Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Great Dixter - Anglia 21:53, 11 lut 2019

Do góry
Na trawniku przed domem rośnie obwódka z lwich paszczy która z daleka woła kolorami.

przyjrzałam się bliżej i widać że w roślinki są powbijane gałązki żeby rośliny się nie pokładały.

Do ogrodu wchodzi się z boku domu przez tzw wgłębnik - niestety w czasie kiedy ja wchodziłam weszło sporo osób i trudno było zrobić zdjęcie.

Ogród Muszelki 21:50, 11 lut 2019

Do góry
Grażynko, na fortepianie i flecie poprzecznym.

Ostatnio ucieszyłaś się z kamienia. Dlatego poszukałam dla Ciebie jeszcze fajniejszy okaz Też z Madery. Był wyższy ode mnie (a do niskich nie należę).
Super byłby na ciurkadełko, nie?

Sałatka pokrzywowa 21:48, 11 lut 2019

Do góry
Mgduska napisał(a)

Mój ogród powstaje powoli. Daję czas sobie i jemu Obserwuję, jak zmienia się okolica, nasłonecznienie, używam sobie tę moją przestrzeń. Główna ścieżka sama się wydeptała, zarys rabat też ukształtował się jakoś tak mimochodem - myślę więc, że jest to układ optymalny (chociaż mam zakusy na odgryzienie kawałka trawniczka, żeby róże miały wygodniej ).
Ja jestem z zawodu projektantem (ale nie ogrodów) - ale nigdy nie zaprojektowałam żadnej rabaty na papierze, chociaż tak POWINNO SIĘ działać. Myślę, że jednak znacznie przyjemniej jest ogród budować, niż go tak po prostu mieć. Czasem pytam mojego małżonka - Słuchaj, a co my zrobimy, jak już wszystko SKOŃCZYMY?! Straszna wizja

W ogrodzie zawsze coś jest do zrobienia do zmiany do odnowienia, więc sie nie obawiaj nudy na pewno nie będziesz miała
Great Dixter - Anglia 21:47, 11 lut 2019

Do góry
Końcem czerwca 2016 r. i ja miałam szczęście odwiedzić ten ogród.

Dla odwiedzających ogrody a szczególnie dla ludzi interesujących się ogrodami
a także ich historią jest to chyba najbardziej pożądany ogród do obejrzenia.

Wszystko pewnie za sprawą ostatniego właściciela Christophera Lloyda który wciąż pozostaje obecny w pamięci wielu ogrodników czy też pasjonatów.
Oczywiście ogród ale też dom są spójną wartością.

Na mapie wycieczek ogrodowych nie da się pominąć takiej perełki .
A że się nie da pominąć to do ogrodu ściągają tłumy.

Historię ogrodu opisała Gabrysia na początku i Danusia w artykule
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/35-ogrody-angielskie-great-dixter-gardens.

Ogród opisany jest też na wielu forach ogrodniczych.Był też świetny serial o ogrodach angielskich / brytyjskie ogrodu na przestrzeni wieków/ a jeden odcinek był poświęcony właśnie temu ogrodowi.

Bryła domu jest bardzo charakterystyczna i liczy kilka wieków.
To co urzeka to kompozycje z licznymi doniczkami ustawiane przy wejściu.
Te donice stale się wymienia i komponuje.

Majówka na Majówce 21:35, 11 lut 2019

Do góry
Pierwsze oznaki wiosny - reszta pod śniegiem jeszcze i goście
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:35, 11 lut 2019

Do góry
Tak wiem, podlewalam 3 razy dziennie, bo prawie ze wcale deszcz nie padal.
Przy podlewaniu widzialam, ze sie niektore nasiona poprzesowaly w kupke. Wiec myslalam, ze te kepy sie przez to takie porobily.

Po 7 dniach zaczely pierwsze trawy wychodzic.
Tak to wygladalo po 10 dniach:

A tak po 4 tygodniach, dlatego zaczelismy ciagle podsypywac nasiona aby te plamy pozamykac.

Jak juz dzisaj rono pokazywalam, trawa sie teraz ladnie zrosla, ale brzydko to wyglada i chodzic po tym nie idzie
Ogród z uśmiechem 21:33, 11 lut 2019

Do góry
jolanka napisał(a)
Modraszka, mazurek, sójka, mazurek

No brawo, fantastyczni goście.
Ale i oko fotografa świetnie w kadr je ujęło
wielkie brawa!!
pozdrawiam Jolu
Ogrodowe szaleństwo ... 21:30, 11 lut 2019

Do góry
Nowalijka napisał(a)
Zakwitł ciemiernik który dostałam od Tereski(Tess).

Ode mnie?

Igielnik 21:25, 11 lut 2019

Do góry
To zdjęcia z dzisiaj. Raczej roztopy niż malowniczy puch.

Ja do Was w takiej sprawie. Chciałabym się zasłonić w sezonie ciepłym od drogi przed przechodniami, za płotem jest chodnik i droga osiedlowa asfaltowa. Mam w tym miejscu bardzo trudne warunki, bardzo słaba ziemia (nie będę wymieniać) i wody gruntowe na 30 m i 100% słońca. Wolę dopasować się do warunków niż na odwrót. Nie mam siły ani mocy przerobowych na usunięcie aktualnych nasadzeń, chciałabym je tylko zliftingować czymś łatwym w obsłudze i niewymagającym. Działkę mam dużą, a od frontu nie lubię pracować z uwagi na słońce.

Jest tak: od ogrodzenia posadzony kilka lat temu "żywopłot" z miksu krzewów: jaśminowce, tawuła von Houtte'a, kaliny, suchodrzew, lilaki. Rośnie to baaaardzo wolno. Po środku rabaty są brzozy zwyczajne, mają około 10 m wysokości, pod nimi barwinek pospolity + chwasty, a brzegiem od strony ogrodu obwódka ze złotolistnej tawuły japońskiej.
Ten najdorodniejszy krzew to właśnie tawuła von Houtte'a, którą chcę posadzić w dwóch rzędach pod brzozami. Tylko ona sobie jakoś radzi, nie mdleje w upały itp. Żeby nie było smutno myślałam o dodaniu kilku sztuk rosa glauca (mam w ogrodzie, lubię, daje sobie radę). Żeby nie było nudno to od strony ogrodu dołożyłabym bez Mayera, ewentualnie jakieś berberysy (są ładne, ale te kolce!!!)
Co myślicie o takim rozwiązaniu? Ten bok działki ma około 25 mb.
Cały ogród mam raczej nie "ogrodowiskowy", mało formalny, taki trochę dziki. Nie mam wewnętrznej potrzeby go uładzać.

Dodam jeszcze, że od bramy do pierwszej brzozy po lewej stronie rośnie posadzony rok temu szpaler tawuły szarej, jako kontynuacja szpaleru po drugiej stronie podjazdu.

Za zakrętem, brzozy przechodzą w szpaler świerków serbskich (kolekcja choinek bożonarodzeniowych), przed świerkami też chciałam dać w barwinek tawuły szare (bo są niższe) z bzem Mayera, może jakieś róże pomarszczone (ale się zastanawiam, żeby z rozłogami potem nie walczyć). Cała rabata, aż do końca jest obrzeżona tawułą japońską.

Za szpalerem świerków żywopłot zmienia się na choinę kanadyjską i leśne, mieszane nasadzenia w sosnowym lasku.

Kwiaty we włosach 21:24, 11 lut 2019

Do góry
Elu koniecznie muszę zobaczyć to cudo.
Jeszcze kilka ujęć przyrody.

Przerwa na kawę... 21:23, 11 lut 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ależ tych cebulowych tam masz! Zarzęsienie. Zazdroszczę braku śniegu. U mnie wciąż zalega.
Miłego tygodnia.
u mnie śnieg tylko w jednym miejscu resztka z odśnieżania podjazdu. Jest dobrze krokusków mam tam z 250 sztuk. Marzyło mi się małe poletko. Wsadziłam część w trawnik. Bardzo jestem ciekawa czy coś z tego wyjdzie a trawa nie zagłuszy krokusów. Na razie sporo ich wyszło. Co dziwne sadziłam pojedyńczo a wychodzą tak jakby podwójnie...
Wizytówka - Żwirowy ogród na skarpach.... 21:16, 11 lut 2019

Do góry
Luty
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 21:16, 11 lut 2019

Do góry
i wiosna w domu
Igielnik 20:43, 11 lut 2019

Do góry
Malownicza jest tegoroczna zima.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:40, 11 lut 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Wczoraj miałam Gości Ogrodowiskowych i takie cudne elementy do dekoracji domku dostałam
Dziękuję bardzo

Ale to ładne, lubię takie kolory
Domek ze szprosami nabrał sznytu
Ogród zalany przez sąsiada 20:38, 11 lut 2019

Do góry

Moja rabatka latem
i obecnie
Majówka na Majówce 20:31, 11 lut 2019

Do góry
Haniu wstawiam jabłonki, mam nadzieję, że cokolwiek widać, czy coś z nimi robić? one są dość niskie takie ok 140-150cm
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:20, 11 lut 2019

Do góry
I tak to wygląda na tą chwilę

Już jest pomysł na ogarnięcie troszkę tego błotka przy samym budynku, może uda się w sobotę, bo eMuś obiecał podłogę zrobić w tygodniu po pracy....zobaczymy czy zdąży....
a żeby nie było tylko o budowie to mam trzy fotki z ogrodu, bo bażanta polowałam, ale nie udało się cuknąć dobrej ostrości

mój biedny inwersa non stop przez kreta podkopywany
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:16, 11 lut 2019

Do góry
a tu czary mary

i błocko widać też

to niebieskie pod nogami to nie niebo spadło nam na głowę tylko folie usunięte z pleksi
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:13, 11 lut 2019

Do góry
Z dalsza tak teraz to miejsce wygląda

Dzisiaj pogoda nas nie rozpieszczała, wiało paskudnie i zimno, ale wytrzymało bez deszczu
udało się dokończyć z dachem

przez krótką chwilkę nawet błękit się pokazał
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies