacznie luźniej i kolorki powróciły na przyciętych gałązkach

jałowiec chiński stary i młodziak

Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 13:32, 17 lut 2019

Do góry

Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 13:30, 17 lut 2019

Do góry
Tulipany też się obudziły

Po cięciu

Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 13:28, 17 lut 2019

Do góry
kilka zdjęć:
Pierwsze krokusy

Tutaj kolejne budzą się po zimie
Doświadczalnia bylinowo-różana 13:26, 17 lut 2019

Do góry
U mnie miskanty mają zielone źdźbła...i w związku z tym nie wiem, czy je dobrze przycięłam...dojechałam do połowy i teraz moje pytanie, czy powinnam je ciąć na równo, również to zielone, czy tylko suchelce a zielone mają wystawać?

Wszyscy tną to i ja pociachałam a teraz myślę, że gdyby przyszedł mróz, tfu tfu, to te zielone źdźbła zmarzną?

Ogródek w którym klon osłupiał:) 13:25, 17 lut 2019

Do góry
Cieszę się, że pojawi się Twój wątek.

Ja oprócz róż i ogarnięcia perzu przed płotem nie mam większych planów. W tym roku nie nalewam wody do mojego oczka tylko spróbuje go jakoś zasłonić. Mój młodszy syn właśnie skończył rok i stwierdziłam, że nie ma co narażać go na codzienne kąpiele na świeżym powietrzu

Trochę mi szkoda , bo to moje ulubione miejsce w ogródku, zresztą nie tylko moje...
Z ogródka na wsi 13:07, 17 lut 2019

Do góry
Proszę, proszę...pare dni ciepła a rośliny pchają się w niesłychanym tempie...

Tak wyglądają moje astry żeniszkowate...

Wypuszczają też floksy wiechowate, kozłek, klosowiec (myślałem, że to roślina jednoroczna), kocimiętki, przetaczniki, liliowce...

Śpią jeszcze szałwie, monardy i ostrózki...ale jeszcze tydzień i kto wie...Może zaczną się pokazywać...
Wśród brzóz i dębów 12:58, 17 lut 2019

Do góry
Izabelko, Aniu, nasionka fajne i też mnie kusi, żeby już wysiewać, ale wstrzymam się jeszcze z miesiąc, aż dzień się wydłuży, żeby siewki miały więcej słońca.

Wiosna pcha się do ogrodu, to i w domu nie może jej zabraknąć.

Słoneczny Ogród 12:33, 17 lut 2019

Do góry
No i mam dobre wieści - stokrotki już są.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies