Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:05, 14 lut 2019

Do góry
Dzisiaj udało się znaleźć godzinkę dla ogrodu. Przycięłam hortensje na garażowej, ścięłam Turzyce pagórkowate (bo lada moment zaczną wypuszczać nowe źdźbła), przycięłam rozplenice.
To fajny czas. Codziennie pojawia się nowy zwiastun wiosny.

Przegorzan

Parzydło leśne

rozchodnik olbrzymi

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:29, 14 lut 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)
Dziękuję za wizytę i poradę, boję się, że jak takie temperatury naszły (w weekend ma być +12oC) to już chyba za późno na cięcie będzie?

Może tak być. Wtedy wstrzymaj się z podkrzesywaniem do czerwca.

Mój największy klon Ginnala wygląda tak (cały nie zmieścił się w obiektywie)

W ogródku emerytki 18:04, 14 lut 2019

Do góry
Żelazne ciemierniki

W ogródku emerytki 18:02, 14 lut 2019

Do góry
Po zimie moja ziemia jest pełna kamyków, ale między nimi widać tulipany i narcyzy

Wrzośce po zimie nieźle wyglądają"D

Ubiorek wiecznie zielony będzie niedługo kwitł:
W ogródku emerytki 17:54, 14 lut 2019

Do góry
Dziś było u mnie cieplutko / + 10 /, świeciło słońce i nie wiało:G
Wyszłam / opatulona / poszukać wiosny i znalazłam nieśmiałe początki
Wszystkie róże przetrwały zimę / nie były owijane /, mają maleńkie pączki

Oliwnik też się obudził

To jeden z rozchodników
...uDany ogród 17:43, 14 lut 2019

Do góry
Aldona40 napisał(a)
O jaki zbieg okoliczności, bo ja też siedzę z herbatką tylko na ogrodowisku i poszukuje inspiracji dla swojego ogrodu bo już od tego myślenia to nie wiem co z czym posadzić, żeby to miało ręce i nogi .
Co rusz to inna koncepcja, ale to cała Ja

No ja też na ogrodowisku, ale pod kocykiem
Muszę się wygrzać, bo spociłam się okropnie, a jednak nie jest super ciepło, ale nie narzekam było idealnie do pracy
Ja też trochę będę przesadzać i jak zdążę to już jutro. Ziemia rozmarzła, a jeszcze nie wszystko ruszyło to chyba najlepszy czas. Koniecznie muszę przenieść dwie pnące róże, kilka tawuł i dereni i...i...i
Najlepsza jest intuicja i inspiracje. Jakoś do tej pory tak działam i chyba nie wychodzi najgorzej chociaż czasami człowiek posadzi, a potem się okazuje że coś w opisie miało mieć 50 centymetrów, a ma 100 Albo kolory pomylone. Ja nie za bardzo lubię żółty w ogrodzie. Kiedyś jeszcze w poprzednim ogrodzie zamówiłam worek krokusów i zrobiłam sobie łączkę biało niebieską... o jakie było moje zaskoczenie jak lasek mi się zażółcił na wiosnę
Ja bardzo lubię planowanie i przesadzanie i ciesze się ogromnie, że ogród nigdy nie jest skończonym dziełem i można przy nim pracować i wyżywać się póki starczy sił. Moja koleżanka dzisiaj poszła zrobić pazurki, a ja moim zrobiłam kąpiel borowinową
Sezon czas zacząć!

Sezon 2017 u Hanusi 17:23, 14 lut 2019

Do góry
Aniu, sarny jeszcze dadzą znać o sobie. Nawet się nie łudzę co do tego.
Ale może jednak poszły w inny rejon? Koło naszych ogródków ruch się zrobił w tym roku, bo gmina działki sprzedała, i ludzie karczują, i sprzęt głośny chodzi.
Najbardziej chętne one były na tulipany i krokusy, smakoszki po prostu.

Zobaczymy co się uchowa.

Spokojna zima była, jak dotąd nie było niespodzianek. I niech tak zostanie. Na tę porę mój las tak wygląda

...uDany ogród 17:13, 14 lut 2019

Do góry
Aldona40 napisał(a)
Witaj Danusiu

Ja trawy obcinam w marcu, i wiele razy mi już zdarzyło się obcinać jak wypuszczały młode przyrosty tylko wtedy muszę uważać by ich nie uszkodzić. Mnie też już korci aby te moje trawy obciąć, ale to jeszcze za wcześnie. Jeszcze Danuś musimy troszkę popatrzeć na te nasze brzydkie trawki

Jak dzisiaj pochodziłam sobie po ogrodzie, to widzę ile czeka mnie pracy (przesadzania, rozsadzania itp. ) Byle tylko kręgosłup nie bolał, to po mału się zrobi

Hej Aldonko
Ja najczęściej cięłam pod koniec marca, ale jeszcze przed tym jak ruszyły. A w tym sezonie jakoś mnie drażnią. Poczekam jeszcze trochę, Wytnę chyba tylko spartynę , bo będę ją wykopywała, więc nic jej nie zaszkodzi
Ja też pochodziłam i zrobiłam sobie plan działania. Mam tendencje do zrobienia wszystkiego na raz, ale już wiem że mój kręgosłup tego nie lubi
Podzieliłam sobie ogród na kwatery dokładnie 6 i tak zamierzam dbać od tego roku o ogród. Dziennie jedna część i jakoś to będzie. Dzisiaj tylko miałam zryw i wycięłam wszystko co było do podcięcia. Teraz sprzątam kolejno.
Jutro Mały jedzie ze mną i pomoże mi wywozić te ścinki na kompost i na ognisko. Z pewnością pójdzie szybciej
Ja mam od kilku lat problemy z kręgosłupem i muszę uważać żeby go na początku sezonu nie przeciążyć, bo potem będę miała problemy żeby w ogóle coś zrobić. Dzisiaj po powrocie M mnie nasmarował i siedzę z herbatka pod kocykiem.
Cieszę się, że można już coś zdziałać w ogrodzie

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:07, 14 lut 2019

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Jak ładnie tam gdzie zrobiłaś fotkę na szybko, chyba nie widziałam tego zakątka...

Widziałaś Basiu i to nie raz
Wrzucam parę fotek sezon 2018 z tego właśnie miejsca. Jak tak patrzę na te zdjęcia to jesienią sporo zmian tam wprowadziłam. Trzecie zdjęcie rabata w trakcie rewolucji
Przerwa na kawę... 16:54, 14 lut 2019

Do góry
Mój perukowiec - drzewko tak pod 5 metrów wysokie. Poradzcie mi czy mu ten pień ogolić z tych 4 gałązek czy go tak zostawić. Nie wiem co z nim zrobić. Korci mnie przycięcie ale w lato będzie płot widać. Tak to trochę przysłaniały listki. On nie ma odrostów od dołu - dziwak trochę
...uDany ogród 16:42, 14 lut 2019

Do góry
Jutro czeka mnie ciąg dalszy porządków , mam nadzieję, że pogoda pozwoli. Od soboty musimy wziąć się za drzewa, dlatego taką drobnicę muszę jutro podgonić

...uDany ogród 16:38, 14 lut 2019

Do góry
Kaliny

Bazie są coraz większe

leszczyny

...uDany ogród 16:36, 14 lut 2019

Do góry
Rośliny coraz bardziej czują wiosnę i wychylają łebki z ziemi

Ciemierniki też ruszyły z kopyta

...uDany ogród 16:32, 14 lut 2019

Do góry
Zaczęłam sprzątać kolejno rabaty, przegrabiłam kretowiny i spulchniłam ziemię, ale do końca ho,ho.
Na koniec zaczęło padać i nie zdążyłam pozamiatać ścieżek, tylko zgrabiłam.
Powoli zaczyna wyglądać

Teraz tylko trawy, róże i hortensje, ale to jeszcze nie teraz
Chociaż trawy już są tak paskudne, że mnie korciło chwycić sekator. Do kiedy czekacie z trawami?
...uDany ogród 16:27, 14 lut 2019

Do góry
Dzisiaj wreszcie dało się jechać do ogrodu, śnieg się prawie stopił i nie padało. Pojechałam na trochę wyszło ponad dwie godziny, teraz ledwo się ruszam...nie mam kondycji wcale ...

Mimo zakwasów jestem bardzo zadowolona. Ptaki śpiewały, a ja się dotleniłam Wycięłam wszystko co dałam radę sama. I ogarnęłam część , reszta jutro.
Nie wiem co by było jakbym na jesień nie wycięła bylin, nawet nie chcę myśleć...dzisiaj tylko usunęłam kilka kęp irysów i resztki po bodziszkach.

Pierwsze było tak

Potem tak

Na koniec tak

Rododendronowy ogród II. 16:27, 14 lut 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)

ale piekna ta fotka
ach wiosenka juz idzie do nas

Piwoniowe rozwazania przeczytalam i fotkami sie pozachwycalam ale Ty ich duzo masz i same pieknosci

pozdrawiam serdecznie
Ogród Muszelki 16:24, 14 lut 2019

Do góry
Wstawię jeszcze dwa zdjęcia tego Półwyspu z „naszą zatoką” (widzianą z góry i z dołu).

Ogród Muszelki 16:21, 14 lut 2019

Do góry
UrszulaB napisał(a)

jakie miejsce najbardziej warto zobaczyć? Z góry dziękuję i pozdrawiam

Zdecydowanie najbliższym sercu miejscem na Maderze jest dla nas Półwysep św. Wawrzyńca (Ponta de Sao Lourenco). Wracaliśmy na niego kilka razy. Przeszliśmy go wzdłuż, wszerz, w górę, w dół - kilka razy
Wypatrzyliśmy na nim pustą, małą zatoczkę. Nadaliśmy jej nawet swoją nazwę Po każdej wędrówce, schodziliśmy do „naszej zatoki” i pływaliśmy w Oceanie. Aż dziw, że nikt, oprócz nas, nie wpadł na taki pomysł!

Na fotografii - Półwysep św. Wawrzyńca.

Ranczo Edy 16:18, 14 lut 2019

Do góry
Walentytnkowe buziacki dla Was! Zamiast serduszka coś innego.
Sezon 2017 u Hanusi 16:13, 14 lut 2019

Do góry
Kociamamo! Wolałabym zwracać się po imieniu, ale cóż, wolny wybór. Bardzo mnie cieszy Twój wpis, jak to nie wiadomo w którym miejscu kraju jakieś pomyślne fluidy brykają.
Moje ranniki już na wierzchu, jeszcze nie wszystkie, ale te co były najbliżej słońca już są. Krokusy też już niektóre na baczność stoją.
Mam nadzieję, że w sobotę będą ciekawsze zdjęcia, bo zamiar na wyjscie plenerowe jest, a i pogoda się zapowiada akuratna!okusy tez już niektóre na baczność.
Chciasłabym zastać taki widok, ale to dopiero w połowie marca będzie.

Dziś archiwum

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies