Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ptasi gaj 20:48, 01 kwi 2024

Do góry
Wszystkie kaliny Watanabe będą kwitły i wiśnia kiku, oby tylko przymrozku nie było.

Jeszcze mój ogródek

Małymi krokami-Ogród Wioli 20:46, 01 kwi 2024

Do góry
Ułudka wiosenna mnie zachwyca
Buziak April!

Zaraz dołącza niezapominajki
Podoba mi się ten dywanik pod magnolią

Ptasi gaj 20:46, 01 kwi 2024

Do góry
mirkaka napisał(a)

Piękne sadzonki, ciekawe że u mnie Caradonna słabo przyrasta, mam ją wiele lat i ciągle jest słaba wygląda gorzej niż te co kupiłaś.

Fajna łączka cebulowych, wiosenna

Może ziemią nie taka dla szałwii. Lubi ziemię zasadowa i sądzić trzeba w miejscu słonecznym.

Od kilku dni piękna pogoda bujneło zielenią.
Zawilce zaczęły kwitnąć jeszcze sporo nie rozwiniętych, ale już widać, że mnóstwo ich posadziłam i w tym roku ładnie kwitną.

Przy ścieżce 20:33, 01 kwi 2024

Do góry
Jak cieszą kwiatki, żonkile, których nie sadziłam, pierwiosnki, których moc wszędzie, i konwalnik, który zagarnia moją piwonię. Pod ławką sangwinaria, a centralnie zawilce blanda od Joli

Szykuję tu miejsce dla paproci, wysadzę liliowce, konwalniki też, no i piwonię. To doskonałe miejsce dla paproci, mam w doniczkach drugi sezon

Coraz więcej zdrewniałego do cięcia.

Znowu na wsi 20:21, 01 kwi 2024

Do góry
Joku napisał(a)
Wczoraj i dzisiaj piękną mamy pogodę, około 20 st. ale na horyzoncie kolejne ochłodzenie.
Święta obchodzę bardzo skromnie, wystarcza mi wiosenna pogoda i kwiaty w ogrodzie.
Wczoraj przy okazji odwiedzin u rodziny zaliczyłam spacer po lesie w okolicach Kartuz. Pamiętam to miejsce z dawnych lat, zszokowana byłam widokiem niebieskiej skarpy przy szosie. Nie wiedziałam co to jest ale szukałam i znalazłam odpowiedź: przylaszczki. Takiego efektu jak wtedy już nie ma ale na obrzeżach lasu nadal sporo przylaszczek kwitnie. Niektóre kępy bardzo rozrośnięte. Towarzyszyły im zawilce. Widok warty spaceru, po drugiej stronie szosy jest jezioro jako dodatkowa atrakcja.

W naturze różowe przylaszczki też istnieją, są rzadsze niż niebieskie, ale gdzie niegdzie można je dostrzec. To była spora kępa.

Cudowny spacer i cudowne odkrycie. Też dziś odpoczywałam i podziwiałam widoki, szczególnie kwitnące ałycze, Bielejące z daleka. Pozdrawiam serdecznie
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:23, 01 kwi 2024

Do góry

Przy ścieżce 19:04, 01 kwi 2024

Do góry
Czuję, że trochę przesadziłam z ilością zdjęć, ale jeszcze muszę pokazać nowy zegar słoneczny

Kolumna, hmm, nie miałam innej

ale tarcza zegara, długo szukałam, utargowałam nawet kilka euro

Przy ścieżce 18:55, 01 kwi 2024

Do góry
Leszczynowiec i świdośliwa

Przy ścieżce 18:52, 01 kwi 2024

Do góry

Przy ścieżce 18:49, 01 kwi 2024

Do góry
Zakwitła najwcześniej

Na tę jeszcze czekam, w głębi kolejna magnolia w pąkach, kalina angielska, i moja najbardziej rozłożysta brzoza, dużo bieli

Kadry pożyczane od sąsiada, ma kilka wspaniałych magnolii, jak ta z lewej, jednak tylko tyle mogę pokazać. Moje do linii żywopłotu z tuj.

Tutaj moje są derenie, magnolia i wiśnie, tło to las sąsiada. Fotkę robiłam ze zbocza, muszę sobie tam umiejscowić wygodną ławkę, patrzenie na ogród sąsiada jest takie przyjemne A w niczym nie naruszam jego prywatności, bo leży znacznie niżej (ogród, nie sąsiad). Zaraz zakwitnie u niego czeremcha i kilka klonów palmowych

Przy ścieżce 18:25, 01 kwi 2024

Do góry
Mandragora officinarum, ile mnie trudu kosztowało aby chciała u mnie rosnąć. Kupowałam w NL, dostałam owocnik, miałam kilkanaście siewek, przetrwała tylko ta jedna. Każdej wiosny czekam z niecierpliwością i obawą, czy wyjdzie? Wyszła Może kiedyś zakwitnie?

Chyba żadna roślina nie czuje się u mnie jak w domu, jak ten rabarbar. Rheum palmatum var tanguticum 'Rote Auslese'. Dzielę go od lat, rozsadzam, z chęci pozyskania wielu egzemplarzy, ciekawe jak wyglądałby gdybym go tak nie reprodukowała?

Moja największa duma, Cypripedium formosanum. Zaczynałam od trzy pędowej sadzonki, mam dziesięć razy więcej. Ach!

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 18:12, 01 kwi 2024

Do góry
Nie sądziłam, że szyszki modrzewia są tak fotogeniczne

Szafirki

Magnolia zakwitła jedny kwiatkiem, w ubiegły roku było pięć

Przy ścieżce 17:54, 01 kwi 2024

Do góry
Inne klejnociki do cienia

Kokorycz pusta (Corydalis cava), najwcześniejsza z kokoryczy.

Psizęby

Sanguinaria canadensis

Tutaj z szachownicą kostkowatą, po prawej, została jedna cebulka tej szachownicy i tak tkwi latami, wychodzi zawsze wiosną jednym kwiatkiem, powinnam ją wreszcie wysadzić.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:46, 01 kwi 2024

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:45, 01 kwi 2024

Do góry

Przy ścieżce 17:41, 01 kwi 2024

Do góry

Anna i Ogród 2 17:41, 01 kwi 2024

Do góry
A truskawki rosną jakby były na spidzie
Anna i Ogród 2 17:39, 01 kwi 2024

Do góry
Lada moment wszystko rozkwitnie
Przy ścieżce 17:39, 01 kwi 2024

Do góry
Kolejna wiosna, nowy wątek Uprawiam wiele roślin (od ćwierćwiecza), ciągle jest miejsce na nowe, ale staram się już ograniczać. Preferuję rośliny cienia, lubię wyzwania, eksperymentuję. Kiedyś, dzięki znajomościom z pasjonatami ogrodnictwa, o mały włos nie stałam się kolekcjonerką roślin. Ominęło mnie
Na szczęście, bo potrzebuję też spójnego kompozycyjnie ogrodu, miejsca, które da mi wytchnienie.
Nie od ciężkiej fizycznej pracy, rzecz jasna

Zapraszam

Wiosna u mnie na wschodzie zwykle późniejsza, jednak w momencie jak zakwitnie cieszynianka, rozkręca się na dobre.

Cieszynianka wiosenna, pamiętam jak posadziłam pierwszą kępę. Teraz jest już wszędzie, nie jest rośliną ekspansywną, wędruje siewkami. Bardzo ją lubię, jest zupełnie bezproblemowa, no chyba, że zabraknie jej wilgoci w czasie upałów. Uprawa odmiany 'Thor', nie powiodła się, jak to bywa z wyszukanymi odmianami.

Te żółte plamki koloru po drugiej stronie ścieżki to jej siewki. Jeżeli tak dobrze się sieje oznacza to, że odpowiada jej wilgotne środowisko, takie chyba mam w tej części ogrodu

Cebulice i szafirki, jak dla mnie to rośliny ekspansywne, zwłaszcza cebulica syberyjska.

Anna i Ogród 2 17:16, 01 kwi 2024

Do góry
I odmalowanie drzewek owocowych

Przed

Po
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies