Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Tu narazie jest ściernisko... 18:07, 02 mar 2017

Do góry
Zgodnie z obietnicą przesyłam fotki moich wysiewów. Rozplenica Hamelin wschodzi ale Moudry jedna.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 16:45, 02 mar 2017

Do góry
Aniu, większość gałązek róży rabatowej wytniesz, bo tnie się ją nisko, więc wytniesz razem z liśćmi i po kłopocie
U mnie tak pięknie nie wyrosła rozplenica Przemka. Kwitnienia nie było. W tym roku mam dostać sadzonki od Mirki, to liczę, że będzie lepiej
Ogród w remoncie 12:04, 28 lut 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

No to wracając do tego niwaki (bo nie wierzę, że zmienisz linie faliste na proste) wystarczyłoby samo to drzewko jako soliter i w nogach carex Evergold lub sesleria jesienna a może niższa rozplenica? Minimalistycznie

https://pl.pinterest.com/pin/353321533251605442/

Renia a co ze śliwami? Bo widzisz one mają mi zasłonić widok na ten dom po przeciwnej stronie ulicy.
Ogród w remoncie 11:58, 28 lut 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Jeszcze trochę zdjęć tego frontu. Bałagan straszny ale zaraz idę sprzątać

No to wracając do tego niwaki (bo nie wierzę, że zmienisz linie faliste na proste) wystarczyłoby samo to drzewko jako soliter i w nogach carex Evergold lub sesleria jesienna a może niższa rozplenica? Minimalistycznie

https://pl.pinterest.com/pin/353321533251605442/
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:18, 26 lut 2017

Do góry
Rozplenica Hameln rozkręciła się

Mirkowy ogród (początki) 17:45, 26 lut 2017

Do góry
Trawa Pegasus zaczyna się dzielić

Rozplenica Hamlen

Rozplenica Majesti

Stipa Od niej zawsze zaczynam wysiewy
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:52, 24 lut 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Sylwia, jak kłącza mają kiełki zielone, to nie wytrzymają do kwietnia bez podlewania, słońca i ziemi. Posadź od razu do doniczek i daj w chłodne i widne miejsce. Ja tak robię, właśnie rośnie mi już karczoch i rozplenica, kupione w tamtym tygodniu.
A gdzie te fajne zakupy zrobiłaś?
Dzisiaj w Auchanie mnóstwo róż w kartonach się pojawiło. Oparłam się.

Gosiu w Obi jest masa bylin w różnych kolorach , a i gotowe kompozycje kolorystyczne też do tego rośliny na półkach kolorami posegregowane i gatunkami
W takim razie trzeba będzie sadzić w doniczki, ziemię mam kupioną ,a doniczek pełno
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:31, 24 lut 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Monia wszystkie roślinki już z zielonymi kiełkami , trochę się boję czy wytrzymają do kwietniowego sadzenia....chyba, że marzec będzie ciepły....
Na razie w komórce siedzą w pudełku w chłodzie

Sylwia, jak kłącza mają kiełki zielone, to nie wytrzymają do kwietnia bez podlewania, słońca i ziemi. Posadź od razu do doniczek i daj w chłodne i widne miejsce. Ja tak robię, właśnie rośnie mi już karczoch i rozplenica, kupione w tamtym tygodniu.
A gdzie te fajne zakupy zrobiłaś?
Dzisiaj w Auchanie mnóstwo róż w kartonach się pojawiło. Oparłam się.
U Agi - czyli słońce i piach 16:10, 24 lut 2017

Do góry
ag_zie napisał(a)
Zmotywować się nie mogę bo na O. rzadko zaglądam ostatnio....czas to zmienić i trochę poszaleć

Muszę zasiać aksamitki - tak jak w poprzednim roku będą z lawendą sąsiadować
Stipa i rozplenica

a co więcej to muszę pomyśleć

Ja będę siala aksamitki do gruntu
One ładnie rosną
U Agi - czyli słońce i piach 16:07, 24 lut 2017

Do góry
zoja napisał(a)
Aga siej bo póxniej będziesz żałować
już czas
Zmotywować się nie mogę bo na O. rzadko zaglądam ostatnio....czas to zmienić i trochę poszaleć

Muszę zasiać aksamitki - tak jak w poprzednim roku będą z lawendą sąsiadować
Stipa i rozplenica

a co więcej to muszę pomyśleć
Żywopłotki cisowe. 12:10, 24 lut 2017

Do góry
Anabell napisał(a)
Z moich wysiewów z dn. 12 lutego najlepiej wygląda rozplenica 'Purple Mayesty'
W czwartek pikowanko.
Po lewej w pojemniczku widoczne korzenie białe.

Prezent do pikowania odpowiedni w czasie, załączony do zamówienia i nasionka rozmarynu.
Dziś przyszła kolejna kolekcja nasionek, tak trzeba nazwać składające torebeczki.

Dorodne siewki też u nich zakupy robiłam i tez mam taki prezencik, nie umiem go chyba używać
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 07:44, 24 lut 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ceny jakie?

Marzenko nie chcę kłamać...ale najdroższe peonie - coś koło 12zł, rozplenica ~8zł, lilie ~ 11zł i 8zł, frezje~6zł, łubin, iryski ~3zł a begonia ~6 zł.... Mniej więcej
Mirkowy ogród (początki) 18:58, 23 lut 2017

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Mireczko jestem zachwycony Twoimi siewami, mach rękę. Wspaniały zielony wiosenny kolor na parapetach posiadasz.
Rozplenica Pegasus tak jak wspominałem rośnie jak na drożdżach. Odnośnie pikowania, wszystko zależy od Ciebie. Ja zawsze sieję w jednej palecie a potem dzielę na duże kępki, w przypadku wszelakich traw polecam gorąco ten sposób bo otrzymujemy od razu ładną rozrośniętą sadzonkę.
Ja z traw wysiałem w niedzielę rozplenicę Moudry, oznak życia brak ale to jeszcze za wcześnie, czekam cierpliwie
Dziękuję za pochwały ☺Tak też będę dzieliła nie pikowała trawy.Z werbeną np.też tak robię .Pozdrawiam i dziękuję za nasionka☺☺☺
Mirkowy ogród (początki) 18:39, 23 lut 2017

Do góry
Mireczko jestem zachwycony Twoimi siewami, mach rękę. Wspaniały zielony wiosenny kolor na parapetach posiadasz.
Rozplenica Pegasus tak jak wspominałem rośnie jak na drożdżach. Odnośnie pikowania, wszystko zależy od Ciebie. Ja zawsze sieję w jednej palecie a potem dzielę na duże kępki, w przypadku wszelakich traw polecam gorąco ten sposób bo otrzymujemy od razu ładną rozrośniętą sadzonkę.
Ja z traw wysiałem w niedzielę rozplenicę Moudry, oznak życia brak ale to jeszcze za wcześnie, czekam cierpliwie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:32, 23 lut 2017

Do góry
Nett napisał(a)
Reniu jeśli nie jesteś przekonana do zasłon, które faktycznie wprowadzają bardziej romantyczny charakter do ogrodu, to może rolety od słońca? Raczej nie musicie opuszczać ich do samej ziemi, tylko do pewnej wysokości, więc nie zamykałyby widoku na ogród.
Mogłyby być np rolety rzymskie lub np takie:
https://pl.pinterest.com/pin/481674122616876222/
https://pl.pinterest.com/pin/22869910581260467/

Albo rolety opuszczane do pewnej wysokości, a zasłony zawsze związane w rogach.
Co do drzewa i kostek.. drzewo by moim zdaniem pasowało z lewej strony (patrząc z tarasu tarasu) w miejscu gdzie jest donica. Tam faktycznie coś wyższego mogłoby być. Ale jest donica...
Ja osobiście powiększyłabym placyk przed schodami, zrobiła go szerzej i tam dała dywan z traw, ewentualnie pas wysokich traw przy donicach.
Poniżej miejsce, gdzie mi się widzi drzewo i co mam na myśli z placykiem.

Fajne te rolety ... tylko ciekawa jestem jak to cenowo się przedstawia ... wygląda mi na drogie rozwiązanie ... choć nie ukrywam, że bardzo estetyczne i funkcjonalne

Dziękuję za rysunek A jednak z drzewem? tylko czy to nie za blisko jednak domu? może bardziej w lewo żeby nie zasłonić całkowicie donicy? chyba, ze ona Cię tam drażni? robiłam wczoraj takie szkice z powiększonym placykiem żwirkowym ... ale może zamiast traw przy drugiej donicy dać niższy żywopłot lub kostki? żeby nie zasłonić całkowicie donicy i kulek w niej? albo niższe trawy typu rozplenica (byłoby nawiązanie do wgłębnika)? albo kostki i kulki? tylko jak to wszystko rozmieścić? przecież musze to wcześniej zaplanować
Mirkowy ogród (początki) 20:40, 22 lut 2017

Do góry
Stan wysiewów na dzień dzisiejszy
Rozplenica Hamlen z moich nasionek

Trawa Pegasus nasionka dostałam od Przemka(dziekuję Przemku)

Stipa też z moich nasionek rośnie jak na drożdżach

Werbena
Żywopłotki cisowe. 19:37, 21 lut 2017

Do góry
Z moich wysiewów z dn. 12 lutego najlepiej wygląda rozplenica 'Purple Mayesty'
W czwartek pikowanko.
Po lewej w pojemniczku widoczne korzenie białe.

Prezent do pikowania odpowiedni w czasie, załączony do zamówienia i nasionka rozmarynu.
Dziś przyszła kolejna kolekcja nasionek, tak trzeba nazwać składające torebeczki.

Miłkowo - sezon 2016-2022 17:18, 21 lut 2017

Do góry
IWONKO
lepiej zdrowia pilnować niż teraz w ogrodzie latać; ja wybywam, jak ciepło, bo nie chcę chorować, a teraz pochmurno i deszczowo, więc i tak się nie da, zresztą jak wracam z pracy, to ciemno.
Z tymi stipami to nie wiem w takim razie jak, chyba jak juz ciepło będzie to suche, co jest zetnę, bo żadna ozdoba. Siewek stipy mam sporo, coś tam wyzbieram w razie co
Ok, zostawię ci siewki, jedne to rozplenica Moudry i drugie rozplenica Black Beuty.

TUSIALA
Marta, u was tez dość wcześnie wiosna, słuchałam pogody, wszędzie plusy podają, u nas najwyższe, pozdrawiam

AniMA
no tez uważam, że nie można wariować, większe trucie robią fabryki, diesle i palenie opon i tym podobnych; z ogrzewania jakie by nie było, tez dym jest, a tu raptem sucha, scięta trawa, dym biały i pachnący

MADŻENKA
Masz rację, bardziej osłonięty. Jedna Samba ścięta, ale ją przykryłam, dziś patrzyłam rano, nadal zielone w środku, z cięciem drugiej się wstrzymałam, będzie do porównania i w razie co, do dzielenia. Rubrum tez jeszcze nie ścinałam, zobaczymy czy one też coś żywego pokażą

KATEL
dzięki Tobie ją mam, 3 na bank zakwitną, jedną gałązkę mąż ciachnął, bo poza szereg szła

DANA1S
Ha ha, ekologiczny ogród, bo czasu na niego za mało; narzędziownia ogrodowa jeszcze ciut pracy wymaga, malowanie sufitu, na nowo uzbrojenie świateł, ale jest wygoda; mam jeszcze taki trójkącik ogrodzony płotem i tam mam klamoty, łopaty, jakieś inne pierdoły.
Dziękuję Danusiu, mnie tez dymy z wykopkami się kojarzą

a tak aktualnie wyglądają trawy pampasowe od Kasi-Bawarki
długo były zielone, na razie nic nie tnę, obserwuję, bo nie mogę sobie przypomnieć, jak to było w Irlandii, czy cięli je, czy tez coś z boku suchego było. No i czy zakwitną w tym roku, jak przeżyły

Mirkowy ogród (początki) 13:21, 21 lut 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
O widzisz,podałaś mi pomysł na stipę w donicy. Zastanawiałam się gdzie posadzę.
Fajnie w donicy wygląda tylko nie kwitnie.Ale włoski ładnie się prezentują.

Jeszcze Rozplenica Majesti stan na dziś rano
Ma około 5cm.wys.
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:51, 21 lut 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Madżenka
niestety nie do końca, dużo traw jeszcze do cięcia, zapowiadają dobrą pogodę, z deszczami wprawdzie, ale ciepło. Powiem, że po przerwie dość ciężko w rytm ogrodowy wejść.
Było cudownie, ptaki tak świergoliły, że uszy bolały, kosów pełno, kukułka tez była, czasami przystawałam w pracy i chłonęłam widoki i słońce

Elaty już zielone w środku, molinie dawno wycięte, miskanty też już tnę, bo potem cebulowe zdeptam
Marzenko, jest news, ta bordowa rozplenica Samba- większa od Rubrum, po cięciu ma żywy, piękny środek, jesli ruszy, to będę w szoku

Ciekawa jestem czy samba ruszy

U Cicbie jednak jest zdecydowanie cieplej, mój ogród jest kilka dni opóżnione względem Twojego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies