Mam prośbe o pomoc w doborze roślin.
Tak sobie planowałam:
Brzozy pozyteczne- 5 sztuk
1-paprocie lub funkie
2- zurawka bordowa
3-rozchodnik okazały rózowy
4- miskanty chyba ml
5- hortensje limki
6- tawułki niskie na obwódke, ciete w kule
Co dalej?
Tam juz rosnie jałowiec, oraz 2 szt. forsycji oraz jakies drzewko, które w tym roku po raz pierwszy mi zakwitło! Miała to być kalina koralowa, a jest nie wiem co
Chciałabym zostawić te rosliny, koże dosadzić jeszcze jakies jałowce na przód rabaty.
Zalezy mi, żeby ta rabata chociaż częściwowo była zimozielona.
A wymiary rabatki można prosić. Czy brzozy koniecznie muszą rosnąć w rządku?
Można sprobować zrobić lasek - na przód dać hortensje (np. Tardiva - ma sztywne pędy, biel kwiatostanów będzie świetnie korespondować z bielą pni brzóz; oczywiście trzeba nawadniać bo brzozy wysuszają glebę).
Jałowce na obwódkę są takie sobie, ale możesz spróbować z bardzo niskimi płożącycmi w błękitnym odcieniu np. Blue Carpet.
Ty mi zawsze dobrą radą i super pomysłem służysz. Projekt przepiekny!
Rabata ma długość 22 m i w najszerszym miejscu ma od płota około 7m.
Planowałam posadzić brzozy w formie lasku-troche mi na rysunku to nie wyszło.
Ewo a czy mogę tam wsadzić w cienistym zakątku paprocie lub funkie? Tam tylko rano do 10 jest takie słonce jak na zdjęciu. POźniej robi sie cień- miejsce z nr 1.
Czy moga tam być hortensje limelight?
Wyczytałam, żeby sadzić brzozy co 1,5-2m. Czy pod brzozami wsadzić jakies trawki, może rozchodnik okazały?
Podoba mi sie bardzo rozmieszczenie brzózek. Te 2 szt od prawej strony bardzo pasują
A czy zamiast jałowców poleciłabyś coś innego, najlepiej zimozielonego?
Z prawej strony, za stojakiem na pranie planowałam posadzić tawuły i ciąc je w kule. Co o tym myślisz? Tam jest wąska częśc rabaty i 2 piętra roślin raczej się nie zmieszczą.
Dziekuje bardzo za miłe słowa
Może przemiany nie są spektakularne, ale i tak mnie bardzo cieszą.
Miejsca u mnie dostatek-nie wiem czy to aż takie duże zalety
Czytałam u Ciebie, ze robisz sadzonki hortek. I jak obecnie wyglądają? Moje stoją w wodzie już prawie miesiac, ale korzonków niet :-/ Tylko listki wypuściły.