Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 15:38, 28 mar 2016

Do góry
Och kochana zależy jakie odmiany ale średnio metr.
Metr od tui i metr od siebie, ale odmiana Bobo jest mniejsza i można zmniejszyć.
Polecane drzewa i krzewy liściaste 15:37, 28 mar 2016

Do góry
Prunus 'Umbraculifera" - wiśnia o koronie kulistej.

Karol stosuj prawidłowe nazewnictwo w wątku tematycznym.
W jakiej odległości sadzić? 15:36, 28 mar 2016

Do góry
Podłoże żyzne lekko kwaśne w dołek i żadnych nawozów a tym bardziej długo działających. ja w ogóle takich nie stosuję.
Rutewka Delavay'a (Thalictrum delavayi) 15:27, 28 mar 2016

Do góry
U mnie ruszyły orliki, tojady i ostróżki.
Wrzośce - Erica 15:19, 28 mar 2016

Do góry
Tak, ja wiem.

Rosną w plastiku, sama je załatwiłaś. Wrzośce lubią się zakorzeniać pędami a tutaj niby jak to mają zrobić?>
Lubią przepuszczalną glebę, a tutaj skoro jest brezent to woda nie paruje tylko wszystko się "kisi".

Spójrz na zdjęcie z 23.07 i zobacz czym się różni twoja uprawa od tej powyżej.
Nie rób tego więcej, bo twoje podejście do ogrodnictwa jest niewłaściwe, Chodzi o zdrowie roślin nie o twoją wygodę w kwestii chwastów.

Jeszcze mi przyszło na myśl. - mogłaś ugotować rośliny jeśli rosły w tamte lato, ponieważ taki plastik się mocno nagrzewa, a woda w ziemi razem z nim. Więc korzenie się ugotowały.

Mata szkółkarska nie służy do wykładania nimi rabat w ogrodzie, a miejsca w szkółkach, gdzie są ustawiane rośliny w doniczkach do sprzedaży.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Rabaty się ściółkuje ściółką organiczną a nie plastikiem, musisz to zrozumieć. jeśli chcesz dalej zajmować się ogrodem

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 15:16, 28 mar 2016

Do góry
Poobcinać te uschnięte liście w pół. Rozgrzebać i zobaczyć czy nie mają kopczyka z kory, jeśli jest, wygrzebać nadmiar kory. Podlać, czekać aż wypuszczą nowe liście.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:04, 28 mar 2016

Do góry
Nie, nie możesz, jasno napisałam że w cieniu nic nie urośnie, tylko ewentualnie ta co napisałam. Lepiej w słońcu co innego zastosować bo na słońce ta trawa się nie nadaje.
Cena jest taka, jaka powinna być.

Tania trawa ma nasiona których wydajność jest dużo mniejsza i nie patrz na cenę mieszanki, tylko jaką powierzchnię nią obsiejesz. Liczy się wydajność nasion. Co z tego że kupisz nasiona tanie, skoro musisz ich k upić więcej, albo wyjdzie z nich pastwisko z koniczyną. Liczy się jakość nasion w mieszance a nie taniość.

Na słoneczne stanowisko kup Galę.

Galą - Rasen 10 kg obsiejesz 500 m za 292 zł, a tanią mieszanką 200 m2 za 120 zł.

Przelicz sobie ile na metr i prosto. Jak wół widać, umiesz chyba liczyć? Myślenie jest błędne więc wyłuszczyłam temat w prosty sposób
Ogródek warzywny na balkonie 15:02, 28 mar 2016

Do góry
Wszystko w jednej donicy, tylko szerszej, nie ma czegoś takiego jak minimalne wymiary, wymiary zależą od tego co chcesz uprawiać i od wielkości brył korzeniowych drzew.
Nawożenie, zasilanie trawnika 15:00, 28 mar 2016

Do góry
Nic nie poradzę, bo w cieniu trawnik nie rośnie.
Ogródek warzywny na balkonie 11:04, 28 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Hakuro ma tutaj za niski pień, trzcinniki wręcz ją przytłaczają swoją wysokością.
Trzcinniki czy nawet coś innego (ja nie lubię trzcinników) powinny być bliżej pnia moim zdaniem.

Przede wszystkim podtswowy błąd to umiejscowienie wierzby na środku, gdyby była większa można by się pokusić o symetrię, ale w tym przypadku - niedobrze.

Jeszcze najmniej radykalne wyjście - przesadzić trzcinnkiki po obu stronach pnia, są za bardzo zorstrzelone.
Ale ja proponuję inne wyjście

Dwa jednakowe gatunki np Pendula i kulka - np. miłorząb.
Generalnie mój wniosek jest taki, donica jest za mała.

Danusiu dziękuję za podpowiedź. Ja tez uważam że donice sa za małe ale jak zbijalam je w ub roku wydawało mi sie ze wystarcza. No i M. będzie niezadowolony. Ja w kazdym razie jestem gotowa na zmiany A jakie powinny być minimalne wymiary do nic ?
Wieczorem spróbuję rozrysowac ten układ ponownie bo nie do końca widze jeszcze reszte rozrysowanych roslin. Jeszcze tylko pytanie: czy ta kulka milorzebu miałaby być w tej dużej donicy czy w osobnej ?????
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:42, 28 mar 2016

Do góry
Jedynym gatunkiem, który znosi cień jest Poa supina czyli wiechlina niska, jeśli jest jakaś mieszanka z tym gatunkiem, to ją zastosuj.

Koszenie trawnika w miejscach zacienionych - wysokie, powyżej 5-6 cm, wtedy zielone źdźbła będą miały większe możliwości kumulowania słońca.

Kup Majestic Royal z wiechliną niską firmy Kiepenkerl.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:32, 28 mar 2016

Do góry
W miejscach zacienionych trawnik będzie marniał i wdawał się mech. Ja to przerabiam i co dwa lata wymiana trawnika.

Trawnik kocha słońce i nie ma czegoś takiego jak mieszanki do cienia. To tylko chwyt reklamowy.
Zantedeschia - cantedeskia, kalla, kalia 10:26, 28 mar 2016

Do góry
To może być szok termiczny, związany z przewożeniem rośliny zbyt niska temperatura na zewnątrz i w samochodzie), albo zbyt ciepło w domu. Może być zbyt sucho w ziemi.
Jeśli sucho zanurz całą doniczkę w wodzie na pół godziny, wyjmij i niech odcieknie.
Białe plamki to być może po prostu uszkodzenia mechaniczne związane ze zgnieceniem liści.

Zetnij pożółkłe liście i marne kwiaty. Obniż temperaturę, nie ustawiaj na słońcu tylko w cieniu aż się roślina zaaklimatyzuje.
Coś jeszcze, coś więcej... 08:46, 28 mar 2016

Do góry
Zającu, jakie ty masz wielkieeee oczyyyy!
Handmade by Elka 08:37, 28 mar 2016

Do góry
Ślicznie, koniecznie przyszłam zobaczyć zdjęcie z tatą
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:08, 27 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na szkoleniu powiedzieli: nigdy na wiosnę głębokiej wertykulacji czy tego co zrobiłaś, nigdy tym bardziej na krzyż.

Ale nie zabiłaś trawnika, dałaś mu mocno w kość, ale trawnik to mocny gość.

Zniesie wiele, będzie się podnosił. Lej teraz wodę.

Dziękuję,będę lała.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:19, 27 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

piękne zdjęcie, koniecznie do albumu rodzinnego pozdrawiam świątecznie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:02, 27 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Piekne zdjęcie! Buziaki na Swięta dla pieknych Pań !
Choroby i szkodniki buków - buk, Fagus 11:58, 27 mar 2016

Do góry
Ja się nie znam na tym. poczekaj na odpowiedź Mazana-Walerka.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 11:56, 27 mar 2016

Do góry
Lekka wertykulacja, głębszą robimy we wrześniu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies