Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

lojalna_ 22:05, 14 lis 2014

Iwko zawsze tak sie w zyciu dzieje, ze praca dla innych z innymi dodaje otuchy w cieZkich chwilach pozwala zapelnic czas.....
Toszka 22:11, 14 lis 2014

Perowskia urosnie wielka - na bank.

Radzę przemyśleć sterylizacje, bo hormony jakie są podawane to nie są psie hormony (takich nie produkują!) - prędzej czy później skończy się to ropomaciczem i ratowaniem życia Toli. Na tym to akurat się znam.
Iwk4 22:12, 14 lis 2014

Jolu, Wtedy człowiek nie ma czasu na rozczulanie się nad sobą.
Ale wiesz, dziwny jest czas żałoby, spokój doznałam dopiero po roku, jak żałoba się skończyła. Wcześniej nic w pokoju mamy nie byłam w stanie robić (pół roku leżała w nim, ciężkie to były czasy dla mnie i mojej córci, która mi pomagała przy mamie ), przez rok nawet jej rzeczy nie ruszałam, bo było zbyt wiele wzruszeń. Dopiero teraz przestałam w tym pokoju czuć jej obecność. Dopiero czuję, że z tym pokojem coś od nowa mogę zrobić.
Iwk4 22:13, 14 lis 2014

Toszka napisał(a)
Perowskia urosnie wielka - na bank.

Radzę przemyśleć sterylizacje, bo hormony jakie są podawane to nie są psie hormony (takich nie produkują!) - prędzej czy później skończy się to ropomaciczem i ratowaniem życia Toli. Na tym to akurat się znam.

Toszka, podsuniesz mi jakąś literaturę? Widzisz, nie wiedziałam o tym.
Ty chyba na wszystkim się znasz
Tess 22:15, 14 lis 2014

Iwk4 napisał(a)

Toszka, jeśli chodzi o lawendę, to wiosną ją odsadzę w takim razie, tam jest dość miejsca. Jak sadziłam, były malutkie sadzonki, to wydawało mi się, że dość miejsca mają.

Tak zrób koniecznie, bo popełniłam w tym roku tę samą nieroztropność. Odległości wydawały mi się odpowiednie, a to tylko roślinki były małe.
Lawenda wyłożyła się na buksiki. W samą porę zauważyłam, że coś się zaczyna dziać z obwódką bukszpanową.
Iwk4 22:20, 14 lis 2014

Tess napisał(a)

Tak zrób koniecznie, bo popełniłam w tym roku tę samą nieroztropność. Odległości wydawały mi się odpowiednie, a to tylko roślinki były małe.
Lawenda wyłożyła się na buksiki. W samą porę zauważyłam, że coś się zaczyna dziać z obwódką bukszpanową.

W takim razie wiosną musowe przemeblowanie rabaty.
Ale żeby nie popełniać błędów:
Przy płocie trawy, potem perovska, potem róże, potem lawenda, potem obwódka? Czy jeszcze inaczej?
Toszka 22:28, 14 lis 2014

Iwk4 napisał(a)

Toszka, podsuniesz mi jakąś literaturę? Widzisz, nie wiedziałam o tym.
Ty chyba na wszystkim się znasz

Iwonko, literatury akurat w tym temacie ci nie podeślę. Ja to wiem z kilkudziesięcioletniej praktyki. Tu mi musisz uwierzyć na słowo. Dodam tylko, że jestem wielkim obrońcą psich jajek (dopuszczam kastrację starych psów mających problemy z prostatą lub tarczycą). Jednakże jestem wielka zwolenniczką sterylizacji suk, ponieważ -zwłaszcza na stare lata - chroni je to przed zaburzeniami hormonalnymi (nagminna przypadłość) i właśnie ropomaciczem (przebieg jest nagły i bardzo gwałtowny - i tu już jest ratowanie życia), a ogólnie sterylizacja podnosi komfort życia zwłaszcza starej suki. Suki mają cieczki do końca życia.
Celowo pomijam kwestie kontroli urodzin, bo sama wiesz jak to ważne.
Iwk4 22:31, 14 lis 2014

Toszko, dzięki. Wiosną wezmę to pod uwagę, zapytam się mojego weterynarza, jak wykonuje ten zabieg. Moi rodzice mieli suczkę, nigdy jej nie dopuszczali, na starość miała prblemy zdrowotne

Toszko, czy kolejność na rabacie lawendowo - różanej byłaby dobra?
Iwk4 22:31, 14 lis 2014

Toszka, a u Skuli doczytałam, jak masz na imię.
Imieniny masz może w maju?
Toszka 22:32, 14 lis 2014

Takie piętrowanie rabaty będzie bardzo dobre. W pasie lawendy możesz dołożyć stipę i wtedy wprowadzisz dynamiki więcej.