Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z tatarakiem w tle

Ogród z tatarakiem w tle

ren133 13:09, 20 mar 2015

Dopiero teraz zauważyłam, że tworzysz nową rabatę.
Jeśli brzozowa to ja nie dodawałabym tam jałowców. Ogólnie na ogrodowisku odradza się jałowce. Gdybym miała posadzić z czymś brzozę to chyba wybrałabym świerka a niższe piętro kosodrzewina hosty też będą dobre w tym miejscu. I jeśli ta rabata jest długa na 20m to może 5brzóz za mało będzie, chyba, że dosadzisz inne drzewa

A do tego trawa jak najbardziej wskazana

Tylko,chciałam zaznaczyć, że ja nie jestem ekspertem
EwaG 15:54, 20 mar 2015

ren133 napisał(a)
Ogólnie na ogrodowisku odradza się jałowce.

Najlepiej samemu przetestować. Ogólne opinie wszystkich - chyba są od tego, aby je łamać. Jałowce z brzozami są naturalne i bardzo dobrze pasują.
Napia 20:16, 20 mar 2015

katarzynkak napisał(a)

Dziękuje Aga

Czytałam u Ciebie, ze robisz sadzonki hortek. I jak obecnie wyglądają? Moje stoją w wodzie już prawie miesiac, ale korzonków niet :-/ Tylko listki wypuściły.

Patyczki wypuściły listki, ale czy są korzonki, to jeszcze się okaże
wietrzyk 00:44, 21 mar 2015

Mnie osobiście nie przekonuje akurat Blue Chip z hortkami. On ma taki zimny kolor. Raczej dałabym go z fioletami. Fajna rabata w planach. Akurat na brzozy wydaje mi się jest bardzo dużo pomysłów, ale sama wiem, że jak przyjdzie do konkretów to ciężko się zdecydować
Ja dałam w takiej rabacie z tyłu derenie Elegantissima, w środkowej linii Iris Sibirica + czosnki, a z brzegu rabaty Hakonechloa. Tylko wszystko na razie malutkie Choc podobają mi się też wrzosy i trawki pod brzozami

Ewa bardzo fajne rozstawienie brzóz zaproponowała
katarzynkak 15:21, 21 mar 2015

ren133 napisał(a)

Mam to samo

Podobno powinny wypuścić korzonki w tej wodzie, ale u mnie nie widze :-/
A zmieniasz Reniu wodę?
katarzynkak 15:23, 21 mar 2015

ren133 napisał(a)
Dopiero teraz zauważyłam, że tworzysz nową rabatę.
Jeśli brzozowa to ja nie dodawałabym tam jałowców. Ogólnie na ogrodowisku odradza się jałowce. Gdybym miała posadzić z czymś brzozę to chyba wybrałabym świerka a niższe piętro kosodrzewina hosty też będą dobre w tym miejscu. I jeśli ta rabata jest długa na 20m to może 5brzóz za mało będzie, chyba, że dosadzisz inne drzewa

A do tego trawa jak najbardziej wskazana

Renia a jakie Ty masz rosliny zaplanowane w swoim brzozowym zagajniku?
Rabata jest długa na 22 me, ale jest w kształcie łezki i brzozy maja być tylko w tej środkowej, szerszej części. Akurat ta częsc ma tylko 8m, wiec 7 sztuk tj. narysowała Ewa, powinno być pieknie
katarzynkak 15:26, 21 mar 2015

EwaG napisał(a)

Najlepiej samemu przetestować. Ogólne opinie wszystkich - chyba są od tego, aby je łamać. Jałowce z brzozami są naturalne i bardzo dobrze pasują.

Ewo jakie kolory byś tam widziała? Biel brzózek, biel hortensji, niebieskie jałowce, trawy. Czy może dać na obwódkę cyprysiki groszkowe? Może pomiędzy brzozy wsadzić parę dereni?

Sugerowałam sie tym zdjeciem z realizacji Danusi.

katarzynkak 15:27, 21 mar 2015

Napia napisał(a)

Patyczki wypuściły listki, ale czy są korzonki, to jeszcze się okaże

Aga a zmieniasz wodę? Ja swoją wymieniłam, jak zaczeła mocno cuchnąć
katarzynkak 15:34, 21 mar 2015

wietrzyk napisał(a)
Mnie osobiście nie przekonuje akurat Blue Chip z hortkami. On ma taki zimny kolor. Raczej dałabym go z fioletami. Fajna rabata w planach. Akurat na brzozy wydaje mi się jest bardzo dużo pomysłów, ale sama wiem, że jak przyjdzie do konkretów to ciężko się zdecydować
Ja dałam w takiej rabacie z tyłu derenie Elegantissima, w środkowej linii Iris Sibirica + czosnki, a z brzegu rabaty Hakonechloa. Tylko wszystko na razie malutkie Choc podobają mi się też wrzosy i trawki pod brzozami

Ewa bardzo fajne rozstawienie brzóz zaproponowała

Mi tez sie Asiu bardzo podoba rozstawienie brzózek.
Jak myślałam o zagajniku brzozowym to uwazałam, ze najgorzej to będzie zedrzeć trawsko A teraz mam trudności z doborem roslin, bo chciałabym , aby było i ładnie i niedrogo i zimnozielono itd
U Ciebie bardzo ładnie wyglada ten zagajnik brzozowy. Co z tego, że rosliny małe-przecież urosną
katarzynkak 15:38, 21 mar 2015

Wrzucam jeszcze parę ujęć nowej rabaty, może natchną do nowych pomysłow
Z góry przepraszam za jakość- zdjecia z telefonu, robione w biegu.

A tutaj moja "kalina koralowa"!