Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Miłkowo - sezon 2016-2022 06:55, 22 lut 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Która magnolia Ci zakwitnie pierwszy raz po 5 latach?

Leonard messel -tą chciałam mieć, szukałam kiedyś ale marne były i nie kupiłam, może jeszcze trafię, bo przecież nadal ją chcę

Przypomnij jakie masz magnolie , pokaż, podpisz

Daria, magnolia Vulcan. Ma 3 pąki, z wiekiem ma coraz piękniejszy kolor. W końcu chyba się zadomowiła.
Leonard Messel mam 3 sztuki. W tym roku po kwitnieniu ogołocę z dolnych gałęzi, pomoczę je w ukorzeniaczu i wsadzę do donic, jestem ciekawa, co wyjdzie z tego eksperymentu. Mam jeszcze jedną niekwitnącą magnolię, bez nazwy. Koleżanka siewkę przywiozła, taką 20cm, w tej chwili ma 1.5m ale nadal bez pąków kwiatowych.
U Zymona jest duży wybór magnolii, ja miałam szczęście, bo stacjonarnie dorodne kupiłam. Jest śliczna i kwitnie najwcześniej.
http://zymon.pl/pl/c/Magnolie-wysylka/6

Postaram się zrobić pokaz i opis, ale to potrwa, trzeba szukać w folderach.
Na dzień dzisiejszy lista moich magnolii;
Leonard Messel- 3 szt.
Susan- 4szt.
Vulcan- 1szt.
Satysfaction- 1szt.
Aleksandrina na pniu- 1szt.
gwiaździste- 3 szt, z tym że 2 w jednym dołku
Sunsation- 1szt.
Wildcat- 2szt.
Yellow Rover- 2szt.
magnolie parasolowate- 3szt.
Black Tulip- 1szt.
Genie- 1szt,
Pirueete- 1szt.
Rose Marie- 1szt.
magnolia NN- 1 szt.
no to teraz wiem ile ich mam26!!!!
Miłkowo - sezon 2016-2022 19:59, 21 lut 2021

Do góry
Która magnolia Ci zakwitnie pierwszy raz po 5 latach?

Leonard messel -tą chciałam mieć, szukałam kiedyś ale marne były i nie kupiłam, może jeszcze trafię, bo przecież nadal ją chcę

Przypomnij jakie masz magnolie , pokaż, podpisz
Zacisze Alicji 10:56, 21 lut 2021

Do góry
malgorzatakarpacz napisał(a)
Alicjo--mqżesz podpisać białą magnolię--piękna jest chętnie posadzę u siebie -biały zakątek się tworzy--jak długo rośnie u Ciebie?

Małgorzato! Moja biała magnolia to magnolia gwiaździsta, ale nie wiem, czy o nią ci chodziło, bo żółte na niektórych zdjęciach też wyglądały, jak białe.

Zacisze Alicji 22:07, 20 lut 2021

Do góry
marba napisał(a)

Piękna kolekcja magnolii, jak dla mnie ta jest najpiękniejsza. Podoba mi się budowa kwiatu i kolorystyka. U mnie ani jednej, więc będę podziwiać u Ciebie.

Basiu! Dziękuję! Ta magnolia to Satisfaction, zewnętrzna strona płatków jest ciemniejsza, a wewnętrzna bardzo jasna. Też ją lubię i serdecznie zapraszam do mojego ogrodu.
Zacisze Alicji 15:47, 20 lut 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
Mi się najbardziej podoba ta biała magnolia ale wszystkie są piękne, no i niedługo zakwitną

Basiu! Dzięki. Też mam nadzieję, że zima im nie zaszkodzi i zakwitną na wiosnę. Pozdrawiam!
Zacisze Alicji 23:41, 19 lut 2021

Do góry
Mi się najbardziej podoba ta biała magnolia ale wszystkie są piękne, no i niedługo zakwitną
Małymi krokami-Ogród Wioli 12:31, 19 lut 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Wiola te kadry Twoje co wstawiła Juzia to jak pocztówki, piękne u Ciebie zakochałam się w hakonkach. Wspaniale wygląda magnolia. Jak długo ją masz u siebie i jaka to odmiana? Szukam wielopniowego do siebie i myślałam o świdośliwie, nie wiem tylko, która po latach będzie mniejsza, bo właśnie na mniejszym egzemplarzu mi zależy.

Dzięki za pochwały kochana

Magnolia to Susan, rośnie kilka lat,nie pamiętam dokładnie...

To może Świdośliwa Obelisk,ta rośnie jako kolumna, więc miejsca nie potrzebuje dużo...
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:04, 19 lut 2021

Do góry
Wiola te kadry Twoje co wstawiła Juzia to jak pocztówki, piękne u Ciebie zakochałam się w hakonkach. Wspaniale wygląda magnolia. Jak długo ją masz u siebie i jaka to odmiana? Szukam wielopniowego do siebie i myślałam o świdośliwie, nie wiem tylko, która po latach będzie mniejsza, bo właśnie na mniejszym egzemplarzu mi zależy.
Z miłości do brzozy ... 11:39, 16 lut 2021

Do góry
Aggaa napisał(a)

To może z tym coś pokombinujemy . A ja pomyślałąm, zeby właśnie tą belkę pod spodem poprowadzić do pom. gospodarczego i właśnie na nim tą belkę oprzeć. Wtedy belki które są na niej oparte znalazłyby sie jeszcze wyżej.

Po południu naniosę pomysł na rysunek, może coś więcej nam się rozjaśni.

Martuś dziękuję, że jesteś

edit, pomyślałam też by tą belkę pod spodem zrobić stalową, nie drewnianą, byłaby mocniejsza?

fajny pomysł. Tylko martwi mnie szerokość- te 5.6m. Boję się że poziome belki się ugną na takiej szerokości. Trzeba tez to rozrysować z wymiarami- wtedy będzie widać proporcje szerokości do wysokości
Z miłości do brzozy ... 09:33, 16 lut 2021

Do góry
magnolia napisał(a)

Chyba że coś takiego jak pokazałas w linku, ale nie do samego pom. gosp.
Wtedy nie musi być taka wysoka.
To jest całkiem fajne

To może z tym coś pokombinujemy . A ja pomyślałąm, zeby właśnie tą belkę pod spodem poprowadzić do pom. gospodarczego i właśnie na nim tą belkę oprzeć. Wtedy belki które są na niej oparte znalazłyby sie jeszcze wyżej.

Po południu naniosę pomysł na rysunek, może coś więcej nam się rozjaśni.

Martuś dziękuję, że jesteś

edit, pomyślałam też by tą belkę pod spodem zrobić stalową, nie drewnianą, byłaby mocniejsza?
Z miłości do brzozy ... 09:26, 16 lut 2021

Do góry
magnolia napisał(a)
ta wysokość 2.3 wynika z wysokości blaszka? Kurcze, potrzeba wyżej, np 2.6-2.7. Może pergola powinna być tez nad blaszakiem? wtedy koniecznie trzeba dostawić słupy podtrzymujące pergolę tez w środku, czyli jeszcze inna wersja musi powstać. Tylko macie parę, żeby budować coś tak dużego?
Albo zrobić pergolę nad tarasem, a nad blaszakiem poprowadzić tylko belkę nad wejściem do niego- czyli tylko od frontu będzie miała nad sobą podwyższoną pergolę

Martuś tak, wysokość 2,30 to wysokość blaszaka i M nnie chciała wyzej podnosić domku ogrodnika. Za bardzo nie wyobrażam sobie by pergola była też nad blaszakiem, to byłaby mega konstrukcja i chyba niepotrzebne ładowanie kasy. I całość zrobiłaby sie jeszcze masywniejsza, a chyba nie chcemy iść w tą stronę
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:24, 15 lut 2021

Do góry

rodki zwijają się, ale to dobrze

magnolia w pąkach
Z miłości do brzozy ... 11:33, 15 lut 2021

Do góry
albo połączyć to z linku z Twoim rys nr2.
Z miłości do brzozy ... 11:28, 15 lut 2021

Do góry
Aggaa napisał(a)
a może cos takiego ???
http://diyoutdoor.selbermachendeko.com/just-delivered-this-design-would-you-go-for-some-color-in-your-garden/

Chyba że coś takiego jak pokazałas w linku, ale nie do samego pom. gosp.
Wtedy nie musi być taka wysoka.
To jest całkiem fajne
Z miłości do brzozy ... 11:26, 15 lut 2021

Do góry
ta wysokość 2.3 wynika z wysokości blaszka? Kurcze, potrzeba wyżej, np 2.6-2.7. Może pergola powinna być tez nad blaszakiem? wtedy koniecznie trzeba dostawić słupy podtrzymujące pergolę tez w środku, czyli jeszcze inna wersja musi powstać. Tylko macie parę, żeby budować coś tak dużego?
Albo zrobić pergolę nad tarasem, a nad blaszakiem poprowadzić tylko belkę nad wejściem do niego- czyli tylko od frontu będzie miała nad sobą podwyższoną pergolę
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 01:14, 15 lut 2021

Do góry
Zagajanka- Możliwe, że obecna zima przerzedzi

Mgduska- Od sadzonki dużo zależy, ale i od miejscówki. Dlatego ja od pewnego czasu oceniam róże dopiero jak się sprawdza u mnie, na moim terenie

Kasiek- Moje pustynniki, to prawdopodobnie odmiana wąskolistna. Dorastają do 1,5m najwyższy. Kłącza, które kiedyś pokazałaś, były piękne duże, to chyba odmiana olbrzymiego.

Napia- W jesieni posadziłam jasno różowe, czy takie będą zobaczymy Marta- Magnolia miała piękne.
Na wszelki wypadek tylko 3 kupiłam
Te białe kupiłam przypadkiem, ktoś na allegro sprzedawał nadwyżki z własnego ogrodu.
U hurtowników to różnie bywa

Zima zasypała mnie bardzo, róże okryte śniegiem, mam nadzieje, że większych strat nie będzie.
A to goście na obiedzie

Mirkowy ogród (początki) 21:09, 13 lut 2021

Do góry
Magnolia przynajmniej ta moja żółta miała piękne spore liście. Nawet w lecie dobrze wyglądała. Zobaczę wiosna, jak dostanę taka sama to kupię. Szkoda mi jej. Magnolii nosi pasować miejsce jak jest miejsce osloniete i gleba dobra to będzie rosła.

W Powsinie w Ogrodzie Botanicznym (placówka SGGW) jest zakątek ogrodu z magnoliami przepiękne miejsce. 2 lata temu nie bylo mrozu wszystkie magnolie kwitły duże i małe. Widziałam też będąc w Powsinie wstecz jak te piękne drzewa i krzewy kwitnące zmroziło - rozpaczliwy widok.

Więc u nas centralna i wschodnia Polska to ryzyko z magnoliami.

Tej już nie mam zmarzła w zeszłym roku.

Mirka a ta na Walentynki

Pszczelarnia 22:17, 12 lut 2021

Do góry
magnolia napisał(a)

czy jakoś specjalnie tniesz tę różę? Na zdjęciu wydaje się że to ciepła biel. Piękna jest.
Dla mnie hosty w donicach tez są najpiękniejsze.

Czekam na Twoje skrzynie w kwiatach do cięcia

Nigdy jej nie cięłam. Ale ją można na pewno ciąć zaraz po kwitnieniu. To jest taka maślana biel. Tak ciepła, żółtawa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies