Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 10:00, 09 maj 2024

Do góry

Wilczy ogród 09:57, 09 maj 2024

Do góry
Mam też kilka fotek -wiem ,że stale z tych samych miejsc ,ale co tam....wstawię ....w maju ogród wygląda dobrze

Przedogródek -rośliny małe ,bo z podziałów własnych ,więc jeszcze trzeba poczekać na efekt

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 09:46, 09 maj 2024

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 09:45, 09 maj 2024

Do góry

Blaski i cienie nowego życia 09:43, 09 maj 2024

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
Ule dajesz czadu

palibina ciachnij po kwitnieniu, jeszcze się zagęści i urośnie - im bardziej tniesz tym bardziej chce rosnąć bo myśli że jak nie to padnie

reklamówki sadzonek i sadzenie z czołówką? I ż eniby nie szalejesz? hehe
Jeszcze nigdy nie sadziłam po ciemku, pewnie dlatego że zdążyłam paść na pysk brzydko mówiąc zanim się ciemno zrobiło

buźki!

Kochana, daję czadu w hodowaniu roślin z siewek, małych sadzonek i patyczków. Ale potem czekam dwa lata, zanim je rozmnożę mijają kolejne dwa lata nie powiem nawet ile roślin zjadły mi ślimaki. Teraz wiem co sadzić a czego nie.
Z czołówką sadziłam po raz pierwszy ale tu było dużo osób czołówkowych

W tym roku zakwitła jarzmianka z siewki i wszystkie bodziszki żałobne od Ewy sadzone rok temu, mają po dwa kwiatostany narazie, ale się cieszę.
Blaski i cienie nowego życia 09:35, 09 maj 2024

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Azaliowe czary w ogrodzie.
Fajnie prowadzony i klon i lilak.
Swojego lilaka muszę skorygować.

Bodziszka już się rozkręciły.
Coraz więcej pięknych kwitnien.

Miło mi że zaglądasz. Mój ogród jest typowo letni, więc sezon zaczynał się dopiero różami. Trochę teraz wprowadzam wiosny. Najbardziej szaleją pierwiosnki bo lubią mokro. Nagromadziłam więc różne okazy od znajomych dziewczyn ogrodniczek Azalie od zeszłego roku, skromnie, bo tylko dwie, ale w kwitnieniu na bogato się zaprezentowały, mój mokry teren im nie zaszkodził. Obawiałam się że nadmiar słońca przypali a nadmiar wody wymrozi, zupełnie niepotrzebnie. Nabrałam więc odwagi do azalii

Bodziszki się rozkręcą, narazie szukam ich z "lupą", tylko od Madzi większe okazy, nawet obwódkę piwoniom zrobiły
Blaski i cienie nowego życia 09:24, 09 maj 2024

Do góry
anpi napisał(a)

To dobrze, że klon odżył, piękny jest! Może dam radę poczekać z cięciem swojego!

Ula trochę Ci zazdroszczę, że wystarczy Ci 5 godzin snu, jeszcze nigdy po 5-ciu nie czułam się wyspana Ale ja nie chodzę spać przed 24- tą, to pewnie też ma wpływ!

Całe wolne śpię po 5-6 godz. Często popołudniu lub pod wieczór muszę się przespać. Zwykle chodzę spać o 22. Czasem tylko później. Jak dni są zwariowane to różnie bywa

Zapraszam Cię w przyszłym tygodniu na początek różany, Edenki już powoli rozchylają pąki, wczoraj pryskałam sodą na mszyce i mrówki.

Edenkowa przechodziła chyba z 7 razy metamorfozy, czego tam nie było pod różami, a w sezonie najwięcej chwastów. Dlatego zrobiłam pełen minimalizm róże i przywrotnik.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 08:58, 09 maj 2024

Do góry
MartaCho napisał(a)
Asia, nagrasz nam unboxing?
Fajne te Twoje szaleństwa zakupowe..

Za późno. Jedynie taką fotkę mam pakowanie prawie eko A prawie, bo sadzonki co prawda owinięte papierem, ale zabezpieczone woreczkiem. Nie wiem, czy dałoby się w sumie bardziej eko, ale tak, żeby zapobiec wysychaniu.

Kraina spełnionych marzeń 08:17, 09 maj 2024

Do góry
JEST!!! Nareszcie! Moja KORA!!!

Hortensjowo 08:13, 09 maj 2024

Do góry
Magara napisał(a)

Też mi się dziwna opinia pani z CO wydawała.
Omączoną kupuję od kilku lat co roku, po kilka sadzonek. Raz mi jedna sadzonka zrobiła niespodziankę i zimę przetrwała.
W tym roku wysiałam sama. Szukając nasiona trafiłam na niebieskie i białe.
Sadzonki mam mikrusie, zobaczymy czy zakwitną

Jestem ciekawa Twoich wysiewów

Naparstnice zaczynają, pierwsza sprzed domu

Małymi krokami-Ogród Wioli 07:19, 09 maj 2024

Do góry
Żeby nie było tak pięknie to mam problem z bukami

Te starsze niby rosną fajnie ,chociaż teraz z czasem zauważyłam , że ten środkowy jednak nie jest taki sam jak te 2 po bokach.
Wiosną liście ma bardziej wybarwione, mniejsze no i zdecydowanie wolniej rośnie. Widać różnicę z daleka.

A na wjazdowej to już w ogóle lipa

Pierwszy po lewej jest najmniejszy ,bo miał od początku chory pień.

Środkowy super i myślę , że to taki sam jak te 2 na pierwszej rabacie. Bo przyrosty ma duże, ten sam kolor liścia itp.

A ten po prawej coś kiepsko przędzie liście jakby stanęły w rozwoju. Kilka gałązek w ogóle nic nie wypuściło.
W zeszłym roku jakość szybko się przebarwił i zrzucił liście. Chyba padnie, bo rok temu za nim sąsiad wyciął wierzbę,więc musiała być chora

I tak myślę , że tego środkowego z wjazdowej zamienię jesienią z tym środkowym z pierwszej rabaty. Tylko czy się to uda? Jakie buki mają korzenie?
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 07:18, 09 maj 2024

Do góry
Wszystkiego po trochu 06:53, 09 maj 2024

Do góry
mirkaka napisał(a)
kwitnie Montana Mayleen, pachnie

No szok…. Co za powojnik !
U ciebie wyjątkowy
Wszystkiego po trochu 06:07, 09 maj 2024

Do góry
kwitnie Montana Mayleen, pachnie

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 05:56, 09 maj 2024

Do góry

Anna i Ogród 2 05:14, 09 maj 2024

Do góry
Makao napisał(a)
To druga strona rabaty cienisto - półcienistej z azaliami

Czy to jakiś rdest kwitnie na różowo?
Azalia bardzo ładna
Urządzasz cienistą rabatę, lubię cieniste, szczególnie jak mają wilgoć w podłożu, fajnie się wtedy roślinki rozwijają. Ja mam trochę host posadzonych w cieniu, ale pod świerkami i w runiance, i chyba mi w tym roku nie wyjdą, zagłuszone, albo przez świerki zagłodzone Muszę się zmobilizować i poszukać ich , może jakieś kły jeszcze znajdę, to wysadzę z tego miejsca
Za drzwiami do ogrodu... 02:15, 09 maj 2024

Do góry
W październiku powstała też nowa rabata z borówkami.

A spod płotu przesadziłam jagody kamczackie i tam zasadziłam trzcinniki z astrami jesiennymi i ciemiernikami. Na płot daliśmy agrowłókninę, by utrudnić wpychające się krzaki z działki z ugorem i widoczność, bo w pobliżu powstaje ulica Kolor tej zieleni w rzeczywistości nie jest aż tak rażący jak na fotkach, dodatkowo mam nadzieję, że jak rośliny podrosną zasłonią ją i nie będzie rzucać się w oczy, ale po zaczepieniu zastanawiałam się, czy nie byłaby lepsza czarna. Niestety na razie tak musi zostać.

I tym sposobem dobrnęliśmy do roku 2024 i warzywniak prezentuje się tak:

Po lewej widać pryzmę ziemi popieczarkowej w zapasie Czeka mnie jeszcze dosiewka ziemi przy warzywniaku właśnie od tej strony, ale tam jeszcze wyrównujemy teren. Na końcu działki mam pryzmę kompostową i chciałabym jeszcze oddzielić tą część , by nie była tak widoczna. Tak więc jeszcze nie koniec zmian i dopieszczania tej części ogrodu

Za drzwiami do ogrodu... 01:36, 09 maj 2024

Do góry
W roku 2023 nic nie zapowiadało jakichś zmian.

Cienista rabata pod brzozą tak jak trawiasta dostała obrzeże z ekobordów.

Uzupełniałam i korygowałam nasadzenia w obu rabatach.

Pod koniec października 2023 trafiły się z wyprzedaży obrzeża betonowe i ku mojej wielkiej radości nastąpiła kolejna zmiana. Osadziliśmy te obrzeża jeszcze przed zimą

Za drzwiami do ogrodu... 00:55, 09 maj 2024

Do góry
W kwietniu 2022r.
- ponieważ trudne było utrzymanie rabat warzywnych w równiutkich kwadratach , czy prosrtokątach i ich ciągłe kancikowanie, dostały obrzeża z desek z palet, jako rozwiązanie tymczasowe, wiedziałam, że takie niezabezpieczone niczym zadługo nie wytrzymają. Ale na ten moment nie mogłam w nic lepszego zainwestować.
Między tunelem eM zamontował panele drewniane by trochę przysłonić tunel który "świecił swoim półksiężycem" dając nieciekawe tło dla rabat kwiatowych, ponieważ był widoczny z daleka.
Rabacie trawiastej zmieniłam kształt na prostokątny, a pod płotem rabatce z jagodami kamczackimi ułożyłam obrzeże z cegły rozbiórkowej.

W maju utworzyłam nowa rabatę cienistą pod brzozą, wciągając w nią resztkę odciętej rabaty trawiastej i ławeczkę , która wcześniej stała na trawie

Tym sposobem na części warzywnej pojawiało się coraz więcej roślin ozdobnych. Ale miejsc z warzywami nie ubyło Dodatkowo dosadzaliśmy na końcu działki drzewka owocowe, powstawał sadek.

Za drzwiami do ogrodu... 00:26, 09 maj 2024

Do góry
Ciąg dalszy zmian w warzywniaku
Kwiecień 2020

Czerwiec 2020

Rok 2021 był bez większych zmian kształtu, czy zasięgu rabat, jedynie w nasadzeniach( szczególnie w rabacie trawiastej)

Jesienią nastąpiły kolejne zmiany w związku z zakupieniem tunelu z poliwęglanu.Przed rabatą trawiastą pod brzozą powstała podbudowa z bloczków.

Ziołownik spod brzozy przeniosłam na drugą stronę ścieżki, ponieważ był coraz bardziej w cieniu trawiastej rabaty.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies