1. nie wiem
2. w ogrodnictwie nie ma pojęcia jak najszybciej. W ogrodnictwie jest jak w życiu, nie można iść na skróty. Dlatego glebę pod ogród trzeba przygotować należycie, a wszelkie wskazówki znajdują się tutaj
Nie szybkość rośnięcia jest najważniejsza a względy estetyczne.
Lepsza od odmiany 'Columna' jest 'Smaragd'. Ładniejsza. Po szybkości bym nie wybierała, choć nie mierzyłam i nie robiłam doświadczeń. Zależy w jakich warunkach, wtedy wyniki mogą zaskawiwać. Raz jedna, raz druga szybciej rośnie.
Columna szyszkuje i kiepsko wygląda, w życiu bym jej nie posadziła.
Zacieki na kostce zależą od obfitości podlewania, zalewanie grozi wypływaniem, od koloru ziemi, z torfowej wypływa brązowa woda, od zawartości żelaza w wodzie. Zażelaziona barwi kostkę. Jeśli będziesz podlewała z wyczuciem żadna woda nie wypłynie i nie naruszy doskonałości kostki. Ale plama z powodu rzucanego cienia będzie, bo kostka na słońcu wypłowieje a pod donicą nie. Będzie brudna od kurzu i zalegających tam śmieci nawianych przez wiatr.
Donice bowiem powinny stać na klockach-dystansach. Wtedy drewno tak szybko nie próchnieje.
Moim zdaniem więcej bałaganu robią ogrodnicy nie sprzątając na czas, niż wyciekająca woda z donicy.
Ciągle wracam do tych wizualizacji w twoim projekcie.
Tu jest obwódka z bukszpanu, kulki cisowe i bukszpanowe, lawenda ... a te dwa drzewka na pniu? Co to jest ? Czy w plecach jest cis?
Polecam na formowany żywopłot Hicksii, najtaniej wychodzi i najlepszy do formowania.
Trzeba sadzić w zależności od wielkości okazów, powinny się stykać podczas sadzenia. Ja tak robię, a inni robią tak, że zrastają się za 10 lat, a mają dziury. Mnie się tak nie podoba.