Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród rozkoszy ziemskich 19:04, 27 wrz 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)
quote=orzelek67 napisał(a)]

Czy ja dobrze rozumiem że to widok na prawo i lewo z tarasu?

Tak dokładnie, chociaż na razie taras jest taki roboczy. Generalnie działka jest w kształcie prostokąta, węższa część ma 24 m a dłuższa 64, dom stoi trochę na jej środku. Z jednej strony jest część taka gospodarcza z wiatą garażową i podjazdem a z drugiej ogrodowa z miejscem do relaksu. Na tą stronę będzie też taras, część tarasu będzie też z tyłu domu chociaż tam jest już mało miejsca do granicy działki. Plan jutro postaram sie wrzucić.
Glebę mam zdecydowanie piaszczystą i przepuszczalną. Ale nawet jest żyzna (kiedyś tu było pole uprawne). Wzbogacam ją o kompost lub ziemię ogrodową przy sadzeniu i póki co większość roślinek ładnie się przyjmuje.
Największy minus tej działki to mroźne wiatry, mieszkam dosłownie w szczerym polu na Podlasiu, wieje tutaj prawie bez przerwy nawet w ciepłe dni. Planuje jeszcze dosadzić duzzo drzew żeby wyciszyć działkę.
Ogród rozkoszy ziemskich 19:00, 27 wrz 2025

Do góry
orzelek67 napisał(a)

Tak jak w wątku o projektowaniu Rabat proszę o porady czy takie rozplanowanie roślin ma sens i jaki iglak posadzić na środku tej rabatki pomiędzy ścieżką i podjazdem żeby cieszył oko przez wiele lat i nie chorował.

W prawym rogu jaka jest głębokość rabat ?
Moim zdaniem po obu stronach ścieżki do furtki rabaty powinny mieć taką samą głębokość. Zachowałabym taki wizualny porządek i nie sadziłabym tego iglaka między wiśniami.
Tak bym rozmieściła wiśnie w równych odstępach że iglak byłby pomiędzy grabową a wiśniami albo na brzegu od strony podjazdu. To musi być jakieś elegancki iglak żeby mógł robić za drzewko świateczne. Ja proponuję jodłę koreańską. W ziemi gliniastej dobrze rośnie. Ale może inni coś jeszcze podpowiedzą.

Czy w przedogródku planujesz żywoplot?
Ogród rozkoszy ziemskich 18:42, 27 wrz 2025

Do góry
quote=orzelek67 napisał(a)]

Czy ja dobrze rozumiem że to widok na prawo i lewo z tarasu?
Ogród Basi i Romka 18:40, 27 wrz 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)

Zauważyłam, że nie wszystkie hosty smakują ślimakom. Tych ze sztywnymi, zielono- szarymi liśćmi u mnie nie ruszają. A w tym roku u nas było bardzo mało ślimaków. W zeszłym był ich wysyp. Aż tak trochę dziwnie. Nie było śniegu, może nie przetrwały zimy, tak sobie to tłumaczę i cieszę się z tego
Staram się też je systematycznie czyścić z opadłych liści i kwiatów. Jak coś zostanie na dłużej na liściach host, to liście w tym miejscu robią się żółte, takie plamy, czasami nawet w tym miejscu robią się dziury, tak jakby wypalone.

Również zauważyłam że tych niebieskich host z grubymi łodygami ślimaki nie lubią albo nie zdążą zgryżć bo szybko i wysoko strzelają w górę. A zwykłe zielone hosty muszę usunąć bo patrzyć na wygryzione się nie chce. W zastępstwie wymyśliłam niskie azalie
Podobają mi się szczególnie duże rabaty hostowe z kilku odmian, widziałam takie pod drzewami iglastymi w Otwartych ogrodach. Z Mai w ogrodzie też pamiętam prosty ogród hostowy, miał swój urok. Warto mieć dużo host a u Ciebie fajnie też wyglądają przełamane paprociami
Ogród rozkoszy ziemskich 17:30, 27 wrz 2025

Do góry

Jeszcze pokaże zdjęcie ala donicy z przodu domu po prawej stronie od ścieżki. Ostatecznie wentylatora nie zabudowywałam, posadziłam obok dwa Cisy kolumnowe żeby trochę z boku go schować. Z przodu nic nie posadzę niestety wysokiego więc zdecydowałam się na hosty fire and ice. Rosną tylko do ok 40 cm a wentylator stoi na półmetrowym fundamencie więc może dadzą rade, zobaczymy. Rząd od zewnętrznej strony donicy to hakonehloe greenhils, miałam małe sadzonki więc nie wyglądają na razie ciekawie, ale mam nadzieję że za dwa trzy lata już zarosną i będą się przewieszać przez ten murek. W drugim rzędzie rosną Cisy wspomniane wyżej kolumny a po bokach kulki. Pomiędzy nimi wyższe byliny, które lubią cień pioropusznik strusi, inna odmiana hosty, brunera i pluskwice. Jest to bardzo cienisty zakątek, maksymalnie 4 godziny słońca w najdłuższe dni więc starałam się dobierać gatunki które będą tam pasować.
W Kruklandii 17:29, 27 wrz 2025

Do góry
Miała być paleta torfu litewskiego.... i się przesyłka zagubiła w drodze
Chyba jakiś przekręt. Dobrze, że miało być za pobraniem
Kupujemy teraz normalnie na worki... i na raty, bo auto nie pomieści no i w sklepach mało tego towaru mają.

Wolno idzie ta robota, bo raz piach.... a raz jednak glina.

I rzut okiem na chatę

Dzisiaj tylko 10 dołków. Zostało jeszcze 18
Wszystkiego po trochu 17:10, 27 wrz 2025

Do góry
mirkaka napisał(a)
Dziś piękne słońce ale bardzo zimno, już jesiennie, porobiłam trochę zdjęć

moje papryki bardzo obrodziły ale słabo dojrzewają, mało słońca było

Faktycznie obrodziły na bogato.

Udało mi się znaleźć dogodne miejsce dla trawy Hakome od Ciebie o bardzo się z tego cieszę. Wreszcie ruszyła i ma ładne kolorki. Dziękuję. Oczywiście inne roślinki też żyją i rosną.
Ogród rozkoszy ziemskich 17:08, 27 wrz 2025

Do góry

Wklejam też obiecane zdjęcia jak teraz wygląda pozostała cześć ogrodu. Najbardziej okazała jest rabata wzdłuż ogrodzenia od drogi. Rosną tam miskanty memory które mają dwa lata i teraz dają prawdziwy popis. Przed nimi posadziłam 5 szt. grabów fastigiata, pomiędzy nie hortensją limelight. Rosły tam też hortensje Anabell ale są właśnie w trakcie zmiany miejsca bo nie dawały sobie rady na tym pełnym słońcu, minimo że lato nie było upalne i prawie codziennie podlewałam w upały to słońce popaliło im płatki. Chyba lepiej będzie im w jakimś delikatnym półcieniu. Przed hortkami są rozplenice hemelen i planuje jeszcze tą rabatę poszerzać. Na pewno wsadzę jakieś cebulowe roślinki żeby wiosna coś tu się działo, może na obwódkę coś zimozielonego?
Na końcu tej rabaty rośnie ambrowiec w odmianie warplesdon, a dalej taki mały zagajnik brzozowy z brzos doorenbose. Obok brzóz jest kilka drzew owocowych w odmianach półkarłowych- czereśnie, śliwa, gruszka. Dalej obok kontenerka który pełni funkcję domku ogrodnika jest mój warzywniak. W tym roku nie miałam zbyt wiele warzyw bo wiosna kończyliśmy wykańczanie domu i nie miałam czasu za bardzo się nim zajmować, ale mam nadzieję że w następnych latach pójdzie lepiej. Za warzywniakiem jest ułożone z kostki miejsce pod basen stelażowy a obok palenisko. Wzdłuż prawie całego ogrodzenia posadzone są Cisy hiksii, które che prowadzić jako żywopłot formowany. Na razie jeszcze nie jest imponujący bo często go przycinam, a w tym roku w czerwcu wszystkie przyrosty wiosenne mi zmarzły. Przed cisem obok paleniska rośnie rabata piwoniowa, które też będę trochę przerabiać. Dalej posadziłam miskanty morningstar na przemian z hortensjami limlight ale limonki przesadzam właśnie na przód do memorek, a tutaj nie wiem co wymyślę. Czy annabelki sobie tu poradzą? Jak cis urośnie będą do południa w cieniu do tego czasu niestety tam jest patelnia. Postaram się zaktualizować jutro mój plan ogólny działki jak będę miała chwilę żeby usiąść przed kompem.
Ożankowy ogród 17:06, 27 wrz 2025

Do góry
Ulina napisał(a)

Ok a taka btunera to tylko w cieniu daje radę

Bardzo ciekawa tą brunera.
Nie mam takiej. Możesz mi zrobić sadzonkę jak się będzie dało. Pięknie proszę
Dostałam od koleżanki sadzonki i widzę, że są siewki.
Ogrod nad bajorkiem 16:51, 27 wrz 2025

Do góry

Lubię spacerować po Twoim ogrodzie, ma bardzo fajny klimat.
Mam pytanie, czy to jest floks szydlasty, czy ten wysoki ?
Ogród rozkoszy ziemskich 16:39, 27 wrz 2025

Do góry

Tak jak w wątku o projektowaniu Rabat proszę o porady czy takie rozplanowanie roślin ma sens i jaki iglak posadzić na środku tej rabatki pomiędzy ścieżką i podjazdem żeby cieszył oko przez wiele lat i nie chorował.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:24, 27 wrz 2025

Do góry
Ciemierniki i ice dance - Co oprócz?

Magnolie tam do sadze i kosę dwa paski lawendy pomiędzy ziemią a żwirem w charakterze kwitnącego żywopłociku?

Hmm

Dziwna perspektywa garaż jest mniejszy ale nareszcie przód domu jest w miarę ogarnięty

Ogród z plażą 15:44, 27 wrz 2025

Do góry
Szkoda zwierzaka, może spróbuj tutaj, może coś doradzą.
Ożankowy ogród 15:22, 27 wrz 2025

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Piękna ta brunera.
Kolor hibiskusa bagiennego niespotykany, bardzo ciekawy.

Czy ja wiem? Wydaje mi się że u nas to popularny kolor hibiskusa...latem różowy teraz lepiej się rozkwitł i jakby bardziej czerwony p4zez chłodne noce.
Ogród z plażą 14:51, 27 wrz 2025

Do góry
Takiego gościa dziś miałam na ogrodzie, z tego co znalazłam to jenot, próbowałam zgłosić na odpowiednie służby, ale brak zainteresowania. Wydaje mi się, że on już u mnie dłużej rezyduje, bo ostatnio miałam wykopki w ogrodzie. Biedak kuleje na jedną łapę. Boje się teraz kota wypuszczać. Niby nie jest agresywny, ale kto wie czy nie chory.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 14:43, 27 wrz 2025

Do góry
Judith napisał(a)
Asia Wafel, dęby są 3 i teren pod nimi traktuję jako odrębny obszar.
Rzeźba z kortenu to super pomysł (i taką też miałam koncepcję), ale te, które mi się podobają mają cenę z sześcioma cyframi .
A to 3 dęby

W kwestii przesadzenia Pissardi - dzisiaj zrobiłam wizję lokalną i odrzuciłam ten pomysł.

Tu nie trzeba kwadratu jeśli to widok i fota z tarasy. Dodaj coś mocnego na rabacie na wprost.
Pięknie jest.!
Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 13:36, 27 wrz 2025

Do góry
Miskantowo napisał(a)
Tegoroczne rózyczki dają radę.

Drugie kwitnienie.

Pashmina

Wiola, jaka to różyczka na drugim zdjęciu? Jest piękna, widać że ma ładny pokrój
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:07, 27 wrz 2025

Do góry
Posadziłam więcej Ciemiernikow

Pobojowisko po kopie ziemi

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:06, 27 wrz 2025

Do góry
A teraz mieliśmy takie zajęcie

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:04, 27 wrz 2025

Do góry
M kosi i pokazuje “fuck you” z uśmiechem - typowe pozdrowienia od Brytyjczyka

Chałupka rano

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies