Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 13:39, 10 lut 2019

Do góry

Witam wszystkich forumowiczów.
Poszukuję odpowiedzi.
W załączniku dołączyłem zdjęcia. Nie wiem co robię źle. Dlaczego trawnik tak wygląda. Cały pożółkł. Koszenie trawnika raz dwa razy w tygodniu. Nawożenie trawnika też staram się robić systematycznie. Latem wygląda super każdy podziwia , ale w okolicach lata zaczynają się robić problem z utrzymaniem równego zielonego koloru. Gleba staję się twarda jak skała że problem jest wbić zraszacz.
Poza nawozem stosowałem biohumus, werykulatore w płynie, ale nic nie przynosi oczekiwanych efektów. Może za dużo tych nawozów? Już sam nie wiem co robić.
Na wiosnę na pewno zrobię wertykulację.
Nasiona barenburg watersaver, trawnik ma ok 3 lat.

Sezon 2017 u Hanusi 13:14, 10 lut 2019

Do góry
No i udało się!
Kolorów jeszcze nie ma, ale zadatki na nie są! Krokusy w gotowości, ranniki dźwigają się spomiędzy liści, przebiśniegi pokazują swą biel! Hurra. Jest przedwiośnie!

Tulipany wysadzone w donice już mają kły na wierzchu. Bratki zostawione w donicach z jesieni, są zielone i niedługo zakwitną a te z letniego wysiewu przetrwały i będą piękną rozsadą w marcu. Ogrodowe prace trwały 1 godzinę i zdążyłam sprzątnąć liście tylko ze ścieżki. Inne prace poczekają na kolejną wizytację.

Nadciągnęła zimna mgła i szykuje się deszcz. Trzeba było wracać pod dach. Mimo zapowiadanych jeszcze chłodnych dni w lutym, już czas rozpoczynać sezon ogrodowy.
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:08, 10 lut 2019

Do góry

jaśmin nagokwiatowy

jałowiec chiński Plumosa Aurea
Ogród pod Górą 13:07, 10 lut 2019

Do góry
Troszkę wiosny
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:18, 10 lut 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Wybarwia się ślicznie, ale mój maluszek, w łące posadzony i nie ma tam lekko, raczej wolno do tej pory rósł, ale dopiero dwie zimy u nas więc liczę, że w tym roku sie już rozbuja.
Takie zdjęcia z jesieni znalazłam

I ja mam ochotę na ginnala.
Kupię dwie sztuki na działkę ze stawem.
Przedziwny Ogród 11:52, 10 lut 2019

Do góry
AgataM napisał(a)

Wojtuś jest naszym pierwszym wnusiem Zakochani jesteśmy w Nim bez pamięci Jest taki śliczny....

Dzieci są szczęściem ale wnuki dla dziadków to szczęście do n-tej potęgi.
Absolutnie nie dziwię się Agato Twojemu uwielbieniu
Moja bajka 11:45, 10 lut 2019

Do góry
Katkak napisał(a)
Z takuej wyrzuconej przez morze dechy zrobiłam półkę. Krzywa, z dziurami - dla mnie piękna [img

Morze w specyficzny sposób "obrabia" drewno.
Dobrze, ze łowisz takie okazje. Jeszcze lepiej, że potrafisz zamienić je w cudeńka
Szmaragdowy Zakątek 11:42, 10 lut 2019

Do góry
Nasz grafficiarz KRUK (bo tak brzmi jego artystyczny pseudonim) zostawia swój ślad na różnych ścianach. Ozdobił swoimi malunkami 16 sal na oddziale rehabilitacji neurologicznej w naszym szpitalu. Oczywiście swoją pracę wykonał charytatywnie.
W szkole podstawowej im. Mikołaja Kopernika powstał jego autorstwa, ogromny mural przedstawiający układ słoneczny a w Domu Dziecka jego dzieło ozdobiło jedną z sal zabaw.

Całkiem niedawno grafficiasz kontynuując „temat ornitologiczny” i stworzył kolejne murale, gdzie tematem głównym są ptaki. To już kolejne jego rysunki z ptakami …
(I tu ukłon w stronę naszej Bogdzi….Bożenko to dla ciebie !)

Pierwsza była sówka w oczach, której odbijają się jej marzenia…obraz gór

Potem były kolejne ptaszki…

Prawda, że fajne ! Wszystkie ptaszki mają w swoich niebieskich oczkach jakiś widoczek...
Nasze miasto dzięki temu grafficiarzowi staje się coraz bardziej kolorowe i powoduje, że na zatroskanych twarzach mieszkańców pojawia się uśmiech.
WIELKIE DZIĘKI KRUK-u !!!
W tej chwili miasto zdobi ponad 150 jego prac, od miniatur do wielkoformatowych, kolorowych murali.
Wiem, że nasz grafficiarz to w skali kraju niestety seria limitowana, ale wszystkim miastom życzę takiego, pozytywnie zakręconego „gościa”. Brawo On !!!
Szmaragdowy Zakątek 11:36, 10 lut 2019

Do góry
Czas jest mało ogrodowy więc, tak w oczekiwaniu na wiosnę i tak troszkę dla zabicia czasu artykuł z cyklu „takie cóś do poczytania” (ze specjalnymi życzeniami dla naszej Bogdzi)
No to zaczynamy.

Nasze miasta są różne: stare, nowe…szare lub kolorowe…nowoczesne albo pełne uroczych zabytków. W każdym mieście jest też różna młodzież…Ta normalna, ta „normalna inaczej” u której występują śladowe ilości błyskotliwości umysłowej, są studenci, są sportowcy…są też grafficiarze.
I jak to zwykle bywa z grafficiarzami, swoją „radosną twórczością” demonstrują przynależność polityczną albo promują ukochany klub sportowy.
Są też tacy - typu: „artysta wyklęty”, którzy na murach próbują okiełznać swój ogromny, przez nikogo nie doceniony, wątpliwy talent artystyczny.
Jak u większości populacji ludzkiej wykształciła się u mnie wielka alergia na tego typu twórczość.
Ale nie zawsze tak musi być. U nas jest też grafficiasz, który swoimi graffiti upiększa nasze miasto. Ale jakże inaczej. Maluje wystające, popękane gzymsy, zardzewiałe rury, krzywe płyty. Wszystko, co spotyka na swojej drodze, a jest po prostu brzydkie. I nawet mu to zajefajnie wychodzi!!!
Napotkany przy ulicy ogromny kamień zamienia w gigantycznych rozmiarów czerwoną biedronkę albo uroczego, śpiącego, pomarańczowego liska, a stary, szary mur nagle staje się bajecznie kolorową, podwodną krainą.

Wśród jego twórczości jest mural przedstawiający Matkę Ziemię w objęciach wszechświata

oraz najnowsze jego dzieło - mural będący wizytówką naszego miasta. Przedstawia dwie kobiety – jedną z przeszłości, która pracowała w dawnych zakładach fabryki Krusche&Ender (to nawiązanie do historii włókienniczej naszego miasta) oraz drugą kobietę, tę z przyszłości, która będzie robiła zakupy w powstającym właśnie, nowoczesnym centrum handlowo-rozrywkowym, które budowane jest na miejscu tychże dawnych zakładów włókienniczych.

Jego graffiti to nie tylko kolorowe rysunki na ścianach miasta…te murale niosą także szersze przesłanie. Jego autorstwa jest ogromny, historyczny mural, którego bohaterem jest niedźwiedź Wojtek, który przeszedł szlak bojowy z żołnierzami Andersa.

Jest też "Mural Marzeń" znajdujący się w centrum miasta na którym mieszkańcy czarnym sprayem piszą swoje marzenia np. "zdrowe dziecko", "wycieczka do USA" czy "mój własny dom".
Szmaragdowy Zakątek 11:25, 10 lut 2019

Do góry
zmiana kodu na "3" z przodu....

Ogrodowe szaleństwo ... 10:38, 10 lut 2019

Do góry
Zakwitł ciemiernik który dostałam od Tereski(Tess).

Blaski i cienie nowego życia 10:36, 10 lut 2019

Do góry
ewsyg napisał(a)
A ja nie mam trosk, że coś połamało. Na działkę nie jeżdżę, nic nie widzę, spokój ducha na całego.

Ha.ha
Wiem że masz pięknie
A wczoraj się przeszłam zaglądnąć co z wiosną. Pierwiosnki w zeszłym roku rozsadzałam to ucieszą w kilku miejscach. Hiacynty też już wystają.

Przebiśniegi mam pod magnolią, maleństwa

Ogrodowe szaleństwo ... 10:35, 10 lut 2019

Do góry
No i tulipany i inne cebulowe

Ogrodowe szaleństwo ... 10:32, 10 lut 2019

Do góry
Liliowce i kichawiec

Rozchodnik i monarda

Ogrodowe szaleństwo ... 10:29, 10 lut 2019

Do góry
U nas dzisiaj piękna pogoda, świeci słońce. Byłam już na działce i powiem wam ze juz pracowałam. Przyciełam moją wierzbę, zgrabilam trochę liści, przycielam kocimietke i bodziszka. Idzie do nas wiosna! Oto jej oznaki.
Piwonia

Chryzantemy i kocimiętka

Moja działka na Dębowym Lesie 10:20, 10 lut 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Śliczne ci to zdjęcie wyszło. Zaryzykowałaś rozsiewanie jęczmienia czy nie było tak źle? .

A dziękuję
Ten jęczmień miałam w koszu. Ale w tym roku dam do gruntu.
Ale jak jest wyżej to w promieniach słońca wygląda efektownie.

Moja działka na Dębowym Lesie 10:15, 10 lut 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ania co to za cudo w łąke by mi bardzo pasowało to trwa jakaś czy zboże?

Sylwia to jęczmień grzywiasty. Wygląda efektownie tylko jak jest w tych kłosach.
A po za tym niż specjalnego .
Sezon 2017 u Hanusi 10:01, 10 lut 2019

Do góry
Kiedy mi rano zaświeci w oczy
Lampa, co w dzień się jarzy,
od razu dzień się staje uroczy
wywołując uśmiech na twarzy!

Szczególnie miło ujrzeć promienie
w mojej deszczowej krainie
za oknem widać już poruszenie,
znak, że już zieleń nie zginie!

Bazie leszczyny bujają na wietrze
brzoza już sok tłoczy w górę,
To nic, że noce zimne są jeszcze.
Czas zadbać o swoją figurę!

Nurkuję do szafy, gdzieś stoją kijki, trzeba na spacer dłuższy. Ruszyć trzeba mięśnie, co na sofie siedziały przez czas dłuższy, i wiatru nabrać do uszu.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:59, 10 lut 2019

Do góry
Wiosenna pocztówka

I jeszcze tu sprzątanko mnie czeka.

No chyba widać czemu wczoraj padłam
Rododendronowy ogród II. 09:52, 10 lut 2019

Do góry
Wiosny jeszcze nie zapowiadają ale wiewióra juz się obudziła i biega za pożywieniem . Odkryła w mom ogrodzie świerki tam gdzie jest najwiecej ptasich gniazd, bedą mocno w tym roku zagrozone.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies