Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 19:25, 20 mar 2015

Do góry
Kochana, a kiedy będziesz sadzić te hosty-cebule?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:22, 20 mar 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Renatko, moje nożyce elaktryczne, to taka jakby piła z łańcuchem. Długie na metr. Niestety są bezmarkowe, kupione w markecie Ale, jak na razie sprawuja się dobrze

Czyli takie typowe do żywopłotów?, bo ja widziałam też takie, którymi można ciąć bukszpany, ale to są takie do trawy chyba z krótkimi nożycami
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:13, 20 mar 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
Będę je obserwowała do przyszłego roku wtedy zdecyduję.
Na razie ogarniam teren, jeszcze mamy sporo do zrobienia w środku, więc jestem podzielona na dwoje. Raz lecę do ogrodu a póżniej do domu no i już padam.

Rozumiem to a nawet podziwiam, bo mi nawet do głowy nie przyszło żeby myśleć o ogrodzie jak urządzaliśmy dom

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:10, 20 mar 2015

Do góry
szemusia napisał(a)

Noo, zestawu pozazdrościć
Teraz, jak się wyrwiesz do ogrodu...
A do kancików też mają? SZczerze powiem, że nie widziałam...

A do żywopłotu mam takie nożyce elektryczne. Przy większej ilości wysokich iglaków sekatorem nie dałabym rady. No i nozycami równiej się obetnie

Dziękuję
Wydaje mi się, że do kancików gdzieś kiedyś widziałam... Dokupię sobie przy okazji - na razie przecież nie mam trawnika - więc zdążę
Myślę cały czas o elektrycznych. Jak bukszpany "polubią" mnie i mój ogród to właściwie będzie koniecznością mieć takie elektryczne. A jakiej marki masz swoje?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:04, 20 mar 2015

Do góry
Anias napisał(a)
Wow ale zadyma na tarasie!
A postanowienia o brzozach zazdroszcze moj maz nie chce slyszec o brzozach, a sasiad wlasnie przed chwila scial swoja, ktora co prawda strasznie nam smiecila jak sie rozsiewala ale mimo to byla piekna.

Noo...przyznam szczerze, że mój M też na zadowolonego nie wyglądał jak dowiedział się o brzozach, ale wydaje mi się, że skutecznie go przekonałam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:01, 20 mar 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
Moje mają ok 0,60-0,70 cm, niewielkie. Myślę, że dopiero w przyszłym roku je podetnę

W tym roku jeszcze nie, dbaj o nie, nawoź i podlewaj. Odwdzięczą się Myślę, że za rok będziesz mogła już lekko je podciąć. Trzeba je obserwować.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:59, 20 mar 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
Super zestaw do pracy

Też się cieszę
Nie kupuję na razie roślin, bo muszę najpierw przygotować rabaty, więc dobre i to., co tam dobre fajne
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:56, 20 mar 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
Ostro zabieracie się do pracy! Moje szmaragdy dopiero za kilka dni skączą roczek Kiedy będę mogła po raz pierwszy je przyciąć, by zaczęły się zagęszczać?

Pracy jest tak dużo, że nie wiemy co mamy po kolei robić
Jutro zamierzaliśmy dokupić 4 tuje, które w zeszłym roku zachorowały mi (lub coś ja zrobiłam nie tak) wypatrzyłam takie większe 2m, ale niestety zepsuło nam się auto i nie damy rady...

My zdecydowanie za późno zaczęliśmy przycinać tuje. Myślę, że już dwa lata po posadzeniu mogłam to zrobić A jakie wysokie są teraz Twoje?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:38, 20 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
A ja dziś dostałam to:

żebym i ja miała czym pracować. Cobym się nie nudziła

Noo, zestawu pozazdrościć
Teraz, jak się wyrwiesz do ogrodu...
A do kancików też mają? SZczerze powiem, że nie widziałam...

A do żywopłotu mam takie nożyce elektryczne. Przy większej ilości wysokich iglaków sekatorem nie dałabym rady. No i nozycami równiej się obetnie
Ogród w Puszczykowie 18:25, 20 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Wietrzyku, mogłabyś mi podpowiedzieć czy jak robi się kanciki między rabatą a trawnikiem to trzeba dać ekobordy czy wystarczy sam kancik?

Wystarczy sam kancik. Wycinasz tym półokrągłym nożykiem, usuwasz zbędny pasek darni, a potem co któreś koszenie docinasz brzeg nożycami do kantów.
Ekobordy możesz dac opcjonalnie, ale trawa i tak będzie przez nie przerastać. Więc wydasz kasę na ekobordy i napracujesz się przy położeniu, a praca z kantami i tak Cię nie ominie
Moim zdaniem ekobordy sprawdzają się przy odgradzaniu nawierzchni ze żwirkiem.
Dziś pół dnia wyrywałam wrośnięte ekobordy, przy okazji wytyczania nowych linii rabat. Staram się nie myśleć ile pieniędzy zmarnowanych

Tu link do wątku o kantach i brzegach trawnika
https://www.ogrodowisko.pl/watek/615-przycinanie-kanty-brzegi-trawnika
Ogród z tatarakiem w tle 15:54, 20 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Ogólnie na ogrodowisku odradza się jałowce.

Tylko,chciałam zaznaczyć, że ja nie jestem ekspertem

Najlepiej samemu przetestować. Ogólne opinie wszystkich - chyba są od tego, aby je łamać. Jałowce z brzozami są naturalne i bardzo dobrze pasują.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:20, 20 mar 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Ale sorry, ty chcesz tymi nożyczkami te swoje kilometry żywopłotu ciachać? Już ci współczuję

To tylko 180szt. W sumie najgorsze jest jednak czyszczenie, które na szczęście mam już za sobą

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:12, 20 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Obejrzałam te nożyce z każdej strony i nie widzę zapisu o smarowaniu

Jankosiu, a kiedy można zacząć przycinanie Smaragdów?

Piszę za szefową: "Już" Bo też pytałam o to na innym wątku
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:02, 20 mar 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Bardzo dobre narzędzia, ja jestem wierna tej marce. Mam prośbę. Czy mogłabyś (bo masz jeszcze papierek) zobaczyć czy na tych nożycach piszą czym smarować. Bo podobno jedne trzeba olejem a inne smarem a jeszcze innych w ogóle nie można. Jedne z moich niemiłosiernie piszczą a w necie nie ma informacji. Będę ci wdzięczna. Pozdrawiam

Obejrzałam te nożyce z każdej strony i nie widzę zapisu o smarowaniu

Jankosiu, a kiedy można zacząć przycinanie Smaragdów?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:49, 20 mar 2015

Do góry
anitan napisał(a)
będzie ślicznie. No i masz swoje "narzędzia zbrodni"
eleganckie

Cieszę się z tych narzędzi. Jeszcze muszę dokupić do kancików.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:33, 20 mar 2015

Do góry
anitan napisał(a)
ulalala, niezłe gruzowisko

Aż ciężko mi sobie wyobrazić, że niedługo będzie wyglądało jak na froncie

Ale bardzo w to wierzę...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:30, 20 mar 2015

Do góry
A ja dziś dostałam to:

żebym i ja miała czym pracować. Cobym się nie nudziła
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:22, 20 mar 2015

Do góry
Mój M zabrał się wczoraj za przygotowanie tarasu pod kostkę. W przyszłym tygodniu fachowcy mają się z tym uporać.

Mam nadzieję, że już za tydzień będzie wyglądało pięknie
Ogród z tatarakiem w tle 13:09, 20 mar 2015

Do góry
Dopiero teraz zauważyłam, że tworzysz nową rabatę.
Jeśli brzozowa to ja nie dodawałabym tam jałowców. Ogólnie na ogrodowisku odradza się jałowce. Gdybym miała posadzić z czymś brzozę to chyba wybrałabym świerka a niższe piętro kosodrzewina hosty też będą dobre w tym miejscu. I jeśli ta rabata jest długa na 20m to może 5brzóz za mało będzie, chyba, że dosadzisz inne drzewa

A do tego trawa jak najbardziej wskazana

Tylko,chciałam zaznaczyć, że ja nie jestem ekspertem
Ogród z tatarakiem w tle 12:59, 20 mar 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)

Dziękuje Aga

Czytałam u Ciebie, ze robisz sadzonki hortek. I jak obecnie wyglądają? Moje stoją w wodzie już prawie miesiac, ale korzonków niet :-/ Tylko listki wypuściły.

Mam to samo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies