Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 22:28, 14 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Toszka, podsuniesz mi jakąś literaturę? Widzisz, nie wiedziałam o tym.
Ty chyba na wszystkim się znasz

Iwonko, literatury akurat w tym temacie ci nie podeślę. Ja to wiem z kilkudziesięcioletniej praktyki. Tu mi musisz uwierzyć na słowo. Dodam tylko, że jestem wielkim obrońcą psich jajek (dopuszczam kastrację starych psów mających problemy z prostatą lub tarczycą). Jednakże jestem wielka zwolenniczką sterylizacji suk, ponieważ -zwłaszcza na stare lata - chroni je to przed zaburzeniami hormonalnymi (nagminna przypadłość) i właśnie ropomaciczem (przebieg jest nagły i bardzo gwałtowny - i tu już jest ratowanie życia), a ogólnie sterylizacja podnosi komfort życia zwłaszcza starej suki. Suki mają cieczki do końca życia.
Celowo pomijam kwestie kontroli urodzin, bo sama wiesz jak to ważne.
Ogródek Iwony 22:20, 14 lis 2014

Do góry
Tess napisał(a)

Tak zrób koniecznie, bo popełniłam w tym roku tę samą nieroztropność. Odległości wydawały mi się odpowiednie, a to tylko roślinki były małe.
Lawenda wyłożyła się na buksiki. W samą porę zauważyłam, że coś się zaczyna dziać z obwódką bukszpanową.

W takim razie wiosną musowe przemeblowanie rabaty.
Ale żeby nie popełniać błędów:
Przy płocie trawy, potem perovska, potem róże, potem lawenda, potem obwódka? Czy jeszcze inaczej?
Ogródek Iwony 22:15, 14 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Toszka, jeśli chodzi o lawendę, to wiosną ją odsadzę w takim razie, tam jest dość miejsca. Jak sadziłam, były malutkie sadzonki, to wydawało mi się, że dość miejsca mają.

Tak zrób koniecznie, bo popełniłam w tym roku tę samą nieroztropność. Odległości wydawały mi się odpowiednie, a to tylko roślinki były małe.
Lawenda wyłożyła się na buksiki. W samą porę zauważyłam, że coś się zaczyna dziać z obwódką bukszpanową.
Ogródek Iwony 22:13, 14 lis 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
Perowskia urosnie wielka - na bank.

Radzę przemyśleć sterylizacje, bo hormony jakie są podawane to nie są psie hormony (takich nie produkują!) - prędzej czy później skończy się to ropomaciczem i ratowaniem życia Toli. Na tym to akurat się znam.

Toszka, podsuniesz mi jakąś literaturę? Widzisz, nie wiedziałam o tym.
Ty chyba na wszystkim się znasz
Ogródek Iwony 22:12, 14 lis 2014

Do góry
Jolu, Wtedy człowiek nie ma czasu na rozczulanie się nad sobą.
Ale wiesz, dziwny jest czas żałoby, spokój doznałam dopiero po roku, jak żałoba się skończyła. Wcześniej nic w pokoju mamy nie byłam w stanie robić (pół roku leżała w nim, ciężkie to były czasy dla mnie i mojej córci, która mi pomagała przy mamie ), przez rok nawet jej rzeczy nie ruszałam, bo było zbyt wiele wzruszeń. Dopiero teraz przestałam w tym pokoju czuć jej obecność. Dopiero czuję, że z tym pokojem coś od nowa mogę zrobić.
Pomysł na ogród 22:11, 14 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Śliczny twój Rysiek

dzięki , ja czytałaś wątek to wiesz...
ale jest naszą radością wielką
Ogródek Iwony 22:02, 14 lis 2014

Do góry
U weterynarza zastrzyk hormonalny rozwiązuje na pół roku problem cieczki u suczek. Zawsze można zrezygnować i pozwolić, by miała młode. Jest pod kontrolą weterynarza, a takie szczepienie u nas 20 zł kosztuje.
Serce mnie bolało, jak dwa szczeniaki potem w stodole musiały zamknięte siedzieć u nowych właścicieli, bo im za głośno szczekały Pozostałe z ogłoszenia były wzięte.

Toszka, jeśli chodzi o lawendę, to wiosną ją odsadzę w takim razie, tam jest dość miejsca. Jak sadziłam, były malutkie sadzonki, to wydawało mi się, że dość miejsca mają.
Nie wiem tylko, czy perovska z boku róż za duża nie będzie, czy może do tyłu ją dać? Bo takie mini mini sadzonki były, że nie chce mi się wierzyć, że urosną wielkie
Ogródek Iwony 21:54, 14 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ma na imię Tola (takie imię już miała, jak ją braliśmy). W zeszłym roku miała młode - mój syn powiedział, że następnej porodówki nie przeżyje - 6 szczeniaków u niego oszczeniła w nocy w pokoju 5 czarnych podpalanych i jeden po innym ojcu chyba, biały z czarną łatką na oku. Śliczne psiaki były, moja mama wtedy umierała, a japo tym wszystkim miałam zajęcie i pomagało mi to wyjść z depresji. Ale teraz szczepimy ją co pół roku, bo mi żal psiaków i zmartwienia, czy następne małe znalazłyby dobry dom

Iwonko, co to znaczy, że szczepicie ją co pół roku?
Ogródek Iwony 21:53, 14 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
W czerwcu sadziłam moją pierwszą lawendę za bukszpanami. We wrześniu doszły 3 krzaczki Perovski i ML. Z tyłu róże.:

Lawenda zbyt blisko buksów - rozrośnie się, wyłoży na buksach i te będą chorować od ciasnoty. Buksy jednak lubią przewiew, a nie lubią tłoku.
Perowska jeśli klasyczna to za gęsto - to krzaczor rośnie... i dość szybko.
Gracki mają fochy (wnioski wyciągnęłam z forum - wiele osób narzeka, że wolno rosną). Sadź ML - ja je lubię - kiedy inne miskanty już suche ten jeden jest cały czas zielony i trzyma pion do końca - co ważne nie wykłada się.
Ogródek Iwony 21:51, 14 lis 2014

Do góry
Ma na imię Tola (takie imię już miała, jak ją braliśmy). W zeszłym roku miała młode - mój syn powiedział, że następnej porodówki nie przeżyje - 6 szczeniaków u niego oszczeniła w nocy w pokoju 5 czarnych podpalanych i jeden po innym ojcu chyba, biały z czarną łatką na oku. Śliczne psiaki były, moja mama wtedy umierała, a japo tym wszystkim miałam zajęcie i pomagało mi to wyjść z depresji. Ale teraz szczepimy ją co pół roku, bo mi żal psiaków i zmartwienia, czy następne małe znalazłyby dobry dom

Lawendowy zawrót głowy 21:39, 14 lis 2014

Do góry
A ja chciałam wziąć długą odprężającą kąpiel, tylko jak laptopa do wanny zabrać, jak tu impreza? Żal opuścić normalnie , hi, hi
Pomysł na ogród 21:37, 14 lis 2014

Do góry
Śliczny twój Rysiek
Ogródek Iwony 21:35, 14 lis 2014

Do góry
Tylko to musi urosnąć, bo na razie z lupą szukać wszystkiego , hi, hi
Ale lubię patrzeć na tę rabatkę
Lawendowy zawrót głowy 21:33, 14 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jolu, u mnie wkleiłam fotki z rabatką, co w tym roku sadziłam lawendę przed różami, potem dosadziłam maleńkie sadzonki Perovskiej i ML. Ciekawe, jakie to urośnie za rok. Kombinuję dosadzić tam jeszcze lawendy w przyszłym roku.

Iwka Ty tez ma reke do lawendy
Ogródek Iwony 21:27, 14 lis 2014

Do góry
A tak przy okazji, zastanawiam się, czy w przyszłym roku w plecy róż przy płocie nie dać ttraw wysokich. Tylko nie wiem czy Miskanta Gracilimus czy Zebrinusy ?
edit:
Teraz przy płocie rosną nachyłki, ale wiosną mam ochotę je stamtąd wysadzić
Lawendowy zawrót głowy 21:25, 14 lis 2014

Do góry
Jolu, u mnie wkleiłam fotki z rabatką, co w tym roku sadziłam lawendę przed różami, potem dosadziłam maleńkie sadzonki Perovskiej i ML. Ciekawe, jakie to urośnie za rok. Kombinuję dosadzić tam jeszcze lawendy w przyszłym roku.
Ogródek Iwony 21:21, 14 lis 2014

Do góry
W czerwcu sadziłam moją pierwszą lawendę za bukszpanami. We wrześniu doszły 3 krzaczki Perovski i ML. Z tyłu róże.:

Ogródek Iwony 21:04, 14 lis 2014

Do góry
Toszka o lawendzie rozprawia u Joli, kopiuję więc cenne rady dotyczące lawendy:

Toszka napisał(a)

Z praktyki kilkuletniej wyjaśnię co i jak i dlaczego.

Pierwsze ciecie, wiosenne uzależnić trzeba od pogody - czasami to koniec marca, czasami dopiero druga połowa kwietnia. Zależy od temperatury i od tego czy lawenda ruszyła. Ja swoje tnę dość drastycznie w półkule.
Termin i sposób drugiego ciecia zależy od tego co chcesz uzyskać. Jeśli chcesz mieć obfite drugie kwitnienie to tniesz w drugiej połowie lipca. Ale na zimę zostaną ci "wiechcie", które wiosna trzeba będzie drastycznie ciąć. W tej opcji trudno utrzymać ładny, zwarty kopulasty pokrój. Jeśli zostawisz kwiatostany to jest szansa, ze się wysieją wiosną (siewki widać w maju).
Opcja elegancka polega na tym, ze w połowie sierpnia drastycznie tniesz w półkulę. Przy ładnej pogodzie zdarza się ponowne, pojedyncze kwitnienie. W tym systemie łatwiej utrzymać zwarty pokrój.
Jeśli zależy mi na siewkach to tylko tnę wiosną i absolutnie nie grzebię w ziemi wokół aż do drugiej połowy maja. Lepiej przesadzić małe siewki. Lepiej sie przyjmują i szybko startują w spore krzaczki.
U mnie lawenda sieje sie jak chwast

O lawendzie dodam tylko, że dołek musi być przepuszczalny, pełen rozluźniającego piasku (zmieszanego z rodzimą glebą) plus koniecznie dolomit (nie wapno - bo można łatwo przeholować i spalić roślinę)
U mnie rośnie na wysokiej rabacie, bez podlewania, na patelni i ma sucho jak na pustyni.
Absolutnie nie nawozić niczym prócz dolomitu. Tu zasada jest taka sama jak z Perowskią.
Polecam prócz lawendy właśnie ją i mniejszą odmianę Little Spirit

Dolomit to wapienna, zmielona (na nasze potrzeby) skała z dużą zawartością magnezu.
W przeciwieństwie do wapna dolomitu nie można przedawkować. Dzięki niemu można podnieść ph gleby do bezpiecznego poziomu. Z wapnem już to jest bardziej skomplikowane.
Lawendowy zawrót głowy 21:03, 14 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ty już nie bądź taka skromna. Pilnowałam 200, na 199 się wpisałam, net zaczął mi mulić, jak już się dopchałam, 203 wskoczyła. I jak tu upilnować ?
Wszystkiego więc dobrego na 203 życzę i lawendą pachnącego ogrodu

Dzisiaj tak mi nakreciłyscie licznik ze zaraz 3 setki wybija

Dzieki Iwka takiej Lawendy sobie zycze
Ogródek Iwony 20:56, 14 lis 2014

Do góry
Sprawczyni moich szkód w ogródku. Po tym, jak na nią nakrzyczałam, do tej pory rabatki nieruszone.:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies