Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

AniMa 09:44, 05 kwi 2017

Na rabacie przy placyku widać rozmiar szałwii, widać tez seslerię jesienną kupowaną w Wojsławicach od Finki (mimo mocnego podzielenie przeżyła), podobnie kupione w Wojsławicach hakone - żyje (tylko te kupowane w Wojsławicach przezimowały, pozostałe to susz)

Chociaż z tym "widać" to sama z sobą bym polemizowała
AniMa 09:46, 05 kwi 2017

Kawa napisał(a)
no to u mnie trawy jeszcze mocno śpią
nic a nic
a stipa to pewnie padła buuu

Kami tez tak myślałam...i już część nawet wykopałam a okazało się, ze między uschniętymi kawałkami są żyjące - podzieliłam, dałam do doniczki z dobrą ziemią i niech sobie podrośnie - jak coś z nich będzie to z powrotem wrócą na rabatę
AniMa 09:56, 05 kwi 2017

Rozplenica wsadzana późną jesienią też żyje:

dzielić już taką kępę czy jeszcze nie?????

I bardzo mizerny - do przesadzenia - rodek, który miał być cunnighan white a zaczyna od różowych pąków. Zaskoczył mnie, bo jest naprawdę nędzny... Po radach Iwonki zaczęłam go ratować, ale wiem, że muszę go dać w inne miejsce. w obecnym ma za dużo słońca....
AniMa 09:59, 05 kwi 2017

Tulipany pod oknami kuchennymi trochę przystopowały....

Dzisiaj chłodniej, ale wybieram się na kolejne plewienie....
Milka 11:01, 05 kwi 2017

Ja tam chwastów nie widzę!
Hakonki teraz szybko ruszą, co do rozplenicy, jak chcesz więcej dziel, jak ma być ogromna kępa, to nie.
Odnośnie rodka, kup Florovit dla Iglaków, w płynie, proporcja 1do 10, tym roztworem pryskaj liście, co tydzień, az nabiorą wigoru.
Sprawdź czy nie ma sucho i wszystko pod nim usuń, niech tylko ziemia będzie, daj tez nawóz długo działający, wtedy odżyje. CW na początku ma pąki różowe, potem bielej, wię może tak byc, tylko liście mi nie pasują i pokrój, bo on sam z siebie rośnie w kulę
AniMa 11:15, 05 kwi 2017

Ok. dzisiaj zrobie zdjęcia tyłu z chwastami

Odnośnie rodka:
Kupiłam za marne pieniądze u jakiegoś starszego pana co kątem przy ryneczku stał.....może dlatego...już wtedy nie wyglądał idealnie ale chciałam go ratować...posadziłam tak jak na O. przykazane ale chyba w zbyt słonecznym miejscu...
Irenko a myślisz, że mogę go jeszcze teraz - jak zaczyna kwitnąć przesadzić w lepsze miejsce????
Tusiala 11:27, 05 kwi 2017

Ja już dzieliłam i rozplenice i misknaty
Milka 11:35, 05 kwi 2017

AniMa napisał(a)
Ok. dzisiaj zrobie zdjęcia tyłu z chwastami

Odnośnie rodka:
Kupiłam za marne pieniądze u jakiegoś starszego pana co kątem przy ryneczku stał.....może dlatego...już wtedy nie wyglądał idealnie ale chciałam go ratować...posadziłam tak jak na O. przykazane ale chyba w zbyt słonecznym miejscu...
Irenko a myślisz, że mogę go jeszcze teraz - jak zaczyna kwitnąć przesadzić w lepsze miejsce????

Słońce nie ma znaczenia, przeciez ja mam tez na słońcu, dziś po 5 latach wręcz ogromne, mam w cieniu i tez ok.
Teraz go nie ruszaj, jak przekwitnie przesadzisz.
Pilnuj aby miał mokro w korzeniach, to podstawa zdrowia, zobaczysz, ruszy, jak mu pomożesz...nie foc tych chwastów, starczy mi moich
Makusia 11:40, 05 kwi 2017

Stipę masz piękną! Dobrze rozumiem, że to zeszłoroczna i tak Ci przezimowała???
AniMa 12:20, 05 kwi 2017

Milka napisał(a)

Słońce nie ma znaczenia, przeciez ja mam tez na słońcu, dziś po 5 latach wręcz ogromne, mam w cieniu i tez ok.
Teraz go nie ruszaj, jak przekwitnie przesadzisz.
Pilnuj aby miał mokro w korzeniach, to podstawa zdrowia, zobaczysz, ruszy, jak mu pomożesz...nie foc tych chwastów, starczy mi moich

Ok. to będzie podlewanie, i psikanie Nawóz już mam
Dziekuję Irenko...

Za chwasty się po kolei zabieram....na razie wyrywam z tujek, które nie zasypałam korą....