Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wilczy ogród

Wilczy ogród

Magleska 05:14, 12 cze 2024

basia3012 napisał(a)
Madzia, ogród wycacany. Wiem, ciężko było ale jest pięknie. Już drugi raz nie poznaję Twojego ogrodu. Pierwszy raz to gdy któraś z koleżanek robiła fotki a dzisiaj to Twoje i też się zastanawiałam.
Ogród w Wojsławicach też wspaniały.
Madziu, zdrówka. Jak się czujesz?

Basiu Dziękuję
pewnie temu nie poznajesz ,bo robiłam fotki moim starym aparatem -ma z 12 lat i jest malutki ,kompaktowy ,taki do kieszeni -on nadaje się na takie szybkie fotki i realne ,bo ten drugi z większym obiektywem jest do czarowania -on upiększa rzeczywistość za to

Czuję się różnie -najgorzej przy zmianach pogody i deszczach -wtedy wszystkie kontuzje i rany dają o sobie znać ....z tym plewieniem też robię ostrożnie -na kolanach powoli ,więc schodzi mi czasu na to mnóstwo

A jak Twoje zdrówko ?
Buziaki
olciamanolcia 07:44, 12 cze 2024

Magleska napisał(a)
Staram się nie pokazywać kawałków ,które straszą ,ale możecie wierzyć lub nie ( widziały niektóre osoby na żywo ) mam takich miejsc sporo

Niestety czym większy ogród ,to tej pracy jest więcej

Przyznaję się ,że nie ogarniam ....podziwiam wszystkie osoby co mają wielkie ogrody -mnie po kilku dniach plewienia ogarnęła jakaś nostalgia-chciałabym mieć wycacane ,a nie daję rady ...

Dobra nie marudzę ,bo koronę poodbieram co poniektórym

Czas na ładniejsze fotki
Skalniak ( jego większa część) od lewej strony do części z mikrooczkami mam wyplewiony -na jak długo -nie wiem ....z tego co zauważyłam -po miesiącu chwastów jest ponownie ogromna ilość

A to prawda -im wiekszy ogród i wiecej rabat tym więcej pracy niestety..
A kto nie ma straszących miejsc? -kazdy ma
Elegancko masz w tych kamlotach.
wczoraj wyrywałam chwasty ze skarpy-głównie skrzyp- i siewki werbeny bo mam jej full -prawie taczka.
Kasya 07:46, 12 cze 2024

Zazdroszczę wyjazdu do Wojsławic ja co roku się wybieram
U ciebie perfekcja a ty coś o plewieniu piszesz…,
Gruszka_na_w... 21:34, 12 cze 2024

Świetnie zaczyna wyglądać otoczenie placyku ze stołem w pobliżu szklarni. Byliny fajnie się rozrosły, dają miłe dla oka plamy koloru, a wysokie miskanty na sąsiedniej rabacie dają fajne tło.
Szałwia prezentuje się znakomicie. Oby u mnie chciała tak pięknie rosnąć. zaczynam podejrzewać, że ta szałwia, którą próbowałyśmy zidentyfikować, to też Purple Rain; tyle, że w wersji zmutowanej. Pewność zyskam za rok.
Bardzo podoba mi się kolor lilii na brzozowej. Kwitnące przywrotniki i pnie brzóz tworzą z nimi piękne zestawienie.
40 wiaderek skrzypu! Ojejku!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
LIDKA 21:41, 12 cze 2024

Nacieszyłam oczy kwiatami i kolorami. Madzia masz pięknie a Wojsławice kiedyś bym chciała zobaczyć.
Magleska 22:12, 12 cze 2024

olciamanolcia napisał(a)

A to prawda -im wiekszy ogród i wiecej rabat tym więcej pracy niestety..
A kto nie ma straszących miejsc? -kazdy ma
Elegancko masz w tych kamlotach.
wczoraj wyrywałam chwasty ze skarpy-głównie skrzyp- i siewki werbeny bo mam jej full -prawie taczka.

Justyna wiem ,że każdy ma ,ale u innych mi nie przeszkadza
a u mnie zamiast się cieszyć z uzyskanych efektów widzę ile miejsc do poprawek -to chore ,wiem -mam coś z głową

ale za to dziś przespałam cały dzień -nie wiem ,jakaś niemoc mnie wzięła i jedynie co ,to pozbierałam owoce -zrobiłam trochę szybkich przetworów

Ty masz długaśną tą skarpę -coś czytałam ,że 40 metrów -( moja pewnie też gdzieś tyle ma )

kawał do plewienia -efekt po plewieniu cieszy ,ale ,żeby tak przez 2 miesiące chociaż nic nie odrastało .....

werbeny siewki znajduję też wszędzie ,ale na szczęście nie w takich ilościach -tam ,gdzie chciałabym ją mieć ,to franca nie rośnie
Magleska 22:15, 12 cze 2024

Kasya napisał(a)
Zazdroszczę wyjazdu do Wojsławic ja co roku się wybieram
U ciebie perfekcja a ty coś o plewieniu piszesz…,

Kasia pisałam przecież ,że pokazuje tylko kawałki wyplewione -te zachwaszczone jedynie z daleka -bo wtedy tak tych chwastów w buszu nie widać
czasem wystarczy ,że jest skoszone i są kanty w miarę ogarnięte -to z daleka nie jest zle

Nie ogarniam ogrodu ....czas się z tym pogodzić ,że nie zawsze i wszędzie będę mieć wszystko zrobione -co zrobić mogę sobie jedynie pomarudzić tutaj

Wojsławice warte zobaczenia -chciałabym je zobaczyć wiosną i jesienią dodatkowo
Magleska 22:21, 12 cze 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Świetnie zaczyna wyglądać otoczenie placyku ze stołem w pobliżu szklarni. Byliny fajnie się rozrosły, dają miłe dla oka plamy koloru, a wysokie miskanty na sąsiedniej rabacie dają fajne tło.
Szałwia prezentuje się znakomicie. Oby u mnie chciała tak pięknie rosnąć. zaczynam podejrzewać, że ta szałwia, którą próbowałyśmy zidentyfikować, to też Purple Rain; tyle, że w wersji zmutowanej. Pewność zyskam za rok.
Bardzo podoba mi się kolor lilii na brzozowej. Kwitnące przywrotniki i pnie brzóz tworzą z nimi piękne zestawienie.
40 wiaderek skrzypu! Ojejku!

Haniu Dziękuję

szałwia będzie rosła -nie wiem ,czy ślimaki ją lubią ,bo akurat na tej rabacie nie ma ich jeszcze za wiele

ja dokupiłam w Wojsławicach Kocimiętkę Neptun ,tą co ma Kasia Mrokasia -taka sztywna ,mocny kolor -1 na próbę -jeszcze nie posadzona ,nie wiem ,gdzie tą jedną sztukę dać ....

tak 40 wiaderek skrzypu -specjalnie liczyłam -mam od Moni i Andrzeja takie białe wiaderka i jak plewię ,to je zapełniam i dopiero hurtowo wywożę na taczkach

Kompostownik pełen ,nie mam już gdzie sypać tych chwastów -muszę sobie dokupić kompostowniki koniecznie -.........ale nie mogę się zdecydować jakie kupić

Buziaki
Magleska 22:22, 12 cze 2024

LIDKA napisał(a)
Nacieszyłam oczy kwiatami i kolorami. Madzia masz pięknie a Wojsławice kiedyś bym chciała zobaczyć.

Lidka Dziękuję
Wojsławice polecam -warto
basia3012 23:14, 12 cze 2024

Magleska napisał(a)

Basiu Dziękuję
pewnie temu nie poznajesz ,bo robiłam fotki moim starym aparatem -ma z 12 lat i jest malutki ,kompaktowy ,taki do kieszeni -on nadaje się na takie szybkie fotki i realne ,bo ten drugi z większym obiektywem jest do czarowania -on upiększa rzeczywistość za to

Czuję się różnie -najgorzej przy zmianach pogody i deszczach -wtedy wszystkie kontuzje i rany dają o sobie znać ....z tym plewieniem też robię ostrożnie -na kolanach powoli ,więc schodzi mi czasu na to mnóstwo

A jak Twoje zdrówko ?
Buziaki

Te zdjęcia realne też bardzo piękne, ale inne. Ale wiesz, ładnemu to we wszystkim ładnie.
Dziękuję, zdrówko ok. Siły wróciły, włosy odrosły. Na razie jest dobrze. Oby tak dalej.